Stikalo za luč

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 01 Avg 2016, 09:09

Tega pa ne znam sam načtovati, zato se z idejo obračam na vas.
V cilju šparanja električne energije sem ugotovil, da mnogokrat pozabimo luč v kopalnici, na hodniku in v shrambi. No tako stikalo kot ga imam v mislih bi se obneslo še kje drugje - na stopnišču recimo.

Ideja je tukaj:

Luč se prižge s tipko. Ugasne se enako z isto tipko. luč gori nastavljen čas potem se ugasne, razen če en senzor zazna človeka. Po koncu gibanja teče čas ko se stikalo ugasne. Senzor je lahko na gibanje ali pa na zvok.
V kopalnici pod tušem bi moral žvižgati in bi imel luč :) :_rolling
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a andrejj » 01 Avg 2016, 10:18

Jaz sem dodal malo žarnico v dozi nad vrati.Ko prižge žarnica notri se sveti mala žarnica pred vhodom.To imam v kleti in zunaj luč.Kako pa pri tebi ne vem.
Uporabniški avatar
andrejj
 
Prispevkov: 1221
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:05
Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 194 krat
Prejel zahvalo: 119 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 24

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 01 Avg 2016, 10:27

Najlažje se je navadit "šparovnega obnašanja". Ne samo pri lučeh, ampak pri vsem. Kupuje/kuha se samo toliko, koliko se poje, z avtom se gre samo takrat, ko druge variante niso realne (kolo, peš, ...), enako z ogrevanjem/hlajenjem, v bistvu z varčnim načinom življenja... Vse ostalo je samo komoditeta. Samo z avtomatskim ugašanjem luči se bo prihranilo bore malo.

Če pa se vrnemo na rešitev problema. Osebno bi naredil zadevo z mikrokontrolerjem.
(Opisal bom bolj po "domače", ker z AC ne delam praktično nič, tako da se ne obešat, če se bom kje narobe izrazil).

1. varianta (mikrokontroler vedno napajan):
nek lowpower (PicoPower ATTiny, STM L serija itd...) mikrokontroler z izklopljeno celo periferijo in v sleep-u bi se aktiviral z interruptom na enem pinu (preko tipke). Takrat bi preko nekega drugega pina aktiviral rele / SSR / ... za luč in šel v sleep za določen čas. Ko bi se zbudil iz sleepa, bi preveril senzor gibanja (ali pa bi to naredil že vmes večkrat, npr. na vsakih 5-10 sekund in bi se zbujal pogosteje) in glede na to potem ugasnil luč ali nadaljeval ta cikel preverjanja/spanja.

2. varianta ("ničelna" poraba):
tipka bi aktivirala en rele/mosfet/ssr/triac..., ki bi dal napajanje mikrokontrolerju, ki bi preko svojega pina nazaj aktiviral ta napajalni rele (torej, da ko bi tipko spustil, bi uC sam "držal" svoje napajanje aktivno). Nadaljevanje bi bilo enako kot pri 1. varianti, le ko bi se luč ugasnila, bi potem uC tudi deaktiviral ta pin svojega napajanja in se s tem čisto ugasnil (in odklopil AC-DC napajalni del).
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 622
Pridružen: 22 Jan 2015, 15:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 195 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 198

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a Highlag » 01 Avg 2016, 13:12

Preveč kompliciraš. Kupi nekaj luči, ki imajo vgrajene ir senzorje. Stikalo preveži, tako da je vedno vklopljeno. Ko prideš se luč prižge in sveti nastavljen čas, nato ugasne. Imam enako rešeno v kleti, kjer se je večkrat luč pustila prižgana.
[size=50]http://31.15.144.68/[/size]
Highlag
 
Prispevkov: 493
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 94 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a Jakey » 01 Avg 2016, 13:29

Rešiš z arduino minijem, ki je ne samo mizeren, ampak tudi ima drobno porabo. Lahko odspajkaš še LEDice in privarčuješ tistih nekaj mA toka. Moral bi pa usmeriti napetost, da bi ti deloval. Če bi delal v novi hiši, bi lahko potegnil med dozami recimo kable samo za napajanje arduinov.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1865
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a DusanK » 01 Avg 2016, 16:14

Highlag je napisal/-a:Preveč kompliciraš. Kupi nekaj luči, ki imajo vgrajene ir senzorje. Stikalo preveži, tako da je vedno vklopljeno. Ko prideš se luč prižge in sveti nastavljen čas, nato ugasne. Imam enako rešeno v kleti, kjer se je večkrat luč pustila prižgana.

+1
ali pa kupiš zgolj senzor gibanja (za bolj optimalno lego proženja) in ga povežeš z obstoječo lučjo.
V kopalnici paše včasih zgolj sveča. :P
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3213
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1029 krat
Prejel zahvalo: 1742 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a radix » 01 Avg 2016, 17:03

Za osnovo se lahko vzame vezje v reviji Elektronik številka 8 na strani 30. Mikrokrmilnik ima tudi en prost pin, na katerega bi se lahko povezal senzor.
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 01 Avg 2016, 17:51

Svečo v roke, pri prihodu v prostor jo prižgeš z vžigalico (Pozor: ni za otroke :!: ). Ob izhodu iz prostora in odpiranju vrat nastali piš ti svečo ugasne. V drugem prostoru ponoviš vajo. :_think

Če imaš slučajno radijsko postajo, pomisli na to, da so včasih prižigali kresove za sporočila ali pa sporočila pošiljali tako. Tudi tako se da prihraniti!

To je to!
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1774
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 664 krat
Prejel zahvalo: 731 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 141

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a MadMax » 01 Avg 2016, 19:25

Jaz imam večino avtomatik na preverjen bakelitni CPU.
Pritiskom na dugme svijetlo se automatski pali ;)

Drugače pa... Luč je najmanjši strošek. Vprašanje je, če ne boš za ves HW in baterije (ali pa 99% standby napajanja) dal veliko več kot če mnogokrat pozabiš prižgano luč.
Če nisi (samo)discipliniran pri luči, tudi pri vodi nisi. In pri odpiranju oken, pa še marsikje, kot je že bilo omenjeno.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1966
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 03 Avg 2016, 10:36

Glejte, filozofijo kaj vse in kako bom počel pri tem, da zmanjšam stroške bom pustil izven te teme. Prosim, če storite enako.
V dežurstvu imam čas. In ker ga je preveč se rodi skušnjava, da bi zakinkal. Sem lahko zelo hitro ob službo. Ni pa nič narobe, če v tem času kaj počnem. Prosil vas bom za nasvete kaj in kako. Nasveti naj bodo tehnične narave, ostalo bom rešil s svojimi življenjskimi sopotniki.

Nakup stikala s senzorjem je strošek. Izdelava tiskanega vezja in takega vezja je lahko zelo poceni. Imam tiristorje.

@radix: TNX. Je pa problem kako to vezje varno testirati. Bo treba dobiti kakšen ločilni transformator.
Zanima me tudi še kakšen drugačen način napajanja takega podobnega vezja.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 03 Avg 2016, 11:43

Napajalnik - $1.32
Mikrokontroler - $1.40
Rele - $0.97
Senzor - $1.17

Te 4 stvari potrebuješ za svojo zadevo. Lahko jih naročiš kot module in povežeš, lahko narediš svoj PCB in nabaviš komponente, lahko pa narediš svoj PCB in prelotaš komponente s teh modulov...

Mikrokontroler ima 6 GPIOjev, na enega obesiš rele, na drugega PIR senzor, na tretjega tipko in ti še ostane (povezava v kak "smarthouse"/IoT koncept). Vse ostalo pa potem rešuješ v softwareu. Cenovno pa si pod 5€. Za testiranje ne rabiš ravno neke dodatne opreme, ker so moduli kot Lego kocke, edino če rad tiščiš prste poleg 230V dela.
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 622
Pridružen: 22 Jan 2015, 15:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 195 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 198

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 03 Avg 2016, 14:24

Se bojim, da je tole preveliko za v standardno dozo. Sicer senzor mora it posebej, ker je stikalo za kopalnico na zunanji strani.
Še vedno pa me moti, da bi za tole moral peljat še en vodnik do doze za stikalo.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a radix » 03 Avg 2016, 23:23

SamoBr je napisal/-a:@radix: TNX. Je pa problem kako to vezje varno testirati. Bo treba dobiti kakšen ločilni transformator.
Zanima me tudi še kakšen drugačen način napajanja takega podobnega vezja.
Za test vezja je potrebno samo na gladilni elko priključiti 5 V enosmerne. Za testiranje vklopa TRIACa se pa lahko uporabi nek nizkonapetostni trafo in žarnica.

Alternativa napajalniku s kondenzatorjem je pa transformator ali pa stikalni napajalnik. So pa take rešitve ponavadi dražje. Se je pa potrebno pred izbiro napajalnika zavedati, da kondenzatorski napajalnik z zener-regulacijo konstantno porablja maksinalno moč.
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Avg 2016, 00:01

Parazitno napajanje se ti lahko maščuje v trenutku, ko boš hotel žarnice zamenjati z LED diodami.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 04 Avg 2016, 09:58

VolkD je napisal/-a:Parazitno napajanje se ti lahko maščuje v trenutku, ko boš hotel žarnice zamenjati z LED diodami.


Ne samo parazitno napajanje dodatne elektronike, že LEDica v tipki/stikalu je lahko problem z LED lučmi...
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 622
Pridružen: 22 Jan 2015, 15:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 195 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 198

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a ledo » 04 Avg 2016, 10:40

Sem nekaj risal, tenstal in sprevidel, da nima smisla mučit se s tipko ali stikalom. Vzameš tale mali kitajski senzor in z njim narediš vse, Ko vstopiš, ti vklopi luč, tajming nastaviš na par minut ali manj (nisem testiral najdaljši možni čas), ima funkcijo multi trigger, tako da se med tvojim gibanjem čas resetira, ko odideš pa poteče nastavljeni čas in se izklopi. Čemu sedaj tipka? Za minuto gorenja žarnice?
Lp
Uporabniški avatar
ledo
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:57
Kraj: Vir pri Domžalah
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: tilz0R
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a ledo » 04 Avg 2016, 10:59

Tako bo izgledalo...ko, bo, če bo... :D
Priponke
IR ON-OFF.GIF
Lp
Uporabniški avatar
ledo
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:57
Kraj: Vir pri Domžalah
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: tilz0R
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Avg 2016, 11:32

ledo je napisal/-a: Ko vstopiš, ti vklopi luč, tajming nastaviš na par minut ali manj
Se opravičujem, a nisem mogel, da nebi,...

In potem sediš na WC-ju med opravljanjem potrebe in se potopiš v razmišljanje o neki svoji rešitvi obmiruješ ...


Potem je pa samo še tma.

Žvižganje ni slaba ideja. Tudi pod tušem nekateri pojejo ;)
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a ledo » 04 Avg 2016, 12:20

A ne govorimo o špajzi? Drugače se pa v temi lahko še bolj koncentriraš, najdeš rešitev in od veselja daš komolec "a je to". No to slednje je bil pa že gib in luč.
V službi imamo ravno tako opremljen WC pa kar gre :D .
Lp
Uporabniški avatar
ledo
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:57
Kraj: Vir pri Domžalah
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: tilz0R
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 05 Avg 2016, 16:45

ledo je napisal/-a: ima funkcijo multi trigger, tako da se med tvojim gibanjem čas resetira, ko odideš pa poteče nastavljeni čas in se izklopi. Čemu sedaj tipka? Za minuto gorenja žarnice?

No ne želim, da sveti dlje kot je potrebno. Ko odideš imaš možnost, da ugasneš prej preden se čas izteče, zato tipka.

Ideja je, da se luč ne prižge na gibanje. Ali pa na zvok, prižge se samo na tipko. Ko pa gori je gibanje ali zvok dovolj, da ne ugasne. Če ni gibanja, zvoka ali če pritisneš še enkrat na tipko pa ugasne.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 05 Avg 2016, 16:47

ledo je napisal/-a:A ne govorimo o špajzi? Drugače se pa v temi lahko še bolj koncentriraš, najdeš rešitev in od veselja daš komolec "a je to". No to slednje je bil pa že gib in luč.
V službi imamo ravno tako opremljen WC pa kar gre :D .
Ne ni špajza. Ja lahko je tudi. Lahko tudi hodnik ali stopnice. Ni treba, da se prižge na gibanje. Včasih ni fino, če sosed ve kdaj si prišel domov :)
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Stikalo za luč

OdgovorNapisal/-a lojzek » 08 Avg 2016, 12:27

Jaz imam to "stikalo" iz revije, hardversko skoraj enako, softver pa sem naredil svoj. En softver omogoča regulacijo svetlosti s tipko (z več mest) + timer, drugi softver pa je samo kot stikalo + timer. Res pa je, da nimam nobenega senzorja zraven. V hiši jih imam sedaj 3 kom, zna biti, da bo kakšen še prišel k hiši.
lojzek
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 25 Feb 2015, 14:18
Zahvalil se je: 0 krat
Prejel zahvalo: 18 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost