Home assistant in alternative

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Home assistant in alternative

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 16 Okt 2021, 19:33

Gledam home assistant, en RPi za server.

Kako je potem z moduli? Je ze kdo naredil svoje? Kaj pa CAN protocol za komunikacijo?

Zanima me kako narediti svoje. S tem naredim svoje module, in nadzor pridobim z HA direktno.

Mnenja?
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 264 krat
Prejel zahvalo: 763 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Home assistant in alternative

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 16 Okt 2021, 20:18

Če dodam vprašanje

Ali mi HomeAssistant omogoča room-unit user interface na steni, ali je vse preko PC in/ali mobile app-a?
Sklepam, kakor vidim, je HA bolj za IoT naprave, še vedno pa rabiš custom unit v hiši, če bi rad kontroliral brez telefona

Drži? Ali sem mimo falil?
Uporabniški avatar
tilz0R

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 17 Okt 2021, 00:26

Ne rabiš RPi. Dela na Synology-u lahko kot docker in kot native(verjetno boljše docker+influxDB+mqqt).

Glede room unit iterface sem pa dal "stavo" na kickstarterju za 2 kom SONOFF NSPanel. Zgleda kot nek esp32 + nextion hibrid. Prej al slej bo nekdo Tasmotta gonilnike za to naredil.
https://www.kickstarter.com/projects/so ... ref=dtp1b9
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 317 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 17 Okt 2021, 06:58

Thx Dorijan

Kot razumem rabim eWeLink compatible zadeve.
Jaz bi relay module naredit sam, brez sonoff battery operated output/dimming modulov.

To za Synology se slisi kar dobro, bo za probat :)
Uporabniški avatar
tilz0R

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Okt 2021, 09:12

Jaz imam HA v VM na Synolgy (na syno od nedavnega ne gre več v docker oz. Samo unsupervised, kar je pogojno uporabno). Kot zunanje module uporabljam esp8266 modulčke ali pa esp32. Sonoff (ewelink) gre gor, a je veliko bolje FW ESPHome, ki direktno komunicira s HA. Predvsem zate, ker si programer (če se ne motim) to ni težava oz. bolje,če rečem predpogoj, kajne? :D če misliš module delat sam definitivno pogled esphome. Podpira kar ogromno senzorjev…

Kot “room unit interface” pa jaz uporabljam lenovo M10 (ali je T10?) tablice, ker so relativno poceni, delajo pa brezhibno. 7colska je reda 100 evrov, 10 colska pa okoli 150. Imaš originalno HA aplikacijo, ampak skoraj bolje dela preko browserrja (fully kiosk) ali pa aplikacije “wallpanel”.
NSPanel pa se meni osebno zdi predrag. Za 75 evrov imam že 7 colski lenovo, ki ima neprimerno več funkcij…
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 785 krat
Prejel zahvalo: 972 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 199

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Okt 2021, 15:37

Protoncek je napisal/-a:Jaz imam HA v VM na Synolgy (na syno od nedavnega ne gre več v docker oz. Samo unsupervised, kar je pogojno uporabno).

Čak...kaj?? Ravno ko sem se začel malce bolje spoznavat s HA v dockerju, pa bo treba vse na glavo postavljat?
Povej kaj več... je kar nehal delat, ali si preventivno že preselil, preden ti zarije nož v hrbet?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Zahvalil se je: 879 krat
Prejel zahvalo: 937 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Okt 2021, 16:39

Home assistant supervised uradno itak nikoli ni delal v Dockerju. Bil je tip (Fredrike se mi zdi), ki je to "predelal", da je delalo. Žal so pri HA spomladi enkrat to spremenili tako, da je obupal, oz. se ni več dalo predelat. Od takrat dela, dokler imaš nameščeno, ko boš sesul ne postaviš več. Edina opcija je Virtual Machine. In, ja, predpogoj za VM v Synology je particija BTRFS (na ext4 VM ne dela). ČE imaš model syno-ja, ki uradno ne podpira VM ni panike, se da namestit tudi "mimo", ampak predpogoj pa je ustrezni datotečni sistem.

Sicer imaš v Syno community store HA Core, ampak je to, kar piše: Core, brez supervisorja.

A imaš zdaj HA v dockerju supervised? Če ja, potem itak ni spremembe, če preseliš v VM (razen če ne moreš iz zgoraj naštetih razlogov). Če pa zdaj nimaš supervisorja potem ... no, potem pač vsako stvar "čaraš" v command line in to boš imel lahko tudi naprej. Ampak supervisor ti vse hudo poenostavi...

Sicer ima na jutubu uporabnik "Bearded Tinker" kar nekaj uporabnih posnetkov o HA (je pa iz Zagreba, BTW...).recimo MIGRACIJA
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Okt 2021, 17:02

Ojoj, kot pravim, komaj spoznavam se...
Po nekih jutub navodilih naložil HA v docker (še docker sem pri tem prvič zagnal...) in začel s Shelly 3EM grafično prikazovat podatke.
Kaj pomeni supervised se mi torej niti sanja ne....
Imam pa 918+ na DSM7.0 in BTRFS, torej izpolnjene pogoje za migracijo.
Bo treba še malce naštudirat, še marsičesa ne poznam...

/edit:
glede na boldano predvidevam da ni supervised, karkoli že to pomeni za uporabnika:
Zdravje sistema
Različica core-2021.5.5
Vrsta namestitve Home Assistant Container
Razvoj false
Nadzornik false
Docker true
Virtual Environment false
Različica Pythona 3.8.9
Operating System Family Linux
Različica operacijskega sistema 4.4.180+
Arhitektura CPU x86_64
Časovni pas Europe/Ljubljana
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Zahvalil se je: 879 krat
Prejel zahvalo: 937 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 17 Okt 2021, 17:27

uu... imaš staro verzijo... 2021,5 pomeni maj 2021. update je vsak mesec...
Supervised pomeni, da imaš nameščen supervisor. To je del HA, ki skrbi za posodobitve in ima obenem tudi trgovino z dodatki (addons). Kar pomeni, da ti ni treba vsak dodatek nameščat preko command line ampak to delaš v HA vmesniku.
Druga stvar, ki jo "moraš" namestit je HACS - home assistant community store. Tu se nahaja na tone dodatkov, ki jih razvijajo fantje in punce preko githuba. Načeloma tudi vse te lahko namestiš preko command line, a je (spet) s tem lažje, saj samo klikneš "install". Med ostalim supervisor tudi omogoča izdelavo varnostnih kopij sistema ter enostaven update...
Prilagam par slik "za slide cedit"... :D Na sliki je samo delček programov, ki so na voljo...

ČE imaš pogoje potem samo gasa...
Priponke
HA super.jpg
Tu vidiš, če imaš supervisor in HACS
HA3.jpg
Supervisorjevi programi
HACS.jpg
HACS programi
HA2.jpg
Izlged supervisor sistema
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 18 Okt 2021, 05:10

Hvala Protonček za te odgovore, precej poučni.

Jaz govorim tukaj predvsem o novi gradnji, oz. o popolnoma adaptirani gradnji.
Moja ideja je integrirati custom sistem, ki ima gateway na HA + HA's interface in main kontrol logika, ki je user friendly.

Preferiram wired communication med moduli v hiši, torej od stikalnih enot do izhodnih relay/triac modulov + hitre logike, ki bere stikala in kontrolira relaye. To bi naredil sam.
Zraven bi dal ethernet-based komunikacijo, ki bi na LAN komunicirala z HA modulom, ki bi znal mnogo več, in se ga da lažje komunicirati.

Wifi za modulčke bi uporabil je v nujnih primerih.

