Začetki

Vse kar sliši na ime CPLD, FPGA, VHDL, Verilog, ali pa se HW kako drugače zapiše v čipovje.

Začetki

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Jan 2023, 09:27

Začel bi s tem.

Kako je s programsko opremo? Je kakšna brezplačna? Kako je s čipi, so še kakšni domači rabi primerni? npr. QFP

Hvala
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 499 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 97

Re: Začetki

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Jan 2023, 10:08

Tega je kar veliko. Ima pa vsaka firma svoj programski paket.
Omembe vredne firme so tri:Xilinx, Altera, Lattice.
Če bi na čisto sam začetek, potem začneš s GALI in sorodniki. Ampak to verjetno ne boš. Naslednji nivo so CPLD-ji potem FPGA-ji. Kaj je zadnji krik mode ne vem, vem pa da ima to čipovje izjemno velik razpon kompeksnosti in posledično tudi cene.
SW načeloma dobiš zastonj, davek je tvoj e-mail. Če imaš (pre)majhen disk se niti ne loti. 15GB prostora za sw je nekaj običajnega.

Jaz se že nekaj tednov ukvajam res, res čisto na začetku - torej GAL-i. S cpld-ji sem že delal, ko sem naredil migracijo z Altere na xilinx pri EATNC-ju. Ampak tega bo že vsaj desetletje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19477 krat
Prejel zahvalo: 10078 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 253

Re: Začetki

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 03 Jan 2023, 10:11

Od xilinxa je vivado okolje zastonj. Kupiti moraš pa željene IP core. FPGA je trenutno težko dobavljiva eksotika. Dobavljive pa so kakšne razvojne plošče z artix-7. Kar je za začetek seveda najboljša opcija.
MarkoM

Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 288 krat
Prejel zahvalo: 325 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Vrni se na Hardware, ki se piše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost