Display za HA

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Display za HA

OdgovorNapisal/-a Pobes » 24 Nov 2024, 16:11

Tisti ki imate HA kaj uporabljate za prikozavanje in upravljanje vse funkcij.
Sam sem kupil lenovo tablico, nalozil fully kiosk. Zadeva dela slabo, touchscreen se po nekaj dnevih kar izgubi, po restsrtu deluje nekaj casa ok, potem pa kliknes na desno stran ekrana, ono zazna na levi.
Potem zacne cez nekaj casa pocasi osvezevat , na koncu vcasih tudi “umre” crna. Izgubi povezavo, ceprav je.

Izgubil sem voljo s to tablico.

Sedaj se nagibam z nekim mini pc-jem in touchscren ali pa ipadom. Ipad je problem ker je pac drazji in precej zaprt. Rad bi nastimal da ko ni nikogar ali ponoci da je elran ugasnjen.

Any help?
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: Display za HA

OdgovorNapisal/-a mucek » 24 Nov 2024, 16:46

Jaz imam neko cenejso samsung tablico - dela ok.
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1186 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 230

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Nov 2024, 17:18

Pa ne da je to Lenovo tab10 za cca 150€? To je res "ojoj" tablica, jo imam tudi jaz in dela točno tako, kot si rekel - z eno besedo: neuporabno. Človek bi mislil, da je za prikaz dobra katerakoli, pa to ni res. Jaz sem potem na bolhi nabavil Samsung S5e 10 colsko, stara, a dela bolje kot ta Lenovo. Tudi Galaxy tab A7 dela dobro, a je samo 7 col. Dobro dela tudi Huawei Media Pad M5 recimo. Povzetek: stran od najcenejših tablic, bolje vzeti kakšno rabljeno višjega ranga. Lahko je taka s slabo baterijo, če jo ujameš, ker je itak vedno na napajanju, zato baterija niti ni pomembna, ceno pa zbije na bolhi.

S5 Samsunga imam v spalnici, ker je OLED in ga lahko zatemniš praktično na nulo, kar pri klasičnih LCDjih ni možno - v spalnici, ko je čista tema je tudi na 0% ozadje presvetlo, medtem ko pri oled ozadje ne sveti - svetlost dam na nulo, barvo fonta pa zelo temno sivo, pa se ne vidi, če ni res trda tema. To potem uporabljam za budilko.

Sam imam nekaj različnih tablic po bajti (navedene zgoraj), za "glavni monitor" v dnevni pa sem nabavil laptop serije x360, ki ima touch screen, za ceno povprečne tablice sem dobil 15 colsko "kravo" z i7 procesorjem, ki dela v nulo in na hitro lahko tudi kaj postoriš na njem, kaj popraviš... na tablici to v bistvu ni možno, je premajhna. Res pa, da kuri malce več kot tablica. Ampak, to je pač žrtev, ki jo moraš vzeti v poštev, če imaš "pametno" bajto.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 954 krat
Število neizkoriščenih povabil: 195

OdgovorNapisal/-a Pobes » 24 Nov 2024, 19:59

Tale lenovo je res…neuporabno sploh.

Ne spoznam se na android tablice, kupoval sem drazji. Kupil najslabso

Bom poiskal nekaj od samsunga po bolhi.
Pobes

Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 166 krat
Število neizkoriščenih povabil: 86

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Nov 2024, 08:52

Protoncek je napisal/-a:Pa ne da je to Lenovo tab10 za cca 150€? To je res "ojoj" tablica, jo imam tudi jaz in dela točno tako, kot si rekel - z eno besedo: neuporabno.

Ahaha, jaz imam tudi Lenovo TB330 za 170€, pa dela tako počasi, da sploh ne vem, kako je lahko to legalno prodajati.

Odvisno kaj bi rad prikazoval od HA, jaz gledam NSPanel PRO serijo za v vsako sobo za (vsaj) termostate.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 261 krat
Prejel zahvalo: 750 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Nov 2024, 09:36

Drugače je TALE display hudo poceni, samo je nekaj težav s samodejnim prižiganjem in proženjem "tipk" na LCD-ju. Če daš gor openhasp so te težave znane, obstaja celo popravljen FW, ki to nekako popravi, pri esphome pa ni toliko informacij, fantje načeloma nimajo težav, so pa posamezniki javili, da se jim to dogaja. Jaz imam enega, na katerem je gor openhasp - ta dela ok s popravljenim FW, kot sem omenil v drugi temi pa imam še enega, ki pa je "delno skurjen" (lcd miglja), a za test bo dober - moram poskusit še esphome, ko bo čas. Problem je, ker je kar nekaj tega za naučit, razumet... pa je treba čas in volja... lvgl sistem je kar kompleksen.

NSPanel pro je ok, samo je malce (pre)drag.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Nov 2024, 09:48

Protoncek je napisal/-a:Drugače je TALE display hudo poceni, samo je nekaj težav s samodejnim prižiganjem in proženjem "tipk" na LCD-ju. Če daš gor openhasp so te težave znane, obstaja celo popravljen FW, ki to nekako popravi, pri esphome pa ni toliko informacij, fantje načeloma nimajo težav, so pa posamezniki javili, da se jim to dogaja. Jaz imam enega, na katerem je gor openhasp - ta dela ok s popravljenim FW, kot sem omenil v drugi temi pa imam še enega, ki pa je "delno skurjen" (lcd miglja), a za test bo dober - moram poskusit še esphome, ko bo čas. Problem je, ker je kar nekaj tega za naučit, razumet... pa je treba čas in volja... lvgl sistem je kar kompleksen.

Kako na tem displayu prikažem HA widgete oz. dashboard?
Uporabniški avatar
tilz0R

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Nov 2024, 11:15

V bistvu ne moreš kar prikazat obstoječ dashboard, moraš sprogramirat.
Imaš dve opciji: ali z openhasp , v tem primeru ti priporočam TALE FW, ki ima nek filter proti naključnemu prižiganju (razprava o tem je tukaj) Openhasp je meni osebno všeč zato, ker lcd hitreje programiraš -odpreš njegov IP web, tam imaš nek file editor in samo "shrani" in "reload"; pa je že gor (pri esphome moraš za vsak dr*k fw gor uploadat). Je pa slaba stran ker openhasp menda ne podpira toliko stvari kot esphome.

Ali pa z esphome. To je LVGL protokol, esphome to zdaj podpira, torej lahko gor daš načeloma vse, samo sprogramirat je treba. Je pa kar zajetna tema o tem na HA forumu.

Oboje je treba naštudirat v bistvu...
tole na sliki sem jaz zaenkrat "testno" sčaral v openhasp za roleto in kontrolo klime (je še v delu...)
Priponke
screenshot.jpg
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a mucek » 25 Nov 2024, 14:02

Offtopic: ravno sem dobil naročen "fotookvir" s Conrada:
https://www.conrad.si/sl/p/denver-pff15 ... 12749.html
Konkretno tega imam za naše domače, da jim lahko kako slikico pošljemo "mladina" - ima precej dobro zrihtan sharing slik in videov nanj.

Gor teče očitno Android, moram samo še zgruntati, kako bi lahko prikazoval še statični web - ni vrag, da to ni že kdo delal ... Zadeva izgleda narejeno zadovoljivo in lično.

LP, g
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1186 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 230

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 25 Nov 2024, 14:25

Če ti gor teče Android, bi ga lahko s ADB komandami spravil do main sistema, in potem odprl webview in pognal homeassistant webpage.

Mogoče dobiš inspiracijo iz NSPanel PRO: https://blakadder.com/nspanel-pro-sideload/
Uporabniški avatar
tilz0R

OdgovorNapisal/-a mucek » 25 Nov 2024, 16:58

Odlicno, hvala! Probam pa javim!