Kot smo že ugotovili in tudi sam sem pojasnil, je pri kitajskih kamerah treba biti pazljiv. Če je kamera samo wifi brez LAN priključka za kabel in če nima ONVIF, je neprimerna za resno uporabo in popolnoma neprimerna za uporabo z direktnim dostopom.
Omenil sem kamero iz AE, ki sem jo uspel registrirat na Dahua oziroma Policetech NVR, to je
https://www.aliexpress.com/item/1005001728836614.html imam 3MP, slika je na ravni 2MP oziroma 1080p, morda celo nekoliko slabša, čeprav prikazuje porebne piksle. Kamere imam na njivi in so z domačim omrežjem povezane preko wireless bridge z 2x TpLink TL-WA5210G na njivi imam v rastlinjaku še en router konfiguriran kot AP, da se lahko nanj povezujejo vsi wifi termometri, kamere in ostala IoT navlaka. Kamera ima 2 anteni za wifi in RJ45 priključek za kabel. Ozko grlo je v vsakem primeru wifi bridge, ker je 2,4GHz, ujame veliko motenj drugih omrežij, ker so antene širokokotne, zato bo verjetno treba na 5GHz z bolj ozko usmerjenimi antenami, najbolje krožnik.
Absolutne zmagovalke po kvaliteti, zanesljivosti in uporabnosti v mojem primeru so Dahua in Policetech kamere, saj je vse tako kot mora biti, pri nakupu imamo možnost videti vse podrobnosti. Pri kitajskih vedno obstaja nekaj neznank, nakup je tvegan, ker ne vemo ali specifikacije ustrezajo, če jih kitajc sploh pravilno predstavi. Jaz sem najprej kupil eno samo, potem, ko mi je uspelo povezati in uporabiti v obstoječem sistemu, sem jih kupil še več, ne samo zase, tudi za druge. Glede na to, da so to PTZ kamere, so presenetljivo ugodne, saj so bistveno cenejše. Ohišje je ena uboga plastika, ne bi si jo upal postavit na dež, vse imam pod streho, lahko kvečjemu nanje pade nekaj kapljic. Za primerjavo z Dahua, če je kamera v kovinskem ohišju, je to tako dobro zatesnjeno, da bi jo lahko potopil, ne samo da je lahko direktno zunaj pod milim nebom.
Prijatelj je rekel, ko sem montiral kamere na njivo, da sem to zato, da ko bom na dopustu nekje na morju, bom nekje v senci preverjal če so domači zalili ... no ja, ni bilo montirano zato, pač pa iz raziskovalnih in praktičnih razlogov, nenazadnje bi lahko ujel tudi kakšnega neželjenega nabiralca in se potem kasneje pomenil z njim o računu za nabrano. Še malo za hec, ko je hčerka zalivala in je bila ravno v rastlinjaku v bližini kamere, sem na daljavo, ker ima kamera vgrajen zvočnik, rekel: "ja, kr fajn zalij ..." in seveda je bilo potem veliko smeha, se je kar ustrašila, ker jo je presenetilo.
Aja, ko kamera zazna človeka ponoči, prižge bele lučke in preklopi na barvno sliko, normalno je samo IR in ČB slika ponoči.