To, ali wired/wireless boljše, ne bomo v tej temi :)

Protonček, glede cene 75€, ne vem če je to najdražje. Dobiš lep sistem, ki ga daš na steno v hiši, in imaš nadzor nad hišo. Mogoče pa tudi narobe razmišljam :)
Uporabniški avatar
tilz0R

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Okt 2021, 07:51

Če te prav razumem bi ti "senzorje" povezal med seboj žično, na koncu pa kot gateway dal en sam wifi (ali celo žični) modul. Po moje ne bi smela biti težava. Samo kot primer: jaz imam MCP23017 s 16 vhodi/izhodi.
HA omogoča ogromno "integracij" - torej povezav z third-party moduli je veliko, mislim, da tu ne bi smel imeti težav z izbiro, kaj vzeti.
tilz0R je napisal/-a:To, ali wired/wireless boljše, ne bomo v tej temi

Na tole naj napišem samo tole: moji wifi modulčki občasno izpadjo za nekaj sekund, nato se poberejo nazaj, recimo na vsakih nekaj dni. Vzroka še nisem našel, lahko je v kitajskih modulih, bolj verjetno pa je v asus routerji ( v kar močno sumim, glede na kar nekaj težav, najdenih na netu...)... ampak vsi delajo, pri tem nimam težav. Se pa popolnoma strinjam s tabo,bi tudi sam dal raje wired, a zaenkrat še niti ESPHome ne obvladam (ta podpira vse, kar sliši na ESPxxx wifi), kaj šele, da bi se kaj drugega učil, pa tudi nimam povezav po bajti, niti kaj dosti možnosti delat jih (razen nadometno, kar pa nekako nočem).
tilz0R je napisal/-a:Protonček, glede cene 75€, ne vem če je to najdražje. Dobiš lep sistem, ki ga daš na steno v hiši, in imaš nadzor nad hišo

To je res, če bo to res... No, res pa je, da zdaj, ko imam 7 colsko tablico za 100evrov na njej vidim vse in delam vse. Če želim kaj spremeniti (tipke, razpored, stanja...), to storim v HA in se takoj vidi na tablici. Resda pa je tale stvar manjša.

namreč, moje izkušnje s sonoff so take, da so original funkcije ponavadi omejene. Torej, zadeva bo super, če bodo fantje to "shekali" tako, da se bo dalo gor dati recimo ESPHome ali kaj podobnega, kjer omnejitev praktično ni - če ni narejenega modula ga lahko narediš s Arduino (če znaš...). Nekdo je že to nekako povezal, a zaenkrat mu menda LCD še ne dela...

Primer: nekdo je naredil plugin za original sonoff FW. Nedavno se je reševal problem sonoff dual r3, ki ima dva izhoda s power metri. Prikaz moči ni delal, oz, je prikazal samo vrednost ob zagonu. Sicer se je to rešilo, a prišle bodo druge težave in vsakič sproti čakat, da jih bo avtor popravil... :_dunno a ni bolje, da sam napišeš program in potem tudi sam popravljaš ?
Ampak, za ta modul je še zgodaj. Počakajmo...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 18 Okt 2021, 09:01

Pravilno razmišljaš, pa ne samo senzorje, tudi vhodno/izhodno logiko za luči, in vse ostale izhodne enote (žaluzije, ogrevanje, ...). Temperaturni senzorji so lahko del enote stikal in so tudi wired.
Vse to na CAN z neko svojo glavno enoto, ki je spodobna pohandlat enostavne "triggerje" in s tem sprožit določene akcije, ala (če je prtisnjena tipka 8, toggle relay 4, etc).

Za bolj advanced triggerje bi pa uporabil HA. Gateway med HA in mojim sistemom bi bila ena naprava, preko eth porta.

Malo se bom igral, RPi ali pa Synology.

Hvala zaenkrat za vse info
Uporabniški avatar
tilz0R

OdgovorNapisal/-a Carko » 18 Okt 2021, 09:29

Integracije z zunanjimi moduli v HASS so lahko zelo enostavne.

Mogoče najbolj univerzalna rešitev je MQTT - modul je na mreži, s HASS pa komunicira preko MQTT-ja. Integracija senzorjev, stikal ipd. v HASS je potem z "nekaj kliki".
Carko

Zahvalil se je: 224 krat
Prejel zahvalo: 1175 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a booxco » 18 Okt 2021, 09:38

tilz0R je napisal/-a:Hvala Protonček za te odgovore, precej poučni.
Jaz govorim tukaj predvsem o novi gradnji, oz. o popolnoma adaptirani gradnji.
Moja ideja je integrirati custom sistem, ki ima gateway na HA + HA's interface in main kontrol logika, ki je user friendly.

HA je v bistvu abstrakcijski framework. Ima definirane osnovne tipe enot (devices, entitites), ki morajo izpolnjevati določene lastnosti. Uporabnik mora potem napisati kodo (ali pa vzeti nekaj, kar je že nekdo drug napisal), ki poveže abstrakcijo senzorja s konkretnim hardverom. Lahko narediš npr. senzor moči, ki je read-only, mora imeti definirane metode (nujno npr. native_value, ostale opcijske). Kako dejansko prebere vrednost moči, je stvar implementacije (preko kakih pinov če te zanima lokalni senzor, preko mqtt, https, morda bere tok in napetost pa računa moč, kakorkoli pač). Je pa v ozadju python, tako da koda bo na koncu pythonska (ali nekaj, kar python lahko kliče).

HA ima tudi vodilo dogodkov, kjer se objavljajo spremembe vrednosti teh enot. Za avtomatizacijo imaš potem vgrajen nek HA jezik z GUI formo ali YAML opisom, lahko pa tudi uporabiš kak drug vmesnik do tega vodila (NodeRed če rad rišeš, AppDeamon če ti je všeč python koda). Tu poslušaš vodilo za zanimive dogodke in nanje reagiraš (npr. ko temperaturni senzor v dnevni sobi pokaže manj od 20 stopinj, odpreš nek ventil ali poženeš kako bolj komplicirano skripto).

Jaz imam v HA vključene senzorje, ki govorijo mqtt, ESPhome, zigbee, tasmoto, http, vsa ta "vodila" so abstrahirana in za končnega uporabnika nevidna, do vseh naprav dostopaš enako ne glede na to, kako dejansko so priklopljene, npr. "switch.turn_on(switch.dnevna_luc)". Naloga implementacije je, da so ustrezne metode pravilno definirane in da bo ta klic na koncu pripeljal do tega, da bo luč zasvetila. Ko sam delaš luč, moraš poskrbeti, da bo ustrezala specifikaciji luči v HA: https://developers.home-assistant.io/do ... tity/light

Niso vsi senzorji hardverski. Imaš na primer tudi senzor "sun", kjer lahko v vsakem trenutku dobiš višino in azimut sonca, pa še kup drugih podatkov (https://www.home-assistant.io/integrations/sun/).
Lahko si narediš senzor projekcije vremena v naslednjih urah (potegne ustrezne vrednosti po http API iz ARSO), kar recimo pride prav pri odločanju (na primer, če je napoved sončno, štartam zjutraj z bolj hladnim bojlerjem, ker imam kolektorje in se bo segrelo čez dan, če je napoved oblačno, potem bolj korajžno grejem).

Dokumentacije za HA je precej, tudi community je velik. Moj občutek je sicer, da se kar malo prehitro razvija in dokumentacija ne sledi spremembam. Praktično vsak teden je nova izdaja, tudi kaka breaking change so zgodi, tako da mora developer kar slediti razvoju, za končnega uporabika je pa čedalje bolj click&install vse skupaj.
booxco

Kraj: Lj okolica
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 19

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Okt 2021, 09:54

booxco je napisal/-a:...(potegne ustrezne vrednosti po http API iz ARSO)...

Za tole bi pa prosil, da me malce usmeriš, kam gledat, kaj naredit, napisat... ? Bi mi prav prišlo...
booxco je napisal/-a:...Moj občutek je sicer, da se kar malo prehitro razvija in dokumentacija ne sledi spremembam. Praktično vsak teden je nova izdaja, tudi kaka breaking change so zgodi, tako da mora developer kar slediti razvoju, za končnega uporabika je pa čedalje bolj click&install vse skupaj.

Se strinjam. Jaz namreč nisem ravno profi programer, zato mi marsikatere (za nekatere logične) stvari niso jasne. Ogromno je navodil, kjer, potem ko jih preberem vem toliko, kot prej ali pa še manj. Potem sledi iskanje "alternativnih" navodil, eventualno prošenj za pomoč na community...
Dokumentacija je, tudi če obstaja, večinoma napisana tako, da pisec smatra, da določene stvari že veš in jih sploh ne omenja...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Carko » 18 Okt 2021, 10:10

Ja, za tiste, ki bi radi zadevo priklopili in uporabljali, to (še) ni.

Pri meni vse dela recimo 99,9% časa. Ravno toliko, da te spomni, da je tam, ko tu in tam pritisneš na stikalo na luč, in se ne zgodi nič ... ali pa se zgodi čez 5 sekund.
Carko

Zahvalil se je: 224 krat
Prejel zahvalo: 1175 krat

OdgovorNapisal/-a booxco » 18 Okt 2021, 11:57

Protoncek je napisal/-a:Za tole bi pa prosil, da me malce usmeriš, kam gledat, kaj naredit, napisat... ? Bi mi prav prišlo...

Vreme.si malo razišči, v ozadju je pa takle klic (primer): https://www.vreme.si/api/1.0/location/? ... on=Vrhnika
booxco

Kraj: Lj okolica
Zahvalil se je: 42 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 19

OdgovorNapisal/-a PeterV » 28 Okt 2021, 17:20

pa na windy.com imas generator za embed html. jaz uporabljam za radar padavin in deluje super. imas pa veliko opcij. tole na sliki sicer ni HA ampak grafana.Slika
PeterV

Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 6

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Okt 2021, 17:54

Ja, sem videl. Zaenkrat sicer še ne uporabljam, ker imam nekako “zabasan” ekran. Bom enkrat cel design na novo delal in takrat mogoče vdelam noter. Zdaj imam narejen arso link na vremensko spletno stran in samodejno osveževanje celega lovelace-a na 1 uro, da mi osveži arso napoved.
Grafano sicer tudi jaz uporabljam, ampak ne za sprotni prikaz, ampak samo za zgodovino, če hočem pogledat za nazaj temperaturo, tlak itd… da lahko vidim. HA ima namreč “serijsko” samo 10 dni zgodovine…
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 10 Feb 2022, 01:23

Sem ugriznil v to jabolko. Na homelab sem dodal VM in po teh navodilih postavil HA. Dodal sem ESP Home. Imam module ESP-32 CAM (Tinker cam). Nekako se seznanjam z načinom dodajanja novih naprav. Ne vem, ali je to običajen način: zgeneriraš novo napravo, v konfiguracijo (yaml) dodaš konfiguracijo za kamero, kakšno tipko (npr,. za zvonec), prevedeš, "poflešaš" (ESP serijski downloader dela na edge), ... kaj pa potem, ko je vse vidno v HA (tudi sliko s kamere vidim) ?

Videl sem da se da dodajat neke skripte. Kako najlažje naredim, da mi npr. telefon zacinglja, ko nekdo pritisne tipko? Na tulifonu imam nameščen HA in je viden v dashboardu.

Saj počasi bom pogruntal... za en večer bo tole dovolj :)
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat

OdgovorNapisal/-a Ler » 10 Feb 2022, 06:57

Jaz imam narejeno preko avtomatizacije, da mi pošlje obvestilo v primeu vklopa ali izklopa ogrevanje v delavnici. Telefon je integriran v Home assistant in mi pošilja kot notification - ne potrebuješ HA na telefonu.
Pod Device v Triggers potem lahko izbereš katerokoli integrirano naprava v HA, v tvojem primeru proženje nekega vhoda. V mojem primeru, ko se vklopi rele za odpiranje ventila. Enako imam potem za izklop ventila.

Avtomatizacijo pa dodajaš preko modrega + ADD AUTOMATION gumba v spodnjem desnem kotu.
Priponke
HA_1.png
HA_2.png
HA_3.png
Ler

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 10 Feb 2022, 19:14

Esphome moduli se načeloma sami "pojavijo" v "nastavitve -->devices & Services" , ko pridejo online in se povežejo s HA - samo klikneš "konfiguriraj (se tudi levo spodaj v obvestilih pojavi oranžna enka). Če ga ni, spodaj desno klik na "dodaj integracijo" in najdi ESPhome. Vtipkaš IP (ali local address), če ga najde hoče geslo in to je to.
Ko je zadeva vidna v HA pač dodajaš kartice na osnovni strani (=lovelace): desno zgoraj klik na tri pikice in "uredi..."

Kako "zacingljat" na telefon? Naredit moraš avtomatizacijo. Pojdi v "automation & Scenes". Tam klikneš "Nova integracija in "začni s prazno...Tam imaš uporabniški vmesnik, lahko pa programiraš v yaml kodi - do tja prideš desno zgoraj na tri pikice in "uredi kot yaml". push notification na telefon je kot "service". Glej moj primer ene avtomatizacije. Tale primer mi pošlje na telefon, da je printer končal s tiskom. ČE v YAML editorju tole pastaš in greš nazaj v UI (spet desno zgoraj tri pike in "uredi v uporabniškem vmesniku) boš potem videl, kako to zgleda v UI. Ti seveda nimaš senzorja "binary_sensor.octoprint_printing", zato tam daš nekaj, kar imaš.
Koda: Izberi vse
alias: Prusa končan tisk
description: ''
trigger:
  - platform: state
    entity_id: binary_sensor.octoprint_printing
    to: 'off'
    from: 'on'
condition: []
action:
  - service: notify.mobile_app_sm_g950f
    data:
      title: Prusa tiskanje
      data:
        ttl: 300
        priority: high
        actions:
          - action: URI
            title: Odpri kamero
            uri: /lovelace/3d-printer
mode: single
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 10 Feb 2022, 20:00

Protoncek je napisal/-a:Esphome moduli se načeloma sami "pojavijo" v "nastavitve -->devices & Services" , ko pridejo online in se povežejo s HA - samo klikneš "konfiguriraj (se tudi levo spodaj v obvestilih pojavi oranžna enka). Če ga ni, spodaj desno klik na "dodaj integracijo" in najdi ESPhome. Vtipkaš IP (ali local address), če ga najde hoče geslo in to je to.

Jaz sem imel "prazen" ESP32 in sem prvič preko bootloaderja naložil esphome firmware. Edge podpira "šofiranje" serijskega porta preko webserial driverja. Ko pa je o naloženo, se pa pojavi in od tam dalje gre "posve automatski pritiskom na dugme" preko WiFi.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb

Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 10 Feb 2022, 21:35

Ja, prvič jih je treba preko UARTa sprogramirat, potem gre preko OTA.
Mogoče še to: če "čaraš" s temi moduli - torej spreminjaš entitete, senzorje, imena... se zna v HA pojaviti dvojni senzor, recimo en "sensor.tipka_klet" in drugi, potem ko si kaj spreminjal: "sensor.tipka_klet_2". TO rešiš tako, da v integracijah ta modul izbrišeš in ga ponovno dodaš. Tako najlažje tudi izbrišeš neobstoječe entitete (ki si jih recimo imel, a zbrisal).
Sicer je uporabno "orodja za razvijalce" - tam lahko poiščeš vse entitete, prožiš service , imaš tudi jeziček "predloge", kjer lahko testiraš jinja in yaml stavke, da vidiš če delajo preden jih vpišeš v configuration.yaml.

Stvari,ki jih za začetek praktično moraš imeti:
- studio code server (dobiš v supervisor trgovini) - s tem pišeš skripte, nove entitete.... v datoteke HA-ja
- HACS - trgovina z integracijami, moduli, addoni...s community-a (če HACS nimaš v stranski vrstici ga naložiš od TUKAJ)
Uporabniški avatar
Protoncek

Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost