Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

Vse kar je v povezavi z ARM-Cotrex-M procesorji. Sem spada tako HW kot SW.

Moderator: tilz0R

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a krko » 10 Jan 2018, 18:44

Mislim da bi moralo biti... za alternativo se lahko vzame celotno Tržaško ulico, ne vem pa kako je s cono parkiranja v soboto.
krko
 
Prispevkov: 970
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a mirkatmir » 10 Jan 2018, 19:04

Kroko je napisal/-a:Kje je alternativno parkirišče?

Nasproti avtobusne postaje je ogromno parkirišče brez plačila parkirnine. Potem pa se sprehodiš 150 metrov do prizorišča.
plac.jpg
lp, Miran (Miro S51SK)
Uporabniški avatar
mirkatmir
 
Prispevkov: 976
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:05
Kraj: Ribnica - JN75IR
Zahvalil se je: 132 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 18

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a powr » 10 Jan 2018, 19:29

krko je napisal/-a:Trg padlih borcev 5.
Parkira se lahko od rdeči črti, vhod je kjer je modra.


Večji del tiste rdece crte ni dovoljeno parkirati. Okoli radiokluba, kjer se srecamo je dovoljeno parkirati v modre parkirne boxe, kjer je potrebno zamenjati parkirni listek vsako uro oziroma plačati parkiranje. To velja do 13 ure. če parkirišč okoli kluba ne bo dovolj sem na sliki oznacil alternativno parkirisce z P črko. Vhod je oznacen s puščico.
Priponke
s59dem.PNG
powr
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:30
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a krko » 10 Jan 2018, 20:09

Ok, glede listkov nisem vedel ;)
krko
 
Prispevkov: 970
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a marko » 10 Jan 2018, 21:21

Če je kdo iz Loškega konca in bo šel čez Žiri, se lahko dobimo v Žireh in gremo skupaj, da se malo spoznamo in poklepetamo :) Jaz lahko še 4 peljem. Pa še parking bomo optimizirali.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 10 Jan 2018, 22:31

Jaz pridem iz smeri novega mesta. Lahko poberem koga na dolgem mostu.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 10 Jan 2018, 22:39

tilz0R je napisal/-a:Jaz pridem iz smeri novega mesta. Lahko poberem koga na dolgem mostu.

Kaj pa kaj prej, recimo Novo mesto?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1793
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 11 Jan 2018, 00:14

zanka je napisal/-a:
tilz0R je napisal/-a:Jaz pridem iz smeri novega mesta. Lahko poberem koga na dolgem mostu.

Kaj pa kaj prej, recimo Novo mesto?


Tudi to se lahko dogovorimo.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a DomenV » 11 Jan 2018, 01:23

tilz0R je napisal/-a:Jaz pridem iz smeri novega mesta. Lahko poberem koga na dolgem mostu.


Če lahko bi se ti jaz pridružil.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 286
Pridružen: 18 Jan 2015, 23:38
Kraj: Ljubljana, Trbovlje, Ivančna Gorica
Zahvalil se je: 35 krat
Prejel zahvalo: 44 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 11 Jan 2018, 10:52

Da bo imel vsak material na svojem PC-ju, prilagam povezavo kjer se lahko vse prenese, vključno z slide-i.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... G8xeHVMWVE

Ne pozabi! Potrebuješ USB -> MINI USB kabel.
Edit: Agenda ki je na slajdi se ne ujema z to v tej temi. Pravilna je ta v tej temi.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a silvov » 11 Jan 2018, 11:10

Tudi jaz lahko koga poberem v Domžalah ali v Ljubljani.

Lp
silvov
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 09 Feb 2015, 11:21
Zahvalil se je: 11 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2018, 11:27

Člani društva dobijo razvojno ploščo NUCLEO-F072RB brezplačno, ostali pa jo bodo morali kupiti. Jih je pa za vse dovolj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26483
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4878 krat
Prejel zahvalo: 3499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2018, 11:31

marko je napisal/-a:A je kakšna alternativa uVisionu?
Jaz tega MDK ne morem instalirat na XP (32 bitni) notebook. Mi javi, "not a valid 32 bit app". V hardware requirements sicer piše, da je za 32 in 64 bitne.
Meni je na prenosnika, ki je 32biten instaliralo brez problemov.
Verjetno bo torej težava v čem drugem ne v 32 bit sistemu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26483
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4878 krat
Prejel zahvalo: 3499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2018, 11:37

Prijavljeni:
Koda: Izberi vse
D  DomenV
D  forest70
N  JakaP
D  jmivsek
D  klemen88
D  Kroko
D  marko
D  mirkatmir
D  pluton
D  powr
D  primozsu
D  RaInfFiMa
D  Rudip
N  S53SG
D  silvov
D  VolkD
D  xfce
D  zanka

Legenda

D - član društva
N - krije NUCLEO-FO72RB sam.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26483
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4878 krat
Prejel zahvalo: 3499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 11 Jan 2018, 12:32

Grem iz KP proti Postojni. Je kakšen interesent za sedež v avtu?
Edini pogoj je, da najkasneje ob 18.30 zapustimo Postojno zaradi drugih mojih obveznosti.
Ma kaj se še ukvarjaš z njim.
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 506
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a marko » 11 Jan 2018, 13:18

VolkD je napisal/-a:
marko je napisal/-a:A je kakšna alternativa uVisionu?
Jaz tega MDK ne morem instalirat na XP (32 bitni) notebook. Mi javi, "not a valid 32 bit app". V hardware requirements sicer piše, da je za 32 in 64 bitne.
Meni je na prenosnika, ki je 32biten instaliralo brez problemov.
Verjetno bo torej težava v čem drugem ne v 32 bit sistemu.


Na XP-jih?
Kot sem opazil v MDK 5.0 ne dela v XP, samo 4.0. Na 7 pa (preverjeno) dela tudi na 32 bitnih.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 11 Jan 2018, 15:49

marko je napisal/-a:Xa XP-jih?
Kot sem opazil v MDK 5.0 ne dela v XP, samo 4.0. Na 7 pa (preverjeno) dela tudi na 32 bitnih.
A sedmica pa ne gre gor ?
Počasi boš moral itak dat kaj novejšega, ker bo vedno več programov, ki ne bodo marali XP-je.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26483
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4878 krat
Prejel zahvalo: 3499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a marko » 11 Jan 2018, 15:53

Jep, 7 bo treba gor dat..
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a powr » 11 Jan 2018, 20:24

instaliram keil, grem v licence management in skopiram tisto kodo not ampak je tipka add LIC siva. stm32f0 v package managerju dokler ne instaliram licence verjetno ni?
kaj delam narobe?
prilagam screenshot
Priponke
keil.PNG
powr
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:30
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a klemen88 » 11 Jan 2018, 20:26

Žal nebom mogel priti. So mi v klubu “zrihtali” pripravljalno tekmo. Prostor odstopim drugemu, če je pa mogoče bi pa sam kupil board s katerim boste delali, da bom lahko potem doma po video sodeloval, če se bo snemalo.

Lp
klemen88
 
Prispevkov: 172
Pridružen: 04 Feb 2015, 13:21
Kraj: Slovenj Gradec
Zahvalil se je: 32 krat
Prejel zahvalo: 6 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 11 Jan 2018, 20:38

powr je napisal/-a:instaliram keil, grem v licence management in skopiram tisto kodo not ampak je tipka add LIC siva. stm32f0 v package managerju dokler ne instaliram licence verjetno ni?
kaj delam narobe?

Klikni na Get LIC via Internet na desni strani tega okna, to kodo vpišeš tja, potem pa dobiš novo, ki jo vpišeš tja, kjer si jo želel vpisati sedaj.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1793
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a marko » 12 Jan 2018, 02:00

Gledam cene Keil MDK. A to oni resno? Od $4k do $12k. A je resno kdo pri nas, ki to uporablja?
Kaj je tako posebnega pri tem IDE / compilerju ? Spet izhajam iz AVR Studia, ki ima vse zastonj - kaj tu toliko stane? Teh 10.000 devicov? Je toliko boljša koda? Težko namreč najslabši kompiler toliko zaserje kot pa najslabši programer. ARM licenca? (Tudi AVR studio jo ima). Ni mi jasno kaj lahko upraviči tak strošek.. saj ne rečem, da razvoj okolja ni stal 1.000.000 eur, ampak v primerjavi s konkurenco ?
Noro kam gre svet.. za en mali mikrokontroler plačat tak znesek. Hudo.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 12 Jan 2018, 07:50

marko, je. Bolj kot ne vsa večja podjetja to uporabljajo. Ali pa EWARM.

Zakaj 12k? Ker dobiš mnogo boljši prevajalnik kot je GCC. To so dejstva, ki jih najdeš na keil.com, vsaka verzija je boljša. V IDE-ju dobiš integriran compiler + debugger, kar pri GCC-ju ni čisto res in ni vedno tako enostavno debug izvajati.
Zraven dobiš cel kup middleware-ov, kot so FAT, USB host/device, IP stack, pa še se jih najde. Poleg tega pa tudi podpira ogromno enih debugging tool-ov in je generičen prevajalnik aka za vsak ARM device lahko prevedeš, če mu le daš informacije o napravi aka memory size&position, etc.

Mislim, da je cena upravičena. Isto, kot bi primerjal Altium in Eagle po ceni.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 12 Jan 2018, 08:32

Ponudba in povpraševanje. Tako, da je cena teh orodji (Altium, Kiel, ...) prirejena večjim podjetjem z zahoda. Če imaš zaposlenega inženirja, ki več kot 4 ure/dan uporablja Altium, je cena začetnega nakupa in obnovitev licence zanemarljiva s stroški, ki jih podjetje da za plačo zaposlenega.

Dodatno je treba upoštevati, kar je napisal tilz0R. Taki paketi vsebujejo vse. Saj se da do vseh teh podsklopov priti ceneje, vendar so to ločene rešitve in jih je težje integrirati. Poleg tega je IT službi lažje če rabi vzdrževati samo en program kot sklop desetih. Da ne govorim o medsebojnih odvisnostih (e.g. x plugin za eclipse dela zamo z y verzijo gcc-ja). Tako je vzdrževanje fragmentiranih orodji na dolgi rok bistveno zahtevnešje.

Dejstvo da ti Kiel-ov C prevajalnik prevede hitrejšo/manjšo kodo kot gcc ali pa da autoruter v Altiumu nariše lepše vezje, z manj EMC problemi kot v Eaglu je po navadi bistveno nižje po prioriteti kriterijev kot zgoraj naštete lastnosti.

V manjših podjetjih, kjer en inženir riše sheme in vezja (Altium), programira FPGA-je (Xilinx), MCU-je (Kiel), simulira (MATLAB, Ansys ...), se pa matematika seveda spremeni in je cena teh orodji že bolj kritična
MitjaN
 
Prispevkov: 57
Pridružen: 24 Feb 2015, 12:45
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 24 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Jan 2018, 08:38

Ne pozabite, da potrebujete s seboj USB kabel za priklop nucleo boarda.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3909
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 614 krat
Prejel zahvalo: 1253 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 230

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a RudiP » 12 Jan 2018, 11:27

RaInfFiMa je napisal/-a:Grem iz KP proti Postojni. Je kakšen interesent za sedež v avtu?
Edini pogoj je, da najkasneje ob 18.30 zapustimo Postojno zaradi drugih mojih obveznosti.



Bi šel s tabo, prispevam za gorivo. Javi kje se jutri dobiva.

LP Rudi
RudiP
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:48
Zahvalil se je: 100 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a powr » 12 Jan 2018, 17:49

Zanka hvala za odgovor, sem rešil takoj ko sem prebral.

Evo in isti problem v cube
V help meniju nimam opcije manage packages?
Sem zdownlovdal sploh pravi program?
v install libraries imam instalirano stm32 ...
prilagam screen
Priponke
cube.jpg
powr
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:30
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 12 Jan 2018, 17:54

Kroko je napisal/-a:Ne pozabite, da potrebujete s seboj USB kabel za priklop nucleo boarda.

In to MINI (ne mikro, kot je običajen pri telefonih).
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 814
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1167 krat
Prejel zahvalo: 255 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a powr » 12 Jan 2018, 18:02

Drugače pa imejte s sabo kak razdelilec. Ocenjujem da bomo potrebovali med 2 in 4 razdelilce s podaljški, ker je večina miz opremljenih z vtikači, ne pa vse.


Dobimo se okoli 9 ure v radioklubu oz še pred tem na kavi čez cesto :)
powr
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:30
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 12 Jan 2018, 19:32

powr je napisal/-a:Zanka hvala za odgovor, sem rešil takoj ko sem prebral.

Evo in isti problem v cube
V help meniju nimam opcije manage packages?
Sem zdownlovdal sploh pravi program?
v install libraries imam instalirano stm32 ...
prilagam screen



Install new libraries bo tudi ok.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a powr » 12 Jan 2018, 20:05

Hvala tilzOR
powr
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:30
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 12 Jan 2018, 22:04

Ali je smiselno s seboj imeti kakšno tipko, ledico, pot, ... Skratka nekaj "interaktivnega"?
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3909
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 614 krat
Prejel zahvalo: 1253 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 230

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 12 Jan 2018, 22:12

Uporabili bomo adc z internim senzorjem, gumb in led ki sta na boardu.
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a powr » 13 Jan 2018, 16:51

20180113_154415.jpg
powr
 
Prispevkov: 118
Pridružen: 14 Jan 2015, 22:30
Zahvalil se je: 17 krat
Prejel zahvalo: 16 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Kroko » 13 Jan 2018, 22:43

Jaz bi se še tule zahvalil za predavanje. Meni (in še komu) se je zdelo zelo zanimivo.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3909
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 614 krat
Prejel zahvalo: 1253 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 230

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Jan 2018, 23:02

Moram povedati, da sem se ogromno naučil. Sem sicer izbral malo neprimeren prostor in sem zato potem imel težave z gledanjem na projekcijo, posledično pa s prepisovanjem s tipkovnico, ki za povrh ne ustreza :(
Kljub vsemu sem naredil vse, kar je bilo potrebno.

Zaenkrat moram še urediti vtise, jutri preizkusiti stvari še sam, da se zadeva uleže in zato, da imam malo več časa za raziskovanje. V tako kratkem času sem preprosto dobil preveč informacij in me je malo odneslo. Zaenkrat mi je všeč, a bo treba vse še enkrat preizkusiti in novo pridobljeno znanje utrditi.

Pohvale predavatelju za predavanje in za potrpljenje z nami.

@Tilz0R, ne se zahvaljevati, ker te bom vseeno še mučil z vprašanji.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26483
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4878 krat
Prejel zahvalo: 3499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a Pluton » 14 Jan 2018, 00:23

Hvala za nadvse poučno predavanje. Upam, da bo posnetek čimprej na voljo.
Uporabniški avatar
Pluton
 
Prispevkov: 301
Pridružen: 24 Jan 2015, 15:44
Kraj: Slov. Konjice
Zahvalil se je: 89 krat
Prejel zahvalo: 31 krat
Uporabnika povabil: drakslar
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a JakaP » 14 Jan 2018, 01:04

Tilen, hvala za kvalitetno in poučno predavanje!
JakaP
 
Prispevkov: 158
Pridružen: 23 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a s57nbk » 14 Jan 2018, 10:20

Bo za nas neudeležence seminarja tudi kaj gradiva ?

Lp
Bojan
s57nbk
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 21 Jan 2015, 19:46
Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 14 Jan 2018, 10:28

s57nbk je napisal/-a:Bo za nas neudeležence seminarja tudi kaj gradiva ?

Lp
Bojan

Glej mapo Slides znotraj USER_DISK.zip z naslova https://drive.google.com/drive/folders/ ... G8xeHVMWVE
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1793
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Jan 2018, 10:33

s57nbk je napisal/-a:Bo za nas neudeležence seminarja tudi kaj gradiva ?
Posnetki bodo, a jih je treba prej urediti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 26483
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 4878 krat
Prejel zahvalo: 3499 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 14 Jan 2018, 16:20

Hvala Tilen za lepo in poučno delavnico.
Ma kaj se še ukvarjaš z njim.
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 506
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a silvov » 14 Jan 2018, 17:41

Tudi jaz bi se zahvalil Tilnu za poučno in dobro izvedeno predavanje.

Lp, Silvo
silvov
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 09 Feb 2015, 11:21
Zahvalil se je: 11 krat
Prejel zahvalo: 2 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 1

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a marko » 14 Jan 2018, 18:45

Jaz sem izvedel točno to, kar sem od tega seminarja pričakoval. Brez nepotrebnega nakladanja in gola dejstva. Najbrž bom v bližnji prihodnosti, postopoma res presedlal na te uC.

Tako, da hvala Tilnu in Društvu, da ste poskrbeli za prostore, platke in predavanja.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 886
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 106 krat
Prejel zahvalo: 112 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 61

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 14 Jan 2018, 23:00

No, pa mi je iz prve uspel naložiti blinky, spisan izključno v C99, arm-none-eabi-gcc in seveda Linux. :D

Bilo je odlično in želel si bi še več takšnih in podobnih predavanj.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1793
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 15 Jan 2018, 10:57

Poklon predavatelju za odličen nastop in dobro obvladovanje poteka delavnice.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 814
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1167 krat
Prejel zahvalo: 255 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a RaInfFiMa » 15 Jan 2018, 11:12

Jaz očitno obožujem debele knjige.
Dve zanimivi na to temo:

1. http://www.cs.indiana.edu/~geobrown/book.pdf
2. Mastering the STM32 Microcontroller by Carmine Noviello, Publisher : Leanpub, Published : 2016 (https://www.carminenoviello.com/)
Ma kaj se še ukvarjaš z njim.
Uporabniški avatar
RaInfFiMa
 
Prispevkov: 506
Pridružen: 26 Jan 2015, 13:19
Kraj: Sv. Marija na hribu (nad Koprom)
Zahvalil se je: 269 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a tilz0R » 16 Jan 2018, 00:43

Jaz tudi mislim da je uspel dober dan, čeprav sem prepričan da vsi niste odnesli kar ste pričakovali. Vsak po svoje, žal.

Danes me je presenetil zanka s spodnjo temo:
viewtopic.php?f=29&t=10654

Nisem prepričan ali je to eksperiment ali realno programiranje. Če je realno, potem predlagam da v daljni prihodnosti do 3 mesecev (lahko tudi prej, odvisno od vas) naredimo en conf call ali vox (kakorkoli temu rečete) ter vam pokažem še programiranje z LL driverji ali direktno z registri. Vse je odvisno od vas, vaše želje po znanju in/ali časa.

Vsi ste uporabljali 8-bitinke in tam ste bili navajeni direktnih registrov. Takšen koncept se lahko obdrži tudi tukaj, zato bi to bilo mogoče dobro.
Po želji!

RaInFiMa: druga knjiga je preverjena in je res super. Vredna vsakega centa za začetnika in STM32.

lpTM
Knowledge sharing is people' caring., T. MAJERLE
Uporabniški avatar
tilz0R
 
Prispevkov: 1393
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:12
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 182 krat
Prejel zahvalo: 341 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a xfce » 16 Jan 2018, 01:04

@tilz0R predavanje je bilo zares izvrstno. Glede na čas smo zelo veliko odnesli. Sem zelo zadovoljen. Sam že svoj izdelek selim na cortex m0+ in veliko osnovnih informacij pride zelo prav. Pri teh zadevah se mi zdi, da si zelo pohitriš učenje, če dobiš neko celotno sliko kaj se vse da in na kakšne načine. Saj pač znam praktično vse iz 8 bitnikov, samo do enih stvari enostavno ne prideš. Če pa nekje vidiš nekoga, katere programe uporablja, dokumentacijo, način pogramiranja se pa lahko dalje zelo preprosto znajdeš sam. Če bo dodatno predavanje o LL driverjih, direktnem delu z registri, več o DMA itd, bi se udeležil VOX-a ali delavnice. Ko pride video si ga ponovo pogledam.

Vse pohvale organizatorjem delavnice. Sem zainteresiran, tudi za fizično delavnico.
xfce
 
Prispevkov: 534
Pridružen: 14 Feb 2015, 12:38
Kraj: Poljane nad Škofjo loko
Zahvalil se je: 66 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 26

Re: Kako začeti z 32bitnimi STM procesorji

OdgovorNapisal/-a zanka » 16 Jan 2018, 10:19

Saj na začetku smo narediti Blinky tudi z iskanjem naslovov po registru. 8-)
Mi je pa potem način z
Koda: Izberi vse
RCC->AHBENR |= RCC_AHBENR_GPIOAEN;

postal všeč, ker je to način, kako se dela na AVR. Sedaj tudi razumem, da s puščico zmanjšamo količino kode, sicer bi zaradi vsakega UART podvajali kodo. Sedaj si moram najti le še primerno okolje, ki mi bo besede samodokončal, saj so te zelo dolge.

Ni mi pa všeč način preko LL, kjer se navede vse lastnosti recimo GPIO, potem pa gre LL (LL_GPIO_Init) po zanki in nastavlja registre. Zdi se mi brezvezno, da se nastavlja registre, ki vsebujejo že prave vrednosti že po samem resetu. Recimo sam UART je tak, da je že skoraj vse pripravljeno za tipičen 8N1, manjka le hitrost (BRR) in to, da ga zaženemo. Po drugi strani, LL_GPIO_SetPinPull je kratek wrapper -- tako kot mora biti. Kdor pa uporablja HAL je pa na enakem nivoju kot bi uporabljal Arduino za STM32.

UART init v AVR
Koda: Izberi vse
  UBRR0H = (BAUDRATE >> 8) & 0xff;
  UBRR0L = (BAUDRATE & 0xff);
  UCSR0B = _BV(TXEN0) | _BV(RXEN0) | _BV(RXCIE0);
  UCSR0C = _BV(UCSZ01) | _BV(UCSZ00); /* 8-bit */


UART init v STM32
Koda: Izberi vse
  RCC->APB1ENR |= RCC_APB1ENR_USART2EN;
  USART2->CR3 |= USART_CR3_OVRDIS;
  USART2->BRR = 0x0341; /* 8000000UL / 9600UL */
  USART2->CR1 = USART_CR1_RE | USART_CR1_TE | USART_CR1_UE;

Torej, takšen prehod je z moje strani pričakovan.

V končni fazi želim narediti gradivo za tiste, ki nimajo Windows mašine ali želijo programirati po starem, torej Makefile. :D Za debugging bom tudi našel nekaj.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1793
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 153 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 29

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na ARM-Cortex-M

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov