Javljalniki požara, izkušnje?

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Javljalniki požara, izkušnje?

OdgovorNapisal/-a milan62 » 22 Avg 2024, 19:34

Zanima me, če ima kdo od članov foruma doma inštalirane javljalnike požara
brezžično povezane v mrežo javljalnikov ali WLAN javljalnike?
Kakšne so izkušnje? Lažni alarmi?
V kleti naše hiše bi rad inštaliral nekaj javljalnikov. Kako javiti alarm v pritličje oz. prvo nadstropje hiše?

LP
milan62

Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 325 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: diehart
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Javljalniki požara, izkušnje?

OdgovorNapisal/-a Aleks » 25 Avg 2024, 17:43

Imam javljalnike v okviru alarmne centrale. Pri meni so majhni otroci znali povedati, da se javijo takrat ko mami kuha. So nujni, kadar so v svojem gospodijstvu starejše osebe. Takrat se javijo največkrat. Pri meni piska zunanja sirena drugače kot pri vlomnem alarmu. Nove požarne javljalnike bom vezal na sistem pametne hiše, da imam tudi online javljanje.
Lažnih alarmov ni. Mogoče mi je rešil življenje, ko nisem opazil, da se s kamina kadi.
So precej glasni, slišijjo se po celi hiši.
Aleks

Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 120 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a Saso » 25 Avg 2024, 18:00

Nekaj jih daš v kleti enega v nadstropje in jih povežeš žično ali pa daš v skupno mrežo WiFi.
Ko eden zazna alarm tulijo vsi.
Tega proizvajalca sem že kar nekaj zmontiral samo ne ta tip ki je wireles.
Montaža je enostavna, dva vijaka za podstavek, pol ga pa samo natakneš na podstavek.
Pazi po 10 letih gre v maloro, ker imajo notri nastavljen čas od prve aktivacije zaradi življenske dobe senzorja.
Najceneje so na Amazonu, pa še hitro pridejo, kak teden ne več.

https://www.firstalert.com/us/en/products/alarms/smoke-alarms/sa521cn-3st-interconnected-smoke-alarm-with-hardwire-adapter-included-sa521cn-3st/
Saso

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 161 krat
Prejel zahvalo: 258 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 54

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 26 Avg 2024, 14:02

Hm... tole:
Aleks je napisal/-a:...Pri meni so majhni otroci znali povedati, da se javijo takrat ko mami kuha. So nujni, kadar so v svojem gospodijstvu starejše osebe. Takrat se javijo največkrat.

in tole:
Aleks je napisal/-a:Lažnih alarmov ni...

se med seboj izključuje. Če se proži takrat, ko mami kuha je to lažni alarm. :D prožit se mora samo takrat, ko je res požar. Preveč lažnih alarmov povzroči samo imunost na piskanje, namreč ko naslednjič piska boš rekel "ah, spet mami nekaj kuha" in sploh ne boš šel gledat, medtem pa ti lahko kuhinja/bajta zgori...

Drugače se v kuhinje ponavadi montira temperaturne požarne senzorje, ne optične, ravno zato, ker se kuha in kadi, pa prihaja do lažnih alamov. Temperaturni ne bi smeli dajati lažnih alarmov ven, če pa jih so zmontirani na napačnem mestu (preveč direktno nad virom toplote).

Glede povezave: je v kleti dober wifi signal? Če ne si boš moral omislit dodaten AP, sicer bo zadeva preveč nesigurna. Jaz osebno bi sicer raje montiral žične, so vseeno bolj "zihr" kot wifi. Ampak je pa seveda karkoli bolje kot nič... Ne poznam teh wifi senzorjev z linka - a javi, če izgubi povezavo, če je slaba baterija...? Če ne je to še eno dodatno varnostno tveganje, ki se ga jaz osebno ne bi šel... da ne bo potem tako kot en protivlomni sistem pri kolegu, ki ga je kupil za dobrih 250€ pri kitajcih: all-inclusive: 5 ali 6 senzorjev, sirena, tipkovnica, vse brezžično, vgrajen GSM.... po dobrem letu, ko pridem k njemu na obisk mi reče, da sistem deluje res super. No, dajva malce probat, rečem. Vklopi alarm, se sprehodiva po bajti - nič. No, podrobni pregled je potem ugotovil, da so bile (navadne 9V) baterije v 4 senzorjih (že davno) mrtve, sistem pa tega sploh ni javil... :_CR potem misliš, da nekaj imaš, v resnici pa nimaš nič...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 749 krat
Prejel zahvalo: 939 krat
Število neizkoriščenih povabil: 192

OdgovorNapisal/-a milan62 » 26 Avg 2024, 14:33

Hvala vsem za odgovore in razmišljanja.
Da si pridobim lastne izkušnje bom verjetno kupil tale komplet
https://www.amazon.com.be/-/en/Detector ... uage=en_GB
in tako kot pravi Protonček, v kleti bom moral ojačati wifi signal

LP
milan62

Kraj: Kranj
Zahvalil se je: 325 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: diehart
Število neizkoriščenih povabil: 23

OdgovorNapisal/-a Aleks » 26 Avg 2024, 14:37

Ko je res požar? Ne se hecat. Kadar se prižgana jed kadi iz kuhinje, je že kriza. Lahko je močno zakajeno in močan vonj po zažganem. Senzorji preprečujejo, da bi se požar sploh razvil. Starejši še toliko prej pozabijo na kuhanje ali celo zaspijo vmes. Jaz imam požarne v vseh nadstropjih.
Aleks

OdgovorNapisal/-a Aleks » 26 Avg 2024, 14:40

XSense je 3x cena kitajcev in verjetno nič kvalitetnejše.
Aleks

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 26 Avg 2024, 14:59

Aleks je napisal/-a:Ko je res požar? Ne se hecat. Kadar se prižgana jed kadi iz kuhinje, je že kriza. Lahko je močno zakajeno in močan vonj po zažganem. Senzorji preprečujejo, da bi se požar sploh razvil. Starejši še toliko prej pozabijo na kuhanje ali celo zaspijo vmes. Jaz imam požarne v vseh nadstropjih.

Ko pride tako daleč, da taki "starejši" dnevno kurijo jedi in povzročajo dim potem žal niso več za samostojno kuho in rešitev ni montaža PP senzorjev ampak je treba poskrbeti, da do tega "dima" sploh ne pride, in to ne s protipožarnimi senzorji. Če nekdo redno pozabi ali zaspi med kuho... Tu ti noben še tako dober senzor dolgoročno ne bo pomagal in je samo vprašanje časa kdaj ti bajta pogori, ko senzor ne bo javil iz takih in drugačnih razlogov, ali pa tebe ne bo doma. Sem imel točno tak problem, sem moral zaklenit kuhinjo, da mi mami ni bajte zažgala, ko jo je demenca začela prijemat. Ne vem, če bi takrat jaz bajto zaupal 100€ vrednim kitajcem... No, narobe, vem, da je NE BI.

Namreč, ne bo vsaka zakurjena jed povzročila požara, senzor pa ni tako pameten, da bi se znal odločit, a iz tega dima bo ogenj ali ne Torej, ali za vsak drek tuli ali pa sploh ne. Kot rečeno: prepogosto tuljenje ima ravno nasproten učinek.

Da si pridobim lastne izkušnje bom verjetno kupil tale komplet...

Hm... jaz bi najprej kupil enega, da vidim, če zadeva sploh dela, kako dela, a je ok.... da ne boš zmetai kup denarja za ničvredno kramo...
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 749 krat
Prejel zahvalo: 939 krat
Število neizkoriščenih povabil: 192

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost