DIAC SPICE model?

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a ivor » 12 Okt 2016, 10:54

Ali kdo pozna kvaliteten SPICE model diaca? Enega sem našel na spletu, pa mi ga simulator ne spozna (Unknown file type).
Rad bi simuliral vezje za utripajočo LED, ki ga predlaga VolkD.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1072
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 667 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Okt 2016, 11:12

A ni bolj enostavno, da ti dam nekaj diakov, pa kar preizkusiš ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a ivor » 12 Okt 2016, 11:23

VolkD je napisal/-a:A ni bolj enostavno, da ti dam nekaj diakov, pa kar preizkusiš ?
Drži, samo bom moral vsakokrat sestaviti celotno vezje, če ga bom hotel preizkusiti. Enkrat bom morda imel dosti bolj komplicirano vezje, Če bom imel model, ga bom lahko uporabil tudi v drugih priložnostih.
Ali obstaja enostavno nadomestno vezje za simulacijo, iz znanih elementov?
V vsakem primeru pripravi nekaj kosov tudi zame. Prevzamem, ko pridem naslednjič v Kačiče.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1072
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 667 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Okt 2016, 11:55

ivor je napisal/-a:V vsakem primeru pripravi nekaj kosov tudi zame. Prevzamem, ko pridem naslednjič v Kačiče.
Velja! Že vidim, da bo spet nastalo kaj zanimivega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 12 Okt 2016, 12:17

Pri ST-ju imaš modele diacov:
http://www.st.com/content/st_com/en/pro ... s/db3.html


Koda: Izberi vse
*  File     : diacs.lib
*  Revision : 8.1           
*  Date     : January 31th, 2014       
*
**********************************************************************
* Please Read Carefully:
*Information in this document is provided solely in connection with ST products. STMicroelectronics NV and its subsidiaries (“ST”) reserve the
*right to make changes, corrections, modifications or improvements, to this document, and the products and services described herein at any
*time, without notice.
*All ST products are sold pursuant to ST’s terms and conditions of sale.
*Purchasers are solely responsible for the choice, selection and use of the ST products and services described herein, and ST assumes no
*liability whatsoever relating to the choice, selection or use of the ST products and services described herein.
*No license, express or implied, by estoppel or otherwise, to any intellectual property rights is granted under this document. If any part of this
*document refers to any third party products or services it shall not be deemed a license grant by ST for the use of such third party products
*or services, or any intellectual property contained therein or considered as a warranty covering the use in any manner whatsoever of such
*third party products or services or any intellectual property contained therein.
*UNLESS OTHERWISE SET FORTH IN ST’S TERMS AND CONDITIONS OF SALE ST DISCLAIMS ANY EXPRESS OR IMPLIED
*WARRANTY WITH RESPECT TO THE USE AND/OR SALE OF ST PRODUCTS INCLUDING WITHOUT LIMITATION IMPLIED
*WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE (AND THEIR EQUIVALENTS UNDER THE LAWS
*OF ANY JURISDICTION), OR INFRINGEMENT OF ANY PATENT, COPYRIGHT OR OTHER INTELLECTUAL PROPERTY RIGHT.
*UNLESS EXPRESSLY APPROVED IN WRITING BY AN AUTHORIZED ST REPRESENTATIVE, ST PRODUCTS ARE NOT
*RECOMMENDED, AUTHORIZED OR WARRANTED FOR USE IN MILITARY, AIR CRAFT, SPACE, LIFE SAVING, OR LIFE SUSTAINING
*APPLICATIONS, NOR IN PRODUCTS OR SYSTEMS WHERE FAILURE OR MALFUNCTION MAY RESULT IN PERSONAL INJURY,
*DEATH, OR SEVERE PROPERTY OR ENVIRONMENTAL DAMAGE. ST PRODUCTS WHICH ARE NOT SPECIFIED AS "AUTOMOTIVE
*GRADE" MAY ONLY BE USED IN AUTOMOTIVE APPLICATIONS AT USER’S OWN RISK.
*Resale of ST products with provisions different from the statements and/or technical features set forth in this document shall immediately void
*any warranty granted by ST for the ST product or service described herein and shall not create or extend in any manner whatsoever, any
*liability of ST.
*ST and the ST logo are trademarks or registered trademarks of ST in various countries.
*Information in this document supersedes and replaces all information previously supplied.
*The ST logo is a registered trademark of STMicroelectronics. All other names are the property of their respective owners.
*© 2008 STMicroelectronics - All rights reserved
*STMicroelectronics group of companies
*Australia - Belgium - Brazil - Canada - China - Czech Republic - Finland - France - Germany - Hong Kong - India - Israel - Italy - Japan -
*Malaysia - Malta - Morocco - Singapore - Spain - Sweden - Switzerland - United Kingdom - United States of America
*www.st.com                             
**********************************************************************
*
*
***********************************************************************
*             DIAC PSpice Models                    *
***********************************************************************
* This DIAC model simulates:
*Tr:      Rise time (in µs)
*Vbo:     Break over voltage   
*Delta_V: Dynamic breakover voltage
*Ibo:     Breakover current 
*
*All these parameters are constant, and don't vary neither
*with temperature nor other parameters.
***********************************************************************

*$
.SUBCKT DIAC DIAC_IN DIAC_OUT PARAMS:
+Tr=0.342
+Vbo=13.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=15uA
*
*Tr:      Rise time (in µs)
*Vbo:     Break over voltage   
*Delta_V: Dynamic breakover voltage
*Ibo:     Breakover current

*******************************
* Power circuit *
*******************************
*
*******************************
*Switch circuit*
*******************************
S_S1         N01041 N01060 N02098 DIAC_OUT _S1
D_D1         N06161 N01041 DZ19V
D_D2         N06161 N01060 DZ19V
D_D3         N10655 N01060 DZ14V
D_D4         N10655 DIAC_OUT DZ14V
V_IDIAC1     DIAC_IN N01041 DC 0Vdc AC 0Vac     
C_C1         N02098 DIAC_OUT 1u IC=0   
R_R1         N02098 TRG  1.462*{Tr} 
RS_S1        N02098 DIAC_OUT 1G
E_ABM1       TRG DIAC_OUT VALUE { IF(ABS(I(V_IDIAC1))>{Ibo},1,0)}   
C_C2         DIAC_IN DIAC_OUT 10p

*******************************
* Switch Model *
*******************************
.MODEL        _S1 VSWITCH Roff=1e7 Ron=2.2 Voff=0.1V Von=0.99V
*******************************
* Diodes Model *
*******************************
.model DZ14V     D(Is=3.142f Rs=0.1 Ikf=0 N=1 Xti=3 Eg=1.11 M=.3282
+      Vj=.75 Fc=.5 Isr=1.973n Nr=2 Bv={Vbo} Ibv=.14467 Nbv=1.093
+      Ibvl=.1m Nbvl=1.2722 Tbv1=001433.3u)
*
.model DZ19V D(Is=6.994f Rs=5.612 Ikf=0 N=1 Eg=1.11 M=.2906
+        Vj=.75 Fc=.5 Isr=2.088n Nr=2 Bv={Delta_V} Ibv=.17098 Nbv=1.2072
+        Ibvl=2.002m Nbvl=1.1457 Tbv1=888.89u)
*   Vz = 18 @ 14mA, Zz = 37 @ 1mA, Zz = 11 @ 5mA, Zz = 7.9 @ 20mA
.ends   
*
*********************************************************************
*             Standard DIACs             *
*********************************************************************
*
*$
.subckt DB3TG DIAC_IN DIAC_OUT
X1 DIAC_IN DIAC_OUT DIAC params:
+Tr=0.342
+Vbo=13.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=6uA
* 2008 / ST / Rev 1
.ends
*$
.subckt DB3 DIAC_IN DIAC_OUT
X1 DIAC_IN DIAC_OUT DIAC params:
+Tr=0.342
+Vbo=13.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=10uA
* 2008 / ST / Rev 0
.ends
*$
.subckt DB4 DIAC_IN DIAC_OUT
X1 DIAC_IN DIAC_OUT DIAC params:
+Tr=0.342
+Vbo=21.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=10uA
* 2008 / ST / Rev 1
.ends
*$
.subckt SMDB3 DIAC_IN DIAC_OUT
X1 DIAC_IN DIAC_OUT DIAC params:
+Tr=0.102
+Vbo=13.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=4uA
* 2008 / ST / Rev 0
.ends
*$
.subckt TMMDB3TG DIAC_IN DIAC_OUT
X1 DIAC_IN DIAC_OUT DIAC params:
+Tr=0.342
+Vbo=13.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=6uA
* 2010 / ST / Rev 0
.ends
*$
.subckt TMMDB3 DIAC_IN DIAC_OUT
X1 DIAC_IN DIAC_OUT DIAC params:
+Tr=0.342
+Vbo=13.6V
+Delta_V=19V
+Ibo=10uA
* 2010 / ST / Rev 0
.ends
*$
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10192
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1416 krat
Prejel zahvalo: 3495 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a ivor » 12 Okt 2016, 12:28

To sem že preizkusil. Pravi, da ne zna izračunati "1.462*{Tr}". :?: Sem namesto tega vpisal 0.5 pa je nekaj prišlo ven, vendar lučka še vedno ne utripa.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1072
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 667 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a gumby » 12 Okt 2016, 12:38

Kateri SPICE imaš?
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 12 Okt 2016, 12:40

To deluje v ltspice
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10192
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1416 krat
Prejel zahvalo: 3495 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 236

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a ivor » 12 Okt 2016, 12:53

Imam SIMetrix. Če tam vpišem 0.5 (0,342*1,462), dobim tako U-I karakteristiko, vendar lučka v prvem vezju vseeno noče utripati. :(
Priponke
Diac U-I.png
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1072
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 667 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a gumby » 12 Okt 2016, 13:04

s54mtb je napisal/-a:To deluje v ltspice

Aha... nisem bil prepričan, če prebavi formule v parametrih.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: DIAC SPICE model?

OdgovorNapisal/-a gumby » 12 Okt 2016, 17:00

No ja... malo je treba pošraufat model in se ga da spravit do sodelovanja.
Recimo v tem primeru vezje deluje, če je parameter Ibo v območju od 1,2 do 2,2mA. Izven tega počne neumnosti, torej je model daleč od uporabnega.
spice_diac.png
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost