Radio z gramofonom Iskra Triglav 66 II

Obnova in oživljanje radijskih aparatov. Tu lahko tudi objavljamo načrte in zanimive podrobnosti pri tem delu.

Re: Radio z gramofonom Iskra Triglav 66 II

OdgovorNapisal/-a gumby » 11 Mar 2021, 11:54

Velika napihnjena prasica pač. Zato pa ga ne mraram :P
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby

Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 786 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 80

OdgovorNapisal/-a ivor » 11 Mar 2021, 11:59

Na koncu je treba nekako narediti 1-bit bitmap. Če to še zazipaš, dobiš čisto majhen file. :idea:
Zadnjič spremenil ivor, dne 11 Mar 2021, 12:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Imam problem za vsako rešitev. Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor

Kraj: Šmarje pri Jelšah
Zahvalil se je: 1750 krat
Prejel zahvalo: 1629 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2021, 11:59

Mislim, da je bolj problem v tem, da osvetljevalka noče delat z navadnim bitmapom. Pač forsirajo svoj sw. Tako iztržijo več. Ker ko z PS narediš recimo JPG je ta dokaj normalne velikosti. Ima pa seveda pri taki grafiki problem JPG kompresije, ki prinese popačenje.
Moram pa povedat, da so tudi grafiki malo čudni ljudje. Ko mu prineseš nekaj, kar ima noter jpg popačenja, te kar odslovi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19478 krat
Prejel zahvalo: 10078 krat
Število neizkoriščenih povabil: 253

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2021, 12:01

ivor je napisal/-a:Na koncu je treba nekako narediti 1-bit bitmap. Če to še zazipaš, dobiš čisto majhne file. :idea:
Ja, ampak to dela sw od osvetljevalke. Ti moraš tja prinest kar konkretno datoteko.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2021, 12:02

Sicer pa to ni pomembno, če kdo potrebuje, dobi pri meni na ključku, ali pa preko emaila (če bo šlo). Ali pa kot ftp prenos z mojega strežnika.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a gumby » 11 Mar 2021, 12:48

JPG dat za grafiko je čista neumnost, ker ni temu namenjen. Isto, kot PNG za fotografije.

TIF razume program? Ta ima tudi brezizgubne algoritme za kompresijo...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby

Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 123 krat
Prejel zahvalo: 786 krat
Število neizkoriščenih povabil: 80

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Mar 2021, 12:58

Mislim, da tif razume. Nisem pa še poizkusil.
Se pa s tem ne bom več dajal. Tudi sicer, moram it do človeka z osvetljevalko osebno, da prevzamem film. Bom pa še ključ s seboj nesel,... Že tako sem izgubil dva popoldneva, tistih, ki naj bi to potrebovali pa ni na spregled. Pripravo sva z ivorjem torej naredila čisto zastonj. Morebitni zainteresirani, pa kot vidim iščejo še cenejše rešitve.

Zainteresirani me bodo morali kar za rokav pocukat.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a ivor » 20 Jun 2021, 09:17

Med tem, ko nisem poročal o poteku popravila tega radia, sem počistil in sestavil gramofon. Ker je bila šasija s skalo že dokončana, sem se lotil čiščenja in urejanja lesene škatle. Na spodnjem delu so manjkale lesene nogice, zato sem si sposodil podobne iz enega starega radia brez šasije in jih montiral.
Med tem sem šasijo začasno povezal z zunanjim zvočnikom in v prostem času preko tega poslušal radio. Vedno pogosteje sem opažal, da se pri UKV pojavlja brum in postaje se selijo rahlo gor in dol po skali, tako da je bilo treba ponovno nastavljati sprejemno frekvenco. Pri pritisku z roko na elektronko ECC85, vrtljivi kondenzator ali 1. MF filter (vse na UKV enoti), se je v zvočniku slišalo močno škrtanje, včasih tudi brnenje in postaje so hitro bežale gor in dol. Ni bilo druge kot odstraniti gumbe in steklo skale in se ponovno lotiti šasije.
Ko sem šasijo obrnil na bok, sem imel prost dostop do preostalih elementov UKV enote. Kjerkoli sem se dotaknil kakšnega elementa, je pokalo, škrtalo in brnelo. Očitno je bil nekje slab stik, samo na tak način nikakor nisem uspel točno določiti kje se nahaja. Dogajalo se je tudi, da je nekaj časa vse delovalo v redu, potem pa znova vse tako kot prej.
Najprej sem poskusil z zamenjavo posameznih elementov (elektronke, kondenzatorjev in uporov), a brez uspeha. Uspelo mi je celo odspajkati 3 pine keramičnega noval podnožja elektronke, povezane z maso, jih zravnati in izvleči iz podnožja, počistiti in vrniti nazaj na mesto, a vse brez rezultata. Na koncu sem čisto obupal, vse skupaj pustil stati na delovni mizi in več kot mesec dni se ga nisem niti dotaknil. :( :_cussingwhite
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a ivor » 20 Jun 2021, 10:34

Situacija s pandemijo se je počasi začela popravljati in kmalu bo možno potovati iz Hrvaške v SLO brez karantene ali testov. Do takrat bo treba radio dokončati in ga vrniti lastniku.
Občutek sem imel, da je škrtanje najmočneje pri pritiskanju na vrtljivi kondenzator. Ta je v principu galvansko ločen od mase zaradi gumijastih distančnikov, a je vseeno na parih mestih z njo fiksno povezan. Kaj če je nekje hladen spoj in masa prekinja? Moralo bi delovati če je vsaj eden od spojev v redu, a vseeno lahko vplivajo tudi ostali. :?:
Kot da eden med njimi ni dobro uspel že v tovarni. Morda so imeli prevroče spajkalnike in je zato odstopila površinska plast cinka pri spajkanju. Ker cinka ni bilo več, je pločevina okoli spoja čisto zarjavela, spajka pa na golo železo itak ne prime.
S spajkalnikom sem poiskal okoli še nepoškodovane dele pocinkane pločevine, kjer spajka vsaj še malo prime. Zaradi varnosti sem zraven prispajkal še ušesce za pritrditev z vijakom na aluminijski pokrov MF filtra. Tako bi moralo biti zagotovo dobro povezano z maso. Z ohmmetrom tega ni možno preveriti, ker obstajajo tudi druge povezave z maso, ki so sigurno v redu.
Ko sem ponovno vklopil radio, se je napaka takoj spet pojavila. Krpanje sumljivega spoja sploh ni pomagalo. Bil sem trdno prepričan da sem že preveril vse možnosti, a napaka je še vedno ostala. Treba bo iskati naprej, samo kje? :_cussingwhite
IMG_20210620_105240.jpg
(Se nadaljuje)
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a ivor » 20 Jun 2021, 11:31

Ker sem vse elemente že preveril, preostane le še hladen spoj na maso. Tudi spoje posameznih pinov elektronke z maso skozi podnožje sem že temeljito preveril in ponovno zalil s spajko. Ponovno sem zalil tudi spoj pločevinaste cevke na sredi podnožja, ki je sicer izgledal v redu, pa nič ni pomagalo.
Med stopnjama UKV enote se nahaja pregrada iz tenke bele pločevine zaradi boljšega ločevanja in zmanjšanja presluha med njima. Gor je pritrjena večina pasivnih elementov UKV enote. Nekateri so prispajkani neposredno na to ploščico, drugi so pa pritrjeni na votlice, izolirane s pertinaksnimi obročki. Tudi spoji pločevinaste pregrade z osnovno ploščo iz debelejše pocinkane pločevine, izgledajo v redu. Po celi dolžini stika med pločevinama je vidna zalita spajka, na obeh straneh keramičnega podnožja, ne pa na obeh straneh pločevinaste pregrade. Spoji so dolgi vsaj 2cm vsak in malo je verjetno da so prav vsi prekinjeni po celi dolžini. Pa dajmo še to preveriti. :!:
Ko sem segrel enega od spojev s spajkalnikom in poskusil lepše prevleči spajko enakomerno po celi razpoložljivi dolžini, se je ustvarila vroča kroglica staljenega cina ki je takoj padla na spodaj ležeče dele šasije in se razletela na vse strani, predno se je spajka ohladila in strdila. Sploh se nikjer ni držala pločevine. Pod spajko ni bilo nobene sledi cinka (polčevina naj bi bila pocinkana) in kar je ostalo od golega železa je bilo močno oksidirano. Oksidirano železo pa je bilo do takrat lepo skrito z razlito spajko. :!:
Priponke
IMG_20210620_102840.jpg
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Jun 2021, 11:41

Ufff,... take napake pa še ne. No saj verjetno je še kje, a kdo uspe to odkriti ? ivor! :_bow :_clap
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a ivor » 20 Jun 2021, 11:46

Ko sem počistil vso razlito spajko, sem poskusil vklopiti radio, da vidim če bo morda deloval tudi tako. Upal sem, da je povezava z maso vsaj pri enem preostalem delu spajkanega spoja dveh pločevin v redu. :_think
Bila je popolna tišina. :o Elektronka se ni niti segrela, saj bi tokokrog kurjave moral biti sklenjen skozi pločevinasto pregrado. Vsak stik pregrade z maso je bil prekinjen, kljub lepemu videzu preostalega spajkanega spoja.
Po eni strani sem bil vesel da sem končno odkril problem. Po drugi strani pa me je malo skrbelo, ker bo popravilo dolgo in negotovo. Treba bo demontirati celotno UKV enoto iz šasije. To se pravi demontirati tudi pogon skale z vrvico in po popravilu vse to namestiti nazaj. :twisted:
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Jun 2021, 11:48

Kako boš rešil ? Bo treba dodati kakšen kos pločevine. Mogoče medeninaste. Imam pa tudi alpako, če ti kaj pomaga.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a ivor » 20 Jun 2021, 12:12

Je že rešeno. Demontiral sem celotno UKV enoto. Odstranil sem vso odvečno in nekoristno spajko. Sedaj sem spajkal po drugi strani pločevinaste pregrade, kjer se je še ohranila pocinkana pločevina. Pri tem sem pazil, da nisem uničil preostalega cinka na pločevini, drugače bi imel še večji problem. :roll: Ker je na parih mestih spajka lepo prijela, pa na oksidirani strani pločevine sploh nisem niti poskusil čistiti ali spajkati, ker bi bilo to z mojim orodjem in znanjem nemogoče.
Včeraj sem popravljeno in vse ostalo končno skupaj nazaj zmontiral in vklopil. Deluje! :lol:
IMG_20210620_103028.jpg
Samo sem še dokončno nastavil začetno in končno frekvenco lokalnega oscilatorja in sotek nihajnih krogov pri srednji frekvenci 98MHz in popravilo je končano. Sedaj bi moralo trajati vsaj še 20 let!
ivor je napisal/-a: upam da bo delo potekalo hitro in brez zastojev. :D
Da vsaj tega ne bi zapisal v prvem postu. :!: :twisted:
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a ivor » 24 Jun 2021, 16:06

Končano! :D
IMG_20210624_162447.jpg
IMG_20210624_113306.jpg
IMG_20210624_113337.jpg
IMG_20210624_120644.jpg

Izhod gramofona je bil originalno, v notranjosti direktno povezan na gramofonski priključek z oklepljenim kablom. Notranji kabel sem odstranil in dodal zunanji oklepljeni kabel z bananami, tako kot je bilo pri podobnih starejših modelih. Tako je možno od zunaj fizično odklopiti gramofon in na zunanji avdio vhod brez škode priklopiti neki drugi vir zvoka.
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a Carbon » 02 Jan 2024, 23:47

Da obudim temo -
najprej pohvalim občudovanja vredno prenovljen radio!
Enakega mi je kolega prinesel v popravilo, pa bom imel par vprašanj.
Radio trenutno ne deluje - ko preklopim na ukw se po nekaj časa pojavi samu brum, ne glede na položaj nastavljivega kondenzatorja za iskanje frekvenc.
Če izberem gr- zunanji vhod, lahko nekaj časa (cca 5 min) predvajam glasbo, potem tudi tu prične močno brneti.
Par kondenzatorjev sem že zamenjal, ker so dobesedno razpadli (4n7 pri T10 in 0,027m pri ef89, vendar je stanje enako.
Elektroloti niso problem, kako pa bi lahko našel papirne kondenzatorje? Verjetno pa tudi lampe niso več v najboljšem stanju...
Če koga tema zanima, prosim za kakšen nasvet.
73
s53em
Carbon

Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jan 2024, 10:03

Najprej lep pozdrav in veliko sreče v Novem letu!
Verjetno boš moral najprej preventivno zamenjati vse kondenzatorje, elektrolitske in bipolarne (papirne). Tako so stari, da niso več uporabni ne glede na to, ali so vmes delovali ali ne. Edino keramični kondenzatorji so lahko še vedno v dobrem stanju. Pozor tudi na počrnele upore.
Dvojni elektrolitski kondenzator v napajanju 50uF+50uF lahko lepo prenoviš tako, da pazljivo odpreš aluminijski valj s spodnje strani in izprazniš vsebino. V notranjost potem vstaviš 2 nova kondenzatorja 47uF/400V in vse skupaj nazaj zapreš. Pri tem je treba paziti da so vsi izvodi pravilno povezani (polariteta!). Oba neg. priključka povežeš med sabo in skupaj na aluminijski valj.
Priponke
IMG_20230330_103516.jpg
IMG_20230330_111247.jpg
Tako ohraniš originalni zunanji videz.
Shema.png
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jan 2024, 11:08

Elektrolitski kondenzator v ratio detektorju ponavadi zamenjam z bipolarnim, zaradi večje trajnosti.
IMG_20240103_105744.jpg
Katodni elektrolit pri EL84 ponavadi zamenjam s keramičnim enake ali raje še večje vrednosti kot originalni. Nabavil sem jih preko spleta.
Po zamenjavi kondenzatorjev in vseh sumljivih elementov ponovno vklopiš radio in z voltmetrom premeriš napajalne in anodne napetosti. Če so vse napetosti in ostalo v redu, bi moral radio že (skoraj) normalno delovati. Drugače bo treba sistematično iskati napake.
Pogosti so tudi slabi stiki na tipkovnici. Radio je verjetno dolgo nekje stal na miru in so kontakti na preklopnikih lahko oksidirali. :idea:
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a ivor » 03 Jan 2024, 11:33

Kondenzatorje, elektronke in ostali potrebni material sem nekoč najpogosteje nabavljal na sejmu radioamaterjev v Pordenonu (IT). Ko sem živel v Kopru, smo se zainteresirani kolegi organizirali za skupen prevoz (ponavadi VolkD) in smo potem delili stroške. Tega se je z leti pri meni nabralo v velikih količinah. Pred selitvijo sem na koncu večino razdelil znancem in kolegom, ker nisem mogel vzeti vsega s sabo. :( Odnesel sem le najnujnejše.
Kondenzatorje se dobi v znanih specializiranih trgovinah z elektronskimi elementi (IC, HTE...). Morajo biti visokonapetostni (vsaj 400V). Nekateri kondenzatorji, na katerih so izmenične napetosti, morajo biti predvideni za izmenično napetost (250V~, X2). Na pr. kondenzatorja med omrežnim stikalom in maso 4,7nF in paralelno primarju izhodnega transformatorja 1nF. Drugače pa po spletu.
Tudi elektronke sem nabavljal v Pordenonu ali po spletu. Polne zaboje sem že razdelil znancem in kolegom, ki imajo nostalgijo po starih elektronskih napravah in jih s pridom prenavljajo.
Uporabniški avatar
ivor

OdgovorNapisal/-a Carbon » 03 Jan 2024, 12:18

Super, hvala za nasvete, dobra varianta je ta s 50+50 v original ohišju.
Najbrž torej nima smisla iskati originalnih papirnatih kondenzatorjev, bom poskusil s sodobnimi, je kar izbire.
Bom javil napredek!
73
s53em
Carbon

OdgovorNapisal/-a Carbon » 01 Apr 2024, 00:53

Še update-
radio je po menjavi kondenzatorjev in vidno skurjenih uporov pričel delovati, vendar šibo - tiho.
Ko sem premeril upore okoli ech81, sem našel defekten upor, 47k.
Po menjavi je radip zapel kot mora, tako da uredim še estetiko in končano! Ohišje sem spoliral s polirno pasto za avto, plastične dele opral in očistil skalo.
LP
S53EM
Carbon

Prejšnja

Vrni se na Radijski aparati

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost