Stran 2 od 2

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 08:58
Napisal/-a s56vha
VolkD je napisal/-a:Ja vem, ampak mi rešitev ne diši preveč.
Tudi take rešitve, kjer moram imeti recimo mrežni transformator mi niso všeč. Rad bi nekaj, kar bom lahko strpal v dozo za stikalo.


USB polnilec vzameš iz ohišja in ga stlačiš v dozo :)

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 15:09
Napisal/-a Jakey
s56vha je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Ja vem, ampak mi rešitev ne diši preveč.
Tudi take rešitve, kjer moram imeti recimo mrežni transformator mi niso všeč. Rad bi nekaj, kar bom lahko strpal v dozo za stikalo.


USB polnilec vzameš iz ohišja in ga stlačiš v dozo :)

Ne želi konstantne porabe niti 1uA, kar pa pri le-teh dosežeš. To so svičerji, kateri imajo na izhodu kratkostičen upor zaradi stabilnosti, posledično tudi (majhno) porabo.

Sicer pa Darko tako komplicira, da nevem več, kaj bi še sploh rad. Pri vsaki opciji najde nekaj, kar mu ne paše, če ne kaj drugega "kaj pa če ta komponenta crkne" kot je bilo pri končnemu stikalu.

Ma počakaj..potemtakem lahko VSAKA komponenta crkne in posledično zaradi nje vedno/nikoli ne sveti luč?

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 15:35
Napisal/-a s56vha
Saj ni porabe - mogoče nisem bil jasen. Napajanje gre preko releja. S tipko ga vklopimo (premostimo elektroniko), potem ga drži elektronika, dokler ji čas ne poteče, potem izklopi sama sebe iz omrežja.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 16:23
Napisal/-a kose19
Bakla ne porabi nič tudi ko gori. In se sama ugasne ko jo zmanjka.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 17:54
Napisal/-a Protoncek
Bakla se ne prižge sama ob vstopu... :D
Takole imam jaz. Mosfet ne more umret, ker ga ni :_rolling bolje kot prej s senzorjem. Ker je bil MW se je prižigal ob mimohodu, če sem bil predolgo noter pa je ugasnil...obup, v glavnem. Zdaj se prižge, ko vrata odprem in ugasne, ko jih zaprem.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 18:37
Napisal/-a BraneZ
Kje pa so načrti in datoteke za to stikalo?
VolkD je napisal/-a:A se da te datoteke kje dobiti, da si še ostali natisnemo ?

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2018, 19:33
Napisal/-a borisz
Po mojem ti jih Protonček rade volje odstopil, če ga boš lepo prosil.
Saj veš, lepa beseda lepo mesto najde.
Eni se pa norce delajo iz drugih in tiste je pa potrebno zajebavati :D

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 08:33
Napisal/-a Protoncek
Tole ni nič posebnega, nekaj minut risanja (in par popravkov...). step in stl v priponki.
Stikalo je mikrostikalo iz šare, je standardno, dimenzij 28x16x10 (primer na sliki)
Načrt? Hm...
Koda: Izberi vse
Faza --> stikalo --> luč
nula--> luč

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 12:31
Napisal/-a Jakey
VolkD je napisal/-a:
cero je napisal/-a:Lahko pa imaš to stikalo vdelano v vrata, kot pri hladilniku.
Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 13:45
Napisal/-a Protoncek
To je pa ja preprosto: en fotoupor, nekaj elektronike za njim in ti bo povedal, če luč sveti ali ne... :_rolling
Resno: zanimivo bi bilo videti statistiko, na koliko miljonov prebitih mosfetov zapika eno stikalo... :_dunno

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 13:54
Napisal/-a Jakey
Protoncek je napisal/-a:To je pa ja preprosto: en fotoupor, nekaj elektronike za njim in ti bo povedal, če luč sveti ali ne... :_rolling
Resno: zanimivo bi bilo videti statistiko, na koliko miljonov prebitih mosfetov zapika eno stikalo... :_dunno

Mislim, da se Darko hoče izogniti faktorju napake v takem smislu, da želi uporabiti čimmanj komponent, sploh katere lahko crknejo.
In če imaš elektroniko ki ti prižiga/ugaša luč IN ŠE elektroniko, ki ti prikazuje, če je luč prižgana ali ugasnjena..si zgrešil 2 njegova kriterija.

1. Število komponent, ki lahko crknejo.
2. Porabo <1uA 24/7, ko ni nikogar v kleti.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 14:38
Napisal/-a Protoncek
Obe točki pokriva moja rešitev. No, pa tudi tretjo: namreč, manj kot ENO komponento boš za prižiganje luči res težko našel. Če pa komu uspe, bo bogataš...
Za shrambo/klet (jamo na sredi dnevne) ne vidim razloga, zakaj bi moral biti timer: dokler si noter, so vrata odprta, ko greš ven, jih zapreš. Torej stikalo in FD.

Glede tele izjave:
Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.


Namreč, če bi bila gornja trditev res kaj drugega kot hec (saj je smeško zraven), potem bi morali biti resno zaskrbljeni: koliko miljonov hladilnikov uporablja navadno stikalo (ajd, vsi...)? Torej ravno toliko miljonov bojazni je, da v njih luč sveti stalno, ker je stikalo lahko zapikano. ;)
Moja gornja rešitev s fotouporom samo predstavlja rešitev gornjega problema. Podobno, samo še bolj komplicirano rešitev imajo letala: 3-4 računalnike, ki sicer delajo neodvisno drug od drugega, ampak vsi delajo ENO IN ISTO; ter še eden ali dva, ki kontrolirata te PCje, če so njihove "izjave" res enake. In če niso zaženejo paniko. Pa kljub vsemu se zgodi, da letalo pade na tla... :_helpsos
Torej po tem scenariju bi moral montirati vsaj tri taka nadzorna vezja, da bi res vedel, ali je luč prižgana ali ne :_rolling

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 16:13
Napisal/-a BraneZ

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2018, 16:21
Napisal/-a eldi2011
Pa malo že spominja na vic, ko so policaja vprašali kam gre ponoči svetloba.
Odgovor je bil : V hladilnik, kdor ne verjame naj pogleda ...... :)

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2018, 08:25
Napisal/-a VolkD
Kaj je narobe s pristopom z diskretnimi elementi in napajanjem preko RC člena ?
Ima kdo kaj podobnega narejeno ?

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2018, 08:40
Napisal/-a s54mtb
Nekje imam ene module za regulacijo kolektorskih motorjev na osnovi tiny26, ki ti je verjetno zelo domač.... Lahko poiščem.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2018, 08:54
Napisal/-a VolkD
s54mtb je napisal/-a:Nekje imam ene module za regulacijo kolektorskih motorjev na osnovi tiny26, ki ti je verjetno zelo domač.... Lahko poiščem.
O vnaprej hvala. Kakšna je velikost ? Se da to dat v dozo ?

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2018, 09:20
Napisal/-a S53SG
https://www.elektronika.ba/865/ir-light-dimmer-v2/
Montirano v dozi, deluje že nekaj let bp.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2018, 09:25
Napisal/-a s54mtb
VolkD je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Nekje imam ene module za regulacijo kolektorskih motorjev na osnovi tiny26, ki ti je verjetno zelo domač.... Lahko poiščem.
O vnaprej hvala. Kakšna je velikost ? Se da to dat v dozo ?


Vse skupaj ti bo lahko bolj kot prototip. Tiskanina je komot enostranska.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2018, 09:34
Napisal/-a VolkD
S53SG je napisal/-a:https://www.elektronika.ba/865/ir-light-dimmer-v2/
Montirano v dozi, deluje že nekaj let bp.
Če več ne, bom videl kako je narejeno napajanje naprave.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 05:32
Napisal/-a Slavko
Lahko za osnovo uporabis namenski čip iz časovnika, ostalo narediš po svoje.
V ETI- časovniku je HT46R47. Časovni razpon ima od 1s - 1teden.
Lahko pobrskam in dobiš, samo rele v časovniku je zanič-zapikan.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 07:45
Napisal/-a VolkD
No to bi bilo pa zanimivo.
Sicer nekaj rišem in kombiniram, a nekako ne najdem dovolj časa, da bi končal.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 08:55
Napisal/-a ivor
Morda CD4060? Ima že vgrajeno vezje za oscilator. Narediš dovolj počasen RC oscilator, na pr. 25-30Hz, deliš frekvenco z 2¹⁴ in z invertiranim izhodom Q14 in MOS tranzistorjem krmiliš rele. Ko rele izklopi, prekine napajanje iz omrežja in ni več nobene porabe. Namesto releja je lahko tiristor :?: . Napajanje je lahko neposredno iz omrežja skozi VN kondenzator in usmerniški mostiček, stabilizirano z Zener diodo.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 09:08
Napisal/-a VolkD
Trenutno se trudim to narediti analogno. Ne uspeva mi najbolje, ker me vedno kaj zmoti,... si moram prav čas vzet.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 09:56
Napisal/-a ivor
Tudi jaz trenutno ne morem tega vezja praktično preveriti, ker imam polno mizo drugih stvari. Moral bi začasno vse ostalo pospraviti in se posvetiti samo temu.
Ostane problem, kako ugasniti luč, predno se izteče nastavljeni čas. V ta namen bi moral dodati še en CD4013 in en napajalnik, podoben prejšnjemu, samo za manjši tok (z manjšim kondenzatorjem). Pri vklopljenem releju in izklopljenem stikalu, bi moral dati, ob ponovnem vklopu stikala, dodatni impulz za izklop releja. :idea:

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 10:22
Napisal/-a Iztok
ivor je napisal/-a:...
Ostane problem, kako ugasniti luč, predno se izteče nastavljeni čas ...

Enostavno ... STOP tipka z NC kontakti prekine napajanje vezju in releju ...

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 11:27
Napisal/-a ivor
Iztok je napisal/-a:
ivor je napisal/-a:...
Ostane problem, kako ugasniti luč, predno se izteče nastavljeni čas ...

Enostavno ... STOP tipka z NC kontakti prekine napajanje vezju in releju ...
Rad bi poskusil vse skupaj rešiti z eno samo tipko.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 11:59
Napisal/-a VolkD
ivor je napisal/-a:Rad bi poskusil vse skupaj rešiti z eno samo tipko.
Natanko to je point.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2018, 12:10
Napisal/-a Iztok
ivor je napisal/-a:Rad bi poskusil vse skupaj rešiti z eno samo tipko.

Saj lahko ... dodaš še en JK flipflop (npr. 4027).

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 06 Sep 2018, 16:06
Napisal/-a ivor
Evo, kako bi moral, po mojem, izgledati timer za luč.
Napajalna napetost se dobi s kondenzatorjem in usmerniškim mostičkom.
Imamo 3 napajalne napetosti: +12V-A, +12V-B in +12V-C. Za prvo in zadnjo se rabita posebna kondenzatorja in mostička, tretje je ustvarjeno iz obeh z diodama.
Ko vklopimo napetost, se ne zgodi nič, saj sta kontakt releja in komandno stikalo oba odprta. Ko pritisnemo tipko, vklopimo napajanje +12V-A. Skozi diodo pride napajanje tudi na +12V-B, ki napaja čipovje in rele. Pozitivni izhod 4013 vklopi rele, postavi se še tretje napajanje +12V-C in luč se prižge. Ko spustimo tipko, rele vzdržuje +12V-B in +12V-C in luč še vedno gori, +12V-A pa počasi pade na 0V.
Ob ponovnem pritisku na tipko, se spet postavi +12V-A, ustvari se pozitivni impulz CLK na 4013, ki mu spremeni stanje in tako prekine tok skozi navitje releja. Luč ugasne in +12V-C pade na 0V. Ko spustimo tipko, padeta še preostali 2 napajanji na 0V in nobene porabe ni več.
Med tem ko luč gori, nam 4060 pridno šteje lastne CLK impulze približno 27Hz. Če slučajno pozabimo izklopiti luč, jih čez približno 10min prešteje 2¹⁴=16384, izhod Q14 spremeni stanje, resetira 4013 in s tem ugasne luč.
Napajalna napetost je odvisna od tega, kakšno je navitje uporabljenaga releja in kakšno logiko imamo. Če rabimo 5V rele in logiko, spremenimo še Zener diodi na 5V. Serijska kondenzatorja je treba prilagoditi porabi vezja v aktivnem stanju (rele vklopljen).
Nekatere vrednosti elementov še niso označene. Moram še zbrati vse sestavne dele in praktično preveriti delovanje, na kar bo treba še malo počakati. Nekatere vrednosti so označene na pamet in jih bo treba prilagoditi.
Mislim, da je timer s 4060 dobra izbira, saj rabi majhno število elementov, ki niso kritični, so trajni in jih vsak med nami sigurno ima. Čas se lahko spremeni s spremembo enega samega upora. Lahko bi brez problema uporabili tudi drugačen monostabilni multivibrator. Ne bi smelo biti problemov pri spravljanju tega vezja v dozo za stikalo.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2018, 16:05
Napisal/-a ivor
Tako je to, če človek ponoči slabo spi in se mu čudne stvari obračajo po glavi.
Nekoliko sem poenostavil prvotno vezje. Napajanje +12V-C ne rabi posebnega glajenja in omejevanja. Le en kondenzator je dovolj za vsa napajanja. Edino sem predvidel dodatno glajenje za CLK pri 4013. Morda bo dovolj za odpravo iznihavanja kontakta tipke.
Če se kdo nikakor ne more ločiti od originalnega ON-OFF stikala za luč, je tukaj verzija kjer timer sam ugasne luč ko poteče nastavljeni interval, stikalo pa lahko ostane naprej vklopljeno. Edino se je treba sprijazniti s tem, da vezje še naprej vleče neki minimalni tok, dokler je stikalo vklopljeno. Vsekakor bolje, kot da bi luč naprej gorela. Drugače stikalo uporabljamo tako kot smo bili navajeni brez timerja. Ko opazimo, da smo pozabili ugasniti luč in je ugasnila samodejno, enostavno izklopimo stikalo in ga po potrebi spet vklopimo.
Če uporabimo le tipkalo in timer brez flip-flopa, je vezje primerno za navaden stopniščni avtomat, straniščni ventilator ali kaj podobnega. Porabnik se lahko izklopi le samodejno. Zato je predviden približno 10 krat krajši časovni interval in elementi oscilatorja so temu ustrezno prilagojeni.
Pri realizaciji bi lahko izdelali enotno tiskano vezje za vse 3 možnosti in pri montaži izpustili nepotrebne elemente glede na željeno vezje. :idea:

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2018, 16:44
Napisal/-a radix
Če se že vleče na dan stara 4000 logika, obstajajo tudi namenski timer čipi. Eden takih je 4541.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2018, 18:31
Napisal/-a Protoncek
Oh, ja....pa samo en mali majceni PIC10F206 bi bil popolnoma dovolj... Ampak ne...zakaj ne bi raje tri 14 pinske čipe. Pa raje DIP verzijo vzemi, bo bolj "zihr" :D
BTW... ker je imel megane original luči tako, da se prižgejo s kontaktom, ob "verglanju" ugasnejo ter potem spet prižgejo me je motilo, pa sem naredil zakasnitev z RC členom in tranzistorjem (ta je krmilil originalni rele). Je 12 let delalo brezhibno... trije elementi.

Re: Timer za luč

OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2018, 13:11
Napisal/-a VolkD
Poskušam narediti analogno z čim manj elementi.
timer.png
timer.png (7.53 KiB) Videno 434 krat


Sem se dajal z klasičnim monostabilnim multivibratorjem, a za to ni primeren, ker deluje na principu praznjenja kondenzatorja, zato ob nultem času ne starta.