Vodomer

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Vodomer

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Jan 2024, 15:24

Iz vodomera bi rad dobil podatek o porabi vode in ga integriral v Home Assistant. S tem bi pridobil podatek, koliko vode izgubim zaradi slabih tesnitev. Pomagal bi preprečiti občasno celonočno odtekanje vode zaradi staršev, ki so naglušni ter določiti natančno zalivanje. Dobil bi tudi občutek, koliko porabijo različni stroji na različnih programih.

Naredil sem vmesnik na osnovi Esphome in TCRT500 modula, vendar mi nič ne koristi, ker je števec pokrit z Itronovim modulom za daljinsko odčitavanje števca. Zamenjava odčitovalnega modula Itron z moduloma, ki bi mi omogočala signal je strošek 500€ + plus odobritev v strani komunale.

Ceneje mi je zaporedno vezati še svoj mehanski števec, ki ima vrteči krog za vsak liter vode. Še kakšna druga ideja?
Aleks
 
Prispevkov: 353
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a reber » 03 Jan 2024, 16:15

Ne vem kakšne vodomere imate pri vas, lahko pa napišem kakšni so pri nas, ki jih zagotavlja Infrastruktura Bled.
Na vodomeru je števec viden, tudi kazalčki, nanj pa je nataknjen baterijsko napajan modul, ki bere impulze iz vodomera mislim da z reed kontaktom... domnevam, ker se sliši nekaj, pa tudi logično je, ker ima prav reed najmanjšo porabo.
Odčitavanje poteka tako, da se kombi počasi zapelje skozi naselje in bere signale. Verjetno modul na vodomeru periodično odda nekakšen digitalen podatek v smislu ID+stanje, oddaja pa je na 868MHz. Precej dvomim, da bi odčitavali tako, da kombi oddaja signal, modul pa odgovori s podatkom, ker bi v tem primeru moral modul imeti sprejemni del stalno v pripravljenosti da ujame signal, veliko manjša poraba je, da se samo oddajni del periodično vklopi in odda podatek, čeprav v prazno, kadar nihče ne odčitava. Podatek bi torej lahko ujel kar brezžično na tej standardni frekvenci, rabil bi samo vedeti protokol, da bi izluščil uporaben podatek, za katerega se ne ve ali je to v celih m3 ali vsebuje še decimalke, da bi do litra natančno oddajal.


.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 2056
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 222 krat
Prejel zahvalo: 739 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Jan 2024, 18:57

Komunikacija z uradnim elektronskim odčitovalcem ne pridev poštev. Baterija naj bi zdržala 12 let, oziroma 144 mesečnih odčitavanj. Jaz potrebujem impulz za vsak liter.
Aleks
 
Prispevkov: 353
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a lojzek » 04 Jan 2024, 12:02

Jaz imam nekaj takega:
https://www.ebay.com/itm/395044689886?h ... R5DUlMKaYw

Kot ideja. Da kar nekaj pulzov na liter.
lojzek
 
Prispevkov: 392
Pridružen: 25 Feb 2015, 13:18
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a Ler » 04 Jan 2024, 12:47

Probaj iz spodnjega linka.

Easy Watermeter Integration for Home Assistant
https://github.com/zibous/ha-watermeter
Ler
 
Prispevkov: 81
Pridružen: 20 Jan 2015, 13:32
Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 04 Jan 2024, 22:59

To je relativno poceni projekt s strani stroška, je pa časovno vsaj kako uro-dve
ampak ESP32-CAM je naredil machine vision z enostavno kamero in WiFi-jem ranga <10€
https://hackaday.com/2021/02/07/an-esp- ... r-for-you/
https://www.youtube.com/watch?v=iUgxwbfkIqU
Dorijan
 
Prispevkov: 1190
Pridružen: 20 Jan 2015, 23:09
Zahvalil se je: 5 krat
Prejel zahvalo: 294 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 57

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a Aleks » 04 Jan 2024, 23:04

Lojzek, hvala. Prav to sem iskal. Zadevo na impeler. Drugi principi imajo večje tolerance. Poceni, zanesljiva rešitev, neodvisna od komunalnega podjetja.

Ler, tudi tebe hvala. Itron je sicer naštet. Nisem prepričan, da bi lahko dobil sprotne podatke za vsak liter.

Dorijan, indikator za hektolitre, desetine litrov in litre je prekrit z elektronskim čitalcem. Brez njega bi že imel podatke.
Screenshot_20240104_214501_Home Assistant.jpg
Aleks
 
Prispevkov: 353
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a cero » 05 Jan 2024, 07:56

Aleks je napisal/-a: Poceni, zanesljiva rešitev, neodvisna od komunalnega podjetja.


Kar imam jaz izkušenj s takimi rešitvami, je potrebno bit zelo pazljiv.
Dobijo se dve varijante, ena na aksialni druga pa na radialni propeler, dobijo se tudi v več velikostih, tja do dveh col.
Tiste majhne velikosti so občutljive na tlak (mora biti tlak v sistemu da sploh delujejo kolikortoliko pravilno) in imajo velik fluiden upor.
Pri velikih je težava z minimalnim pretokom (pod neko določeno in dokaj veliko mejo, pretoka sploh ne zmorejo več merit) in seveda imp/l je manj, kar pomeni manjšo točnost.

Oboji imajo dokaj velike tolerance in v ne preveč čisitih medijih radi zaribajo.
Pri enem je celo hall senzor crknil po enem letu (najbrž kak kitajski ponaredk namesto honeywella).

Primerljive rešitve od konkretnih firm kot je recimo endress hauser, so ranga 500€ in več.
cero
 
Prispevkov: 2885
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 342 krat
Prejel zahvalo: 773 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a Aleks » 05 Jan 2024, 14:21

lojzek je napisal/-a:Jaz imam nekaj takega:
https://www.ebay.com/itm/395044689886?h ... R5DUlMKaYw

Kot ideja. Da kar nekaj pulzov na liter.


Lojzek, kakšne so tvoje izkušnje? koliko časa uporabljaš, natančnost merjenja?
Aleks
 
Prispevkov: 353
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a lojzek » 07 Jan 2024, 16:58

Pozdravljen,
sem pogledal v datume nastanka datotek, kjer sem to zadnjič vgrajeval / delal.
Torej, verjetno od leta 2018 mi dva taka delata b.p.

Kako je s točnostjo meritev, težko rečem, nimam jih vgrajenih kot merilnik. Samo kot indikator pretoka.

Jaz imam vgrajena dva 1/2 colska, na vstopu vode v dva pretočna bojlerja. Njuno krmilje zazna pretok vode, ko jo odpreš, in vklopi grelec. (v grobem smislu)

Sem pa šel med pisanjem tega posta naredit preizkus....natakanje vode. Vsak pulz merilnika blinkne LEDico. In v enem deci natočene vode je bilo kar veliko blinkov, jih nisem zmogel prešteti :_seeingstars :_CR :) pa je voda tekla zelooo počasi, deci sem natakal malo manj kot 10 sekund.
Ne zazna pa recimo kapljanja vode.

Torej, če bi jaz hotel porabo vode merit, bi uporabil tole. :_bow

PS: Pa še to dodam, po uporabniški izkušnji nimam občutka, da blokira pretok vode...
lojzek
 
Prispevkov: 392
Pridružen: 25 Feb 2015, 13:18
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a cero » 07 Jan 2024, 19:39

lojzek je napisal/-a:Ne zazna pa recimo kapljanja vode.


Ja, jaz sem jih uporabljal za določitev pretočenega volumna, pa še sistem je bil na prosti pad, torej brez tlaka.
In ja tiste kaplje so mi bile zelo pomembne, če pa komu niso potem pa sploh ni problemov. :P
cero
 
Prispevkov: 2885
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 342 krat
Prejel zahvalo: 773 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a javr » 07 Jan 2024, 22:16

Aleks je napisal/-a:Ceneje mi je zaporedno vezati še svoj mehanski števec, ki ima vrteči krog za vsak liter vode. Še kakšna druga ideja?
števci za ogrevanje imajo vodni del ultrazvočni. A je to slabše kot mehanski?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2869
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 252 krat
Prejel zahvalo: 320 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 67

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a lojzek » 08 Jan 2024, 13:57

@cero: če imam to namontirano na kuhinjskem pretočnem bojlerju, v njem ni tlaka :D Ko sem to vgrajeval, si vetrnico v njem lahko s pihanjem spravil na obrate.
lojzek
 
Prispevkov: 392
Pridružen: 25 Feb 2015, 13:18
Zahvalil se je: 16 krat
Prejel zahvalo: 117 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a cero » 08 Jan 2024, 14:17

lojzek je napisal/-a:@cero: če imam to namontirano na kuhinjskem pretočnem bojlerju, v njem ni tlaka :D Ko sem to vgrajeval, si vetrnico v njem lahko s pihanjem spravil na obrate.

Nisem imel v mislih hidrostatičnega tlaka, tlak pride ko odpreš pipo in poriva vodo noter v bojler. V mojem primeru pa je šla tekočina noter na prosti pad z 2m višine.
cero
 
Prispevkov: 2885
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 342 krat
Prejel zahvalo: 773 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a germil » 21 Feb 2024, 08:17

Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, toda za prvo nisem prepričan. (Albert Einstein)
Uporabniški avatar
germil
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 15 Jul 2019, 05:26
Kraj: Dogoše - Maribor - Poljčane
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 1 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a javr » 21 Feb 2024, 18:57

klik na link pravi
"This site can’t be reached"
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2869
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 252 krat
Prejel zahvalo: 320 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 67

Re: Vodomer

OdgovorNapisal/-a alividmar » 21 Feb 2024, 19:17

Uporabniški avatar
alividmar
 
Prispevkov: 1329
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:43
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 371 krat
Prejel zahvalo: 559 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 57


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost