LED luči manjših dimenzij in moči

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

LED luči manjših dimenzij in moči

OdgovorNapisal/-a yacksy » 01 Okt 2022, 22:15

Kar se tiče hišne razsvetljave sem še nedolgo nazaj bil pristaš boljših LED žarnic in LED panelov, ki ne podpirajo spremembe nivoja oddane svetlobe. Potem sem preizkusil Yeelight LED Ceiling Light in odprl se mi je nov svet kvalitetne svetlobe ter prednosti nastavljanja intenzitete in barve svetlobe. Yeelight koncept in pristop k izdelavi hardvera mi je všeč, tako da bi najraje ostal pri tem proizvajalcu. Težava pa je le v tem, da so tudi alternativne serije (C2001) dimenzijsko in po moči zelo velike. Jaz pa sem v otroških sobah in hodnikih planiral več manjših luči (velikosti reda 10 cm in moči okoli 10W) ...
Nekateri kitajci sicer hočejo prepričati, da Xiaomi (Yeelight je že lep čas del Xiaomi ekosistema) ponuja tudi manjše LED panele, samo predvidevam, da gre tukaj za nateg.

Kvazi_Xiaomi.PNG
Kvazi Xiaomi produkt

Kaj torej uporabiti za primer, ko je potreben manjši LED panel? Pozna kdo kako alternativo, ki je vsaj tako dobra kot Yeelight? Glede na to, da je "Yeelight LED Ceiling Light" v bolj kot ne nespremenjeni obliki na trgu že vsaj 5 let - a je sploh smotrno graditi idejo na tem produktu? Ker tehnična specifikacija in nabor funkcionalnosti sta še vedno na nivoju ...
yacksy

Zahvalil se je: 1793 krat
Prejel zahvalo: 339 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: LED luči manjših dimenzij in moči

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Okt 2022, 09:21

Hm… 100€ za eno “navadno” luč? :_banghead niti osram original ledice niso razlog za tako hudo ceno… a ni malce huda?

Sicer je moje mnenje glede teh ledic tako:pri lučeh sovražim karkoli na daljinca. Namreč, na koncu pristaneš z desetimi daljinci po bajti, če pa vzameš “sistem” in imaš vse na enem ga vedno iščeš ali pa je vedno nastavljen na napačno luč. Stikalo na steni je vedno natanko na istem mestu in ga vedno najdeš, celo v trdi temi. Jaz osebno luč ali rabim ali pa ne. Za “manjšo svetlobo” imam raje manjšo ledico na steni in jo prižgem, da zvečer ni tema, obenem pa ne presvetlo. Sploh zadnji čas vse “pomembne” luči dajem na wifi modul in krmilim preko HA.

Glede barvne toplote: enkrat nastaviš in je to to, večinoma potem nikoli več ne prestavljaš. Ali pa že v osnovi vzameš naravno svetlobo (sončno) in je to to. Topla je malce preveč rumena, bela pa neuporabna. Ponavadi se oglašuje “sončna svetloba” ali pa nevtralna bela.

Sicer ima kolega mini 1W ledice razporejene na stropu čez celo dolžino stene, nekako na meter, meter razdalje. Izgleda kar v redu, je odlično za večerno luč.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 786 krat
Prejel zahvalo: 973 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Okt 2022, 10:45

@Protoncek - na povsem vsaki točki prejšnjega posta si offtopic. Če hočeš razpravljati o tem, kaj ti pričakuješ od luči v (svoji) hiši, odpri novo temo.

Mislim, da je bilo vprašanje povsem jasno zastavljeno, tako da prosim, da se držimo teme.
yacksy

Zahvalil se je: 1793 krat
Prejel zahvalo: 339 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Okt 2022, 11:26

Vprašal si kaj gledati, jaz pa sem ti povedal kaj NE gledat... to ni čisto nič offtopic.
želel sem ti samo povedati, da plačuješ preveč, oz. gledaš predrage zadeve. Ampak izvoli, saj je tvoj denar.... :_CR
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 786 krat
Prejel zahvalo: 973 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Okt 2022, 11:33

Velikost panela ( 15x15 ) in moč panela (18W) bi se sicer izšla, a le z LED, ki imajo dovolj dober izkoristek, v nasprotnem se bo zadeva pregrevala in od obljubljene življenske dobe ne bo ostalo prav mnogo. Ni pa vseeno kakšen je strop. Če je tanka kingips plošča, za njo pa zrak, bo seveda mnogo bolje, kot pa poln strop - je boljše hlajenje.
V delavnici imam 50x50 in 50W in lepo deluje. Torej je 0,25m2 za 50W spodobno dovolj (index 200). Pri tebi je ta indeks 4x večji ( (18/(.15x .15) = 800). Mislim, da si čisto upravičeno skeptik.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20231 krat
Prejel zahvalo: 10336 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost