ivor je napisal/-a:Brez problema lahko torej neposredno uporabim omenjeni prescaler za deljenje oscilatorske frekvence UKV sprejemnika.

Nadaljeval sem poskuse s prescalerjem povezanim na tuljavico lokalnega oscilatorja za sprejem UKV.
Omenjena ugotovitev žal velja le za zgornji del UKV pasu, pa še tam le približno. Izhodna frekvenca bi morala biti f=(f
spr+10,7MHz)/129. V zgornjem delu UKV pasu res pokaže frekvencmeter vrednost približno izračunani, pri nižanju pa vedno bolj odstopa in na začetku pasu nima več nobene logične povezave z izračunano vrednostjo. Z nižanjem frekvence pri določeni vrednosti začne izhodna frekvenca celo naraščati.

Kot da bi imel prescaler lastnost, da pri nizki vhodni amplitudi signala, ali brez njega, samodejno zaniha pri neki nedoločeni frekvenci. Ta lastnost naj bi pomagala PLL vezju, da se lažje ujame v primeru izpada in ponovnega delovanja lokalnega oscilatorja. Mnogi prescalerji delujejo tako, drugi pa nimajo te možnosti.
Ker vse kaže na to, da je amplituda premajhna in ne bo šlo brez predojačevalnika, sem se lotil izdelave enega enostavnega z enim VF tranzistorjem. S tem pripomočkom sem dosegel, da je frekvencmeter kazal pravilne vrednosti na izhodu prescalerja glede na frekvenco sprejete UKV postaje.
Ko sem to dosegel, sem dodal še PLL vezje CD4046 oz. le njegov fazni komparator (detektor). Na drugi vhod sem povezal izhod DDS generatorja. Ideja je bila, da bi z nastavitvijo ustrezne frekvence generatorja izbiral sprejemno frekvenco v UKV pasu. Na izhodu faznega detektorja se pojavi enosmerna napetost, s katero spreminjamo frekvenco lokalnega oscilatorja s pomočjo varicap diode.
Rezultat tega poskusa pa je bil nepričakovan: Lokalni oscilator je res sledil frekvenci generatorja. To sem preveril tako, da sem izhod prescalerja, s pomočjo frekvencmetra primerjal s frekvenco generatorja in ugotovil, da sta enaki. Na izhodu sprejemnika pa sem, namesto programa izbrane postaje, slišal le močan moteči zvok podoben kuhanju vode na štedilniku. Enako je bilo pri vseh frekvencah, ki bi prišle v poštev za sprejem.
Očitno je, da na tak način ne morem nastavljati frekvence UKV sprejemnika. Zakaj se to dogaja, mi ni čisto jasno. Morda izbiranje frekvence s PLL vezjem ni kompatibilno s funkcijo AFC, ki je že vgrajena v sprejemnik in je ni možno izklopiti.

Ta način izbire frekvence UKV sprejemnika bom zato opustil in nadaljeval s
prvotnim načinom z neposredno pretvorbo frekvence v enosmerno napetost (brez prescalerja), ki preverjeno deluje v redu. Prescaler bo morda prav prišel za kakšen drugi projekt.

Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.