Projekt pametna hiša - komu aktualna

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Projekt pametna hiša - komu aktualna

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 14 Maj 2021, 12:14

V preteklosti je projekt pametna hiša bil (vsaj rahlo če ne več) aktiven. Oz. vsaj začelo se je z nekaj temami na tem forumu.

Sam sedaj delam na konceptu, bolj kot ne gre počasi zadnjih 10 mesecev, ker delam po par ur na teden, kolikor mi pač čas dopušča.
Preden grem open-source na Github kot projekt SmartHomeOpenProject me zanima, če je tukaj še vedno interesentov, ki bi bili pripravljeni nadaljevati zgodbo originalne ideje pametne hiše.

Architecture imam zastavljen, main-module, output-module, input-module, dimmer-module, etc, + CAN med njimi, to je pokrito.

Embedded SW imam pokrit jaz v začetni fazi. HW engineering kdo drug, enako za Linux (kot main unit, namesto MCU-ja).

Obstaja ena firma v slo, ki se s tem ukvarja profesionalno, in search na njeno ime na najde ničesar na tem forumu. Zanimivo.
Njihov koncept mi ni najbolj všeč, zato iščem alternative.
Moj koncept trenutno laufa v moji sobi, bolj narejeno na holjadri.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 763 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Projekt pametna hiša - komu aktualna

OdgovorNapisal/-a urosg » 14 Maj 2021, 12:44

Sam delam že nekaj časa na podobni zadevi ,HW je v večini že kar razvit, "main-hub" je izveden tako da uporablja RPI Compute Module ,....

bolj me časovno baše pisanje sw in je trenutno bolj tako-tako v delčkih; predvsem v zadnjem mescu sem našel malo več časa da mogoče po vsaj 8 ur na teden delam na tem...

Bi bilo mogoče dobro da bi malo skupaj pregledala zadeve, če se da oz. kaj bi se dalo združit, ...

EDIT: komunikacija med moduli je prav tako CAN
Uporabniški avatar
urosg

Kraj: Domžale, Mengeš, Kamnik
Zahvalil se je: 24 krat
Prejel zahvalo: 145 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 14

OdgovorNapisal/-a Nimfrod6 » 17 Mar 2022, 14:37

Je ta tema še kaj aktualna? Je mogoče kakšen git repozitorij s kodo, shemami ipd..?

Sam delam na podobnem projektu in me zanimajo ideje, izkušnje ipd.
Nimfrod6

Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 0

OdgovorNapisal/-a mucek » 17 Mar 2022, 15:12

Po vsem gruntanju sem na koncu pristal na HomeAssistant-u, kamor lahko brez večjih težav (in dela z grafiko) zintegriraš res vse, karkoli se že spomniš. Za HW so osnova ESP32 moduli in Wifi ni ravno nek cvet zanesljivosti itd., ampak verjamem, da ne bi bilo prav noben problem v sistem zintegrirati nekega CAN huba.

Mi je pa pri HA najbolj impresivno, da je 99% stvari, ki se jih spomniš, že narejenih in da vanj lahko vključiš praktično karkoli, kar ima Wifi/Cloud. Rekuperacija, klima, avto, growatt inverter ... - par klikov in že dela!

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 1269 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 246

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 17 Mar 2022, 15:55

mucek je napisal/-a:Po vsem gruntanju sem na koncu pristal na HomeAssistant-u, kamor lahko brez večjih težav (in dela z grafiko) zintegriraš res vse, karkoli se že spomniš. Za HW so osnova ESP32 moduli in Wifi ni ravno nek cvet zanesljivosti itd., ampak verjamem, da ne bi bilo prav noben problem v sistem zintegrirati nekega CAN huba.

Mi je pa pri HA najbolj impresivno, da je 99% stvari, ki se jih spomniš, že narejenih in da vanj lahko vključiš praktično karkoli, kar ima Wifi/Cloud. Rekuperacija, klima, avto, growatt inverter ... - par klikov in že dela!

LP, g

Jaz sem si ga instaliral na eno virtualko in ni nikamor ven povezan, tako da imam vse interno. Preko VPN pa potem prideš na interne podatke. Je pa res kar enostavno dodajanje. Recimo za video doorbell sem porabil še največ dela, da sem poiskal primerni modul in kamero med vso mojo šaro.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a mucek » 17 Mar 2022, 17:48

Jaz sem ga dal na RPI (mora biti stirica, trojka je presvoh) pa z zunanjim SSDjem. Dostop pa isto kot ti ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 1269 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 246

OdgovorNapisal/-a Ler » 17 Mar 2022, 19:10

Tudi jaz sem po dolgem času nad svojim razvojem preklopil na Homeassistant. Sprva sva z prijateljem naredila na RS485, kasenje par testov v delavnici na CAN bus-u. Na koncu vedno isti imenovalec, čas in kdo bo to nadgrajeval. Z uporabo HA in ESPHoeme se je odprlo ogromno predpripravljenih možnosti, ki jih z parmimi koraki rešim. Meni pa je predvsem uporabno, da imam v sistemu povezane tako kupljene elemente (Shelly, Denkovi, IKEA..) kot samogradnje module z ESP32.
Ker pa imam vsa stikala med sabo pošivana z večžilni kablom (za komunikacijo in napajanje 24V) bom, ko bo dopuščal čas probal vse module spravit na CAN bus in v Homeassistant.
Ena izmed možnosti za samogradnjo https://hapcan.com/
Ler

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost