(PPH) CAN hub

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

(PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a SimonS » 22 Jan 2015, 20:21

Evo prva resna objava in sicer gre za CAN hub.
To stikalo deluje preverjeno.
Hub je samostojna enota. Za delovanje rabi napetost od 6-12VDC. Hub se napaja iz osnovne enote (kabel) ali samostojno.
Preko huba lahko povežemo 4. naprave. Hub lahko nadrgadimo na 8/16 na zelo enostaven način, da naslednjega enostavno nasadimo na prvega preko K6 razširitvenega porta.

Pozdrav do naslednjič
Simon
Priponke
eagleUp_hub1_board_bottom.jpg
eagleUp_hub1_board_top.jpg
hub.zip
EAGLE sch in pcb
(73.57 KiB) Prenešeno 83 krat
hub1.pdf
shema
(33.44 KiB) Prenešeno 141 krat
SimonS
 
Prispevkov: 2013
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a satelitko » 22 Jan 2015, 21:38

Vprašanje: Kaj se zgodi, če je na mrežo priključenih več naprav z isto adreso?
satelitko
 
Prispevkov: 623
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:26
Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a Carko » 22 Jan 2015, 23:02

Na CAN busu naprave nimajo svojih adres.

ID ima samo sporočilo, ki pa ne vsebuje naslovnika, ampak tip sporočila, nato pa se vsaka naprava zase odloči, ali bo to sporočilo prebrala/uporabila ali ne.
Carko
 
Prispevkov: 3163
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 207 krat
Prejel zahvalo: 1049 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 235

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a Krampus » 23 Jan 2015, 07:38

Hub za štiri naprave, ali za štiri linije?
Je to zvezda za več linij?
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 860
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 337 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a satelitko » 23 Jan 2015, 19:15

Carko je napisal/-a:Na CAN busu naprave nimajo svojih adres.

ID ima samo sporočilo, ki pa ne vsebuje naslovnika, ampak tip sporočila, nato pa se vsaka naprava zase odloči, ali bo to sporočilo prebrala/uporabila ali ne.


OK, bom vprašal po kmečko: Če imam na takem hubu 4 enake LED prikazovalnike (na njih je moč nastavljati komunikacijske naslove - NODE) -nastavljene enako, bodo torej vsi prikazovali enako vsebino?
satelitko
 
Prispevkov: 623
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:26
Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 33 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a DomenV » 23 Jan 2015, 20:13

Tako je. Kot je že Carko napisal, vsaka naprava se glede na ID sporočila odloči ali bo sporočilo uporabila ali ne.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 530
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a SimonS » 24 Jan 2015, 12:20

Sedaj ne razumem razlike med 4. linije ali 4. naprave.
Dela kot stikalo. Se pravi eden govori 3. poslušajo. Oz. če na vrh nasadiš dodatno 1. govori 7. posluša. Sam hub prav nič ne briga kakšne naslove imaš. To je stvar protokola.
SimonS
 
Prispevkov: 2013
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a Krampus » 24 Jan 2015, 15:23

Ali gre taka vezava:
Imam namreč v načrtu štiri linije, vsako s 3-7 napravami, že "podrotano".
Priponke
CanSwith12.jpg
Štiri linije
CanSwith11.jpg
Štiri naprave
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 860
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 337 krat
Prejel zahvalo: 212 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a SimonS » 24 Jan 2015, 16:23

Načeloma bi moralo iti tudi z 4. linijami. Pošlji naslov poz ZS ti pošljem eno sestavljeno TIV
SimonS
 
Prispevkov: 2013
Pridružen: 19 Jan 2015, 19:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 30 Dec 2020, 22:10

Jaz sem si CAN HUB vedno predstavljal kot le vzporedno vezani konektorji za CAN network (ker ima vsaka naprava CAN transceiver, zato).

Tukaj vidim logična vrata in tudi ločitev na več "sub-networkov", tako da imamo lahko več naprav. Ali to omogoča tudi, da če en "sub-network" pade dol, ker naprava drži linijo dol, bodo ostali delovali normalno?
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2138
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a PrimozL » 31 Dec 2020, 12:47

Krampus je napisal/-a:Hub za štiri naprave, ali za štiri linije?
Je to zvezda za več linij?


Drži, to je vezje, ki omogoča, da narediš lahko tudi zvezda topologijo, česar drugače ne bi smel. V bistvu je neke vrste "repeater" za več smeri (linij) oz. ločilec med posameznimi linijami. CAN je sicer izredno pametno načrtovan protokol (in tudi njegovo električno vodilo), a slabo prenaša nepravilno zaključitve linije (kar med drugim tudi povzroči zvezda vezava). Najbolje deluje, ko so vse naprave priključene na enotno linijo, kjer imata samo fizično prva in zadnja naprava zaključitev.
PrimozL
 
Prispevkov: 389
Pridružen: 19 Jan 2015, 01:49
Kraj: Okolica Vipave
Zahvalil se je: 80 krat
Prejel zahvalo: 168 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 36

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Jul 2022, 19:09

Naredil sem vezje točno po tem načrtu - pri FD-CAN protocolu se občasno zadeva obesi in zaoscilira. Ne vem še, če je problem board ali kaj drugo - sklepam, da je, ker če ga ni, dela OK - seveda pa ni mogoča zvezda mreža brez boarda.

Imam FD-CAN, 125kBit - bolj zaradi ext data len.

Je bil test na FD-CAN narejen kdaj?
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2138
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a marko » 29 Jul 2022, 19:59

Ne razumem namen uporabe tega boarda? Čemu je namenjen?
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1600
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:00
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 134

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Jul 2022, 20:38

marko je napisal/-a:Ne razumem namen uporabe tega boarda? Čemu je namenjen?


Več vej lahko skupaj povežeš.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2138
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a marko » 29 Jul 2022, 21:29

V kakem primeru se to uporablja? Lahko konkretno en primer?
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1600
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:00
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 134

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 29 Jul 2022, 23:01

Pomoje dobro veš sam pravila CAN networka - vsaka naprava povezana na bus v "skoraj zaporedni" vezavi, kjer ima prvi in zadnji 120 ohm upor.
Če imaš, recimo, 3 nadstropja hišo, vsako nadstropje pa ima več sob, boš težko uporabno povezal "eno žico", ki bo šla od vsakega do vsakega.

Lahko narediš lokalne veje, ki jih povežeš skupaj z takšnimi vezji - repeater. Teh vezij je praktično lahko N. Vsaka veja ima svoj zaključek veje (120 ohm), in bremenitev le-teh lahko porazdeliš na več vej. Vezje pa spremeni diff signal v single-ended in ga repetira naprej.

Spodaj primer za 4 sobe - levo moraš eno žico vleči vse okoli - težko kasneje dodaš novo napravo, ker samo potegnit kabel po CAN standardu ni mogoče.
Desno je v sredini HUB, ki 4 različne veje pohandla.
Priponke
Brez naslova.png
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2138
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a marko » 31 Jul 2022, 11:23

Aha ok, sedaj mi je jasno.
To je bolj mišljeno za hiše in dodajanje novih (nepredvidenih) naprav, ti hubi pa so potem med seboj povezani in tvorijo svoje omrežje. Osebno jaz tega ne bi takole delal, saj je po mojih izkušnjah can bus zelo smotan. Ko dela dela, če pa ne - si ga pa naj*** do konca. Dodajati tak "hack" v can bus omrežje, ki ima precej dobro definirano kaj lahko in kaj ne, je pomoje samo čakanje na težave.

Tudi v avtomobilu je tako, ampak se jim reče "gateway", ki pa so v resnici naprave, ki imajo 2 can busa. Eden je povezava v "svet", druga pa "lokalno". Oba can busa imata svoje transceiverje in kontrolerje in se paketi samo prenašajo iz enega v drugega. Pomoje je to veliko bolj smiselen pristop za can bus hub.

Sicer pa: v avtomobilu je can bus podoben bolj 2 primeru, ne 1. Terminirane sta samo napravi, ki sta najbolj narazen, sicer pa je vse razvejano in nič kaj pretirano zaporedno. Je pa tudi res, da gre seveda za relativno kratke razdalje (1-2m).
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 1600
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:00
Kraj: Žiri
Zahvalil se je: 202 krat
Prejel zahvalo: 256 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 134

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 01 Avg 2022, 10:23

Seveda - zato imajo automotive MCU-ji 8-CAN portov. V industriji so max 3, ponavadi vglavnem le 2 ali celo eden (kot peripheral).

Verjetno bom naredil board z dvema MCU-jema (2x ali 3x CAN/MCU), povezana preko UART-a. S tem bo 4 ali 6 portov možnih.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2138
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a dejko1 » 02 Avg 2022, 08:23

Mi v določenih primerih to, da ima kontroler samo eno CAN periferijo rešujemo tako, da kar med delovanjem na STM zamenjamo na katere pine procesorja je periferija priklopljena. Seveda tako ne gre v vseh aplikacijah, saj še vedno lahko poslušaš in pošiljaš samo na enem portu naenkrat.

@SimonS: Kakšna pa je funkcija logike pri tem can hubu? Je data rate neodvisen od elementov?
dejko1
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 12 Feb 2015, 12:47
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 51 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 148

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 02 Avg 2022, 09:11

dejko1 je napisal/-a:Mi v določenih primerih to, da ima kontroler samo eno CAN periferijo rešujemo tako, da kar med delovanjem na STM zamenjamo na katere pine procesorja je periferija priklopljena. Seveda tako ne gre v vseh aplikacijah, saj še vedno lahko poslušaš in pošiljaš samo na enem portu naenkrat.

@SimonS: Kakšna pa je funkcija logike pri tem can hubu? Je data rate neodvisen od elementov?

To odpade v mojem primeru - rabim konstantno na obeh kanalih - oz na vsaj treh na board, drugače je le "štukanje" kablov :)
tilz0R je napisal/-a:Naredil sem vezje točno po tem načrtu - pri FD-CAN protocolu se občasno zadeva obesi in zaoscilira. Ne vem še, če je problem board ali kaj drugo - sklepam, da je, ker če ga ni, dela OK - seveda pa ni mogoča zvezda mreža brez boarda.

Imam FD-CAN, 125kBit - bolj zaradi ext data len.

Je bil test na FD-CAN narejen kdaj?

Ne dela stabilno niti na classic-CAN na 125k ali 1M bitrate.

No clue
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 2138
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 241 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 222

Re: (PPH) CAN hub

OdgovorNapisal/-a DomenV » 12 Avg 2022, 21:08

Glede na moje izkušnje s CANom v avtih se takšna stvar rešuje z Gateway-em. No, saj bi se lahko imenoval tudi hub. V glavnem, vsak Gateway ima svoj MCU (ni samo nekaj logičnih vrat na vezju). Naloga Gateway-a (oz. MCUja) je, da filtrira sporočila, ki gredo iz enega na drugo CAN omrežje. Se pravi, da nekatera spušča, nekatera pa ne. Če nebi deloval kot filter bi Gateway izgubil pomen in vsi paketi paketi bi se znašli na enem CAN vodilu. To seveda ni možno, ker je na posameznih CAN vodilih v avtih že tako veliko prometa in CAN vodilo bi bilo prenasičeno s paketi z IDji, ki imajo višjo prioriteto. Paketi z nižjo prioriteto IDja pa sploh nebi prišli na vrsto za pošiljanje (preberite si o arbitraži na CAN vodilu).
Hočem povedati, da je tale CAN hub namenjen CAN omrežjem, ki imajo še dovolj "prostora", da lahko nanje pridejo še podatki iz drugega CAN omrežja. Sumim, da je vzrok nestabilnosti prenasičeno CAN omrežje. Preveri tudi, kako imaš nastavljeno CAN periferijo na MCUju - svetujem ti, da izklopiš opcijo, ki zahteva ACK po vsakem poslanem paketu.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 530
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 113 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 25


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov