Priklop LED na omrežje 230V~

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a ivor » 10 Okt 2016, 17:41

Večkrat se zgodi, da je potrebno napajati kakšno LED signalno lučko neposredno iz omrežja 230V~. Ideja prihaja iz ostankov kitajskega laminatorja. Posredoval mi jo je S56FPW na zadnjem pikniku. Takrat sva ugotavljala, da Kitajci vedno pogruntajo najbolj enostavne, poceni in učinkovite rešitve.
Najenostavnejši način napajanja LED neposredno iz omrežja je zaporedna vezava LED, navadne diode (1N4007) in upora od 0,25W ustrezne vrednosti.
LED na 230V~.jpg
Praktični primer

V konkretnem primeru je izmerjena enosmerna napetost na uporu 100V, kar pomeni da skozi LED teče 100/56000=1,8mA. LED mora dati zadosti svetlobe tudi pri tako majhnem toku. Moč na uporu je 100 x 0,0018=180mW, to pomeni, da je 1/4W upor več kot dovolj. Če rabimo večji tok, moramo zmanjšati upornost in obenem po potrebi povečati moč upora.
Padec napetosti na LED je zanemarljivo majhen v primerjavi s padcem na uporu. Zato lahko zaporedno vežemo več enakih LED lučk pri enakem uporu, ne da bi opazno zmanjšali tok (svetlobo posamezne LED). Vezava se obnaša kot generator praktično konstantnega toka. Serijska navadna dioda rabi kot zaščita za LED od previsoke zaporne napetosti.
LED na 230V.jpg
Rdeči žički sta neposredno povezani na omrežje 230V~
LED na 230V simul.jpg
Rezultat simulacije. Led sem nadomestil z zaporedno vezavo treh navadnih diod v prevodni smeri.

Na koncu še komentar v stilu mojega podpisa: Slaba stran take vezave je ta, da se večina električne moči nekoristno porabi za segrevanje serijskega upora. Kakšen radikalen okoljevarstvenik bi zlobno pripomnil: Če na svetu gori 4 milijarde takih signalnih lučk, pri porabi posamezne lučke samo 250mW, znese skupna poraba 1GW, kar mora proizvajati ena velika jedrska elektrarna. Ali ne bi raje opustili "nepotrebne" lučke in ugasnili eno od mnogih okolju škodljivih jedrskih elektrarn? :idea:
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1072
Pridružen: 09 Feb 2015, 17:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 545 krat
Prejel zahvalo: 667 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a borisz » 10 Okt 2016, 18:22

Ivor, voltmeter je meril pulzirajočo napetost, mislil pa je, da meri enosmerno.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3310
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 739 krat
Prejel zahvalo: 735 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 142

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 10 Okt 2016, 19:33

Mogoče ne bi škodila še ena 1N4004 vzporedno z LED, ampak orientirana nasprotno. Lahko pa daš takšno rešitev:
Priponke
LED 220V.JPG
Je sicer nekaj dražja, pa malo več prostora zavzame, če pač nimaš nekaj sto kosov ....
LED 220V.JPG (8.17 KiB) Videno 1535 krat
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 902 krat
Prejel zahvalo: 380 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 167

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a VolkD » 10 Okt 2016, 20:11

No še malo pa bomo dobili blink LED.
BlinkLed.png

No tole pa za nameček celo utripa - kar pomeni, da se bistveno zmanjša poraba. Naravovarstveniki me bodo :_kisscheek

Ps,: Tudi diakov imam dovolj za vse člane foruma.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a forest70 » 11 Okt 2016, 20:26

VolkD je napisal/-a:No še malo pa bomo dobili blink LED.
BlinkLed.png

No tole pa za nameček celo utripa - kar pomeni, da se bistveno zmanjša poraba. Naravovarstveniki me bodo :_kisscheek

Ps,: Tudi diakov imam dovolj za vse člane foruma.

Kaj naj bi tle utripalo ?????? :mrgreen:
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 1985
Pridružen: 14 Jan 2015, 01:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 394 krat
Prejel zahvalo: 427 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Okt 2016, 21:37

forest70 je napisal/-a:Kaj naj bi tle utripalo ?????? :mrgreen:
Spodnja dioda je LED. Ta utripa. Imam to narejeno na laminatorju.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 11 Okt 2016, 21:51

forest70 je napisal/-a:Kaj naj bi tle utripalo ?????? :mrgreen:

Napačno polperiodo gledaš :mrgreen:
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 1123
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 141 krat
Prejel zahvalo: 205 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a igo » 11 Okt 2016, 22:23

Saj to ne utripa 50-krat na sekundo. Če je zgornji levi upor dovolj velik, traja kar nekaj časa, da se elektrolitski kondenzator napolni na napetost, pri kateri diak prebije.
Ko prebije, se el.ko. lepo izprazne skozi ledico (to spet traja nekaj časa) do napetosti, ki ne zmore več poganjati držalnega toka od diaka.

Pogoj je torej, da je upor zadosti velik in bo utripanje reda 1 Hz.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo
 
Prispevkov: 1396
Pridružen: 11 Apr 2015, 13:38
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 167 krat
Prejel zahvalo: 331 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a Jakey » 22 Okt 2016, 04:47

Naredil po shemi, ki jo je objavil Ivor, a nisem zadovoljen. Diode svetijo, a bolj slabo.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1865
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a gumby » 22 Okt 2016, 08:26

Konice toka čez diodo so 6mA, torej je RMS tok 3mA. Zato sveti "bolj slabo", se pa na uporu vseeno troši skoraj 0,5W.
Če hočeš 20mA toka čez diodo boš moral zmanjšati upor na nekje 8k. Išči grelec s tako upornostjo, saj se bo na njem kuhalo preko 3W.
Povedano drugače, najdi diodo ki sveti dovolj pri 3mA ali še bolje najdi drugo vezje, kjer ni takih izgub.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 22 Okt 2016, 08:28

ivor je napisal/-a:...
V konkretnem primeru je izmerjena enosmerna napetost na uporu 100V, kar pomeni da skozi LED teče 100/56000=1,8mA. LED mora dati zadosti svetlobe tudi pri tako majhnem toku. ..
Izberi pravo LED!
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1774
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 664 krat
Prejel zahvalo: 731 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 22 Okt 2016, 08:36

Si me prehitel. :)
gumby je napisal/-a:...
Povedano drugače, najdi diodo ki sveti dovolj pri 3mA ali še bolje najdi drugo vezje, kjer ni takih izgub.

Tukaj je takšno vezje.

Če njemu ne serviraš vse na pladnju, ni nič od tega. :roll:
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1774
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 664 krat
Prejel zahvalo: 731 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a gumby » 22 Okt 2016, 09:35

Še vedno je upor v seriji, na katerem se kuri 1W.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 22 Okt 2016, 09:53

Pozabil si še na ca. 53mW na 1M uporu. :_think
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1774
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 664 krat
Prejel zahvalo: 731 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a gumby » 22 Okt 2016, 09:57

Aha, torej upoštevamo 53mW izgub in zanemarimo 1W izgub. Se mi je zdelo, da nekaj delam narobe...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 22 Okt 2016, 10:00

Na tistem uporu se troši samo kakih 10mW (govorim na pamet). On omejuje tok samo pri vklopu.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1774
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 664 krat
Prejel zahvalo: 731 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a gumby » 22 Okt 2016, 11:27

A se pogovarjamo o istem vezju?

acled.gif
acled.gif (7 KiB) Videno 1126 krat


Tukaj je tok čez kondenzator, upor in obe diodi enak. Pri vklopu in eno uro po tem...
Tok čez posamezno diodo je pa polovica tega (recimo, da zanemarimo različen padec v obeh polperiodah - tisti 1 volt se ne bo kaj dosti poznal).

Zanemarimo lahko tudi 1M upor, ker je priključen direktno na 230V in praktično ne vpliva na tokove ostalega vezja.
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a DusanK » 22 Okt 2016, 12:03

Sem pokukal v TEM led element, ki ga včasih uporabim za 230V~ signalizacijo ali kot indikator prisotnosti 230V~ napetosti.
In vezava je podobna shemi od @Ivor-ja, le da je upor 68k, ker je pač bela ledica. Dioda ima oznako A7 B.
Priponke
LED_TEM_IA20WH_230V (Large).jpg
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3213
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1029 krat
Prejel zahvalo: 1742 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a GJ » 22 Okt 2016, 18:01

gumby je napisal/-a:Zanemarimo lahko tudi 1M upor, ker je priključen direktno na 230V in praktično ne vpliva na tokove ostalega vezja.

Tale upor je namenjen praznjenju kondenzatorja, ko vezje izklopimo, da te ne strese!
Glede izkoristka bi bilo boj smotrno, če bi ga vezal vzporedno s kondenzatorjem!
Drugače pa je vezava s polnovalnim usmernikom najbolj smotrna. Usmerniški mostiček S380 je malo večji od diode...
Priponke
LED_ON_230VAC_10mA.JPG
LED_ON_230VAC_10mA.JPG (14.15 KiB) Videno 1070 krat
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 293
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 147 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 22 Okt 2016, 20:23

Pa ste prepričani, da bo 1/4W dovolj ???
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a Jakey » 28 Okt 2016, 22:52

gumby je napisal/-a:Konice toka čez diodo so 6mA, torej je RMS tok 3mA. Zato sveti "bolj slabo", se pa na uporu vseeno troši skoraj 0,5W.
Če hočeš 20mA toka čez diodo boš moral zmanjšati upor na nekje 8k. Išči grelec s tako upornostjo, saj se bo na njem kuhalo preko 3W.
Povedano drugače, najdi diodo ki sveti dovolj pri 3mA ali še bolje najdi drugo vezje, kjer ni takih izgub.


Hmm. pri 20mA in 230V je upornost 1.15k, kar se da enačiti naprej z 4.6W. Si mislil to namesto "8k in prek 3W" ??
...in kiro naključlje? Imam ravno kup 3.9k uporov velikosti 7W. Pa še to: če vežem par vzporedno, dobim 1950R, ter če vežem 4 vzporedno, dobim 975R (kar bi bilo že kar primerno)

Druga dioda bi bila optimalna! (nekaj, kar je premera 5mm, oddaja rdečo svetlobo ter potrebuje izjemno malo toka :twisted: )

BraneZ je napisal/-a:
ivor je napisal/-a:...
V konkretnem primeru je izmerjena enosmerna napetost na uporu 100V, kar pomeni da skozi LED teče 100/56000=1,8mA. LED mora dati zadosti svetlobe tudi pri tako majhnem toku. ..
Izberi pravo LED!


5mm dioda, rdeče barve 3mA toka. Kje dobiti? :D

BraneZ je napisal/-a:Si me prehitel. :)
gumby je napisal/-a:...
Povedano drugače, najdi diodo ki sveti dovolj pri 3mA ali še bolje najdi drugo vezje, kjer ni takih izgub.

Tukaj je takšno vezje.


Hmm. 10mA...bolje kot 3mA je sigurno :)

Hmm. Če mi ne serviraš, ne naredim nič..in to iz tega razloga, ker me je strah blekniti neumnost pred (pametnejšimi) drugimi.

@GJ: S tvojo vezavo ni nobene prednosti. Kvečjemu je edino gretz namesto dodatnega upora (kateri pravzaprav niti ni nujno potreben) ter diode, amperaža je enaka. Torej ni prav nobene prednosti ravno.
Zadnjič spremenil Jakey, dne 28 Okt 2016, 23:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1865
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Okt 2016, 23:02

Jakey je napisal/-a:5mm dioda, rdeče barve 3mA toka. Kje dobiti? :D
Pri meni ! Samo povej koliko jih rabiš.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a radix » 28 Okt 2016, 23:03

Namesto LEDic se že dolgo uporabljajo neonske tlivke. Svetijo rdeče in imajo padec na sebi od 60 pa do 100 V. Zaradi tega lahko obratujejo pri mnogo nižjem toku in se na zaporednem uporu pojavlja veliko manj izgub.

Vezje z graetzovim mostičkom je izboljšava, saj skozi ledico teče tok v obeh polperiodah.

Za diodo je pa bolje vzeti kakšno super bright, saj taka tudi pri nizkem toku sveti dosti bolj kot "navadne".
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a gumby » 28 Okt 2016, 23:25

Jakey je napisal/-a:Hmm. pri 20mA in 230V je upornost 1.15k ...

11.5k misliš? Ja, če bi imel v vtičnici 230V enosmerne. Koliko pa je RMS od polvalno usmerjenega sinusa?
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2415
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a Jakey » 28 Okt 2016, 23:29

radix je napisal/-a:Namesto LEDic se že dolgo uporabljajo neonske tlivke. Svetijo rdeče in imajo padec na sebi od 60 pa do 100 V. Zaradi tega lahko obratujejo pri mnogo nižjem toku in se na zaporednem uporu pojavlja veliko manj izgub.

Vezje z graetzovim mostičkom je izboljšava, saj skozi ledico teče tok v obeh polperiodah.

Za diodo je pa bolje vzeti kakšno super bright, saj taka tudi pri nizkem toku sveti dosti bolj kot "navadne".


Prvi dve opciji sta brezpomenski. Pri tadrugi se kvečjemu izognem moči upora za R/2.

Pri zadnji pa...morda pa res. Ta bi šla načeloma skozi..

VolkD je napisal/-a:
Jakey je napisal/-a:5mm dioda, rdeče barve 3mA toka. Kje dobiti? :D
Pri meni ! Samo povej koliko jih rabiš.


Hmm. Problem tukaj potemtakem rešen :) 10kos, prosim.

gumby je napisal/-a:
Jakey je napisal/-a:Hmm. pri 20mA in 230V je upornost 1.15k ...

11.5k misliš? Ja, če bi imel v vtičnici 230V enosmerne. Koliko pa je RMS od polvalno usmerjenega sinusa?


ja, 11.5k, pardon. Pika zletela. Pa potem pamet naprej tudi..

Nima veze, lahko pa 3x 3.9kR zaporedno dam, in pride 11.7kR, kar je naravnost odlično (pa še dovolj močni ).
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1865
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 19 Nov 2016, 13:35

radix je napisal/-a:Namesto LEDic se že dolgo uporabljajo neonske tlivke. Svetijo rdeče in imajo padec na sebi od 60 pa do 100 V. Zaradi tega lahko obratujejo pri mnogo nižjem toku in se na zaporednem uporu pojavlja veliko manj izgub.

Vezje z graetzovim mostičkom je izboljšava, saj skozi ledico teče tok v obeh polperiodah.

Za diodo je pa bolje vzeti kakšno super bright, saj taka tudi pri nizkem toku sveti dosti bolj kot "navadne".
Mene pa zanima kje bi dobil take zelene tlivke.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Priklop LED na omrežje 230V~

OdgovorNapisal/-a MadMax » 19 Nov 2016, 13:58

Sem jih pred par leti kupil v conradu.
Prav lepo zeleno barvo imajo ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1966
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost