VU meter

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

VU meter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 16 Jan 2016, 20:59

Imam namen si narediti VU meter, ki bo priključen na izhod iz ojačevalnika. Pa me zanima če je kakšna alternativa LM3915, ker sem nekaj let nazaj s tem delal, pa mi je samo pobral živce rezultatov pa ni pustil :D
Cloud
 
Prispevkov: 1758
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 170 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Jan 2016, 21:20

Cloud je napisal/-a:Imam namen si narediti VU meter, ki bo priključen na izhod iz ojačevalnika. Pa me zanima če je kakšna alternativa LM3915, ker sem nekaj let nazaj s tem delal, pa mi je samo pobral živce rezultatov pa ni pustil :D
Je ja, preprost mikrokontroler.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a DusanK » 16 Jan 2016, 23:21

Ali pa s tranzistorji...
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 3213
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1029 krat
Prejel zahvalo: 1742 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a IztokZ » 17 Jan 2016, 00:57

IztokZ
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:37
Zahvalil se je: 20 krat
Prejel zahvalo: 15 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a japek » 17 Jan 2016, 16:45

En napravljen projekt, kjer je uporabljen tudi VU meter z 20 led diodami in Peak and Hold funkcijo z PIC_em. Objavljeno je vse, kar se potrebuje:http://www.dl4jal.eu/palcdswr/palcdswr.html#lz01
73 de S55WT, Janko
japek
 
Prispevkov: 335
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:11
Kraj: Radenci
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 60 krat
Uporabnika povabil: Navid
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 19 Jan 2016, 12:56

No da jaz povem eno noro idejo!

Na steper motor daj kolo na katerem bodo različne barve. Potem naredi izrez za okno skozi katerega se to kolo vidi. Mikrokontroler potem krmili ta steper motor tako, da glede na zvok dobiš ustrezno sliko.

Če to kolo narediš večje in vanj daš močno led diodo in če v kolo, ki je zdaj v resnici tulec izrežeš pravo obliko, boš VU meter lahko projeciral na zid sosednje zgradbe.

Umetnost je pa seveda napisati pravi program.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Jan 2016, 13:37

Se bojim, da bo koračnik prepočasen. Ampak z kakšnim majhnim DC motorjem...
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4472
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 646 krat
Prejel zahvalo: 1470 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Jan 2016, 14:37

Kroko je napisal/-a:Se bojim, da bo koračnik prepočasen. Ampak z kakšnim majhnim DC motorjem...
No to bi pa bila ideja. In niti mikrokontrolerja ne potrebuješ - le operacijske ojačevalnike in driver za DC motor.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a forpobi » 19 Jan 2016, 15:04

Zvočnik z zatesnjeno membrano na eni strani, potem pa v prozorni cevki fluorescentna tekočina :)
forpobi
 
Prispevkov: 1143
Pridružen: 02 Apr 2015, 13:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 149 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 24 Jan 2016, 23:10

Našel sem en zanimiv načrt, ki je izveden s comparatorji. Ga bom v bližnji prihodnosti preizkusil.

VolkD je napisal/-a:
Cloud je napisal/-a:Imam namen si narediti VU meter, ki bo priključen na izhod iz ojačevalnika. Pa me zanima če je kakšna alternativa LM3915, ker sem nekaj let nazaj s tem delal, pa mi je samo pobral živce rezultatov pa ni pustil :D
Je ja, preprost mikrokontroler.

Sepravi nek peak detektor (pa mogoče še RMS converter) pa potem shift register za drivanje ledic?

SamoBr je napisal/-a:No da jaz povem eno noro idejo!

Na steper motor daj kolo na katerem bodo različne barve. Potem naredi izrez za okno skozi katerega se to kolo vidi. Mikrokontroler potem krmili ta steper motor tako, da glede na zvok dobiš ustrezno sliko.

Če to kolo narediš večje in vanj daš močno led diodo in če v kolo, ki je zdaj v resnici tulec izrežeš pravo obliko, boš VU meter lahko projeciral na zid sosednje zgradbe.

Umetnost je pa seveda napisati pravi program.

Ni mi čisto jasno, se ti da narediti kakšno skico?
Cloud
 
Prispevkov: 1758
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 170 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 24 Jan 2016, 23:12

A res nihče ne pozna UAA 180?
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 352
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 92 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Jan 2016, 23:33

Marsikdo.
Še predobro...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1966
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Jan 2016, 23:42

mondxxi je napisal/-a:A res nihče ne pozna UAA 180?

MadMax je napisal/-a:Marsikdo.
Še predobro...

Ja po vseh teh letih, še vedno ne razumem kako so temu čipu določili ceno !

In po toliko letih je cena še vedno nora !
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a Highlag » 25 Jan 2016, 08:12

A niso teli UA že iz proizvodnje?

Sicer pa kaj je narobe z LM3915 / 3914 / 3916?
Dobiš jih z različno skalo: Linearno/logaritemsko, uporaba otročje lahka. Če ti 10 led diod ni dovolj, lahko nanizaš več čipov da poganja več diod..

Sicer se že precej časa nisem igral z njimi, a nisem imel nikoli problemov z njimi. Edino prav moraš preračunat upore, da zadeva dela v območju, ki ga želiš. Za to so pa datasheeti.
[size=50]http://31.15.144.68/[/size]
Highlag
 
Prispevkov: 493
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:22
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 94 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a MadMax » 25 Jan 2016, 08:15

So že zgodovina ja, a IC jih ima še v ceniku, nekaj čez 2eur.

Problem je, če ne znaš sčarat vhodnega dela.
Še sploh ko bi zadevo rad priklopil na kak avtoradio ali podobno, kar ima izghod v bridge.
Ampak ta del je isti ne glede na čiperaj (ali tranzistorje).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 1966
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 358 krat
Prejel zahvalo: 402 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a S52O » 25 Jan 2016, 08:36

S52O
 
Prispevkov: 245
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:05
Kraj: JN76BC
Zahvalil se je: 61 krat
Prejel zahvalo: 71 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 25 Jan 2016, 12:49

Cloud je napisal/-a:Ni mi čisto jasno, se ti da narediti kakšno skico?
Saj je enostavno. Na steper motor daš "konzervno škatlo". Na sredini dna narediš luknjo in tu pritrdiš steper motor. Na obodu konzerve zvrtaš luknje različnih premerov. Preko lukenj daš prozoren obarvan papir, V konzervo pa močno LED diodo.
LED sveti skozi luknje, svetloba se obarva različno odvisno od tega kje je stepper. Tudi luknje se premikajo po obodu. To kar je potem videti na zidu je zanimivo. Jasno steper premikaš z mikrokontrolerjem gleda na to kakšna je napetost na A/D pretvorniku od mikrokontrolerja.

Je bilo to zdaj razumljivo ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 25 Jan 2016, 13:04

s57pz je napisal/-a:http://s-o.webnode.cz/vu-metr/vum15/
A obstaja kaj takega v slovenskem jeziku za AVR-je ?
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a oldtimer65 » 25 Jan 2016, 20:52

mondxxi je napisal/-a:A res nihče ne pozna UAA 180?


sem našel TIV z dvema UA180 ... :D šenkam, če komu pride kaj prav...
Priponke
IMG_0185.JPG
IMG_0186.JPG
oldtimer65
 
Prispevkov: 102
Pridružen: 27 Okt 2015, 02:11
Kraj: okolica Ljubljane
Zahvalil se je: 1 krat
Prejel zahvalo: 19 krat
Uporabnika povabil: S55RU
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a dream » 25 Jan 2016, 20:58

Vzamem in dam za kavo...
Uporabniški avatar
dream
 
Prispevkov: 452
Pridružen: 19 Jan 2015, 07:47
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 209 krat
Prejel zahvalo: 76 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 28 Jan 2016, 18:57

To lahko narediš v 3D. Kocka. ATMega1280 ima dovolj nogic za kaj takega. Bi lahko bil zanimiv projekt.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 28 Jan 2016, 21:12

Po natančnem branju datasheeta mi je uspelo nekaj ščarati z 3915, bom poiskusil čim prej zrisati vezje in ohišje.
Cloud
 
Prispevkov: 1758
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 170 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 29 Jan 2016, 16:09

Ker to bo bolj z okras, kot pa za resno delo sem razmišljal o rubens tube (https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... Fmc3afjQoY) katero pa bi sicer potem moral dati v neko ohišlje, ker drugače bi se hitro kaj vžgalo.
Cloud
 
Prispevkov: 1758
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 170 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a lzidaric8926 » 01 Feb 2016, 16:51

Živjo,

jaz imam eno precej dobro alternative zate če želiš pasivno vezje, sam sem izdelal že precej prototipov in vsi so zelo lepo delovali. Vezje je briljantno v tem, da je izhodni signal za merilnike logaritmične narave. Tu je članek, ki mi je pomagal pri izdelavi http://www.giangrandi.ch/electronics/vu-meter/vu-meter.shtml. Komponente so poceni. Jaz sem ga uporabil za gnat analogne merilnike, ki sem jih dal na moj ojačevalec in delajo super!

če želiš, ti pošljem še par slik vezja in nasvetov ;)
Lp
Kdor upravlja z veliko moči plačuje visoke račune za elektriko
Uporabniški avatar
lzidaric8926
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 01 Feb 2016, 12:28
Kraj: Male Žablje
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 0 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 22 Feb 2016, 13:19

Sam da ti to dela moraš imet že kar velike signale.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a Cloud » 22 Feb 2016, 17:44

Razmišljam, da bi bilo verjetno res najlažje z kakšnim Attiny pa me bega, kako potem pretvoriš vhodni signal v dB lestvico oz pri kateri napetosti je 0dB.
Cloud
 
Prispevkov: 1758
Pridružen: 18 Mar 2015, 09:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 170 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Feb 2016, 17:51

Cloud je napisal/-a:Razmišljam, da bi bilo verjetno res najlažje z kakšnim Attiny pa me bega, kako potem pretvoriš vhodni signal v dB lestvico oz pri kateri napetosti je 0dB.
To pretvorbo bi veljalo narediti zunaj mikrokontrolerja povsem analogno. Klik!
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7281 krat
Prejel zahvalo: 4429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: VU meter

OdgovorNapisal/-a s56vha » 22 Feb 2016, 18:00

ZanimivLED display, lahko tudi za VU meter
Uporabniški avatar
s56vha
 
Prispevkov: 434
Pridružen: 20 Feb 2015, 20:57
Kraj: Preserje pri Radomljah (1235)
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 5


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost