Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Moderator: S53AL

Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a yacksy » 27 Apr 2015, 16:19

Tudi sam sem v fazi priprave na novogradnjo. Trenutno je narejen načrt in naokoli so šli že prvi papirji. Torej bo počasi čas, da začnem razmišljati okoli inštalacij.

Vodilo pri projektu je "enostavno in funkcionalno". Pasivno, nizko energetsko in podobne "moderne" krilatice me ne zanimajo. Iščem kvalitetno zasnovo ter izvedbo in dober price/performance končnega izdelka. Mislim, da mi zaenkrat kar dobro uspeva. Do sedaj sem se naučil to, kar ste že ugotovili v eni drugi temi. Investitor, kot največji laik v zgodbi, mora pri projektu narediti vsaj 80% vse zasnove. Projektanti po večini vzamejo strankino fiksno idejo, dodajo kakšen detajl in to je to. Glavnina dobrih nasvetov pri projektu pride iz drugih virov. In glede na to, da ste se mnogi od vas že srečali s podobnimi vprašanji upam, da podate kakšno mnenje ali idejo v to temo.

Pri zasnovi elektro inštalacije imam izdelane naslednje želje:
- hiša na začetku ne bo pametna. Bi pa rad že v fazi gradnje razpeljal večino kablovja, ki ga lahko kasneje samo porabim. Inštalacijske cevi in kabli so poceni, kasnejše štemanje pač ni ;)
- po hiši bo razpeljanega veliko UTP kabla - bolj kot ne do vsake naprave, ki ga potrebuje ali ga še bo potrebovala
- glede na relativno veliko kurilnico (kurjenje na drva) in planirano hobi delavnico bosta elektro omara in komunikacijska omara večjih dimenzij, odločiti se le še moram kam ju bom dal

Imam tudi nekaj konkretnih vprašanj:

Glede na to, da bi rad kablovje pripravil za mogočo kasnejšo nadgradnjo na pametno hišo, je verjetno edino smiselno, da se VSI energetski kabli (od/do stikal, luči, vtičnic, ...) peljejo direktno do elektro omare, kjer se lahko kasneje vežejo po želji?

V smislu priprave na pametno hišo (npr. avtomatično zastiranje žaluzij, avtomatično odpiranje oken, itd.) - kakšne kable pripraviti pri elementih, ki za delovanje potrebujejo senzor-je in aktuatorje? Bo UTP v redu ali je potreben še kakšen energetski kabel? Tukaj bolj kot ne ciljam na inštalacijo, ki jo potrebujejo sistemi za pametne hiše. Žal jih ne poznam in ne vem, če gre počasi bolj kot ne vse na mrežo ali uporabljajo kakšne svoje protokole. Wi-Fi, bluetooth in podobnih brezžičnih variant tukaj nočem uporabljati.

Veliko vprašanje je tudi osvetlitev dnevnih in bivalnih prostorov. Kaj uporabiti? So to LED svetila ali je trenutno boljša izbira kakšna druga varianta?

Kakšno UTP kablovje razpeljati po hiši? Cenovna razlika med Cat 5e in CAT 6 ni velika, je pa FTP mnogo dražji. Nagibam sem se k CAT 6 kablovju, verjetno od proizvajalca BrandRex. Po hiši bodo UTP vtičnice, v centralnem vozlišču pa komunikacijska omara in terminacija na patch panelih. Če ima kdo kakšno boljšo idejo, prosim z njo na plan ;)

Kakšna elektro omara bi prišla v poštev za moje potreba? Po večini hiš vso kablovje stlačijo v mini plastične elektro omare, kar mi nikakor ne ustreza. Sam bi definitivno rad uporabil kaj večjega in kvalitetnejšega.

Že v naprej hvala vsem, ki ste pripravljeni deliti svoja mnenja in izkušnje.
yacksy
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 43 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a S55RU » 27 Apr 2015, 22:10

Veliko sreče pri dizajniranju električnih inštalacij, priporočam ti da načrt daš na koncu v predogled prijateljem ali celo na forum. Kajti zelo rado se zgodi, da zaradi neizkušenosti in naglice kaj spregledaš/pozabiš, nato pa ravno to rabiš. Sam sem samostojno dizajniral zgolj elektro inštalacije svoje "delavnice", pa šele zdaj vidim, kje sem kaj pozabil. In kot si sam opazil, cevi za elektriko so poceni, naknadno štemanje (in vse delo, ki mu sledi) je drago. Tako da najprej zapiši vse želje čimbolj podrobno, nato spravi načrt na papir, se z njim posvetuj s čimveč ljudmi in po nekaj revizijah boš dobil uporaben načrt, ki te bo v življenju 95% zadovoljil. 100% sigurno ne bo, bo nekaj vedno manjkalo. Projektanta pa pusti za konec, on ne bo živel v tvoji hiši in ne bo imel tvojih potreb.

Glede elektro in komunikacijske omare, ne varčuj s prostorom. Bolje napol prazna velika omara kot premajna, 100% zapolnjena omara. Kam jo umestiti? Veliko ljudi jo ima na hodniku, toda nobena elektro omara ni lepa. Če je velika, je še manj lepa. Dejstvo je, da boš imel veliko prostora, zato jo rajši daj v en prostor, kjer ne bo takoj padla v oko gostu. Da ne bo ta imel vtisa, da vstopa v jedrsko elektrarno, ne pa v tvoj dom. Mogoče kurilnica, mogoče pomožni prostor, kakšen skriti kotiček hodnika, delavnica? Priporočam ti tudi, da narediš priklop za agregat, še posebej če si v območju nevarnosti žledu. Saj stvar ni tako draga, ko enkrat delaš iz nič.

Glede UTP-ja. Sam imam v hiši vse kable CAT5e, pri čemer je 20m (ali celo 25m) kabla od modema do televizorja. Zakaj tako dolg kabel? Naknadno delal in nisem hotel štemati po pred kratkim obnovljeni dnevni. Zato sem stvar speljal daleč okrog riti v žep oziroma preko drugih sob za televizor. Pa stvar dela zadovoljivo brez večjih motenj (ob grmenju se občasno pojavijo kockice na TV) tudi le s CAT5e kablom. Obenem imam še daljšo povezavo (mislim da okoli 40m, se ne spomnim dobro) za internet na vrtu. Ista vrsta kabla, težav ni. Tako da dvomim, da boš v običajnih razmerah čutil razliko med Cat5e/6 in dražjim ftp kablom. Mogoče slednjega lahko nameniš le za povezavo med priklopom in modemom ter povezavo modem-TV. V preostalih primerih pa daš navadni UTP. Seveda je tudi tu pametno, da uporabiš cevi, ne pa vzidanega kabla.

Pri pametni napeljavi nimam pojma kaj rabiš, ampak elektromotorji rolet sigurno rabijo tudi energetski kabel. Ne pozabi vzidati cevi za takšne primere, kablov pa sam ne bi dajal zraven, če ne misliš tega delati sedaj. Pozanimaj se pri kakšnih prodajalcih/monterjih pametnih hiš, kako je s tem.

Luči v hiši? Sam sem še vedno privrženec prastarih in tudi že prepovedanih klasičnih žarnic na nitko. Na srečo se jih še vedno da dobiti, čeprav je uporaba za gospodinjske namene prepovedana. Drugače pa varčne žarnice. Mislim pa, da tu nimaš kaj zgrešiti, če upoštevaš klasično grlo žarnic, kasneje pa boš videl iz prakse kaj ti bolj odgovarja. Tudi zatemnevanje omogočajo skoraj vse vrste svetil, sicer je to verjetno bolj domena dnevne sobe in spalnice. Tu ti priporočam le, da ne varčuj s svetili, ki jih samostojno prižigaš. Seveda pa je najboljša svetloba, naravna svetloba. Tako da okna so zakon.
Uporabniški avatar
S55RU
 
Prispevkov: 229
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:18
Kraj: Posočje
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Apr 2015, 22:32

Ne glede na to koliko se boš trudil, vedno ti bo zmanjkalo kake povezave. Pa ne zato, ker si zgrešil v načrtovanju ( ja seveda, tudi!), temveč zato, ker ne znaš napovedovati potreb v prihodnosti.

Sam praviš, da so cevi poceni. Dodajam, da je pretežni del cevi zrak, torej zvočno termični izolator. Lahko se kar vprašaš kolikšen % cevi je še smiselno imeti v zidu. :mrgreen: No, ja, nekaj malte pa le mora biti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 35473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7097 krat
Prejel zahvalo: 4361 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a yacksy » 27 Apr 2015, 23:11

Tako ali tako je jasno, da načrt elektro inštalacij ne bo 100% optimalen, nemogoče je tudi predvideti želje v naprej. Nekaj pa lahko predvidim, kakšno stvar podvojim, pustim kakšno cev prazno, itd. Pri tem pa mi pridejo prav izkušnje ljudi, ki so to že delali.
Posvetoval pa se seveda bom tudi s kom v živo. Konec koncev je bilo enako z načrtom hiše. Je bilo kar nekaj poti in debat z različnimi kompetentnimi ljudmi, da smo prišli do neke optimalne variante (no, optimalne zame ;)).

Zaenkrat hvala za nasvete. Elektro omara zna romat v kurilnico, komunikacijska pa v mojo delavnico. Priklop za agregat je bil že tako ali tako v planu ;)

Razlika med Cat 5e in Cat 6 pa je bolj kot ne v debelini vodnikov in gostoti sukanja parice. Razlike v praksi verjetno ne bom opazil - verjetno bi jo opazil, če bi lovil polno 1Gbps hitrost. Je pa razlika v ceni med Cat 5e in Cat 6 dovolj majhna, da se ne bi raje odločil za Cat 6. Bolj zato "ker lahko" kot zato, ker bi nekaj hudo pridobil s tem (boste razumeli, če povem, da sem se 8 let profesionalno ukvarjal z omrežji ;)).

Glede svetil pa še čakam na kakšno novo idejo. "Klasiko" poznam, ne poznam pa kakšne bolj aktualne variante.

@Volk - bolj me skrbi število cevi v plošči. Jih tam teče hudičevo več kot po stenah :)
yacksy
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 43 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Apr 2015, 00:01

yacksy je napisal/-a:@Volk - bolj me skrbi število cevi v plošči. Jih tam teče hudičevo več kot po stenah :)
Ne vem kaj je zdaj moderno,... Včasih se je delala monta, ne vem če še. Torej travete, pa med te travete posebej oblikovani zidaki,....
Zato se je cevi, ki so paralelno s travetami stavilo v monto, tiste, ki so pravokotno na travete pa zgoraj v tlake ( nekako med talno ogrevanje).
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 35473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7097 krat
Prejel zahvalo: 4361 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Krampus » 28 Apr 2015, 08:06

Samo kot ideja.

Pri bratovi novogradnji smo dvignili vsako nadstropje za eno vrsto zidakov, povsod so spuščeni stropi.
Na tak način imaš 25 cm prostora za vse instalacije, zlahka dostopno.
Nikjer ni instalacij po tleh, razen talnega gretja in odtokov.
Kjer koli hočeš še pozneje kaj dodati moraš eventualno narediti samo vertikalo.

Vsi kabli so na policah v ceveh.
Nikjer ni nobene doze za spajanje, vse je direktno v omarice, ki so vsaka v svoji etaži (3 kom) in so med seboj povezane z debelimi cevmi.
Glej, da bo omarica dovolj globoka, vsaj 20 cm.
Aja, pa doze za vtičnice in stikala naj bodo globoke.

Od kod si, lahko se oglasiš, pa gremo pogledat, je še nekaj stvari ostalo, kar bi lahko bilo boljše.
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 573
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a EL84 » 28 Apr 2015, 13:54

V vsakem primeru se ti splača položiti v vogalih hiše kakšno cev za rezervo med kletjo in podstrešjem. Ko po nekaj letih ugotoviš, da ti še nekaj manjka, je veliko laže s podstrehe ali kleti priti na želeno mesto, kot pa "štemati" po stanovanju. Za ostale instalacije pa ti priporočam, da že sedaj točno preštudiraš, kje bo kaj stalo, da bo ob montaži treba čim manj spreminjati.

Lp
EL84
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 17 Feb 2015, 17:52
Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 28 Apr 2015, 15:24

Tudi sam sem trenutno v fazi ožičeavnja bodoče delavnice, z odprtimi opcijami za predelavo v pametno. Kot praviš kabli so poceni.
Sem malo tudi debatiral z kolegi, ki so pred kratkim zidali, kaj bi naredili drugače.

2 pravili:
- nobenih diagonal, cevi se vleče navpično ali vodoravno in če se le da pod stropom, ker drugače boš prej ali slej kaj prevrtal
- poslikaj vse in si shrani na kak dropbox ali pošlji na mail preden ti dajo omet čez, ker drugače boš prej ali slej kaj prevrtal

Vtičnica na blakonu - če bi rad spekel kako ribo brez da zasmradiš celo hišo
Vtičnice pod in nad stopnicami, da ne ugotoviš(oz boljša polovica), da je potreben podaljšek za posesat še spodnjo polovico stopnišča.

Kaj sem sam dodal že ob načrtovanju delavnice.
- pri vsakih vratih v višini ključavnice doza za elektnirčno ključavnico z cevjo do okvirja bočih vrat. Na zunanji strani pa doza za RFID senzor ali kodno ključavnico
- Omarice bom imel tri. V veliki delvanici, kjer dobim elektriko noter ena 3-vrstna 12-mestna, v mali delavnici in družabnem prostoru pa 2-vrstna 12-mestna
- poleg tega bo še 19" 5-6 mestna omara, kejr bo gateway, switch in bodo do tja pripeljani vsi UTP kabli
- Doze sem uporabljal globoke kjer se le da. Tiste rjave kvadratne na vrhu prostora, za okrogle ima TEM neke modre precej globoke, za stikala in vtičnice pa TEMove 4 in 7 mestne(za njih se dobijo tudi plastični pokrovčki s katerimi enostavno zaščitiš tudi vijake kadar ti mečejo omet)
- v kotih, ki vidijo cel prostor - doza za senzorje gibanja(vsi prostori + stopnišče + WC + kopalnica z WC jem bodo imeli kako luč na senzor)
++ Če kdo misli da je numno imeti v WCju luč na senzor sem bil enakega mnenja, dokler nam jih niso zmontirali v študetskem domuč. Zdaj sem ugotovil, da pogrešam senzor za luč še na hodnikih, da ni potrebno sredi noči tipat.
- če boš imel električno talno gretje v kopalnici potrebuješ 2 cevi(eno kakih 10cm za grelno mrežo + eno na sredino tlaka za temperaturno sondo)
- V kopalnici pusti dozo pod stropom nad lijakom za ogledalo ali omarico z ogledalom
- V kuhinji ne daj doze za pomivalni stroj takoj za stroj ampak raje kakih 10cm levo/desno, da ga lažje priklopiš ali odklopiš
- ne pozabi doz kjer boš imel bojlerje
- Doza pri tleh pri manjših stopnicah za osvetlitev le teh
- Cev pustil zunaj nad sredino vsakih vrat za luč(senzor) in na notranji strani stikalo, ki naredi bypass senzorja, če si dlje časa zunaj, da se ne ugaša sama od sebe.

če bi delal stanovanje namesto delavnice bi dodal pa še:
- Kjer bo TV je tudi 5 vtičnic hitro premalo + vsaj 2 ethernet vtičnici
- V kuhinje eno debelo cev (23mm) za 3 faze do kjer bo indukcijska/steklokeramična plošča
- malo upoštevaj kje vse se uporablja prenosnike in mobilne telefone in psoitavi vtičnice tam(pri jedilni mizi, za kavčem itd.)
- V kurilnico si tudi potegni en UTP kabel
- V garažo si povežeš nekaj 3F vtičnic(mogoče bo enkrat električni avto pri hiši)
- če imaš kak nadstrešek na vrtu si do tam potegni alkaten cev, če boš rabil boš, če ne pa tudi prav
- Okrog cevi vseh zunanjih pip bi potegnil grelni kabel in dal izolacijo okoli, da je manj skrbi glede zmrzovanja vode (poraba ni velika, ker rabiš držati samo nekaj stopinj nad ničlo)

Na tej strani so navodila za predmet električne inštalacije in razsvetljava
http://lrf.fe.uni-lj.si/ct-menu-item-2/ ... zsvetljava

Na koncu pa upoštevaj da risat je precej enostavno, 3 tedne rezat z fleksom, štemat, vleč in gipsat cevi na mesto te pa nenormalno izčrpa. Vendar še vedno rajši potegnem zdaj 3 cevi več kot pa, da bom moral to čez par let delat.

p.s.
Ne stavi rekuperacije zraka če nimaš namena vsakega četrt leta čistit filtrov in sistem. V študenskem domu so že po enem letu od motaže ljudje že začeli imeti težave z raznimi izpučaji, suho kožo ipd...
Dorijan
 
Prispevkov: 662
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 28 Apr 2015, 15:37

Zdaj vidim, da je verjetno pamento dat tudi kako dozo za/zraven garderobne omare.
Točka 2 na tem linku: http://www.inled.si/led_trakovi/ideje-za-montažo-led-trakov
Dorijan
 
Prispevkov: 662
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a yacksy » 11 Maj 2015, 22:50

Uf, veliko odličnih odgovorov. Fantje, najlepša hvala.

@VolkD
Monta oz. Monti je ena izmed variant za izvedbo plošče. Sam bolj verjamem v armiran beton, ki je po besedah gradbinca tam-tam glede cene izvedbe. Je pa res, da ti vsak arhitekt govori drugače ;)

@Krampus
Hvala za dobro idejo. Čeprav bi se spuščenim stropom po eni strani rad izognil, če je le mogoče. Ne razumem tudi zakaj ima vsako nadstropje svojo omarico. A ni bolj smiselno vse kable peljat v eno večjo omarico? Vem, kablov se nabere. Ampak upam, da je kljub temu znosno ...
Bi pa te pocukal za rokav okoli obiska. Precej redno se gibljem na relaciji Nm - Ljubljana, me pa občasno odnese tudi v kakšen drug kraj.

@Dorijan
Najlepša hvala, da si si vzel čas in spisal veliko dobrih nasvetov. Kar nekaj sem jih že imel v glavi, definitivno pa razmišljava zelo podobno. Glede rekuperacije tudi razmišljam in razmišljam. V osnovi se sliši kot odlična stvar, sem pa že iz parih koncev dobil informacijo okoli težav s čistočo. Bom odprl čisto ločeno temo, kjer se lahko o tem razpišejo tisti, ki imajo s tem praktične izkušnje. Dajmo se tukaj držat bolj elektro dela.

Nabralo se je ogromno dobrih nasvetov. Vesel bi bil tudi kakšnega priporočila okoli doz in stikal (TEM je bil toplo priporočen, mogoče se najde še kakšen uporaben predlog) in idej okoli razsvetlitve.
yacksy
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 43 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a cero » 11 Maj 2015, 23:41

Pri nas na severnoprimorskem, se skoraj nikjer ne uporabljajo trde žice, ampak mehke z votlicami. Kar se pa stikal in vtičnic tiče, se mi pa dopade plana ali idea od vimarja. Običajno je v vsakem nadstropju podrazdelilec zato da ti ni treba vleči žic s cele hiše v glavni razdelilec, kar se pozna na ceni, ko pa ti gre varovalka, ni treba skakat po stopnicah gor ali dol po celi hiši. Ja mogoče še tole, v kopalnici naj ne bi bilo razdelilnih doz, vse kar imaš tam pelješ direkt v dozo s stikali pred vrati.
cero
 
Prispevkov: 1773
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 382 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a borisz » 12 Maj 2015, 08:54

Meni so svetovali Vimar in sem zadovoljen z njimi.
Če boš imel električne žaluzije si potegni tudi UTP kable do doz pri stikalih. Pa še kakšnega potegni kam.
Ko bo hiša gotova, boš, hotel kaj avtomatizirati, UTP kabel pa je poceni.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3292
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 734 krat
Prejel zahvalo: 732 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 12 Maj 2015, 21:55

borisz je napisal/-a:Meni so svetovali Vimar in sem zadovoljen z njimi.


Jep Vimar je zakon a ni poceni. Kvaliteta pač stane :(
Clownfish
 
Prispevkov: 453
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Krampus » 12 Maj 2015, 22:06

Vimar, serija Plana ni draga.

Jaz sem kupil v BlWatt v Ljubljani, za celo hišo naenkrat. Dobil sem 25% popusta.

lahko se zmeniva za obisk, ampak vedno za vikend. Hiša je bratova, jaz pa imam do tja 90 km.
Ponavadi grem tja, ko je treba kaj popravljati. :roll:
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 573
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a yacksy » 13 Maj 2015, 22:50

@cero
Kabli z mehkimi žilami za inštalacije po hiši pa prvič slišim. Zanimivo, bo treba pogledat razliko v ceni. Mehkožilne je sigurno lažje vleč po bajti, votlice pa klešče pa že itak imam ...
Kar pa se tiče podrazdelilcev v vsakem nadstropju. Če delaš z mislijo po kasnejši avtomatizaciji, ti je verjetno v tisti fazi veliko lažje, če so vsi kabli v eni omarici. Potem se igraš in vežeš kolikor ti paše. Če imaš po vertikalah samo faze, nulo in ozemljitev, je to precej težje. Vsaj tako jaz razmišljam v tem momentu.

Vimar kot eden od proizvajalcev doz, stikal in vtičnic za preverit. Bom ;)

@borisz
UTP od oken do stikal. Bo v planu, Če ne drugega vsaj plac v cevi.
Kaki kabel pa predlaš za aktuatorje?

@Krampus
Glede obiska je tako - če boš ravno imel pot OK, drugače te pa res nočem matrat ;)

Kako pa ste reševali osvetlitev hiše?
yacksy
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 43 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Carko » 14 Maj 2015, 22:46

Krampus je napisal/-a:Vimar, serija Plana ni draga.
Hmmm no ja, ko sestaviš vse skupaj, hitro nanese. :( Okvirček 1 eur + vtičnica 5 eur, okrasni okvirček 1,5 eur ... medtem ko v Merkurju stane komplet navadna vtičnica (ali stikalo) 1,59 eur.

Seveda je precejšna razlika med tema dvema, samo plačaš pa vseeno to razliko :_CR
Carko
 
Prispevkov: 1981
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 134 krat
Prejel zahvalo: 473 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 15 Maj 2015, 11:48

Omarice sem dobil od trakona za cca 30-40€(imam 2 vrstno nadometno in podometno ter 3 vrstno podometno) vključno z spojkami za nulo in zemljo
Glede stikal in vtičnic se cene zelloo razlikujejo. Npr. v Postojni na enosmerni je ena trgovinica, ki prodaja primarno LIV izdelke(njihova industrijska trgovina), kjer so tudi TEMove zadeve precej cenejše kot drugod. Mislim, da bom za celo delavnico kakih 100€ prihranil.
Dorijan
 
Prispevkov: 662
Pridružen: 21 Jan 2015, 00:09
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Ler » 15 Maj 2015, 14:53

Omarice sem dobil od trakona za cca 30-40€(imam 2 vrstno nadometno in podometno ter 3 vrstno podometno) vključno z spojkami za nulo in zemljo

Do sedaj sem kar nekaj različnih omaric vgradil pa se je še najbol obnesla HAGER-ca. Ima veliko prostora na zgornji in spodnji starni. Sedaj imajo celo 5 vrstno če boš potreboval za kakšno avtomatiko bi bla kar uporabna. Dostikrat prakticiram tudi tako, da dam dve omari skupaj z veznim členom, ki jih dobiš zraven omarice. Potem lahko eno omaro ponucaš za moč drugo pa za komunikacijo.

Kako pa ste reševali osvetlitev hiše?

Čedalje več se vgrajuje v hišo LED razsvetljava. Paziti moraš samo, da pred vgradnjo v AB ploščo uporabiš temu primerne doze. Če imaš denarja preveč lahko naročiš, da ti zrišejo razvetljavo v Arcadiji. Mislim, da zrišejo celo zastonj, samo cena lučk pri njih ni ravno na nivoju trgovin na Rudniku :).

Nekje sem prebral da se giblješ NM - LJ. Sem iz NM, lahko me kontaktiraš na ZS pa na hitro rečeva kakšno glede razsvetljave ali pa instalacij. Greva lahko pogledat tudi kako hišo, ki sem jo končal ali pa jo delam. Z prijateljem se nekaj matrava o modulih za pametno instalacijo, vendar obema primankuje časa. Mogoče pa najdemo kako skupno idejo ali pa pomoč pri modulih.

Lp, Simon.
Ler
 
Prispevkov: 74
Pridružen: 20 Jan 2015, 14:32
Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a klemen88 » 14 Jul 2016, 10:18

Pozdravljeni,

tisti, ki imate povezano komunikacijo RS485 v hiši me zanima, če je dovoljeno, da se od vsakega stikala potegne svoj UTP kabel in potem v omari združi in poveže na RS485 modul.

Ker pravilna naj bi bila na začetku terminator (upor), serijska povezava do naprav in na zaključku zopet terminator. To pomeni, da bi moral kabel vezati iz omare -> stikalo 1 -> stikalo 2 -> stikalo 3 -> terminator

Hvala
klemen88
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 04 Feb 2015, 13:21
Kraj: Slovenj Gradec
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a borisz » 14 Jul 2016, 10:29

RS485 po specifikacijah ne podpira zvezda vezave.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3292
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 734 krat
Prejel zahvalo: 732 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a klemen88 » 14 Jul 2016, 10:32

borisz je napisal/-a:RS485 po specifikacijah ne podpira zvezda vezave.


Sej zato sprašujem, če ima kdo narejeno drugače, ker se nebi rad že na začetku "zaklal" :) Res je pa, da bi lahko potem v omarici povezal kable skupaj in dodal na zadnji kabel zaključni upor.
klemen88
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 04 Feb 2015, 13:21
Kraj: Slovenj Gradec
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a klemen88 » 14 Jul 2016, 10:34

klemen88 je napisal/-a:
borisz je napisal/-a:RS485 po specifikacijah ne podpira zvezda vezave.


Sej zato sprašujem, če ima kdo narejeno drugače, ker se nebi rad že na začetku "zaklal" :)
klemen88
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 04 Feb 2015, 13:21
Kraj: Slovenj Gradec
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a borisz » 14 Jul 2016, 10:38

Najbrž nekaterim dela tudi v zvezdi. Lahko, da tebi ne bo in se boš zaklal.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3292
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 734 krat
Prejel zahvalo: 732 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 14 Jul 2016, 10:45

Opcija je tudi da v omarici zmontiraš "spliter".
Peter123
 
Prispevkov: 988
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a IgorK » 14 Jul 2016, 11:40

Uporabi full fail safe slew rate limited driverje (SN65HVD3082, SP3072, ISL83072) in za razdalje v hiši ne bo nobenega problema ne glede na vezavo in zaključne upore. Imaš pa omejeno hitrost, tam nekje do 200kbps.
IgorK
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 20 Feb 2015, 00:08
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: s56rir
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a S53MB » 14 Jul 2016, 16:20

V vsako dozo s 230V imej na voljo nulo. Tako bodo delali lahko vsi zatemnilniki, časovna stikala in dodatki za pametno hišo.
Polmer je za nepopolne krožnice in teoretike
S53MB
 
Prispevkov: 75
Pridružen: 29 Jan 2016, 15:27
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 8 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Highlag » 14 Jul 2016, 19:18

Po ceveh je prepih. ;)
Po mojih izkušnjah ni možno napeljati "vseh" cevi, ki jih rabiš. Kot je Volk že napisal. Tehnika se spreminja, steklenih kugel pa ne prodajajo.
Predlagal bi ti le, da če boš res vlekel cevi od omare do mesta odjema pripraviš na vsake toliko časa tudi kakšno dozo. Če je treba kaj popravljat je potem lažje, ker so kosi kablov, ki jih je treba speljati po ceveh lahko krajši. Zato je uporaba vlečnih žic lažja.

Kar se pa luči tiče. Poizkusi se izogniti uporabi kakšnih specialnih luči - ki uporabljajo kakšne žarnice, ki niso standardne. Tudi LED. Vse stvari prej ali slej crknejo, konec koncev so narejene na Kitajskem. Zamenjati žarnico, ki ima navadno grlo je enostavno, če ti pa crkne led trak ali kaj podobnega pa bodi pripravljen na vrtanje, ker takšne lučke ne boš več dobil. Pa nimam nič proti ledicam. So mi precej bolj všeč kot varčne fluorescentne žarnice. Samo na obliko žarnice je treba paziti.
[size=50]http://31.15.144.68/[/size]
Highlag
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 94 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 14 Jul 2016, 20:51

cero je napisal/-a:Kar se pa stikal in vtičnic tiče, se mi pa dopade plana ali idea od vimarja.


Imam Ideo že veliko let in je kvalitete in odličen sistem. Žal je bil in je pri nas to enormno drago zato sem že takrat 1997-tega leta vse skupaj v kompletu nabavil direktno v Italiji za cca 30-40% nižjo ceno.
Clownfish
 
Prispevkov: 453
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Krampus » 15 Jul 2016, 13:58

Jaz imam pa Plana, mi je bila takrat všeč, sem pa dobil 25% popusta, ker sem nabavljal za celo hišo. BlWatt v Ljubljani.
Še po treh letih sem šel nekaj dokupovat, pa sem rekel, takrat ste mi dali popust in sem ga dobil tudi kasneje.
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 573
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 15 Jul 2016, 16:51

Danes ga boš pa težko dobil .....
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2407
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 891 krat
Prejel zahvalo: 376 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 165

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a javr » 14 Jan 2019, 22:58

(jan. '19)
Plastična talna letev s prostorom za kabel - zgleda kot kar dobra ideja. Ker jih bom rabil kar nekaj, me zanima kje bi jih našel za kakšno bolj "kitajsko" ceno. Ali pa kako se temu reče po angleško.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1399
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Cloud » 14 Jan 2019, 23:26

javr je napisal/-a:(jan. '19)
Plastična talna letev s prostorom za kabel - zgleda kot kar dobra ideja. Ker jih bom rabil kar nekaj, me zanima kje bi jih našel za kakšno bolj "kitajsko" ceno. Ali pa kako se temu reče po angleško.

Zakaj plastiko? Reči kakšnemu parketarju za koliko ti jih zrihta in položi. Tako je najbolje
Cloud
 
Prispevkov: 1729
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 41 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a javr » 15 Jan 2019, 00:15

mogoče si spregledal - gre za dvodelno letev, ki lahko služi kot kabelski kanal
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1399
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a s56vha » 15 Jan 2019, 18:51

@yacksy predvidevam, da imaš sedaj že vse narejeno, si kaj pozabil ali spregledal pa ni bilo zapisano v tej temi?
Uporabniški avatar
s56vha
 
Prispevkov: 433
Pridružen: 20 Feb 2015, 20:57
Kraj: Preserje pri Radomljah (1235)
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Cloud » 17 Jan 2019, 19:06

javr je napisal/-a:mogoče si spregledal - gre za dvodelno letev, ki lahko služi kot kabelski kanal

Koliko kabljev misliš vleči zadaj? Doma sem za leseno spravil antenski in UTP kabel. Sem se pa enkrat glede tega pogovarjal s parketarjem, kateri mi je razložil, da se dobijo letve ki imajo še večji odrez zadaj.
Cloud
 
Prispevkov: 1729
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 41 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a LiPo » 17 Jan 2019, 20:57

klemen88 je napisal/-a:Pozdravljeni,

tisti, ki imate povezano komunikacijo RS485 v hiši me zanima, če je dovoljeno, da se od vsakega stikala potegne svoj UTP kabel in potem v omari združi in poveže na RS485 modul.

Ker pravilna naj bi bila na začetku terminator (upor), serijska povezava do naprav in na zaključku zopet terminator. To pomeni, da bi moral kabel vezati iz omare -> stikalo 1 -> stikalo 2 -> stikalo 3 -> terminator

HvalaZ 485 je pravilo "chain". Samo sem že videl tudi vezavo "star", ki je pravilno delovala. In to v zelo veliki stavbi.
:tappingfoot
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 804
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 102 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a Saso » 17 Jan 2019, 21:08

Tudi zvezda dela, samo potem mora biti vsak konec terminiran z uporom.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 445
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a javr » 18 Jan 2019, 22:52

cero je napisal/-a:Pri nas na severnoprimorskem, se skoraj nikjer ne uporabljajo trde žice, ampak mehke z votlicami
to se tudi meni čudno zdi zakaj se to ne uporablja pogosteje. Sam bom od sedaj naprej pri obnovi stare hiše kjer se bo le dalo uporabljal mehke žice z votlicami, ker mi tlačenje in nabijanje vedno preveč trdih bakrenih žic v vedno premajhne doze pobere vso veselje do 'električarstva'.

V zvezi s kotnimi PVC letvami, ki omogočajo napeljavo kablov, pa sem našel ključno besedo decorative cable trunking, a zaenkrat še nič cenovno ugodnega.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1399
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a yacksy » 18 Jan 2019, 22:54

s56vha je napisal/-a:@yacksy predvidevam, da imaš sedaj že vse narejeno, si kaj pozabil ali spregledal pa ni bilo zapisano v tej temi?


Glede na to, da je "štromar pri hiši", je finalizacija vedno problem ;) V hiši že dobrega pol leta živimo, kar pa se tiče inštalacij, je še par stvari za dokončat ;)

Stvari, za katere sem se odločil:
- čim več cevi v betonske plošče, cevi direktno iz doz v eno glavno omaro (s potencialnim vmesnih šivanjem v dozah vtičnic/stikal)
- za stikala uporabljam 0,5 kvadrat signalne kable, vsa stikala bodo na 24V in peljana na krmilnik (navadna stikala/tipkala, nobenih KNX zgodb). Same doze so med sabo šivane, na koncu gre vse v glavno elektro omaro
- za kablažo sem uporabil mehkožilne vodnike
- glavna elektro omara naj bo velika (moja je 1200x800, pa bo še majhna na koncu ;))
- žaluzije so električne, vse peljane v glavno elektro omaro
- odločil sem se za osvetlitev posamenih stopnic. Ko bo končano, bo lepo, je pa s tem res ful dela ...

Pri večjih stvareh in dilemah mi je pomagal soforumaš, drugače smo veliko naredili sami in res sem zadovoljen s stanjem. Bo res super, ko bo enkrat vse dokončno zvezano in bo v omari zaživel tudi krmilnik. Do takrat se pa lahko čisto v redu živi z "avtomatiko" realizirano s parimi stikali in parimi releji ;)
yacksy
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 43 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Jan 2019, 23:41

yacksy je napisal/-a: Ko bo končano, bo lepo, ...
Človek je lahko srečen, ko vidi veselega človeka.
Čestitke za opravljeno delo. Naj ti to da energijo, da končaš!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 35473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7097 krat
Prejel zahvalo: 4361 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a EL84 » 21 Jan 2019, 13:02

Ali ni morda pri dimenziji omare 8000 ena 0 preveč ?
EL84
 
Prispevkov: 292
Pridružen: 17 Feb 2015, 17:52
Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 42 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a yacksy » 25 Jan 2019, 23:08

Res je - glavna elektro omara je 1200x800. VolkD, prosim za popravek ;)

Mogoče še par stvari, ki sem jih upošteval pri svojih inštalacijah:
- v glavno elektro omaro sem vgradil 1-0-2 stikalo in peljal inštalacijsko cev iz glavne elektro omare v pomožni objekt, kjer bom imel spravljen pomožni generator
- preveč rezervnih inštalacijskih cevi ne obstaja. Vedno jih je premalo ;)
- v kurilnici imam podometno inštalcijo. Sicer je veliko rezervnih kablov in veliko lukenj v ploščicah, je pa inštalacija neprimerno lepša od nadometa (ki se običajno izvaja po kurilnicah)
- kombinacija peči na drva s podpihom, zalogovnikov, talnega gretja in toplotne črpalke za sanitarno vodo je odlična. Investicija je draga, ampak je res lušno uporabljat
- kljub talnemu gretju ne pogrešam kamina med prehodnimi obdobji. Kljub opozorilom kolegov, nas ne zebe ;)
- imam dvojno vodovodno inštalacijo za kotličke za WC, pralni stroj in pomivalni stroj ter zunanjo betonsko šterno za zajem vode iz strehe

Gradnja je pač naporna, draga in časovno potratna zadeva. Še posebej, če se veliko vključiš v pripravo stvari za mojstre oz. z njimi celo delaš. Ne glede kako počasi gre zadeva naprej, je občutek, da je stvar dobro narejena, neprecenjiv. ;)
yacksy
 
Prispevkov: 295
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:39
Zahvalil se je: 88 krat
Prejel zahvalo: 43 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Jan 2019, 23:16

yacksy je napisal/-a:Res je - glavna elektro omara je 1200x800. VolkD, prosim za popravek ;)
done.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 35473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7097 krat
Prejel zahvalo: 4361 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Novogradnja - Izvedba elektro inštalacije

OdgovorNapisal/-a javr » 26 Jan 2019, 01:35

yacksy je napisal/-a: - v glavno elektro omaro sem vgradil 1-0-2 stikalo in peljal inštalacijsko cev iz glavne elektro omare v pomožni objekt, kjer bom imel spravljen pomožni generator
najbrž veš, a za vsak slučaj: kontakt za nulo mora biti prehitevalni, da se nula vklopi najprej, šele potem vse tri faze
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1399
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 123 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 27


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost