Timer za luč

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2018, 14:14

V tej temi sem načel problem. Potrebujem torej timer za luč. Delovalo naj bi tako, da s tipko zadev prižgem. Naslednji pritisk na tipko luč ugasne. Če luč sveti več kot 15 min (približno) pa se mora zadeva izključiti.
Da ne odkrivam stvari ponovno - ima kdo kaj takega narejeno ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Avg 2018, 14:37

Mora biti na tipko, pa 99% časa kurit kak povsem nepotreben W?
Če je odgovor "ne", potem tole https://www.thesaurus.si/index.php?site ... 96&page=24 predelaš (vgradiš mikrostikalce), ali uporabiš kaj že narejenega iz odslužene mikrovalovke.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2029
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 362 krat
Prejel zahvalo: 412 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a carli » 17 Avg 2018, 14:50

Kaj ena čist navadna kontrolna lučka ne bila dovolj. Ena kričeča ledika v stikalu :idea:
Ja vem OT.
carli
 
Prispevkov: 727
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 86 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 17 Avg 2018, 14:58

Mogoče tole:
http://www.eti.si/component/product/?vi ... =002470001
Vežeš zaporedno s stikalom. Program B. Kontakt za napajanje in signal za proženje modula vežeš skupaj.
Če pustiš luč prižgano jo avtomat ugasne po na primer 1h.
Dobra stran: če je stikalo ugasnjeno je poraba 0.
Peter123
 
Prispevkov: 1008
Pridružen: 09 Feb 2015, 13:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 135 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2018, 15:15

MadMax je napisal/-a:Mora biti na tipko, pa 99% časa kurit kak povsem nepotreben W?
Če je odgovor "ne", potem tole https://www.thesaurus.si/index.php?site ... 96&page=24 predelaš (vgradiš mikrostikalce), ali uporabiš kaj že narejenega iz odslužene mikrovalovke.
:_rolling Za tole me moja da na roštilj...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2018, 15:16

carli je napisal/-a:Kaj ena čist navadna kontrolna lučka ne bila dovolj. Ena kričeča ledika v stikalu :idea:
Ja vem OT.
Ne, saj ideja je OK. Sem že hotel tako narediti, ampak potem smo pa dobili en velik televizor, ki pokrije tisto stikalo :) .
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Avg 2018, 15:18

Peter123 je napisal/-a:Mogoče tole:
http://www.eti.si/component/product/?vi ... =002470001
Vežeš zaporedno s stikalom. Program B. Kontakt za napajanje in signal za proženje modula vežeš skupaj.
Če pustiš luč prižgano jo avtomat ugasne po na primer 1h.
Dobra stran: če je stikalo ugasnjeno je poraba 0.
Glede na to, da je omarica z varovalkami dober meter stran, in da je nekaj prostora v cevi, bi tole bila kar rešitev.
Sem pa imel v mislih nekaj, kar bi naredil kar sam.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a MadMax » 17 Avg 2018, 15:58

VolkD je napisal/-a: :_rolling Za tole me moja da na roštilj...
Torej bi rad stisnil in prdnil hkrati, ali kako se že reče. Pisko in krajcar...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2029
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 362 krat
Prejel zahvalo: 412 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 18 Avg 2018, 04:35

A če ima rele bo v redu ?
SamoBr
 
Prispevkov: 2798
Pridružen: 14 Jun 2015, 13:45
Zahvalil se je: 129 krat
Prejel zahvalo: 251 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 48

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Avg 2018, 07:55

Tudi z relejem lahko. Eno 60W žarnico bo že zmogel.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Krampus » 18 Avg 2018, 08:21

Senzor, pa ni treba stikala
Uporabniški avatar
Krampus
 
Prispevkov: 586
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:32
Kraj: Središče ob Dravi
Zahvalil se je: 233 krat
Prejel zahvalo: 101 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 22

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Avg 2018, 08:26

Senzor sem že imel. Ne obnese se. Ta prostor ima eno cev napeljano ven. Pozimi jo sicer zapremo in sicer kar z žogo. Na zunanji strani je sicer mrežica, da živali ne pridejo noter. Za burjo pa to ni ovira. Premikajoč zrak različnih temperatur prižiga senzor.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a lado » 18 Avg 2018, 08:52

VolkD je napisal/-a:
carli je napisal/-a:Kaj ena čist navadna kontrolna lučka ne bila dovolj. Ena kričeča ledika v stikalu :idea:
Ja vem OT.
Ne, saj ideja je OK. Sem že hotel tako narediti, ampak potem smo pa dobili en velik televizor, ki pokrije tisto stikalo :) .

Pa daj močnejšo ledico ali pa žarnico, ni hudič da nebi opazil...
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 19 Jan 2015, 06:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Avg 2018, 08:56

lado je napisal/-a:Pa daj močnejšo ledico ali pa žarnico, ni hudič da nebi opazil...
Ja pozicija je taka, da bi opazil ravno takrat, ko greš na WC :) :_rolling

Ma ne - se bom potrudil, pa naredil vezje, kot sem ga opisal. Ko bo, ga objavim tu.
Sem mislil, da ima kdo to narejeno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 18 Avg 2018, 09:24

VolkD je napisal/-a:... Premikajoč zrak različnih temperatur prižiga senzor.

Kaj pa radarski senzor? Sprememba temperature ga ne bo vklapljala... ali pa daš en (rabljen) kombinirani protivlomni senzor, ki ima dve tehnologiji: ko se sproži IR in tudi MW se šele prižge luč. No, v tem primeru bi moral dodati še časovni rele (recimo tistega ETI).
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3453
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 329 krat
Prejel zahvalo: 390 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 82

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Nace » 18 Avg 2018, 09:35

Če je to klet pod dnevno sobo, daj pod tisti pokrov končno stikalo, ki bo vklapljalo ali izklapljalo luč!
Lp Nace
Nace
 
Prispevkov: 433
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:59
Kraj: Zagorje ob Savi
Zahvalil se je: 348 krat
Prejel zahvalo: 51 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Avg 2018, 09:59

Nace, dobra ideja.
Smo se pa malo pogovarjali doma o tem in ugotovili, da bi podobno zadevo potrebovali marsikje. Tale klet je že taka, je pa pri shrambi enako, pa v kurilnici tudi. Celo kopalnica je taka, le čas je daljši.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 18 Avg 2018, 10:34

Morda si se pa stvari lotil na napačnem koncu. Tudi sam sem se loteval podobnih odkrivanj tople vode. Ko sem malo preračunal količino potrebnega dela in k temu dodal še nizko motivacijo za razvoj takih stvari sem odnehal in pogledal, kaj ponujajo Kitajci. Priporočam tole:
https://xiaomi-mi.com/smart-lighting/

Imam kar nekaj te ropotije in deluje brezhibno. Najpreprostejša rešitev je wifi led sijalko, ki jo poljubno nastaviš. Dobiš tudi take z zaznavo gibanja, da še stikala ne rabiš (npr. klet).

Tudi namizne in za spalnico so prav privlačne. Žarnic nisem sllikal, ker ni kaj videt.
Priponke
IMG_20180818_112710.jpg
IMG_20180818_112821.jpg
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10444
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1452 krat
Prejel zahvalo: 3607 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a LiPo » 18 Avg 2018, 14:24

VolkD je napisal/-a:V tej temi sem načel problem. Potrebujem torej timer za luč. Delovalo naj bi tako, da s tipko zadev prižgem. Naslednji pritisk na tipko luč ugasne. Če luč sveti več kot 15 min (približno) pa se mora zadeva izključiti.
Da ne odkrivam stvari ponovno - ima kdo kaj takega narejeno ?


Mogoče za osnovo vzemi SONOFF BASIC.

Notri imas AC/DC ESP8266 in rele. Za ceno cca 5€. Potem pa rabiš samo še program...
Res, da je za tvojo aplikacijo malo preveč zmogljivo... ampak hitro boš našel še kaj uporabnega...


LPGrega
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 833
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Avg 2018, 14:33

LiPo je napisal/-a:Mogoče za osnovo vzemi SONOFF BASIC.
Super, kakšen link ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a eboc » 18 Avg 2018, 16:07

naredi tako, da ko odpreš pokrov se luc prižge, ko ga pokriješ pa se ugasne. Mehansko.
eboc
 
Prispevkov: 215
Pridružen: 19 Jan 2015, 10:12
Zahvalil se je: 83 krat
Prejel zahvalo: 34 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Avg 2018, 07:52

tipkica.png
Tole v Ltspice deluje po pričakovanjih.

še datoteka:
ttttest.rar
(1.24 KiB) Prenešeno 17 krat
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 19 Avg 2018, 08:26

Kaj pa C6 počne tam notri? :D
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1126
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 571 krat
Prejel zahvalo: 696 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Avg 2018, 08:33

Rezerva :)
Premaknil sem ga tja, ker ga nisem rabil, pa je tam ostal.

Sem malo spreminjal kondenzatorje in gledal kaj se potem dogaja.

Vezje sicer deluje, a je precej občutljivo na tolerance. Se bom moral še malo bolj potruditi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 19 Avg 2018, 08:51

Ali imate v Kačičah tako švoh elektriko? Samo 163V (460Vpp)?
Če daš pravilno napetost, potem ti samodejno ugasne že čez kakih 40s.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1126
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 571 krat
Prejel zahvalo: 696 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Avg 2018, 09:49

:)
Saj pravim, da bo treba še marsikaj narediti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a andrejj » 19 Avg 2018, 11:59

Ne vem če se da.To sem napravil za luč namesto zvonec.
Priponke
20180819_124950.jpg
Uporabniški avatar
andrejj
 
Prispevkov: 1235
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:05
Kraj: 8232 Šentrupert
Zahvalil se je: 196 krat
Prejel zahvalo: 125 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Jakey » 20 Avg 2018, 16:25

Telefonski polnilec + arduino + rele? Kaj pa je s tem narobe? Sigurno imaš vsega tega na pretek doma.

Sicer pa lahko tudi brez arduina in uporabiš zgolj flipflop + še 5 komponent.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1879
Pridružen: 03 Feb 2015, 14:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 164 krat
Prejel zahvalo: 126 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Avg 2018, 16:41

Jakey je napisal/-a:Telefonski polnilec + arduino + rele? Kaj pa je s tem narobe? Sigurno imaš vsega tega na pretek doma.

Sicer pa lahko tudi brez arduina in uporabiš zgolj flipflop + še 5 komponent.
Ja, ja, saj to je tisto: katerih pet in kako jih povezati.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Iztok » 20 Avg 2018, 16:46

Problem bi rešil katerikoli na sliki ... brez kompliciranja z napajalniki, procesorji, releji, kontrolnimi lučkami, SMSi ... itd.
Priponke
Endschalter_baureihe_E.jpg
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2091
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 527 krat
Prejel zahvalo: 437 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a reber » 20 Avg 2018, 17:16

Tudi jaz imam v hiši čisto majčkeno klet, dostop je skozi luknjo 64x64cm, ki je v tleh v kuhinji, pokrito s pokrovom. Luč se prižiga avtomatsko, ko se dvigne pokrov, uporabil sem tipko ki se pogosto uporablja za osvetlitev elektro omar s kontaktom NC Siemens 3SE4105
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1065
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Jakey » 20 Avg 2018, 17:58

Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1879
Pridružen: 03 Feb 2015, 14:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 164 krat
Prejel zahvalo: 126 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a integrerc » 20 Avg 2018, 19:25

Tudi stari NE555 z relejem reši tole zadevo...
Bolj hudo je, slabše je!
integrerc
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:04
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Avg 2018, 22:11

Ja marsikaj reši, ampak ... jaz bi, da ko je ugasnjeno ne troši nič. Niti uA ne.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a cero » 20 Avg 2018, 22:22

Samo dve pametni rešitvi sta in obe sta bili že napisani.

Lahko imaš kontrolno lučko v stikalu, kot je to narejeno pri kopalnicah, lahko je ta kontrolna luč tudi drugje.
Lahko pa imaš to stikalo vdelano v vrata, kot pri hladilniku.
cero
 
Prispevkov: 1817
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:39
Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 177 krat
Prejel zahvalo: 398 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 40

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Avg 2018, 22:23

cero je napisal/-a:Lahko pa imaš to stikalo vdelano v vrata, kot pri hladilniku.
Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Iztok » 20 Avg 2018, 22:36

VolkD je napisal/-a: Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.

To sploh ni problem. Naredi po gorenjsko ... oni zvrtajo luknjo v vrata hladilnika, da vidijo če je lučka ob zaprtih vratih res ugasnila ... :D
ʇɥıs ıs ʇɥǝ ןɐsʇ ʇıɯǝ ı qnʎ ɐ ʞǝʎqoɐɹp ou ǝqɐʎ
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 2091
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 527 krat
Prejel zahvalo: 437 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 20 Avg 2018, 22:50

Ali pa uporabiš črnca. Če ga ne vidiš, je ugasnila.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10444
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1452 krat
Prejel zahvalo: 3607 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 21 Avg 2018, 07:18

VolkD je napisal/-a:
cero je napisal/-a:Lahko pa imaš to stikalo vdelano v vrata, kot pri hladilniku.
Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.
Kako se potem prepričaš, če ni elektronika odpovedala in "pozabila" izklopiti? :D
Pri mehanskem stikalu ga še vedno lahko poskusno aktiviraš s prstom. Sam tako delam pri hladilniku. Tam se celo da pogledati, ker izklopi nekaj mm predno se vrata zaprejo do konca.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 1126
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 571 krat
Prejel zahvalo: 696 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a reber » 21 Avg 2018, 07:55

VolkD je napisal/-a: Lahko bi stikalo zapikalo.

Pri tem stikalu, za katerega sem dal link, se to ne more zgoditi, ker je konstrukcijsko narejeno tako, da dovolj pritisnjena tipka direktno odrine morebitno zapikan kontakt. Kontakt je sicer vpet med vzmeti, ampak hod tipke je večji kot hod vzmeti, tako da bi morebitno zapikan kontakt dejansko odtrgalo.

V kleti imam fluo luč 36W z navadno dušilko in omenjeno stikalo še nikoli ni zapikalo ali delalo problemov.

Če je stikalo tokovno primerno dimenzionirano, ne bo nikoli zapikalo.

Poraba pri spuščenem pokrovu je blizu 0 nA, nekaj malega verjetno uhaja čez kapacitivnost kabla, ki je napeljan do stikala.

Upravičenost elektronike v takih primerih je kvečjemu opozarjanje, da je porabnik predolgo na napajanju, recimo pozabiš zapret pokrov, vrata, ... lahko je samo opozarjanje, lahko dodatno tudi izklop porabnika...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1065
Pridružen: 17 Mar 2015, 20:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Avg 2018, 08:15

Ej, ... ste spregledali uno zeleno faco.

Ja za pokrov bi res lahko dal stikalo.
Je pa še mnogo drugih prostorov, kjer to ne gre. Kopalnica, shramba,...
Če že delam, bi rad nekaj, kar bo rešilo problem povsod. In stikala ne rešijo pozabljivosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Nace » 21 Avg 2018, 09:54

VolkD je napisal/-a:Ej, ... ste spregledali uno zeleno faco.

Ja za pokrov bi res lahko dal stikalo.
Je pa še mnogo drugih prostorov, kjer to ne gre. Kopalnica, shramba,...
Če že delam, bi rad nekaj, kar bo rešilo problem povsod. In stikala ne rešijo pozabljivosti.

Ok, kopalnica in shramba rabita luč tudi, ko so vrata zaprta. Vzameš štoparico in meriš čas prisotnosti v teh prostorih, narediš ali kupiš timer z zakasnelim vklopom nanj obesiš en močan zvonec, da še mrliča zbudi in to je trotel ziher, da boš šel luč ugasnit, če ne, te pa bodo sosedi opomnili, da je nekaj zelo narobe pri vas!
Lp Nace
Nace
 
Prispevkov: 433
Pridružen: 19 Jan 2015, 08:59
Kraj: Zagorje ob Savi
Zahvalil se je: 348 krat
Prejel zahvalo: 51 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Avg 2018, 12:16

Meni je pa silno zanimivo, kaj vse bi ljudje naredili, da bi ne bilo treba narediti nekaj novega. Vlaganje ogromno energije v to, da bi za vsako ceno problem rešil z že narejenimi lego kockami, namesto, da bi naredil eno tako lego kocko sam.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a lado » 21 Avg 2018, 12:47

Zakaj bi delali enostavno, če pa lahko kompliciramo....
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 19 Jan 2015, 06:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 136 krat
Prejel zahvalo: 99 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 21 Avg 2018, 13:08

s54mtb je napisal/-a:Morda si se pa stvari lotil na napačnem koncu. Tudi sam sem se loteval podobnih odkrivanj tople vode. Ko sem malo preračunal količino potrebnega dela in k temu dodal še nizko motivacijo za razvoj takih stvari sem odnehal in pogledal, kaj ponujajo Kitajci. Priporočam tole:
https://xiaomi-mi.com/smart-lighting/

Imam kar nekaj te ropotije in deluje brezhibno. Najpreprostejša rešitev je wifi led sijalko, ki jo poljubno nastaviš. Dobiš tudi take z zaznavo gibanja, da še stikala ne rabiš (npr. klet).

Tudi namizne in za spalnico so prav privlačne. Žarnic nisem sllikal, ker ni kaj videt.


Kje pa je njihov "uradni store"?
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG
 
Prispevkov: 466
Pridružen: 18 Maj 2015, 17:56
Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 41 krat
Prejel zahvalo: 72 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Cloud » 21 Avg 2018, 13:42

MocnikG je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Morda si se pa stvari lotil na napačnem koncu. Tudi sam sem se loteval podobnih odkrivanj tople vode. Ko sem malo preračunal količino potrebnega dela in k temu dodal še nizko motivacijo za razvoj takih stvari sem odnehal in pogledal, kaj ponujajo Kitajci. Priporočam tole:
https://xiaomi-mi.com/smart-lighting/

Imam kar nekaj te ropotije in deluje brezhibno. Najpreprostejša rešitev je wifi led sijalko, ki jo poljubno nastaviš. Dobiš tudi take z zaznavo gibanja, da še stikala ne rabiš (npr. klet).

Tudi namizne in za spalnico so prav privlačne. Žarnic nisem sllikal, ker ni kaj videt.


Kje pa je njihov "uradni store"?

Pogledas kateri prodajalec na aliexpressu z vredu oceno je najcenejsi. Za drazje stvari se pa splaca pogledati na idealo kaksne so kaj cene v evropi
Cloud
 
Prispevkov: 1803
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 46 krat
Prejel zahvalo: 177 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a LiPo » 21 Avg 2018, 20:29

VolkD je napisal/-a:
LiPo je napisal/-a:Mogoče za osnovo vzemi SONOFF BASIC.
Super, kakšen link ?


Darko no.... Google..... :_banghead


https://www.aliexpress.com/af/sonoff-basic.html?SearchText=sonoff+basic&d=y&blanktest=0&initiative_id=SB_20180821112833&origin=n&catId=0&isViewCP=y&jump=afs
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 833
Pridružen: 04 Apr 2015, 16:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 105 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 21

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Avg 2018, 21:18

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s56vha » 31 Avg 2018, 19:25

VolkD je napisal/-a:Ja marsikaj reši, ampak ... jaz bi, da ko je ugasnjeno ne troši nič. Niti uA ne.


Malo pozno berem tole. Skratka, čisto enostavno, arduino (ali kak drug uC) vklopiš preko tipke, napajanje pa imaš speljano preko sklenjenih kontaktov neaktivnega releja. Ko kontroler prešteje do x minut, vklopi rele in sam sebi vzame napajanje - in tema. Poraba 0uA.
Uporabniški avatar
s56vha
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 20 Feb 2015, 19:57
Kraj: Preserje pri Radomljah (1235)
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 31 Avg 2018, 23:39

Ja vem, ampak mi rešitev ne diši preveč.
Tudi take rešitve, kjer moram imeti recimo mrežni transformator mi niso všeč. Rad bi nekaj, kar bom lahko strpal v dozo za stikalo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 37300
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 7524 krat
Prejel zahvalo: 4561 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Naslednja

Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost