Kako je tečno čakati na toplo vodo iz pipe, medtem ko litri in litri mrzle vode po nepotrebnem izteče v odtok. Cirkulacijska črpalka seveda to reši, a po drugi strani lahko povzroča ob nepravilni uporabi (vezavi / logiki vklopa) izdatne stroške, saj se topla voda v vodih neprestano hladi in povečuje porabo energenta za ogrevanje bojlerja.
Rešitev je kar nekaj, obstajajo tudi t.i. pametne cirkulacijske črpalke za sanitarno vodo, a jaz sem si pred 23 leti v času, ko je še komajkdo imel dostop do interneta na katerem nisi mogel najti kdove kaj, umislil shemo, za katero sem rabil kar nekaj časa, da sem prepričal svojega inštalaterja, da je v moji novogradnji naredil tako, kot sem si zamislil. Brez nobene vesoljske tehnike, z enim pretočnim stikalom, časovnim relejem, ki ostane vklopljen le 2 minuti in enim naležnim cevnim termostatom.
Skratka, ko zjutraj vstanem, grem v kopalnico, najprej odprem pipo tople vode za eno sekundo. Nato grem opraviti svoje na wc školjko. Medtem topla voda zaokroži. Ko se spravim umivati zobe, ponovno odprem pipo tople vode, počakam le nekaj sekund in imam takoj toplo vodo. Vsako nadaljne odpiranje pipe tople vode ne povzroča več cirkulacije.
Shema pa pravi takole:
1. Odprtje katerekoli pipe tople vode v hiši povzroči pretok mrzle vode v bojler, kar sklene pretočno stikalo
2. Pod pogojem, da je izhodna cev bojlerja nekje čimdlje od bojlerja pred odcepom cirkulacijskega voda dovolj hladna, je stikalo naležnega cevnega termostata sklenjeno, se sproži časovni rele in požene cirkulacijsko črpalko za določen nastavljen čas (pri meni dobri dve minuti).
3. Nadaljne odpiranje pipe tople vode ne sproži ponovne cirkulacije, saj to preprečuje naležni cevni termostat
4. Šele po dolgotrajni neuporabi tople vode, se ves postopek ponovi
Naj še komu pride prav.
p.s.
Vem, da bi se lahko marsikaj naredilo drugače, na primer s HA, ampak to povzroča dodatno delo in stroške. Nič ne rečem, lahko je tudi veselje. Trenutno je vse to zvezano v enem samem prostoru v "kurilnici" (notranja enota toplotne črpalke, prej je bila peč na ELKO), zato potegniti par žic je bila mala malica.
Edino, kar bi pri moji instalaciji spremenil, je to, da bi naležni cevni termostat prestavil izven kurilnice v drug prostor, eno nadstropje višje, pa to ni tik nad kurilnico, tam, kjer je zelo blizu odcep cirkulacijskega voda. Da pa ne bi za to rabil razbiti pol bajte, da potegnem kabel, bi ga zamenjal z nekim WiFi tipalom temperature in WiFi stikalom, ki bi ju povezal v HA ali nekaj podobnega ....