Wifi kamere

Vse v zvezi z vašimi samogradnjami, popravili, idejami,....

Moderator: S53AL

Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Pobes » 12 Sep 2018, 17:50

Pozdravljeni!

Za po hiši in zunaj nje potrebujem nekaj kamer. Kaj uporabljate in kaj priporočate.
Edino kar mi je pomembo je da imajo kamere možnost ogleda tudi prek http oziroma rtps linka da jih lahko povežem v druge sisteme.
Pobes
 
Prispevkov: 525
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Carko » 12 Sep 2018, 20:21

Priporočam kabel.

Z wifi kamerami sem izgubil že toliko časa in živcev kot še z nobeno drugo stvarjo.

V vsakem primeru moraš povleči napajalni kabel, tako da se ti namesto njega bolj splača povleči UTP. Preko kabla boš imel boljšo sliko in nič težav s povezljivostjo.
Carko
 
Prispevkov: 1663
Pridružen: 10 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 352 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 96

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Clownfish » 12 Sep 2018, 20:30

Carko je napisal/-a:Priporočam kabel.


Kabel zagotovo!

Kako pa bi se obneslo PPOE?
Clownfish
 
Prispevkov: 426
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:58
Zahvalil se je: 12 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a zanka » 12 Sep 2018, 20:54

POE: Odlično.

Uporabljam Hikvision kamere, dobra slika in kvalitetno ohišje za dobro ceno.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1852
Pridružen: 17 Mar 2016, 00:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 94 krat
Prejel zahvalo: 158 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 30

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Pobes » 13 Sep 2018, 05:26

No lahko tudi kabel. Noter rabim vsaj eno wifi, ker na stopnišču nimam utp-ja, elektriko pa ja. Edino če bi poleg el. Kabla povlekel en utp.
Kitajci imajo te šare dosti, ne vem pa kaj je dobro?
Z poe se nisem še srečal. A je treba za to drugačne utp kable? Drugačen router? Ali je možno elektriko kako drugače vsilit v kabel?
Pobes
 
Prispevkov: 525
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Sep 2018, 06:35

Utp kabli so isti (enaki) Tudi ruter je lahko enak. Potrebuješ še napajalnik v katerega pripelješ ethernet z ruterja naprej pa pelješ kabel do kamere.
Seveda obstajajo tudi ruterji, ki že imajo vgrajeno to opcijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28742
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5383 krat
Prejel zahvalo: 3685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 13 Sep 2018, 06:41

Ponavadi se dajo UTP kabli 5 ali višje kategorije, za POE, za doma po hiši, kjer so neke normalne razdalje ni treba hudo silit po nekih dragih kablih. Maš POE adaptor na eni strani, ki ga vtakneš v vtičnico in ti združi napajanje na UTP.
Problem kitajskih kamer je to, da streamajo video na kitajske strežnike, in šele nato do tebe.
Če kupuješ kitajsko kamero, se ponavadi splača pogledati, če se da naložiti nov Firmware s katerim lahko ta kitajski cloud obideš in streamaš na svojega po želji.

Jaz sem imel drugačen pristop, nabavil sem kamere (sicer za zunaj), potegnil do njih UTP kabel (WiFi ni imel dosega ranvo tam ko sem potreboval kamero), ki je imel poleg še POE, povezal na router, ter nastavil Raspberry kot strežnik na katerega so mi te kamere streamale video. Zdaj, to je sicer pogojeno od tega da ti lahko strežnik pade pri izpade el. energ., vendar imam celo omaro na UPS. Bile so kitajske z možnostjo flashanja firmware, javim ko najdem točno kako se jim je reklo.

Če že imap kakšen Raspberry PI, potem naredi na njem virtualizacijo, za dva serverja bo že preživel, vsaj 3.

Tak injector rabiš (tisti ta zgornji).
prenos.jpg
prenos.jpg (2.74 KiB) Videno 417 krat
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 351
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 29 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Pobes » 13 Sep 2018, 10:47

MocnikG je napisal/-a:Če že imap kakšen Raspberry PI, potem naredi na njem virtualizacijo, za dva serverja bo že preživel, vsaj 3.



Tega ne razumem najbolje, kakšna virtualizacija? Rpi-ji niso problem , jih imam okoli 10 po hiši.
Pobes
 
Prispevkov: 525
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 46 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 14 Sep 2018, 00:26

Ne dajat WiFi kamer. Taka kamera neredi ogromno prometa. Če imaš še kaj drugega na WiFi bo to težava. WiFi je dovolj dober za surfat. Ampak če je kamera zraven ni dober niti za to. Če pa daš celo več kamer na WiFi se bodo pa med seboj motile.
SamoBr
 
Prispevkov: 2720
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 231 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Sep 2018, 11:47

MocnikG je napisal/-a:Problem kitajskih kamer je to, da streamajo video na kitajske strežnike, in šele nato do tebe.

Hm... ni nujno. Jaz imam nekaj kitajskih in do vseh dostopam direktno preko lokalnega IP-ja. Cloud se pri vseh da izklopit v nastavitvah.
Kljub temu pa vseeno priporočam, da kupiš kamero pri nas. So prepoceni, da bi se splačalo "tvegati". Jaz sem imel težave z dvema kitajskima od štirih, eno mi je kitajc sicer delno "popravil" (menjava FW), z drugo ni bilo nič in sva se po dolgem času zmenila, da mi pošlje drugo elektroniko za pol cene.

Kitajske kamere so poceni samo tiste, ki so na 12V. Potem rabiš še ali dodatni kabel ali adapter (s slike MocnikG), če želiš napajat preko UTP-ja. Potem nastopi težava, ker na kablu napetost pade, pa je spet problem, posebej ponoči, ko vklopi IR. Nima smisla, na kratko. Recimo DIGITKLIK ima poceni POE kamere, tudi POE switch je poceni. Pa imaš garancijo in "ornk" firmo ter brez dodatnih kablov, adapterjev in podobne navlake. (drugače nimam nič s to firmo...)
Glede wifi: saj dela, ampak ločljivost ne smeš dati do konca, FPS je treba zmnajšat, bitrate je dobro kar konkretno zmanjšati, drugače zadeva šteka. Če je le možno raje potegni kabel, pa POE in je.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2793
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 281 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Sep 2018, 11:53

V vse te kamere je vgrajena neka vrsta kompresije. Algoritem zna biti problem. Videl sem že kamero, ki je odlično delovala povsod, ampak je zamrznila takoj, ko si ji pokazal brezo z vsemi njenimi listki, ki se v vetru premikajo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28742
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5383 krat
Prejel zahvalo: 3685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Sep 2018, 14:09

V novejših je večinoma h264 ali pa h265. Tak problem je seveda možen, predvsem pri najcenejših kamerah, ki imajo procesorje na meji (ali raje pod njo). Še en dodaten razlog,za nakup "prave" kamere. Jaz sem imel tudi eno kitajsko pan-tilt, ki je delovala brezhibno samo brez SD kartice. Če je bila kartica notri in je kamera snemala nanjo je zablokirala vsakih nekaj dni.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2793
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 281 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Iztok » 14 Sep 2018, 18:02

Protoncek je napisal/-a:... delovala brezhibno samo brez SD kartice. Če je bila kartica notri in je kamera snemala nanjo je zablokirala vsakih nekaj dni.

Si kaj poizkusil z različnimi CLASSi ?
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1625
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 354 krat
Prejel zahvalo: 319 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 62

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Sep 2018, 18:51

Uh...spomnim se, da sem poskusil z nekaj karticami, ker sem najprej sumil, da je zanič SD, gotovo so bile različnih CLASS-ov... No, ni bilo to... To je bilo že kar nekaj nazaj, ko so bile 1Mpixel kitajske kamere (pan-tilt bučke)še po 50-60 USD :o tako da je danes itak že zgodovina. Itak ne uporabljam snemanja, pa zdaj itak uporabljam nekaj podobnega TEMULE Jaz sem jih nabavljal kaki dve leti nazaj, zato so bile še po cca. 30USD. Ena takih mi je, kot omenjeno, umrla (dela-nedela-dela-nedela...), potem pa sva se potem s kitacjem balinala z butastimi vprašanji( ali ste dali 12VDC napajanje itd... :roll: ) Pri teh je, kot rečeno, lahko težava, če je napajalni kabel dolg, ker napetost preveč pade (pa pri moji ni bilo to).V ta namen sem si potem nabavil še nek kvazi poe injektor, da sem na eni strani skombiniral IP in 24VDC v UTP kabel, pri kameri pa ločil, obenem pa je bil tam switcher 24-->12V da je izničil padec napetosti. Kompliciranje, v glavnem. POE daš, pa je mir.

Doma imam tudi eno Dahua kamero vezano preko wifi. Da dobro dela moram imeti na 15 FPS in bitrate na dobrih 1000 kbit (ostale imam na 2048 in 25 fps), če dam več pa slika šteka. Pa imam, lahko rečem, kar dobre in hitre routerje, tudi kamera je na dobrem wifi signalu. Moram enkrat potegnit kabel :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2793
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 281 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a panasonic » 14 Sep 2018, 22:16

Tudi jaz se ta teden igram z eno kitajsko, ki je prispela od tam dol...(KKMON)
Vse deluje v redu...aplikacija na telefonu, aplikacija na PC-ju in preko web vmesnika...na domačem omrežju-
Odprl sem tudi vse potrebne porte, tako da tudi z zunanjega omrežja lahko dostopam, ampak samo preko web vmesnika, aplikacija na telefonu pa je ne zazna-

Kaj moram še storiti, da jo lahko spremljam tudi od zunaj preko GSM?
panasonic
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 19 Jul 2015, 16:02
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Sep 2018, 13:06

Z aplikacijo gre to preko clouda, največkrat moraš v aplikaciji ustvarit račun. Če ne bo šlo daj začasno kamero v DMZ, da ji odpreš vse porte. Če bo takrat delalo potem samo še ugotoviš na katerem portu dela in narediš forwarding. V aplikaciji večinoma ne vpisuješ lokanega IPja ampak serijsko številko kamere.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2793
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 281 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a MadMax » 15 Sep 2018, 15:21

Pa gre res prek clouda?
Da ne gre samo za kak dyndns servis?
Ker toliko prometa spravit prek nečesa... no ja, nič ni povsem nemogoče...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1687
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 326 krat
Prejel zahvalo: 307 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Wifi kamere

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Sep 2018, 15:30

Imaš prav, se strinjam, da je skoraj gotovo res DDNS servis. Če računaš, koliko je uporabnikov (=lastnikov kamer) bi bilo prometa res preveč... Res nisem preverjal, ker uporabljam DDNS od Dahue, ki avtomatično pride z njihovim NVR-jem, pa dostopam preko njega do kamer, ne direktno.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2793
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 281 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60


Vrni se na Pametne hiše

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost