Detektor prisotnosti v Home Assistant

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Aleks » 21 Apr 2023, 09:58

Klasični PIR in MW, ki delujo običajno na 10 GHz senzorji imajo slabost, da je zaznava prisotna ob prehodu prostorskih con. So neuporabni, kadar se ne gibljemo, npr pri sedenju ali ležanju.
V pametnih domovih lahko uporabimo senzorje prisotnosti, imenovane tudi senzorje dihanja. Z integracijo v Home Assistant je kot ponavadi vrag v podrobnostih hardwera, firmwera in konfiguracije Home Assistant.
Najprej sem poskusil s stropnim senzorjem

senzor ZY-M100.JPG
senzor ZY-M100.JPG (22.03 KiB) Videno 753 krat


Ključno za zadovoljivo delovanje je, da lahko nastavimo natančne parametre, kdaj bo senzor javljal prisotnost. V ZHA je senzor slabo integriran https://smarthomescene.com/reviews/tuya-zigbee-human-presence-sensor-zy-m100-review/ Celotnega sistema se mi ne da prestavljati iz ZHA v Zigbee2MQTT. Brez finih nastavitev senzor penetrira in detektira prisotnost preko tankih sten, kot so vrata. Bral sem o sprožitvah skozi tanke stene, kot je Knauf. Senzor bom zato preskusil na stopnišču.

HLK-LD2410B stane samo 3€. Njega mi še ni uspelo delujoče povezati na ESP8266 modul preko UART.
hlk-ld2410.jpg
hlk-ld2410.jpg (3.18 KiB) Videno 753 krat


Nadalje obstajata modula Aqara FP1 in FP2 na 60-64 GHz. FP1 ima preveliko zakasnitev in ga zato kombinirajo s PIR senzorjem. FP2 se dobi samo preprodajalcev na ebayu za velik denar. https://smarthomescene.com/reviews/aqara-fp2-human-presence-sensor-review/

Ima že kdo kaj zadovoljivo delujočega?
Aleks
 
Prispevkov: 352
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Apr 2023, 10:07

Jaz sem LD2410 brez težav povezal na ESP - esp je imel ESPHome gor. Kar v tem trenutku še ni možno (a naj bi bilo v krakem) je spremembe nastavitev iz HA preko esphome programa - zaenkrat ESPHome daje v HA samo vrednosti ven, nastavljat moraš pa preko BT s telefonom (a pozor - telefon mora biti nastavljen na angleški jezik, sicer HLK tool dela v klinščini!)
Ta supermini modulček (zaenkrat) deluje več kot odlično. Dosti bolje od Tuya senzorja prisotnosti za skoraj 10x ceno (no, resda pa ima tuya notri že sprogramiran wifi modul...)... Kar je treba pazit je, da za uart uporabljaš prave RX in TX, torej gpio1 in 3, ne katere druge. Sklepam, da zato, ker je hitrost kar velika (256000) in je po moje drugi pini kot 1 in 3 "ne sfolgajo"...

Čeprav... ne vem, kje vidite ld2410 za 3€... (če je možno prosim za link) - ko jaz gledam na aliju je poleg teh 3€ še 2-3 poštnina, tako da pride reda 5€, kar je sicer še vedno poceni za tako dober modul.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6004
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 721 krat
Prejel zahvalo: 893 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 183

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Lojz » 21 Apr 2023, 10:15

Protoncek je napisal/-a:Čeprav... ne vem, kje vidite ld2410 za 3€... (če je možno prosim za link) - ko jaz gledam na aliju je poleg teh 3€ še 2-3 poštnina, tako da pride reda 5€, kar je sicer še vedno poceni za tako dober modul.

Tukaj je dobre 3,3€, vendar moraš kupiti dva.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 1067
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 186 krat
Prejel zahvalo: 450 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Aleks » 21 Apr 2023, 10:27

Protoncek, katero github knjižnico si uporabil? jaz ima nek UART konflikt, 1 in 3.
Aleks
 
Prispevkov: 352
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 21 Apr 2023, 14:49

Lojz, hvala!
Aleks, uporabil sem direkt podporo v esphome, kar primer, ki je opisan v help, če iščeš ld2410. Edino kar sem spremenil so pini za rx in tx.
Je pa nekaj: ravno zadnji esphome ima glede uart spremembo: id “uart0” ni več dovoljeno, moraš spremeniti recimo v “uart_0”.
Menda zato, ker nove knjižnice (lahko) imen uart0, uart1 itd…uporabljajo kot spremenljivke, pa se lahko tepe.

EDIT: Ja, pa logger moraš izklopit (baudrate =0)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6004
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 721 krat
Prejel zahvalo: 893 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 183

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Aleks » 22 Apr 2023, 12:03

Bi hotel objaviti yaml?
Aleks
 
Prispevkov: 352
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 22 Apr 2023, 12:54

seveda... evo, ravno sem ga priklopil: dela k'o šus...
kot vidim niti ni treba izklopit loggerja, dela brez tega. Sklepam, da ga sam compiler mogoče izklopi...
Koda je komplet prepisana iz esphome manuala za ld2410, spremenjen je samo wifi del in tx-rx pini so vpisani. Je pa LD2410 priključen na 5V, ne na 3.3V. Namreč, modul ima na sebi regulator in na 3.3v bo po moje bolj čudno delal, če sploh...
EDIT: dela tudi dev verzija, kjer lahko že spreminjaš parametre. Moraš pa namestit dev esphome, koda pa je TUKAJ
koda:
Koda: Izberi vse
esphome:
  name: presence-ld2410-basic

# ***************************** DEFINICIJE ************************************************************ DEFINICIJE *******
esp8266:
  board: esp01_1m

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password
  reboot_timeout: 3min
  manual_ip:
    static_ip: 192.168.0.59
    gateway: 192.168.0.1
    subnet: 255.255.254.0
    dns1: 192.168.0.1
    dns2: 192.168.0.1

logger:
  tx_buffer_size: 256
  logs:
    switch: info

ota:
  password: !secret ota_password

api:
  encryption:
    key: !secret ota_key

uart:
  id: uart_1
  tx_pin: GPIO1
  rx_pin: GPIO3
  baud_rate: 256000
  parity: NONE
  stop_bits: 1

ld2410:
  timeout: 150s
  max_move_distance : 6m
  max_still_distance: 0.75m
  g0_move_threshold: 10
  g0_still_threshold: 20
  g1_move_threshold: 10
  g1_still_threshold: 20
  g2_move_threshold: 20
  g2_still_threshold: 21
  g3_move_threshold: 30
  g3_still_threshold: 31
  g4_move_threshold: 40
  g4_still_threshold: 41
  g5_move_threshold: 50
  g5_still_threshold: 51
  g6_move_threshold: 60
  g6_still_threshold: 61
  g7_move_threshold: 70
  g7_still_threshold: 71
  g8_move_threshold: 80
  g8_still_threshold: 81

sensor:
  - platform: ld2410
    moving_distance:
      name : Moving Distance
    still_distance:
      name: Still Distance
    moving_energy:
      name: Move Energy
    still_energy:
      name: Still Energy
    detection_distance:
      name: Detection Distance

binary_sensor:
  - platform: ld2410
    has_target:
      name: Presence
    has_moving_target:
      name: Moving Target
    has_still_target:
      name: Still Target       
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6004
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 721 krat
Prejel zahvalo: 893 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 183

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Aleks » 22 Apr 2023, 13:31

Ravno sem hotel objaviti svojo kodo:
Koda: Izberi vse
esphome:
  name: fgjhx
  friendly_name: fgjhx
 
esp8266:
  board: esp01_1m

# Enable logging
logger:
  baud_rate: 0


# Enable Home Assistant API
api:
  encryption:
    key: "jUa7MsKocodb5orHxC5TVTy9xWdqExxxxxxxxxxxxxx"

ota:
  password: "2f7fc10668adafcc7d6c2xxxxxxxxxxxxxxx"

wifi:
  ssid: xxxxxxxxxxxx
  password: xxxxxxxxxxxxxxxx

  # Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Fgjhx Fallback Hotspot"
    password: "sme0O9Dn3nFz"

captive_portal:
   
uart:
  id: uart_1
  tx_pin: 1
  rx_pin: 3
  baud_rate: 256000
  parity: NONE
  stop_bits: 1

ld2410:
  timeout: 150s
  max_move_distance : 6m
  max_still_distance: 0.75m
  g0_move_threshold: 10
  g0_still_threshold: 20
  g1_move_threshold: 10
  g1_still_threshold: 20
  g2_move_threshold: 20
  g2_still_threshold: 21
  g3_move_threshold: 30
  g3_still_threshold: 31
  g4_move_threshold: 40
  g4_still_threshold: 41
  g5_move_threshold: 50
  g5_still_threshold: 51
  g6_move_threshold: 60
  g6_still_threshold: 61
  g7_move_threshold: 70
  g7_still_threshold: 71
  g8_move_threshold: 80
  g8_still_threshold: 81

sensor:
  - platform: ld2410
    moving_distance:
      name : Moving Distance
    still_distance:
      name: Still Distance
    moving_energy:
      name: Move Energy
    still_energy:
      name: Still Energy
    detection_distance:
      name: Detection Distance

binary_sensor:
  - platform: ld2410
    has_target:
      name: Presence
    has_moving_target:
      name: Moving Target
    has_still_target:
      name: Still Target
Aleks
 
Prispevkov: 352
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Aleks » 24 Maj 2023, 12:11

Pred spustom v obratovanje še vedno preverjam zanesljivost delovanja. Najprej sem imel sem napačen vtis, da moram LD2410 modul programirati. To ne drži, ker ga softwersko nastavimo v ESPHome.

To so možni parametri modula LD2410:
Screenshot_20230523_133715_Home Assistant.jpg


Del kode ESPHome je sedaj spremenjen v:
Koda: Izberi vse
ld2410:
  timeout: 10s
  max_move_distance : 2.25m
  max_still_distance: 2.25m
  g0_move_threshold: 40
  g0_still_threshold: 50
  g1_move_threshold: 40
  g1_still_threshold: 50
  g2_move_threshold: 40
  g2_still_threshold: 50
  g3_move_threshold: 60
  g3_still_threshold: 50
  g4_move_threshold: 40
  g4_still_threshold: 50
  g5_move_threshold: 50
  g5_still_threshold: 50
  g6_move_threshold: 60
  g6_still_threshold: 61
  g7_move_threshold: 70
  g7_still_threshold: 71
  g8_move_threshold: 80
  g8_still_threshold: 81


Ugotavljam, da parametra Moving Distance in Still Distance nista zanesljiva. Ob detekciji prisotnosti se spremenita, vendar potem dolgo časa ne resetirata, kar kaže graf spodaj. Rumeni črte je ročno prižgana razsvetljava za časovno referenco dogajanja.

Capture2.JPG


S parametrom timeout: 15s potegnemo čas zaznave na nastavljeno dolžnino. Ker bi rad aktivacijo žarnice kar najbolj približal dejanskemu času prisotnosti, zaenkrat kaže, da mora biti ta čas vsaj 15 sekund.

Pri moji konfuguraciji kaže, da se lahko lažnim vklopom izognem, če Move in Still Energy prag nastavim nad 50%. Trenutno opazujem, kako se oba parametra pojavljata takrat, ko je v prostoru ročno priklopljena luč.
Aleks
 
Prispevkov: 352
Pridružen: 20 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 72 krat
Prejel zahvalo: 111 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Detektor prisotnosti v Home Assistant

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Maj 2023, 16:13

Trenutno je preko esphome nastavitev zelo uboga… za vsak “drek” moraš spremeniti program in ponovno uploadat, določenih stvari pa sploh ne moreš nastavit od tam. Če imš BT varinto je daleč najboljše in najhitrejše z aplikacijo. Samo če jo hočeš imet v angleščini moraš imeti telefon/tablico nastavljeno na angleški jezik, v primeru slovenščine prešalta na klinčke (uporabiš kak star telefon/tablico…).
Opcija esphome, ki omogoča vse nastavitve preko HA je sicer že napisana, trenutno je pogoj dev varianta esphome in nek github repozitorij. Tako je že nekaj časa, zato mi ni jasno, zakaj je ne vključijo v redno opcijo… :_dunno

Na splošno mi določene (čudne) odločitve HA team-a zadnje čase absolutno niso jasne… (ampak to je že druga tema…)
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 6004
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 721 krat
Prejel zahvalo: 893 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 183


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov