Napisal/-a koala33 » 05 Jul 2024, 21:30
Se popolnoma strinjam z radix-om. V povezavi z Iskro Otoče se pojavi kar nekaj tujih imen. BBC Goerz metrawatt, BBC Gossen Metrawatt, Metra Blansko, Ganz, ICE. Pojavljajo se identični modeli multimetrov z različnimi oznakami:
- Multimetri UNIGOR proizvajalca Goerz so zelo podobni ali identični multimetrom Iskra US3a in b, US4a,b in c, UNIMER 2,10,13,16,20,21.
- Multimetri MINITEST proizvajalca Goerz so zelo podobni ali identični multimetrom Iskra US6a, IU102, UNIMER1,3,4 in 33.
- Multimetri METRAMAX proizvajalca Gossen so zelo podobni ali identični multimetrom Iskra serija MI70xx.
- Multimeter 680-E proizvajalca ICE je zelo podoben ali identičen multimetru Iskra US5a.
- Merilniki proizvajalca Metra Blansko so zelo podobni ali identični merilnikom Iskra serija PU (merilniki osvetlitve, izolacije) in serija PK (tokovne klešče).
- merilniki proizvajalca Ganz so zelo podobni ali identični merilnikom Iskra serija BL, FL in EL (laboratorijski merilniki z večjo natančnostjo).
- Merilnik JK 5000 N ni proizvod iskre, se pojavlja tudi z nalepkami drugih proizvajalcev. Zanimivo je, da so na identičnih merilnikih nalepljene nalepke različnih proizvajalcev. Očitno so se merilniki izdelovali v sodelovanju med proizvajalci. Mogoče bi o tem sodelovanju vedel kaj več Peter PPG78, nekdaj zaposlen v Iskra Otoče.
Pri Iskra Horjul sem pa opazil samo sodelovanje s Češko Teslo (osciloskop BM566 in pa še nekaj avdio merilnikov sem zasledil na netu).
Zbiram pa vse, kar vsaj malo diši po Iskri, tudi če je tovarniško samo nalepka preko nekega merilnika nalepljena, zato je tudi JK 5000 N v moji zbirki, pa še kaj podobnega se najde.
LP, Aljoša