Nasvet Wi-Fi nadzorna kamera

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Nasvet Wi-Fi nadzorna kamera

OdgovorNapisal/-a s51un » 03 Feb 2026, 20:20

Potrebujem nasvet kaj kupiti za opazovanje okolice domače posesti na Aliexpress,...

Moje želje so naslednje:
- wi-fi povezava
- neodvisno shranjevanje podatkov nekje doma
- možnost vpogleda preko pametnega telefona
- solarno napajanje nadzornih kamer

Proosim, da me dopolnite, če sem še kaj izpustil, kar ne vem, da obstoja in je dobro imet.

Hvala za nasvete
s51un

Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Nasvet Wi-Fi nadzorna kamera

OdgovorNapisal/-a javr » 03 Feb 2026, 22:54

s51un je napisal/-a:Potrebujem nasvet kaj kupiti za opazovanje okolice domače posesti na Aliexpress,...
raje kak evro več in poglej in vprašaj na https://digitklik.si/ . Imam nekaj tam kupljenih kamer Imou in delujejo. Sem jih pa včasih tudi kupoval na Aliexpressu, tisto pa deluje če v malem morju ponudnikov najdeš prodajalca ki prodaja dobro robo, drugače pa je to bolj za takšne ki z veseljem raziskujejo zakaj nekaj ne deluje .
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 336 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 70

OdgovorNapisal/-a webmouse » 03 Feb 2026, 23:02

javr je napisal/-a:
s51un je napisal/-a:Potrebujem nasvet kaj kupiti za opazovanje okolice domače posesti na Aliexpress,...
raje kak evro več in poglej in vprašaj na https://digitklik.si/ . Imam nekaj tam kupljenih kamer Imou in delujejo. Sem jih pa včasih tudi kupoval na Aliexpressu, tisto pa deluje če v malem morju ponudnikov najdeš prodajalca ki prodaja dobro robo, drugače pa je to bolj za takšne ki z veseljem raziskujejo zakaj nekaj ne deluje .

+1 za digitklik
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse

Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 26

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Feb 2026, 23:38

Bolje malo več denarja in kupi pri digitklik, bolje Dahua kot IMOU (med seboj so večinoma nekompatibilne).
Če kupuješ pri kitajcih, se je potrebno izogibati tistim, ki ponujajo samo aplikacijo, pogojno uporabno, čeprav je to večinoma precej bolj uporabno tistim, ki nimajo pojma.

Kamera mora obvezno podpirati ONVIF (Support, work with NVR), da jo lahko NVR odkrije v omrežju in lahko shranjuješ lokalno brez nekih kitajskih strežnikov in da dela dostop brez interneta tudi lokalno v omrežju. Kamera, če je Wifi, naj ima obvezno še LAN RJ45 priključek, da jo lahko povežeš s kablom, tudi za lažjo konfiguracijo. Naj omenim, če ima kamera oboje, ima lahko 2 IP naslova, saj sta mrežna vhoda samostojna, tako Wifi kot LAN. Obvezno mora omogočati možnost nastavitve fiksnih IP naslovov !!!

Sem kupil že kar nekaj kitajskih kamer, preden sem se naučil to o ONVIF... sem tudi že uspešno (z nekaj mukami) povezal kitajske IP kamere na Dahua in Policetech DVR/NVR, imam kombinirane BNC + IP snemalnike. Kar je lokalno blizu snemalnika, torej za doma, raje uporabljam direktno kabelsko povezavo, ker imam še koax, uporabljam DVR z BNC vhodi, ki podpirajo še nekaj dodatnih IP kamer preko LAN, torej je hkrati DVR in NVR. Dodatno, IP kamere, ki jih imam, nobena ni doma, vse so v domače omrežje povezane preko wireless bridge in so na drugi lokaciji. Na vrtu (njivi) imam solarni sistem napajanja, brezžična povezava, tam pa PTZ IP kitajske kamere, deluje normalno preko Dahua sistema in dostopa direktno preko snemalnika, preko IP dostopa na snemalnik, preko Smart PSS-Lite in preko DMSS aplikacije na mobilnih napravah. Dostop do večina spodobnih IP kamer, tudi če so registrirane na NVR, vzporedno je možna povezava tudi direktno na kamero, kamera ima tudi svoj interface in večinoma tudi možnost aplikacije.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 275 krat
Prejel zahvalo: 913 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a xbolha » 04 Feb 2026, 06:43

Reolink. Direktno od njih ali pa amazon.de.
xbolha

Kraj: LJ-GR-Dolenjska
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 61 krat
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Feb 2026, 09:31

Aliexpress (izjemoma) ni opcija v primeru kamer, jih digitklik gladko "pelje scat". Ima dobro robo in zelo dobre cene. Dahua, kot pravi reber, ali pa Police Tech, ki je nič drugega kot rebrandana (cenejša) dahua.
Nekatere kamere lahko snemajo na kartico, samo v tem primeru vedi, da bo treba kartico občasno menjat, ker se iztroši. Boljša (dražja) varianta je dodatni nakup NVR-ja: vržeš en hdd noter in ti snema. Potem z aplikacijo dostopaš do NVR-ja.

Glede zahtev: wifi: hm-hm...če imaš dober signal bo recimo ok, sicer bodo lahko izpadi, kockanja...
solarno napajanje: pozabi na sliko pozimi in ob oblačnem vremenu. To, kar prodajajo "v paketu" je bolj ubogo... majhni accuji, še manjše celice... Posebej ponoči nekako dvomim, da je slika živa, bolj zagotovo pošilja sliko samo ob gibanju, da "špara" baterijo ali kaj podobnega.

Če imaš možnost potegni en utp do kamere in jo napajaj preko POE, bo najbolj "zihr".
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 807 krat
Prejel zahvalo: 1009 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 206

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 04 Feb 2026, 22:01

Predlagam kabel, in Reolink. Če hočeš shranjevanje, še njihov NVR.

Vse ostalo, predvsem tukaj mislim Aliexpress blabla, je brezveze govoriti o kamerah.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 767 krat
Uporabnika povabil: s56rga

OdgovorNapisal/-a malci » 05 Feb 2026, 07:25

Imam dve kameri Dahua iz digitklika. Delujeta OK. Preteklo leto (marec 2025) se naročil na AliExpress to kamero: https://www.aliexpress.com/item/1005006079966569.html in sem pozitivno presenečen, sploh glede na ceno. Kakovost slike, predvsem pod IR svetlbo velikooo boljša, in tudi več funkcij ima ( med drugim tudi ONVIF ). Imam vse tri integrirane v HA. Vsekakor bom naročil še eno takšno za snemanje sadovnjaka.

lp
Uroš

EDIT: sem dodal še primer nočne slike kamere iz AliExpressa (popolna tema)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil malci, dne 05 Feb 2026, 07:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
malci

Kraj: Polhov Gradec
Zahvalil se je: 75 krat
Prejel zahvalo: 93 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 12

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 05 Feb 2026, 07:40

Ne najdem... LAN opcijo naj bi imela, če sem prav prebral, ampak ne najdem, zato sklepam, da nima POE, kajne? Škoda...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 807 krat
Prejel zahvalo: 1009 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 206

OdgovorNapisal/-a reber » 05 Feb 2026, 10:51

Kot smo že ugotovili in tudi sam sem pojasnil, je pri kitajskih kamerah treba biti pazljiv. Če je kamera samo wifi brez LAN priključka za kabel in če nima ONVIF, je neprimerna za resno uporabo in popolnoma neprimerna za uporabo z direktnim dostopom.

Omenil sem kamero iz AE, ki sem jo uspel registrirat na Dahua oziroma Policetech NVR, to je https://www.aliexpress.com/item/1005001728836614.html imam 3MP, slika je na ravni 2MP oziroma 1080p, morda celo nekoliko slabša, čeprav prikazuje porebne piksle. Kamere imam na njivi in so z domačim omrežjem povezane preko wireless bridge z 2x TpLink TL-WA5210G na njivi imam v rastlinjaku še en router konfiguriran kot AP, da se lahko nanj povezujejo vsi wifi termometri, kamere in ostala IoT navlaka. Kamera ima 2 anteni za wifi in RJ45 priključek za kabel. Ozko grlo je v vsakem primeru wifi bridge, ker je 2,4GHz, ujame veliko motenj drugih omrežij, ker so antene širokokotne, zato bo verjetno treba na 5GHz z bolj ozko usmerjenimi antenami, najbolje krožnik.

Absolutne zmagovalke po kvaliteti, zanesljivosti in uporabnosti v mojem primeru so Dahua in Policetech kamere, saj je vse tako kot mora biti, pri nakupu imamo možnost videti vse podrobnosti. Pri kitajskih vedno obstaja nekaj neznank, nakup je tvegan, ker ne vemo ali specifikacije ustrezajo, če jih kitajc sploh pravilno predstavi. Jaz sem najprej kupil eno samo, potem, ko mi je uspelo povezati in uporabiti v obstoječem sistemu, sem jih kupil še več, ne samo zase, tudi za druge. Glede na to, da so to PTZ kamere, so presenetljivo ugodne, saj so bistveno cenejše. Ohišje je ena uboga plastika, ne bi si jo upal postavit na dež, vse imam pod streho, lahko kvečjemu nanje pade nekaj kapljic. Za primerjavo z Dahua, če je kamera v kovinskem ohišju, je to tako dobro zatesnjeno, da bi jo lahko potopil, ne samo da je lahko direktno zunaj pod milim nebom.
Prijatelj je rekel, ko sem montiral kamere na njivo, da sem to zato, da ko bom na dopustu nekje na morju, bom nekje v senci preverjal če so domači zalili ... no ja, ni bilo montirano zato, pač pa iz raziskovalnih in praktičnih razlogov, nenazadnje bi lahko ujel tudi kakšnega neželjenega nabiralca in se potem kasneje pomenil z njim o računu za nabrano. Še malo za hec, ko je hčerka zalivala in je bila ravno v rastlinjaku v bližini kamere, sem na daljavo, ker ima kamera vgrajen zvočnik, rekel: "ja, kr fajn zalij ..." in seveda je bilo potem veliko smeha, se je kar ustrašila, ker jo je presenetilo.
Aja, ko kamera zazna človeka ponoči, prižge bele lučke in preklopi na barvno sliko, normalno je samo IR in ČB slika ponoči.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 275 krat
Prejel zahvalo: 913 krat

OdgovorNapisal/-a s51un » 09 Feb 2026, 13:49

Hvala za odgovore. Zopet sem se naučil nekaj novega. Uspelo mi je celo eno kamero pripravit v življenje. Sem mislil, da nima nič več programske podpore. Par dni deluje preko Wi-Fi. Opazil pa sem, da je treba dodatne funkcije kupit, oz. delujejo preko oddaljenega serverja. ena taka, ki bi jo rabil je označeno polje za nadzor. Sedaj se kamere ustavi v položaju, kjer je na zadnje opazila njej zanimiv objekt. Še vedno se odločam za cenejše kamere iz Aliexpress.
s51un

Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 36 krat
Uporabnika povabil: jvolk
Število neizkoriščenih povabil: 3

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov