Froling - branje podatkov

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Moderator: S53AL

Froling - branje podatkov

OdgovorNapisal/-a satelitko » 20 Dec 2016, 12:52

Iz kotla na polena Froling S4 iz COM 2 stalno špticajo podatki v smislu:

$ Ogenj ugasnjen;0005;1;1;zst;Kesseltemp.;0050;2 ;2;°C;Abgastemp.;0031;3;1;°C;Abgastemp S;0041;11;1;°C;Kesselstrg ;0100;4;1;%;Primärluft ;0100;5;1;%;Rest O2 ist;0019;6;10;%;O2 Regler ;0000;7;1;%;Sekundärluft;0000;8;1;%;Sau gzug Soll;0000;9;1;%;Saugzug Ist;0000;10;1;U;Einschub Ist;0000;12;1;%;O2 Regler Pell ;0100;13;1;%;Füllstand: ;0000;14;207;%;Ansauggeschw.;0000;15;100 ;m/s;Strom Austrags;0000;16;1000;A;Fühler 1;0254;17;2;°C;Kesselsoll ;0000;18;2;°C;Pufferoben ;0123;20;2;°C;Pufferunten ;0092;21;2;°C;Pufferpumpe ;0000;22;1;%;Boiler 1;0096;23;2;°C;Vorlauf 1;0053;24;2;°C;Vorlauf 2;0050;25;2;°C;HK Pumpe 1;0000;26;1; ;HK Pumpe 2;0000;27;1; ;Aussentemp;0039;28;2;°C;Kollektortemp; 0000;29;2;°C;Betriebsstunden;0009;30;1; h;Fehler;Kein Fehler ;99;1; ;$ Ogenj ugasnjen;0005;1;1;zst;

.......pa spet enako naprej.

Kako bi bilo najenostavneje te podatke stalno osvežene "ujeti" in sortirati v pregledno obliko na monitorju da recimo dobim takole obliko:

Ogenj ugasnjen; 1;zst;
Kesseltemp.; 2;°C;
Abgastemp.; 1;°C;
Abgastemp S; 1;°C;
Kesselstrg ; 4;1;%;
Primärluft ; 5;1;%;
Rest O2 ist; 10;%;
O2 Regler ; 1;%;
Sekundärluft; 1;%;
Sau gzug Soll; 1;%;
Saugzug Ist; 1;U;
Einschub Ist; 1;%;
O2 Regler Pell ; 1;%;
Füllstand: ; 207;%;
Ansauggeschw.; 100 ;m/s;
Strom Austrags; 1000;A;
Fühler 1 ;2;°C;
Kesselsoll ; 2;°C;
Pufferoben ; 2;°C;
Pufferunten ; 2;°C;
Pufferpumpe ; 1;%;
Boiler 1; 2;°C;
Vorlauf 1; 2;°C;
Vorlauf 2; 2;°C;
HK Pumpe 1; 1; ;
HK Pumpe 2; 1; ;
Aussentemp; 2;°C;
Kollektortemp; 2;°C;
Betriebsstunden; 1; h;
Fehler;Kein Fehler ; 1;

Seveda bo naslednji korak shranjevanje odčitkov in risanje grafov...

Debata o tem je sicer pred leti tekla na enem drugem forumu, pa je tam vse zamrlo, linki ne delujejo več in bo očitno treba začet od nule.
satelitko
 
Prispevkov: 439
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:26
Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Froling - branje podatkov

OdgovorNapisal/-a s56rga » 20 Dec 2016, 13:07

To bi rad počel s PC-jem?
Uporabniški avatar
s56rga
 
Prispevkov: 552
Pridružen: 12 Jan 2015, 17:34
Kraj: Koper JN65UM
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 205

Re: Froling - branje podatkov

OdgovorNapisal/-a sundancer » 20 Dec 2016, 13:13

V splosnem bi jaz podatke zajel s pythonom na raspberry pi ter jih parsal in potem poslal nekam v oblak ali hranil na samem raspberry pi ter risal graf.
Uporabniški avatar
sundancer
 
Prispevkov: 515
Pridružen: 16 Jan 2015, 23:36
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 177 krat
Prejel zahvalo: 267 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: Froling - branje podatkov

OdgovorNapisal/-a satelitko » 20 Dec 2016, 15:00

V bistvu mi je vseeno, PC itak laufa 24/7. Z RPIjem sem še bolj lesen, pa ne bi škodovalo se česa naučit... Vsekakor mi bolj diši pošiljat v oblak, magari na domači NAS.
satelitko
 
Prispevkov: 439
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:26
Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 30 krat
Prejel zahvalo: 48 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Froling - branje podatkov

OdgovorNapisal/-a vlado » 21 Dec 2016, 10:53

Satelitko,
tudi sam sem popoln začetnik z RPi-em in python-om. Leta mi je stal v predalu dokler se nisem opogumil in poskusil
Pred parimi dnevi sem delal sprejem podatkov prek serijskega porta da lahko podatke prikažem na Domoti-ju.
Podatke o porabi elektrike mi obdeluje procesor in poreduje po serijskem portu v obliki napetost;tok;trenutna_poraba;porabljeni_kWh (220.300;1.0;200;35000)
Python-a sem se učil na primerih (in sem res popoln začetnik),tole je del moje kode ki loči podatke:

Koda: Izberi vse
import time
from time import sleep
import serial
#instaliraj python serial ce ni instaliran
#skripto zazeni z ukazom sudo python ime_skripte.py
ser = serial.Serial(
             
  port='/dev/ttyUSB0',
  baudrate = 9600,
  parity=serial.PARITY_NONE,
  stopbits=serial.STOPBITS_ONE,
  bytesize=serial.EIGHTBITS,
  timeout=1
  )
counter=0

ser.flushInput() 

while True:
    x=ser.readline()   #podatekki pride na ser.port je v obliki 225.3;1.0;125;3500
    if x !="":
        ser.flushInput()
        datax=x.strip()
        data=x.split(';')
        U=data[0]
        I=data[1]
        Wattp=data[2]
        kWhp=data[3]
        print "U=",U," I=",I," Watt=",Wattp," kWh=",kWhp



Seveda, tisti ki obvladaju python bodo našli lažji način, ali pa boljši.
Vsak predlog je dobrodošel in bo v pomoč.
Lahko tole preizkusiš na RPi-u ali na Pc-ju.

LP
vlado
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 29 Jan 2015, 15:58
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 5 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 1


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost