Power meter

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 15 Avg 2015, 17:31

Pozdravljeni.
Zamislil sem si dokaj enostaven watt meter in tudi na hitro s prosto roko narisal shemo.
Sedaj me pa zanima, če lahko nekdo preveri shemo in jo po potrebi popravi.

Tale power meter bi nato izdelal kot zaključni izdelek za maturo. Program bi napisal v arduino IDE.

Na hitro o shemi. Preko 1 mili ohm upora merim padec napetosti, katerega ojačam 50 krat s OpAmp Max4238, ki ima zelo majhen offset, nekje 20 mikro volta.

Napetost merim z napetostnim delilnikom z razmerjem 6 proti 1, kar pomeni da lahko merim napetosti do 30 V, opcijsko se lahko spremeni upor R3 na želeno vrednost in se tako poveča merilni doseg inštrumenta (napetostni).
uC atmega naredi izračune iz ADC pretvorb in podatke o napetosti, toku in moči izpiše na LCD 16x2.

Lahko bi dodal tudi tipko, s katero bi spreminjal meritev v smislu najvišja meritev toka, najvišja moč, povprečna moč, trenutna moč, itd.

Posebnost tega power metra je v tem, da zmore meriti velike tokove in relativno visoko enosmerno napetost. Velikost tega instrumenta bi bila kolikor je velikost LCD, seveda debelejša za ploščico na kateri bi bil uC in merilni kabli. Še ena posebnost je tudi ta, da bi se ga lahko pritrdilo na modelarske modele, saj bi bil dokaj kompakten in majhen.

Kot zaščito bi lahko na vhod za merjenje napetosti dodal kako zenner diodo, da če se priklopi previsoka napetost, da se instrumenta ne poškoduje.

Edini problem vidim v tem, da bi bilo verjetno potrebno tok meriti na GND kablu porabnika, saj bi moral ves GND vezja biti na enakem potencialu, kar zna biti problem, če se tok meri na pozitivnem vodniku porabnika. Tako bi se po mojem mnenju ustvaril kratek stik na napajanju porabnika. Instrument mora biti seveda vedno napajan iz baterije, da ne pride do nesreč.

Seveda bi za ta instrument narisal ohišje in ga dal 3D natisniti.

Slika
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Avg 2015, 18:47

Ravno iz tega razloga, ker je tok treba merit na maso in posledično prihaja do težav sem jaz pri usmerniku raje uporabil namenski čip: AD8210 (ali 8211) ali pa INA139 (ali 169). Tok meri na merilnem uporu v pozitivni veji, izhod pa je od 0 do 5V.
Mogoče raje poglej v tej smeri in namesto opampa daj INA139 ali AD.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3360
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 322 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 15 Avg 2015, 18:57

Ubistvu je to problem, za katerega vem, kako ga rešiti.

Problem pri INA139 je ta, da ima premajhno sense napetost.
Ker bo čez shunt tekel tok do 100 A, je problem disipacija moči na samem uporu. Pri uporu 1 mili ohm in pri toku 100 A se bo na shuntu trošilo 10 W, kar niti ni tako malo. Zato mora biti shunt z čim manjšo upornostjo, kar prinese manjši padec napetosti in posledično do manjšega trošenja energije ne samem uporu. Kot je razvidno iz slike, se bo na shuntu pri toku 100 A pojavil padec napetosti 0,1 V, kar je ravno sense voltage INA139.


Iz data sheeta za MAX4238 pa nikakor ne morem razbrati sense voltage, oz. kako nizko napetost še lahko zazna, mi lahko kdo pomaga?
Zadnjič spremenil krko, dne 15 Avg 2015, 19:07, skupaj popravljeno 1 krat.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Avg 2015, 19:05

Sicer je shema kar OK, na vhode ADjev daj zenerce 5.1 ali 5.6V za zaščito. Umerjanje lahko rešiš programsko ali pa s pomočjo multiturn trimerja, po želji. Omenjeni čip sem predlagal zato, ker je enostavneje in manj komplikacij. Jaz sem nekaj testiral z operacijskim, a mi ni dalo želenih rezultatov, uporaba čipa pa je enostavna, da bolj ne more biti: priklopiš napajaje, upor in pelješ na vhod AD.
Če boš imel baterijsko napajanje mogoče namesto 7805 daj kakšen regulator, ki ima manjšo lastno porabo - mislim, da je že serija LM1117 boljša. Sicer pa - če se odločiš za opcijo z omenjenim čipom, potem za napajanje lahko porabiš merjenec: narediš tako, da imaš dve vhodni in dve izhodni bananci. Vmes "ukradeš" napajanje za merilnik, izmeriš napetost in dodaš merilni upor.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3360
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 322 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a radix » 15 Avg 2015, 19:08

Pri takih tokovih pa predlagam kaj podobnega Allegrovim proizvodom, ki uporabljajo Hallov efekt.
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 15 Avg 2015, 19:10

Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 902 krat
Prejel zahvalo: 380 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 167

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 15 Avg 2015, 19:24

radix je napisal/-a:Pri takih tokovih pa predlagam kaj podobnega Allegrovim proizvodom, ki uporabljajo Hallov efekt.



Ja, sam tole zna pa usak butl uporabt aveš!
by Topolovec
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Avg 2015, 19:39

A to hočeš povedati, da operacijca pa ne, ali kaj? Pa knjižnico za AVR in displej je res bogato težko potegnit dol z neta in zapeči na mego... :roll:
V tem primeru ti predlagam, da se raje lotiš kaj drugega, namreč, zmnožit U in I je res težava...

GLEJ TOLE ali pa TOLE!!! Ti boš dal samo za material več...

Ni nobene potrebe po ostrem jeziku!
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3360
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 322 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 15 Avg 2015, 21:16

Protoncek je napisal/-a:A to hočeš povedati, da operacijca pa ne, ali kaj? Pa knjižnico za AVR in displej je res bogato težko potegnit dol z neta in zapeči na mego... :roll:
V tem primeru ti predlagam, da se raje lotiš kaj drugega, namreč, zmnožit U in I je res težava...

GLEJ TOLE ali pa TOLE!!! Ti boš dal samo za material več...

Ni nobene potrebe po ostrem jeziku!

Ni bil mišljen kot oster jezik.
Tista izjava je bila mišljena kot potencialna izjava enega izmed profesorjev na naši šoli.
Seveda je treba v seminarski nalogi potem navesti tudi izračune, ki pa jih je vseeno več pri operacijcu kot pri že namesnko narejenem čipu od Alegra.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Avg 2015, 23:14

Hja, nismo vsi v tisti šoli... pa tako povej, ane?
no, če hočeš bolj "komplicirano", lahko narediš...recimo zunanji AD pretvornik z upori R-2R. Tu bo tudi nekaj računanja, oziroma razlage, kako zadeva deluje...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3360
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 322 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a mucek » 16 Avg 2015, 11:04

@krko:
Reci ti tvojemu profesorju, da mu bom dal eno svojo aplikacijo za porihtat, ko je pa tako simpl ... (hint: tok skozi senzor ni konstanten, ampak hudo kompleksen, tako po amplitudi, kot po frekvenci in obliki krivulje ;) )

Slabost teh hallov je, da pri višjih tokovih v vsakem primeru rabiš zadaj še en zmogljiv (16+ biten) ADC (se pravi zunanji), saj z 10-bitnim nimaš prav neke resolucije. Zadeva tudi malo plava okoli nule. S stališča natančnosti je še vedno zakon shunt + namenski operacijc (zero drift in podobne "fore") + spodoben ADC. Tine (REC) pri svojem BMSu uporablja 24 biten ADC ter tokovno merjenje s shuntom, v območju +/- 250 A je natančnost merjenja (ne resolucija!) pod 100 mA. Kar impresivno!
LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1518
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 58 krat
Prejel zahvalo: 448 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 83

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 16 Avg 2015, 13:56

mucek je napisal/-a:@krko:
Reci ti tvojemu profesorju, da mu bom dal eno svojo aplikacijo za porihtat, ko je pa tako simpl ... (hint: tok skozi senzor ni konstanten, ampak hudo kompleksen, tako po amplitudi, kot po frekvenci in obliki krivulje ;) )

Slabost teh hallov je, da pri višjih tokovih v vsakem primeru rabiš zadaj še en zmogljiv (16+ biten) ADC (se pravi zunanji), saj z 10-bitnim nimaš prav neke resolucije. Zadeva tudi malo plava okoli nule. S stališča natančnosti je še vedno zakon shunt + namenski operacijc (zero drift in podobne "fore") + spodoben ADC. Tine (REC) pri svojem BMSu uporablja 24 biten ADC ter tokovno merjenje s shuntom, v območju +/- 250 A je natančnost merjenja (ne resolucija!) pod 100 mA. Kar impresivno!
LP, g



Torej shunt s +/- 5% tolerance ne bo dal ravno nekega bleščečega rezultata, ali pač?

Kje bi se dalo dobiti kaj več info o tem BMS-u? Samo da vidim, kakšen shunt uporablja in kateri OpAmp, bi se mogoče ravnal kar po tistem. MAX4238 ima nekje 2 mikro volta napake pri 25 st. C, bi bilo nekje približno vredu?
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a mucek » 16 Avg 2015, 18:41

Shunt v priponki ... Poglej na http://www.rec-bms.com/ za več info.

LP, g
Priponke
Murata DPM shunt.pdf
Shunt
(394.69 KiB) Prenešeno 83 krat
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1518
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 58 krat
Prejel zahvalo: 448 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 83

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Avg 2015, 12:44

krko je napisal/-a:Edini problem vidim v tem, da bi bilo verjetno potrebno tok meriti na GND kablu porabnika, saj bi moral ves GND vezja biti na enakem potencialu, kar zna biti problem, če se tok meri na pozitivnem vodniku porabnika. Tako bi se po mojem mnenju ustvaril kratek stik na napajanju porabnika. Instrument mora biti seveda vedno napajan iz baterije, da ne pride do nesreč.
Lahko meriš tudi v pozitivni veji. Malo razišči linearne opto sklopnike.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36263
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7284 krat
Prejel zahvalo: 4432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 31 Avg 2015, 16:31

VolkD je napisal/-a:
krko je napisal/-a:Edini problem vidim v tem, da bi bilo verjetno potrebno tok meriti na GND kablu porabnika, saj bi moral ves GND vezja biti na enakem potencialu, kar zna biti problem, če se tok meri na pozitivnem vodniku porabnika. Tako bi se po mojem mnenju ustvaril kratek stik na napajanju porabnika. Instrument mora biti seveda vedno napajan iz baterije, da ne pride do nesreč.
Lahko meriš tudi v pozitivni veji. Malo razišči linearne opto sklopnike.


Hvala za info, vendar se mi zdi brezveze dodajati nek dodaten element, če pa lahko problem rešim zelo enostavno s tem, da tok merim v negativni veji.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a radix » 31 Avg 2015, 16:57

Lahko pa uporabiš namenske ojačevalnike ali ADCje. Obstajajo tudi od drugih proizvajalcev. S takimi senzorji zna biti najmanj zapletov.
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 18 Nov 2015, 21:25

Ker želim izboljšati natančnost power metra, me zanima, če se je kdo že ukvarjal z zunanjimi ADC-ji in jih preko I2C ali pa serial povezave povezal na Atmela?
Kateri čip bi bilo najbolje uporabiti? Rad bi tam, 16+ biten ADC, enokanalen. ADC mora delovati v analognem območju od 0 do 5 V

Še boljše bi bilo, če je to počel na Arduinu.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Nov 2015, 21:59

Jaz sem v usmerniku uporabil MCP3421. Luštne majcene zadevice. Kakšna je natančnost zdajle ne bi vedel, so pa 18 bitni z diferencialnim vhodom, kar pomeni, da lahko merijo v obe smeri. Imajo fiksno adreso in moraš, če jih misliš imeti več na istem vodilu, kupiti prave.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3360
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 322 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 18 Nov 2015, 22:35

Imel bi samo enega, tako da to nebi smel biti problem.
Če prav razumem, lahko na vhod pripeljem napetost ki je bodisi za 0,3 V nižja od GNDja napajanja, bodisi 0,3 V višja od Vcc napajanja.

Kako je v primeru, če jaz hočem na vhod pripeljati od GND do Vcc, ali mi potem na izhod že daje podatke, kako da je napetost 0,3 V ali ne?
Upam da sem razumljivo napisal.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 19 Nov 2015, 07:20

Uh, sem že malce pozabil... Mislim, da ima programsko nastavljivo občutljivost, najmanjša je, se mi zdi 250mV, največja pa okoli 2V. Če imaš več, moraš pač peljati preko uporovnega delilnika, ven ti pa daje digitlani podatek, ki je v bistvu 17 bitni, ker je en bit za smer.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3360
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 322 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 78

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 21 Nov 2015, 19:01

16 bit, 18 bit,.... me prav zanima koliko je to v praksi. Koliko te pretvorbe potem šumijo.
Do bitov je lahko priti, vprašanje če so potem uporabni.
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a GJ » 21 Nov 2015, 22:33

PIC18F86J72 MCPU je narejen prav za to kar delaš, ima dual-channel 16-/24-bit Analog Front End.
Pa še vgrajen LCD driver ima.
Če si jezen, si žrtev!
GJ
 
Prispevkov: 293
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:26
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 147 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 03 Dec 2015, 22:19

No tako, projekt se premika.
Trenutna faza je, končano vezje in pripravljeno za na Lingvo.
Dajem pdf na vpogled, pa prosim tudi za kakšen komentar, bodisi pozitiven, bodisi negativen. :D
Priponke
lingva.PDF
(762.66 KiB) Prenešeno 125 krat
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Dec 2015, 23:38

krko je napisal/-a:Dajem pdf na vpogled, pa prosim tudi za kakšen komentar, bodisi pozitiven, bodisi negativen. :D

Ne vem kaj si delal, a v shemi so stvari okrog kristala precej čudne.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36263
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7284 krat
Prejel zahvalo: 4432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 04 Dec 2015, 06:35

Ko sem ga kreiral, sem pine na shemi obrnil narobe, zato sem jih potem moral v shemi povezati na notranjo stran, da mi je program zaznal kot povezavo.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 04 Dec 2015, 08:19

Tisto o kristalu bi še nekako šlo, to da nimaš blokirnih kondenzatorjev pa verjetno nebi.
Prav tako me čudi vezava mase, ki je potegnjena z vezjo ampak hkrati preko termalnih padov na poligon pour?
Prav tako vlečeš neke signale pod kvarcem, in še kondenzatorje imaš za kvarcem in ne med kvarcem in ICjem.
No ja delalo verjetno bo, če pa zanesljivo je pa?
Peter123
 
Prispevkov: 995
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 04 Dec 2015, 21:34

Ja, sem začetnik v konstruiranju, zato pač vezje ni popolno.

Kje bi moral dodati blokirne kondenzatorje? Na vhod ATmege in ojačevalnika?
kapacitivnost nekje 10 nF bo OK?

Ja, napaka je pri GND pour poligonu, to moram popraviti. Prej nisem opazil. Hvala za opozorilo.

Kondije za kvarc morem torej dati med mego in sam kvarc, signale za LCD pa speljati tako, da ne bodo več pod kvarcem?

Mogoče še kakšna druga taka večja napaka?
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a s55ei » 04 Dec 2015, 22:46

Blokirni kondenzatorji so ponavadi 100 nF. Postavi jih čisto zraven + oziroma Vcc od vsakega IC. Pa GND obvezno popravi, da ne bo zank. Drugo nisem gledal...
Lep pozdrav, Marko
s55ei
 
Prispevkov: 871
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:55
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 282 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 05 Dec 2015, 11:05

Blokirne kondenzatorje kot je že omenjeno dodajaš na napajalne pine čipov (vcc, gnd, vss,...).
Ponavadi so 100nF, in za tvojo aplikacijo so tudi uporabni te vrednosti.
Peter123
 
Prispevkov: 995
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 05 Dec 2015, 14:53

Ponavadi moraš razumeti kot včasih so bili.
Jaz razdiram matične plošče pa so gor taki od 1uF in pri procesorjih tudi taki, ki so 10uF.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a jure94 » 05 Dec 2015, 16:34

Peter123 je napisal/-a:... in še kondenzatorje imaš za kvarcem in ne med kvarcem in ICjem...

Bi lahko prosim tole malo bolj razložil?
Namreč ponavadi v datasheetih vedno vidim, da je narisan najprej kristal in za njim šele kondenzatorji. Pa že kar nekajkrat sem prebral, da naj bi bil kristal čim bližje ICju oz. imel vsaj enako dolge povezave.
Uporabniški avatar
jure94
 
Prispevkov: 609
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:33
Kraj: Jesenice/Ljubljana
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 58 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 06 Dec 2015, 17:09

Tega sem našel prvo:
http://www.st.com/st-web-ui/static/acti ... pe=keyword
Ultimativne resnice za to ni.
Se pa v praksi to večkrat uporabi. Večji vpliv imajo čim krajše povezave.
Peter123
 
Prispevkov: 995
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 07 Dec 2015, 21:16

No, sem odstranil signalne povezave pod kvarcem, dodal blokirne kondenzatorje in naredil GND pour za kvarc posebej od ostalega GND pour.

GND sem tudi popravil prav tako simbol v shemi.

Je sedaj tako primerno za izdelavo?
Priponke
lingva.PDF
(993.46 KiB) Prenešeno 46 krat
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a s55ei » 07 Dec 2015, 22:14

Pri LM1117-50 manjkata še dva elektrolitska ali tantal kondenzatorja 10 uF na vhodu in 10 ali 22 uF na izhodu, ker tako priporočajo proizvajalci.

lm1117-n.pdf
(2.44 MiB) Prenešeno 31 krat


Nelogičnosti z GND si se rešil, razen tistih komplikacij z GND okoli kvarca pa ne razumem najbolje. Čemu 2x različen GND, ki ju v eni točki združiš?
Lep pozdrav, Marko
s55ei
 
Prispevkov: 871
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:55
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 282 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 07 Dec 2015, 22:17

Naredil sem tako, kot je v teh dveh videih.
https://www.youtube.com/watch?v=uWJVLUPXNEU
https://www.youtube.com/watch?v=DEWsY8x2xzo

Vredu, potem moram dodati še kondije.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a s55ei » 07 Dec 2015, 22:25

Blok kondenzatorji 100 nF blokirajo motnje. Tantali oziroma elektrolitski pa služijo kot shramba energije.
Lep pozdrav, Marko
s55ei
 
Prispevkov: 871
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:55
Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 282 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 08 Dec 2015, 08:30

Vidim da si se posvetil kvarcu, točka združitve gndjev bi morala biti zraven pina gnd čipa torej najbližja nogica čipa na gndju poles osc pinov.

Blokirne kondenzatorje si sicer dodal a ne optimalno/pravilno.
Načelo pri vezavi: dovod napajanja kondenzator porabnik.
Dodajanje vie med C in porabnik ni optimalno, ker ima via večjo upornost kot bakrena povezava.
Enako velja tudi za gnd od kondenzatorja.

Drugače bo tudi tak PCB deloval.

Pozabil: "proste" pine od LCDja veži na GND.
Peter123
 
Prispevkov: 995
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 131 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 27

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a radix » 08 Dec 2015, 09:33

AREF je napačno vezan. Nanj se da samo 100n kondenzator proti GND. Poleg tega bi neuporabljeno polovico LM358 vezal kot napetostni sledilnik z vhodom na GND. Tako naj ne bi lovil motenj/osciliral...

In tisti ločen ground plane je pri takem vezju, ki ima okrog kvarca itak GND plane nepotreben.
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 08 Dec 2015, 11:07

Ojačevalnik itak ni LM 358, ampak MAX4238, le ohišje sen vzel od LM 358. Bom pogledak tudi točko združitve in pa poizkusil popraviti gledr blokircev.
Pine LCD, ki niso uporabljeni, bom tudi vezal na GND. Glede AREF, pa nisem prepričan, v datasheetu pa hitrem pregledu pa tudi ne najdem nič glede vezave.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a radix » 08 Dec 2015, 11:37

OK, ampak /SHDN potem veži na + napajanja. Tako, kot je sedaj narejeno ti ta trace dela stik med dvema pinoma ISP konektorja.
radix
 
Prispevkov: 1343
Pridružen: 04 Feb 2015, 20:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 210 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 08 Dec 2015, 23:39

Imam problem, Altium mi pine, ki ne bi smeli biti na GND avtomatsko poveže tja, če naredim GND pour.

Napake nisem odkril. Mogoče kdo ve kaj bi bilo narobe? Prosil bi, če se da komu malo pogledati, in da mi pove kaj bi bilo narobe.


Pregledal sem rules, net, kam so pini povezani in tudi povečati clearance. Ni uspeha.
Priponke
merilnik moči.rar
(1.8 MiB) Prenešeno 28 krat
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 09 Dec 2015, 22:12

No tukaj je ta nesrečni GND pour, v prejšnjem postu je brez.
Priponke
merilnik moč pour narobni.rar
(1.82 MiB) Prenešeno 44 krat
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a SolarCharger » 15 Dec 2015, 20:16

Meni se zdi čisto v redi vezje.
Mi gremo dalje.
SolarCharger
 
Prispevkov: 1073
Pridružen: 20 Jan 2015, 21:58
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 88 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 47

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 18 Apr 2016, 21:42

Tako, projekt je končan.
Imel sem nekaj problemov, a mi jih je uspelo rešiti in izdelek končati tako kot sem si zamislil. Izdelek je postal malo večji kot sem si zamislil, a bo že.
Dajem še nekaj slik.
Če je komu zanimivo, lahko napišem tudi članek za revijo, seveda pa lahko dodam tudi Altium projekt in vse potrebne datoteke za izdelavo tega wattmetra, ki zmore meriti napetost do 30 V DC in do 100 A toka.
Priponke
20160418_213623[1].jpg
20160418_213517[1].jpg
20160418_213440[1].jpg
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Jakey » 18 Apr 2016, 21:51

Članek!!
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1865
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Jun 2016, 16:44

krko je napisal/-a:Če je komu zanimivo, lahko napišem tudi članek za revijo, seveda pa lahko dodam tudi Altium projekt in vse potrebne datoteke za izdelavo tega wattmetra, ki zmore meriti napetost do 30 V DC in do 100 A toka.
Sem skoraj spregledal! Ja seveda - napiši članek! Bo zanimivo za še marsikoga.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 36263
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7284 krat
Prejel zahvalo: 4432 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 02 Jun 2016, 17:20

Imam v mislih, nisem pozabil, vendar sem ravno sredi mature, pa vzporedno imam še vsaj tri projekte.
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 02 Jun 2016, 20:57

krko je napisal/-a:Imam v mislih, nisem pozabil, vendar sem ravno sredi mature, pa vzporedno imam še vsaj tri projekte.
Torej, takoj po maturi - še trije članki. :_kisscheek
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a krko » 02 Jun 2016, 21:11

Ne bo šlo, eno je dvoletni projekt, en se zaključi v ponedeljek, en pa nima omejitve trajanja. ;)
krko
 
Prispevkov: 1007
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Power meter

OdgovorNapisal/-a Jakey » 21 Jun 2016, 12:48

Krko,
daj odpri škatlico in jo poslikaj še od znotraj, prosim.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1865
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 163 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Naslednja

Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost