Senzorji vrat in oken za klimo

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Senzorji vrat in oken za klimo

OdgovorNapisal/-a Aleks » 01 Jul 2025, 12:19

Pozna kdo kakšen sistem ali proizvajalca klimatskih naprav, ki omogočajo začasen izklop klime, dokler so vrata ali okna odprta?
Aleks

Zahvalil se je: 94 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Senzorji vrat in oken za klimo

OdgovorNapisal/-a mare69 » 01 Jul 2025, 18:55

Odgovor ti morda ne bo všeč. Jaz imam klime, ki so povezane preko wifi na Home Assistant. Dodati tvojo opcijo pomeni samo povezati stikala v HASS in dodati avtomatizacijo.

Vložek niti ni tako velik, saj HASS dela že na malinci.

Klime so mitsubishi (tole se zelo enostvno integrira v HA: https://www2.melcloud.com/ ), verjamem pa, da ima večina sodobnih opcijo povezljivosti preko wifi.
Uporabniški avatar
mare69

Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 295 krat
Uporabnika povabil: miharix
Število neizkoriščenih povabil: 145

OdgovorNapisal/-a peterp » 01 Jul 2025, 19:44

Menda se da klimo tudi kontrolirati preko melcloud-a s skripto (python?). Sem lani to nekaj raziskoval ampak nikoli preizkusil.
Torej bi klical skripto z argumentom on ali off.
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 379 krat
Prejel zahvalo: 235 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 239

OdgovorNapisal/-a mucek » 02 Jul 2025, 15:14

Enako kot mare69 ... V primeru, da imaš klimo na WIFIju, uporabiš https://www.shelly.si/en/sensors-and-sm ... indow.html kot senzorje na oknih in/ali vratih ter v HA narediš rutino.

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 1262 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 245

OdgovorNapisal/-a Aleks » 02 Jul 2025, 16:29

Mitsubishi klimo imam doma na HA preko Esphome. Iščem rešitev za počitniški objekt, kjer HA ni primeren zaradi več vzrokov. Predvsem ni 100%, prevečkrat je potrebna osebna intervencija. Bolje bi bila nek namenska rešitev. Med postavljanjem vprašanja do danes sem našel eco-bit.com.
Aleks

Zahvalil se je: 94 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Jul 2025, 07:37

Aleks je napisal/-a:.. Predvsem ni 100%, prevečkrat je potrebna osebna intervencija..

Hja, ja in ne. Če vzameš en Pi4, postaviš gor HA, potrebne senzorje, klimo... in ko dela ga pustiš, da dela, ne rabiš posodabljat vsak teden... pač dela na tisti verziji, ki si jo na začetku postavil.

Da ni 100%... ne vem, pri meni dela 100%, kadar kaj "crkne" sem kriv jaz - ali neposredno (ko kaj za=bem) ali posredno - ko kaj posodobim ne, da bi prej dovolj dobro prebral changelog, poročila beta testerjev in podobno. Itak nobena stvar na svetu ni 100% razen dejstva, da bomo vsi enkrat umrli.

- Vsaka naprava lahko crkne, in to se tudi dogaja. Kar nekaj fantom je recimo po nekaj letih umrl shelly (glede na informacije s ha foruma) zaradi pregrevanja. In z obzirom, da so ti shelly-i vedno manjši bo ta problem vedno večji.
- veliko je naprav, kjer fw ni ok - nagaja, ne dela, kot treba... potem dobiš (ali pa tudi ne) fw update, ki lahko dela (ali pa tudi ne)...

jaz imam vse klime (mitsubiši) na esphome modul, dela k'o šus. Prej na melcloud je bilo slabše, ker njihov cloud stalno nekaj dol pada... za kontrolo temperature imam na drugi strani sobe xiaomi BLE thermometer, ne uporabljam vgrajenega v klimi. Enako lahko narediš za okna - že shelly ima neke door/window senzorje).
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 785 krat
Prejel zahvalo: 971 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 199

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost