PT1000 tipala za ogrevanje

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Moderator: S53AL

PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 18 Dec 2018, 15:56

Pri centralni imam uporabljena tipala PT1000 https://www.seltron.si/index.php/temper ... Bj5o-SWy70

Pri WDC10 lahko popravljam do +/- 5,0°C začuda je par tipal ki bi jim moral zamaknit skalo za več kot 5° v minus

Če gledam tabelo je med posamezno stopinjo kar nekaj upornosti https://www.sterlingsensors.co.uk/pt100 ... ance-table

Se lahko veže k tej upornosti paralelno visok multiturn trimmer recimo 100k Ohm če je za PT1000 0°C na 1000ohm in tako zbije upornost - se to sme? in ali je smiselno ? (se to dela)

uporabljeni kabli so bili 2 x 0,5mm2 , 1 x lotani vmes in na konektorjih ( nikjer ne bi smela upornost narastit skoraj za 20 ohmov ? ; kolikor je vredno 5 stopinj )
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 713
Pridružen: 02 Jan 2016, 21:52
Kraj: KOČEVJE - IDRIJA
Zahvalil se je: 152 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a javr » 19 Dec 2018, 23:05

Pt1000 se uporabljajo v industriji; za doma so predraga. Ali imaš res Pt1000, ali mogoče kakšna druga tipala, ki se v točki ali delu krivulje slučajno ujemajo s Pt1000 ?
In ja - enkrat sem res popravljal karakteristiko nekega tipala zunanje temperature s predolgim kablom na tak način, da sem vzporedno tipalu dal upor, vrednosti se ne spomnim več, mislim pa da je bilo reda 100k
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1313
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 67 krat
Prejel zahvalo: 106 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a MadMax » 19 Dec 2018, 23:37

Pri seltronu se to dela, ja.
Probaj pa korekcijo narediti čimbližje najbolj željeni temperaturi (sredina pričakovanega območja).
So bili pred časom taki biseri, da so v naležnih in potopnih tipalih uporabljali celo različne senzorje KTY. V primerjavi s tistim je sedaj s Pt1000 Amerika...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1868
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 350 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 20 Dec 2018, 08:59

Hvala. Nisem vedel da se ta tipala dobijo v različnih tolerančnih razredih tako da uporabljajo verjetno kaj cenejšega . ( no ja čeprav je logično :_banghead ) .

Sicer je med -20 in 100°C ta diferenca minimalna , vprašanje pa je če ne uporabljajo še kakšne bolj racio od racie variante ( kako to besedo sovražim že iz službe )

https://de-de.wika.de/upload/DS_IN0017_en_co_20804.pdf

http://www.defineinstruments.com/blog/l ... s-for-rtds
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 713
Pridružen: 02 Jan 2016, 21:52
Kraj: KOČEVJE - IDRIJA
Zahvalil se je: 152 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a S53AL » 20 Dec 2018, 17:37

Če je PT100 dobra za labolatorijsko opremo, zakaj nebi bila tudi za centralno?
Ja, samo elektroniko je potrebno izdelat.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 646 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a ecobra » 20 Dec 2018, 19:10

S53AL je napisal/-a:Če je PT100 dobra za labolatorijsko opremo, zakaj nebi bila tudi za centralno?
Ja, samo elektroniko je potrebno izdelat.

Za PT100 je zelo težko narediti stabilno in dovolj natančno elektroniko kjer je sprememba upornosti samo nekje 0,39 :ohm /K. V industriji se v glavnem uporablja PT100 do nekje 550 stopinj C in je kar draga varianta. Za široko porabo se uporablja pa njen brat PT1000, ki ima za faktor 10 višjo upornost /K od PT100, cenovno pa tudi nekje za tak faktor cenejši in za izdelavo elektronike tudi prijaznejši.
l,p,
ecobra
 
Prispevkov: 160
Pridružen: 31 Maj 2016, 20:48
Kraj: Radeče
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a MadMax » 20 Dec 2018, 19:23

S53AL je napisal/-a:Če je PT100 dobra za labolatorijsko opremo, zakaj nebi bila tudi za centralno?
Ja, samo elektroniko je potrebno izdelat.

Tvoj ex-šef je pred mnogimi leti izdelal tudi konkretno regulacijo za centralno.
Tam ni uporabil Pt100.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1868
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 350 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a S53AL » 20 Dec 2018, 20:25

MadMax je napisal/-a:
S53AL je napisal/-a:Če je PT100 dobra za labolatorijsko opremo, zakaj nebi bila tudi za centralno?
Ja, samo elektroniko je potrebno izdelat.

Tvoj ex-šef je pred mnogimi leti izdelal tudi konkretno regulacijo za centralno.
Tam ni uporabil Pt100.


To ne vem kaj je bilo prej. V času mojega delovnega razmerja smo uporabljali PT100.
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1652
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 646 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a GJ » 20 Dec 2018, 20:29

Platina temperaturni senzor klase B, ima 0.3K nelinearnosti med 0 in 100 stopinjami in "ofseta" največ 0.3 K, in se minimalno stara. Nelinearnost lahko dodatno programsko lineariziramo.
Posledično mislim da Pt1000 ali Pt100 ni drag.
V večjih količinah lahko že pod 1€.
Tako imamo brez umerjanja senzor z zgolj 0.3 K napake.

Če imamo mikrokontroler z 12 bitnim adc lahko zgolj s še enim uporom merimo temperaturo 0.5K natančno.
Kar mislim, da je izredno preprosto!
Za Pt100 pa rabimo operacijski ojačevalnik, če pa so vodniki dolgi, pa še kompenzacijo upornosti le teh!

LP :mrgreen: GJ
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 285
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 144 krat
Prejel zahvalo: 77 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a luccabrassi » 29 Dec 2018, 11:06

samo da zaključim :

-paralelno vezal 100k multiturn trimer , zračunal in nastavil na 31,5k , zalotal še malo žice za kontakte in čez termoskrčko

-offset na seltronu nastavil na 0° in trimer nastavil na temperaturo zalogovnika da se prikaz in termometer ujemata

-malenkost popravil offset za 0,5° - OK

PS : s RTD-ji nimam toliko opravka kot s termočleni ti pa so za podaljševanje kar zoprni zaradi razni seebackovih termonapetosti in zahtevajo prave konektorje , zato se raje kot podaljšuje naredi nove -daljše
Moments Before Detonation .............TT
Uporabniški avatar
luccabrassi
 
Prispevkov: 713
Pridružen: 02 Jan 2016, 21:52
Kraj: KOČEVJE - IDRIJA
Zahvalil se je: 152 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 63

Re: PT1000 tipala za ogrevanje

OdgovorNapisal/-a Iztok » 29 Dec 2018, 12:11

V industriji smo PT1000 tipala priključevali na regulacije 4 žilno, da se minimizira napaka zaradi padcev napetosti na žicah.

DAT1015-Wiring-Diagram.png
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1879
Pridružen: 04 Feb 2015, 02:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 462 krat
Prejel zahvalo: 386 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 76


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost