Ojačevalnik govornih signalov

Tu bomo komentirali, popravljali, dodajali, "preizkušali" načrte in ideje. Ne gre za ogromne projekte, temveč ideje na hitro narisane na kos papija ( fotka) ali pa kako drugače. Torej stvari, ki se nekomu porodijo kot ideja spotoma, drugemu pa rešijo problem.

Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 22:55

Nekateri temu rečejo tudi komunikacijski ojačevalnik.

Pri gradnji radijske postaje sem naletel na problem, saj je bila obstoječa rešitev slaba. No nekaj sem sflikal, a nisem bil zadovoljen.
Ker se te dni na forumu obilo dajemo ravno s simulacijo sem se v LTSpice lotil tega problema.

No najprej naj problem definiram:

Potrebujem ojačevalnik, ki bo nivo signala med 0 in tja nekje do 5mV - lahko tudi 10mV dvignil na vsaj 2V. Pri tem mora biti ojačevalnik dokaj imun na motnje, ki prihajajo po napajanju. Frekvenčno potrebujemo le pas med 300 in 3000Hz. Izven tega pasu ojačanja ne želimo, oziroma naj ga bo čim manj. S tem že v startu pridobimo na stabilnosti ojačevalnika, ker je manj možnosti, da bi nekje zadeva zanihala. Zelo dobro bi bilo, če bi ojačevalnik signale z večjim nivojem ojačil manj.

Tak ojačevalnik potrebujemo v radijski postaji tako na oddajni strani, kot tudi na sprejemu. Na sprejemu se dobro obnese, ker ojači le del spektra, ki je potreben za razumevanje govora, ostalo pa slabi. Na oddajni strani pa s tem spravljamo energijo v tisti del frekvenčnega spektra, ki je za razumljivost govora potreben. Z preostalim delom, pa ne povzročamo motenj ostalim.
Različno ojačanje pri različnih nivojih signala se pri sprejemu manifestira kot nekakšen NF AGC. Na oddajni strani pa kot kompresor dinamike. Pri SSB radijski postaji tako dobimo nekaj procentov več povprečne moči. Razen tega kompenzira navade operaterjev, ki imajo, eni mikrofon pol metra od ust, drugi pa ga najraje pojedo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:01

Lotil sem se torej v LTSpice. Tule vidimo rezultat mojega igranja:
koj_sim_sin.png

Za vhodno stopnjo sem si omislil diferencialni ojačevalnik zato, ker je precej neobčutljiv za motnje, ki pridejo po napajanju. Razen tega ima to lepo lastnost, da taki stopnji lahko (dokler so signali majhni) zelo lepo spreminjamo ojačanje.
Zgornja slika pove, da dobimo na izhodu še vedno dokaj lep sinus pri 800Hz, četudi je na vhodu signal 40mV.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:08

Diferencialni ojačevalnik je v emiterskem delu napajan s tokovnim zrcalom (, ki ga dodatno krmilim).
Ker je uporabljeni filter z precej nizko impedanco sem moral dodati še tranzistor Q10, da preprečim preobremenitev diferencialnega ojačevalnika.
Filter je tipa prilagojeni eliptic, saj je dušilke z induktivnostjo 30mH nemogoče dobiti v SMD variantah. V simulaciji kljub temu zelo dobro deluje.
Celotna stopnja se napaja preko tranzistorja Q6. Ta stopnja deluje kot neke vrste velika dušilka. Na ta način še bolj izločimo motnje, ki bi eventuelno prišle preko napajanja. V simulaciji imamo V4, ki predstavlja izvor motenj z napetostjo kar 5V. Klub temu v signalu ni opaziti niti sledu te motnje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:12

koj_sim_sin_fft.png

To česar z očesom ne odkrijemo hitro pokaže FFT analiza. Tu se lepo vidi, da je pod temi pogoji (torej 5V motnje) motnja za okrog 30db nižja od koristnega signala. Ocena je, da bo to povsem dovolj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:23

Nadaljujem opis vezja:
V filtru boste opazili R25, R26, R27. Ti upori predstavljajo izgube tuljave. Te malo SMD tuljavice imajo kar tanko žico, ki pa jo je pri teh visokih induktivnostih precej. Zato imajo lahko tudi nekaj Ω upornosti.
No tule se še enkrat izkaže, da izgube niso vedno slaba stvar. Dejansko sem tudi v vezju pustil te upore. Zakaj bom povedal v nadaljevanju. Celoten filter ima precej nizko karakteristično upornost in dobro deluje le, če je pravilno zaključen (R28).
Sledi ponovno napetostno ojačanje signala t Q5. Upori okrog tega tranzistorja definirajo delovno točko na način, da ta stopnja deluje zelo stabilno. Upor R13 določa ojačanje te stopnje. Za različne namene uporabe bomo z njim prilagodili velikost ojačanja celega ojačevalnika( signali iz mikrofona so ponavadi večji, kot signali iz demodulatorja).
Sledi Q7 in Q8, ki prilagodi izhodno impedanco na precej nizko vrednost - okrog 100 Ω.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:28

Tako nizko izhodno impedanco potrebujemo zaradi dveh stvari - zato, da lahko signal peljemo dalje na stopnjo, ki ima tudi nizko vhodno impedanco in s tem zmanjšamo možnost vdora motenj (ojačevalniki z visoko impedanco na vhodu, brnijo, če primemo za vhod).
Drug razlog pa je detektor nivoja, ki je narejen z diodo dvojno BAT54. Izhod tega detektorja preko filtra krmili ojačanje prve stopnje tega ojačevalnika.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:39

Oglejmo si še, kako deluje filter v tem ojačevalniku. Za to sem uporabil .ac analizo.
koj_sim_sin_odz_fr.png

Modra črta predstavlja nivo vhodnega signala. Zelena pa to kar dobimo na izhodu.

Pukelj na 30Hz bi še lahko potlačil že samo z izbiro veznih kondenzatorjev C1, C4 in C7. Lahko tudi v povratni vezavi z C11. Ampak glede na to, da so to ponavadi kondenzatorji z kar veliko toleranco, se s tem nisem kaj dosti igral, ker tisti pukelj ni pomemben in je tako in tako skoraj 10db pod črto propustnosti filtra.

Mnogo bolj je koristno spoznanje, da upori R25, R26 in R27 zelo vplivajo na valovitost prepustnega obsega. Večji kot so, manjša je valovitost. To me je zelo razveselilo, saj tuljav s tako veliko induktivnostjo v mali SMD obliki, z velikim Q preprosto ni za dobiti. Izgube so tu do neke mere torej zaželene.
Simulacija se je tu izkazala kot zelo koristna stvar. Bomo videli kaj bo prinesla realnost.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:45

To česar Z LTSpice ne znam narediti sem naredil skoraj peš. Meril sem izhodno napetost pri frekvenci 800Hz in spreminjal nivo vhodnega signala.
koj_sim_sin_odz.png
koj_sim_sin_odz.png (9.93 KiB) Videno 566 krat
Obe X in Y os sta v mV.

Tu se torej vidi kompresijo signala, oziroma AGC delovanje (audiofili bi me za tole razsekali na delčke in jih zakopali vsakega na svoj konec sveta).
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Feb 2018, 23:56

No v tej točki se je moja simulacija nehala. Zelo bi si želel, da bi z LTSpice znal dobiti tudi ta zadnji diagram. No pomagal sem si kar z meritvami in exel tabelo, ki je potem dala diagram.
koj_sim_sin_table.png
koj_sim_sin_table.png (1.69 KiB) Videno 561 krat


No v tej točki se je moja simulacija nehala. In lotil sem se zadevo narediti v relanosti. Najprej sem prerisal načrt v Altium.
Pri tem sem zagrešil eno napako, ki sicer ni bistvena, a me sedaj presneto moti.
Upore, kondenzatorje in ostale elemente nisem označil z enakimi oznakami kot so bili označeni v LTSpice. Bom vedel za drugič.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 00:01

Za vse, ki bi se radi s tem igrali, dajem na razpolago datoteko:
NF_Sirij2.rar
(2.13 KiB) Prenešeno 5 krat


Bom pa tudi vesel, če mi bo kdo pokazal, to kar nisem znal narediti - meritev odziva glede na različno amplitudi vhodnega signala.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 00:12

koj_sim_sch.png

Tako načrt je v Altuimu. Nekateri footprinti sicer manjkajo, a za silo bo. Mogoče se bo kdo spotaknil v to, da sem porabil kar 9 tranzistorjev. Dva pomisleka sta - zakaj tako dosti in ali nebi raje dal operacijski ojačevalnik.

Operacijski ojačevalnik ne, ker ne želim imeti niti v eni stopnji več ojačanja kot je to nujno potrebno. Preveč zelo hitro pride do oscilacij. Druga stvar zakaj operacijski ojačevalnik ne, je šum. Šum vsake take naprave je v glavnem definiran z šumom prve stopnje pomnožene z ojačanjem posameznih stopenj. Negativna povratna vezava, ki sicer definira ojačanje stopnje z operacijskim ojačevalnikom v glavnem na ojačanje šuma nima enakega vpliva kot na koristen signal. Razmišljanja o šumu in operacijskih ojačevalnikih lahko nadaljujemo v kaki drugi temi (tu bom mogoče nekoč dodal link).

Število tranzistorjev me niti malo ne moti. Tole ne bo nek velikoserijski produkt, kjer treba paziti na vsak cent. Če z enim ali z petimi tranzistorji več, dosežem to kar želim, potem je to natanko to kar hočem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 00:22

koj_tiv.png

Nekaj truda je pa le bilo treba, da tole spravim na enostransko tiskano vezje. Pravzaprav sem kar ponosen, da mi je uspelo.

Vezje nima lukenj za pritrditev. Tokrat mi je pomembno le, da tole dobro dela. Kako bom vezje uporabil naprej še ne vem. Verjetno bo del kakega drugega večjega vezja. Mogoče tudi kot modul, ki se nekam natakne.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 00:24

koj_tiv3D.png
3D slikico ste nekateri že videli, a jo vseeno dodajam.
To kar na tej sliki ni v redu so napačni footprinti, pravzaprav le 3D telesa za tranzistorje in dušilke. V prihodnosti bom zrisal tudi to.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 00:28

oja-tiv1.jpg
No tiskano vezje je tudi že narejeno. Če uspem zbrati vse čudne vrednosti kondenzatorjev, bomo jutri že vedeli kakšne so razlike med realnostjo in virtualnim svetom.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a gumby » 12 Feb 2018, 08:59

VolkD je napisal/-a:To česar Z LTSpice ne znam narediti sem naredil skoraj peš. Meril sem izhodno napetost pri frekvenci 800Hz in spreminjal nivo vhodnega signala.

Malo je treba čira-čara, ampak se da. Poženi simulacijo, poglej error log (ctrl+l), desni klik -> "Plot .step’ed .meas data", dodaj parameter, ki bi ga rad gledal (ctrl+a).
Priponke
NF_Sirij2.asc.txt
odstrani .txt na koncu
(10.02 KiB) Prenešeno 4 krat
gain_plot.png
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1986
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 433 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Feb 2018, 10:13

Ali ta ojačevalnik govornih signalov pravilno ojačuje tudi digitalne signale?
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3847
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1227 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 10:45

Vprašanja ne razumem povsem. Lahko samo predvidevam kaj si hotel vprašati.
Verjetno te skrbi, če bo s takim ojačevalnikom mogoče delati PSK31, FT8 in podobne komunikacije? Odgovor je pritdilen. Pasovna širina, ki jo uporabljajo te modulacije je manjša kot pasovna širina govora.

Če pa gledamo sam digitalni signal, torej kvadraten pulz z neko osnovno frekvenco recimo 800Hz, potem je odgovor že drugačen. Ni sicer čisti NE, temveč je treba povedati, da so preko takega ojačevalnika prenešeni pulzi bistveno drugačne oblike. Se jih pa da ponovno regenerirati.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 10:54

Poskusil sem malo s simulacijo.

Če na vhod pripeljemo tole:
koj_sim_pulse_inp.png


Bomo na izhodu dobili tole:
koj_sim_pulse.png
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 11:03

Evo, je že pospajkana,...
oja-tiv2.jpg


Zdaj pa sneg kidat :(
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Feb 2018, 11:38

Mislil sem PSK31, FT8,... Vprašal sem pa zato, ker na programi dekodirajo vse kar dobijo v 3kHz širokem pasu. To pa je tudi meja tega ojačevalnika.
lGTY-sW4_6yrhbEtuOhvmMWv-qZtASHQSb516Itjtk4.png
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3847
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 610 krat
Prejel zahvalo: 1227 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 225

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 11:58

Kroko je napisal/-a:Mislil sem PSK31, FT8,... Vprašal sem pa zato, ker na programi dekodirajo vse kar dobijo v 3kHz širokem pasu. To pa je tudi meja tega ojačevalnika.
Ja, ti signali gredo skozi ojačevalnik nemoteno. Pravzaprav se celo nekoliko izboljša razmerje signal šum, kar na dekodiranje pozitivno vpliva.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 15:40

IMG_20180211_204954.jpg
IMG_20180211_205003.jpg
Zdaj bo treba pa zadevo spraviti v življenje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a DusanK » 12 Feb 2018, 16:13

Sicer nimam pojma... pa vendar:
Na vezju vidim 3 smd 0 Ohm upore/brike. Navadno se uporabijo kot most, da gre lahko spodaj pod njim kaka linija ali pa za lažje kasnejše servisiranje, da z odstranitvijo odklopiš določen del vezja.
Tukaj pa ne vidim smisla teh treh brik, saj bi lahko namesto njih enostano povlekel linijo.
Ko pa sem pogledal načrt narejen v Altiumu, bi morali biti na teh treh mestih 10 Ohm smd upori (R12, R13 in R14).
Zakaj so 0 Ohm ?

Če gledam narejeno plato in jo primerjam s 3d plato in načrt v Altiumu, imaš za R19 tudi drugo vrednost (namesto 5k6 je 8k2).
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2110
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 996 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 169

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 16:41

No tisti 0R0 niso tam brez veze.
Pri sumulaciji sem jih dal tja, ker so nadomeščali izgube v tuljavi. Kasneje sem opazil, da se s temi upori zelo lepo uravnava valovitost. V realnem vezju sem startal z 0R0, bom videl kako bo z valovitostjo, če bo velika, jih bom povečal.


DusanK je napisal/-a:Če gledam narejeno plato in jo primerjam s 3d plato in načrt v Altiumu, imaš za R19 tudi drugo vrednost (namesto 5k6 je 8k2).
Tule pa si, kot je videti našel napako pri sestavljanju. Za to sem ti pa res zelo hvaležen.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a DusanK » 12 Feb 2018, 18:31

Daj 3D sliko bolj pravokotno na elemente, morebiti se najde še kaj.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 2110
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 555 krat
Prejel zahvalo: 996 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 169

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a mondxxi » 12 Feb 2018, 18:39

Tudi jaz nimam pojma in zato sprašujem čemu sta D1 in D2 na načrtu obrnjeni tako?
Več glav več ve.
mondxxi
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 29 Jan 2015, 11:00
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 41 krat
Prejel zahvalo: 45 krat
Uporabnika povabil: Bizgec65
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 12 Feb 2018, 18:43

Od kje ime Sirij ?
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 1894
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 701 krat
Prejel zahvalo: 261 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a gumby » 12 Feb 2018, 20:44

VolkD je napisal/-a:Pri sumulaciji sem jih dal tja, ker so nadomeščali izgube v tuljavi.

Ni nobene potrebe po tem, tuljavi lahko direktno določiš serijsko upornost (tudi serijsko/paralelno kapacitivnost).
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 1986
Pridružen: 14 Jan 2015, 19:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 433 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 50

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 20:51

eldi2011 je napisal/-a:Od kje ime Sirij ?
So že drugi vprašali.
To bo ime nove radijske postaje. No nekatere dele tega bom dal tudi v ubitx, preden dam ploščice za vse ostale.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 12 Feb 2018, 20:56

gumby je napisal/-a:Ni nobene potrebe po tem, tuljavi lahko direktno določiš serijsko upornost (tudi serijsko/paralelno kapacitivnost).
Ja, ampak se je izkazalo za koristno imeti tam možnost dodati upore. Zaenkrat so 0r0. Verjetno bo nekaj v rangu med 2 in 20Ω
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a LiPo » 14 Feb 2018, 19:46

VolkD je napisal/-a:Poskusil sem malo s simulacijo.

Če na vhod pripeljemo tole:
koj_sim_pulse_inp.png


Bomo na izhodu dobili tole:
koj_sim_pulse.png



Laično vprašanje: ali ne bi bilo bolje uporabiti kak IC?
Predvsem zaradi manjšega vezja in seveda manj elementov?

LPG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 654
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 78 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Feb 2018, 21:13

LiPo je napisal/-a:Laično vprašanje: ali ne bi bilo bolje uporabiti kak IC?
Predvsem zaradi manjšega vezja in seveda manj elementov?
Manjše vezje in manj elementov je seveda res dober argument.
Verjetno si mislil na operacijske ojačevalnike (OpAmp). Razen tega da radi šumijo, imajo zelo velika ojačanja in vsaka motnja, ki zaide na +- vhod se s tem ojačanjem pojavi na izhodu. Ojačanje sicer lahko kontroliramo z dvema uporoma, a s tem kontroliramo ojačanje celega vezja, ne pa ojačevalnika samega. Drug problem - taka vezja imajo običajno precej večji šum. Tudi ojačevalniki (OPAmp) z zelo nizkim šumom se še vedno izkažejo kot manj uporabni.
Zakaj se takemu šumu težko izognemo lahko v posebni temi.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Ojačevalnik govornih signalov

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Feb 2018, 21:58

No danes pa še tole:
IMG_20180222_203049.jpg

Upam, da se bom izognil tistim ogromnim kondenzatorjem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 25230
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4640 krat
Prejel zahvalo: 3388 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255


Vrni se na Načrti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost