Timer za luč

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s56vha » 01 Sep 2018, 08:58

VolkD je napisal/-a:Ja vem, ampak mi rešitev ne diši preveč.
Tudi take rešitve, kjer moram imeti recimo mrežni transformator mi niso všeč. Rad bi nekaj, kar bom lahko strpal v dozo za stikalo.


USB polnilec vzameš iz ohišja in ga stlačiš v dozo :)
Uporabniški avatar
s56vha
 
Prispevkov: 363
Pridružen: 20 Feb 2015, 19:57
Kraj: Preserje pri Radomljah (1235)
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Jakey » 01 Sep 2018, 15:09

s56vha je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Ja vem, ampak mi rešitev ne diši preveč.
Tudi take rešitve, kjer moram imeti recimo mrežni transformator mi niso všeč. Rad bi nekaj, kar bom lahko strpal v dozo za stikalo.


USB polnilec vzameš iz ohišja in ga stlačiš v dozo :)

Ne želi konstantne porabe niti 1uA, kar pa pri le-teh dosežeš. To so svičerji, kateri imajo na izhodu kratkostičen upor zaradi stabilnosti, posledično tudi (majhno) porabo.

Sicer pa Darko tako komplicira, da nevem več, kaj bi še sploh rad. Pri vsaki opciji najde nekaj, kar mu ne paše, če ne kaj drugega "kaj pa če ta komponenta crkne" kot je bilo pri končnemu stikalu.

Ma počakaj..potemtakem lahko VSAKA komponenta crkne in posledično zaradi nje vedno/nikoli ne sveti luč?
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1622
Pridružen: 03 Feb 2015, 14:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s56vha » 01 Sep 2018, 15:35

Saj ni porabe - mogoče nisem bil jasen. Napajanje gre preko releja. S tipko ga vklopimo (premostimo elektroniko), potem ga drži elektronika, dokler ji čas ne poteče, potem izklopi sama sebe iz omrežja.
Uporabniški avatar
s56vha
 
Prispevkov: 363
Pridružen: 20 Feb 2015, 19:57
Kraj: Preserje pri Radomljah (1235)
Zahvalil se je: 25 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a kose19 » 01 Sep 2018, 16:23

Bakla ne porabi nič tudi ko gori. In se sama ugasne ko jo zmanjka.
kose19
 
Prispevkov: 179
Pridružen: 19 Jan 2015, 18:01
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 31

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 01 Sep 2018, 17:54

Bakla se ne prižge sama ob vstopu... :D
Takole imam jaz. Mosfet ne more umret, ker ga ni :_rolling bolje kot prej s senzorjem. Ker je bil MW se je prižigal ob mimohodu, če sem bil predolgo noter pa je ugasnil...obup, v glavnem. Zdaj se prižge, ko vrata odprem in ugasne, ko jih zaprem.
Priponke
image.jpg
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2797
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 282 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 01 Sep 2018, 18:37

Kje pa so načrti in datoteke za to stikalo?
VolkD je napisal/-a:A se da te datoteke kje dobiti, da si še ostali natisnemo ?
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1573
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 562 krat
Prejel zahvalo: 604 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a borisz » 01 Sep 2018, 19:33

Po mojem ti jih Protonček rade volje odstopil, če ga boš lepo prosil.
Saj veš, lepa beseda lepo mesto najde.
Eni se pa norce delajo iz drugih in tiste je pa potrebno zajebavati :D
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 2933
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:05
Zahvalil se je: 675 krat
Prejel zahvalo: 666 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 128

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Sep 2018, 08:33

Tole ni nič posebnega, nekaj minut risanja (in par popravkov...). step in stl v priponki.
Stikalo je mikrostikalo iz šare, je standardno, dimenzij 28x16x10 (primer na sliki)
Načrt? Hm...
Koda: Izberi vse
Faza --> stikalo --> luč
nula--> luč
Priponke
pokrov stikala.zip
stl datoteka
(221.64 KiB) Prenešeno 10 krat
Micro-switch-med-arm.jpg
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2797
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 282 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Jakey » 02 Sep 2018, 12:31

VolkD je napisal/-a:
cero je napisal/-a:Lahko pa imaš to stikalo vdelano v vrata, kot pri hladilniku.
Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1622
Pridružen: 03 Feb 2015, 14:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Sep 2018, 13:45

To je pa ja preprosto: en fotoupor, nekaj elektronike za njim in ti bo povedal, če luč sveti ali ne... :_rolling
Resno: zanimivo bi bilo videti statistiko, na koliko miljonov prebitih mosfetov zapika eno stikalo... :_dunno
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2797
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 282 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Jakey » 02 Sep 2018, 13:54

Protoncek je napisal/-a:To je pa ja preprosto: en fotoupor, nekaj elektronike za njim in ti bo povedal, če luč sveti ali ne... :_rolling
Resno: zanimivo bi bilo videti statistiko, na koliko miljonov prebitih mosfetov zapika eno stikalo... :_dunno

Mislim, da se Darko hoče izogniti faktorju napake v takem smislu, da želi uporabiti čimmanj komponent, sploh katere lahko crknejo.
In če imaš elektroniko ki ti prižiga/ugaša luč IN ŠE elektroniko, ki ti prikazuje, če je luč prižgana ali ugasnjena..si zgrešil 2 njegova kriterija.

1. Število komponent, ki lahko crknejo.
2. Porabo <1uA 24/7, ko ni nikogar v kleti.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1622
Pridružen: 03 Feb 2015, 14:57
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 140 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 02 Sep 2018, 14:38

Obe točki pokriva moja rešitev. No, pa tudi tretjo: namreč, manj kot ENO komponento boš za prižiganje luči res težko našel. Če pa komu uspe, bo bogataš...
Za shrambo/klet (jamo na sredi dnevne) ne vidim razloga, zakaj bi moral biti timer: dokler si noter, so vrata odprta, ko greš ven, jih zapreš. Torej stikalo in FD.

Glede tele izjave:
Ja in kako si potem pri hladilniku prepričan, da je luč res ugasnila. :mrgreen: Lahko bi stikalo zapikalo.


Namreč, če bi bila gornja trditev res kaj drugega kot hec (saj je smeško zraven), potem bi morali biti resno zaskrbljeni: koliko miljonov hladilnikov uporablja navadno stikalo (ajd, vsi...)? Torej ravno toliko miljonov bojazni je, da v njih luč sveti stalno, ker je stikalo lahko zapikano. ;)
Moja gornja rešitev s fotouporom samo predstavlja rešitev gornjega problema. Podobno, samo še bolj komplicirano rešitev imajo letala: 3-4 računalnike, ki sicer delajo neodvisno drug od drugega, ampak vsi delajo ENO IN ISTO; ter še eden ali dva, ki kontrolirata te PCje, če so njihove "izjave" res enake. In če niso zaženejo paniko. Pa kljub vsemu se zgodi, da letalo pade na tla... :_helpsos
Torej po tem scenariju bi moral montirati vsaj tri taka nadzorna vezja, da bi res vedel, ali je luč prižgana ali ne :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2797
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 282 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 02 Sep 2018, 16:13

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1573
Pridružen: 18 Jan 2015, 15:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 562 krat
Prejel zahvalo: 604 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 14

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 02 Sep 2018, 16:21

Pa malo že spominja na vic, ko so policaja vprašali kam gre ponoči svetloba.
Odgovor je bil : V hladilnik, kdor ne verjame naj pogleda ...... :)
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2104
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 764 krat
Prejel zahvalo: 303 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 130

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Sep 2018, 08:25

Kaj je narobe s pristopom z diskretnimi elementi in napajanjem preko RC člena ?
Ima kdo kaj podobnega narejeno ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 03 Sep 2018, 08:40

Nekje imam ene module za regulacijo kolektorskih motorjev na osnovi tiny26, ki ti je verjetno zelo domač.... Lahko poiščem.
Težava sveta je, da so inteligentni ljudje polni dvomov, medtem ko so neumni polni samozavesti. (Charles Bukowski)
s54mtb
 
Prispevkov: 8294
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1096 krat
Prejel zahvalo: 2668 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Sep 2018, 08:54

s54mtb je napisal/-a:Nekje imam ene module za regulacijo kolektorskih motorjev na osnovi tiny26, ki ti je verjetno zelo domač.... Lahko poiščem.
O vnaprej hvala. Kakšna je velikost ? Se da to dat v dozo ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a S53SG » 03 Sep 2018, 09:20

https://www.elektronika.ba/865/ir-light-dimmer-v2/
Montirano v dozi, deluje že nekaj let bp.
S53SG
 
Prispevkov: 108
Pridružen: 06 Dec 2015, 18:30
Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: powr
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 03 Sep 2018, 09:25

VolkD je napisal/-a:
s54mtb je napisal/-a:Nekje imam ene module za regulacijo kolektorskih motorjev na osnovi tiny26, ki ti je verjetno zelo domač.... Lahko poiščem.
O vnaprej hvala. Kakšna je velikost ? Se da to dat v dozo ?


Vse skupaj ti bo lahko bolj kot prototip. Tiskanina je komot enostranska.
Težava sveta je, da so inteligentni ljudje polni dvomov, medtem ko so neumni polni samozavesti. (Charles Bukowski)
s54mtb
 
Prispevkov: 8294
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 1096 krat
Prejel zahvalo: 2668 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 75

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Sep 2018, 09:34

S53SG je napisal/-a:https://www.elektronika.ba/865/ir-light-dimmer-v2/
Montirano v dozi, deluje že nekaj let bp.
Če več ne, bom videl kako je narejeno napajanje naprave.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Slavko » 05 Sep 2018, 05:32

Lahko za osnovo uporabis namenski čip iz časovnika, ostalo narediš po svoje.
V ETI- časovniku je HT46R47. Časovni razpon ima od 1s - 1teden.
Lahko pobrskam in dobiš, samo rele v časovniku je zanič-zapikan.
Slavko
 
Prispevkov: 195
Pridružen: 19 Jan 2015, 06:00
Zahvalil se je: 151 krat
Prejel zahvalo: 68 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Sep 2018, 07:45

No to bi bilo pa zanimivo.
Sicer nekaj rišem in kombiniram, a nekako ne najdem dovolj časa, da bi končal.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Sep 2018, 08:55

Morda CD4060? Ima že vgrajeno vezje za oscilator. Narediš dovolj počasen RC oscilator, na pr. 25-30Hz, deliš frekvenco z 2¹⁴ in z invertiranim izhodom Q14 in MOS tranzistorjem krmiliš rele. Ko rele izklopi, prekine napajanje iz omrežja in ni več nobene porabe. Namesto releja je lahko tiristor :?: . Napajanje je lahko neposredno iz omrežja skozi VN kondenzator in usmerniški mostiček, stabilizirano z Zener diodo.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 711
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 336 krat
Prejel zahvalo: 413 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Sep 2018, 09:08

Trenutno se trudim to narediti analogno. Ne uspeva mi najbolje, ker me vedno kaj zmoti,... si moram prav čas vzet.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Sep 2018, 09:56

Tudi jaz trenutno ne morem tega vezja praktično preveriti, ker imam polno mizo drugih stvari. Moral bi začasno vse ostalo pospraviti in se posvetiti samo temu.
Ostane problem, kako ugasniti luč, predno se izteče nastavljeni čas. V ta namen bi moral dodati še en CD4013 in en napajalnik, podoben prejšnjemu, samo za manjši tok (z manjšim kondenzatorjem). Pri vklopljenem releju in izklopljenem stikalu, bi moral dati, ob ponovnem vklopu stikala, dodatni impulz za izklop releja. :idea:
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 711
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 336 krat
Prejel zahvalo: 413 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Iztok » 05 Sep 2018, 10:22

ivor je napisal/-a:...
Ostane problem, kako ugasniti luč, predno se izteče nastavljeni čas ...

Enostavno ... STOP tipka z NC kontakti prekine napajanje vezju in releju ...
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1630
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 365 krat
Prejel zahvalo: 325 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 05 Sep 2018, 11:27

Iztok je napisal/-a:
ivor je napisal/-a:...
Ostane problem, kako ugasniti luč, predno se izteče nastavljeni čas ...

Enostavno ... STOP tipka z NC kontakti prekine napajanje vezju in releju ...
Rad bi poskusil vse skupaj rešiti z eno samo tipko.
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 711
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 336 krat
Prejel zahvalo: 413 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Sep 2018, 11:59

ivor je napisal/-a:Rad bi poskusil vse skupaj rešiti z eno samo tipko.
Natanko to je point.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Iztok » 05 Sep 2018, 12:10

ivor je napisal/-a:Rad bi poskusil vse skupaj rešiti z eno samo tipko.

Saj lahko ... dodaš še en JK flipflop (npr. 4027).
Uporabniški avatar
Iztok
 
Prispevkov: 1630
Pridružen: 04 Feb 2015, 01:00
Kraj: LJ
Zahvalil se je: 365 krat
Prejel zahvalo: 325 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 64

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 06 Sep 2018, 16:06

Evo, kako bi moral, po mojem, izgledati timer za luč.
Napajalna napetost se dobi s kondenzatorjem in usmerniškim mostičkom.
Imamo 3 napajalne napetosti: +12V-A, +12V-B in +12V-C. Za prvo in zadnjo se rabita posebna kondenzatorja in mostička, tretje je ustvarjeno iz obeh z diodama.
Ko vklopimo napetost, se ne zgodi nič, saj sta kontakt releja in komandno stikalo oba odprta. Ko pritisnemo tipko, vklopimo napajanje +12V-A. Skozi diodo pride napajanje tudi na +12V-B, ki napaja čipovje in rele. Pozitivni izhod 4013 vklopi rele, postavi se še tretje napajanje +12V-C in luč se prižge. Ko spustimo tipko, rele vzdržuje +12V-B in +12V-C in luč še vedno gori, +12V-A pa počasi pade na 0V.
Ob ponovnem pritisku na tipko, se spet postavi +12V-A, ustvari se pozitivni impulz CLK na 4013, ki mu spremeni stanje in tako prekine tok skozi navitje releja. Luč ugasne in +12V-C pade na 0V. Ko spustimo tipko, padeta še preostali 2 napajanji na 0V in nobene porabe ni več.
Med tem ko luč gori, nam 4060 pridno šteje lastne CLK impulze približno 27Hz. Če slučajno pozabimo izklopiti luč, jih čez približno 10min prešteje 2¹⁴=16384, izhod Q14 spremeni stanje, resetira 4013 in s tem ugasne luč.
Napajalna napetost je odvisna od tega, kakšno je navitje uporabljenaga releja in kakšno logiko imamo. Če rabimo 5V rele in logiko, spremenimo še Zener diodi na 5V. Serijska kondenzatorja je treba prilagoditi porabi vezja v aktivnem stanju (rele vklopljen).
Nekatere vrednosti elementov še niso označene. Moram še zbrati vse sestavne dele in praktično preveriti delovanje, na kar bo treba še malo počakati. Nekatere vrednosti so označene na pamet in jih bo treba prilagoditi.
Mislim, da je timer s 4060 dobra izbira, saj rabi majhno število elementov, ki niso kritični, so trajni in jih vsak med nami sigurno ima. Čas se lahko spremeni s spremembo enega samega upora. Lahko bi brez problema uporabili tudi drugačen monostabilni multivibrator. Ne bi smelo biti problemov pri spravljanju tega vezja v dozo za stikalo.
Priponke
Timer za luč.png
Sledi prva iteracija
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 711
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 336 krat
Prejel zahvalo: 413 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a ivor » 07 Sep 2018, 16:05

Tako je to, če človek ponoči slabo spi in se mu čudne stvari obračajo po glavi.
Nekoliko sem poenostavil prvotno vezje. Napajanje +12V-C ne rabi posebnega glajenja in omejevanja. Le en kondenzator je dovolj za vsa napajanja. Edino sem predvidel dodatno glajenje za CLK pri 4013. Morda bo dovolj za odpravo iznihavanja kontakta tipke.
Če se kdo nikakor ne more ločiti od originalnega ON-OFF stikala za luč, je tukaj verzija kjer timer sam ugasne luč ko poteče nastavljeni interval, stikalo pa lahko ostane naprej vklopljeno. Edino se je treba sprijazniti s tem, da vezje še naprej vleče neki minimalni tok, dokler je stikalo vklopljeno. Vsekakor bolje, kot da bi luč naprej gorela. Drugače stikalo uporabljamo tako kot smo bili navajeni brez timerja. Ko opazimo, da smo pozabili ugasniti luč in je ugasnila samodejno, enostavno izklopimo stikalo in ga po potrebi spet vklopimo.
Če uporabimo le tipkalo in timer brez flip-flopa, je vezje primerno za navaden stopniščni avtomat, straniščni ventilator ali kaj podobnega. Porabnik se lahko izklopi le samodejno. Zato je predviden približno 10 krat krajši časovni interval in elementi oscilatorja so temu ustrezno prilagojeni.
Pri realizaciji bi lahko izdelali enotno tiskano vezje za vse 3 možnosti in pri montaži izpustili nepotrebne elemente glede na željeno vezje. :idea:
Priponke
Timer za luč.png
Izboljšano, še ni preizkušeno
ON-OFF.png
Navadno stikalo, timer in samo en navaden RS FF
Stopniščni avtomat.png
Samo tipkalo in timer, le samodejni izklop
Imam problem za vsako rešitev. - Imam problem za svako rješenje.
Uporabniški avatar
ivor
 
Prispevkov: 711
Pridružen: 09 Feb 2015, 16:29
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 336 krat
Prejel zahvalo: 413 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a radix » 07 Sep 2018, 16:44

Če se že vleče na dan stara 4000 logika, obstajajo tudi namenski timer čipi. Eden takih je 4541.
radix
 
Prispevkov: 1195
Pridružen: 04 Feb 2015, 19:19
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 195 krat
Prejel zahvalo: 269 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 07 Sep 2018, 18:31

Oh, ja....pa samo en mali majceni PIC10F206 bi bil popolnoma dovolj... Ampak ne...zakaj ne bi raje tri 14 pinske čipe. Pa raje DIP verzijo vzemi, bo bolj "zihr" :D
BTW... ker je imel megane original luči tako, da se prižgejo s kontaktom, ob "verglanju" ugasnejo ter potem spet prižgejo me je motilo, pa sem naredil zakasnitev z RC členom in tranzistorjem (ta je krmilil originalni rele). Je 12 let delalo brezhibno... trije elementi.
Priponke
pic10f206.jpg
pic10f206.jpg (6.45 KiB) Videno 179 krat
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2797
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 227 krat
Prejel zahvalo: 282 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 60

Re: Timer za luč

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Sep 2018, 13:11

Poskušam narediti analogno z čim manj elementi.
timer.png
timer.png (7.53 KiB) Videno 120 krat


Sem se dajal z klasičnim monostabilnim multivibratorjem, a za to ni primeren, ker deluje na principu praznjenja kondenzatorja, zato ob nultem času ne starta.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 28822
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 5394 krat
Prejel zahvalo: 3694 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Prejšnja

Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost