3x hardwerski kvadraturni dekoder

Tu bo govora o vseh mogočih mikrokontrolerjih ne glede na tip ali zgradbo

Moderator: tilz0R

3x hardwerski kvadraturni dekoder

OdgovorNapisal/-a JakaP » 11 Avg 2016, 12:53

Lepo pozdravljeni,

ve kdo za kakšen ARM procesor z vgrajenimi hardwarskimi dekoderji kvadraturnih signalov ( A, B, index) ? Iščem procesor, ki bi imel vsaj tri take hardwerske enote.
Našel sem TI TMS320F28377 ki naj bi resda imel 3 eQEP module, vendar je v 176-pinskem ohišju. Morda pozna kdo kaj manjšega?
JakaP
 
Prispevkov: 161
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: 3x hardwerski kvadraturni dekoder

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 11 Avg 2016, 20:52

Jaz sicer nimam pregleda čez ponudbo, bi pa po mojem mnenju veljalo razmisliti o CPLD-ju. Jaz sem te težave rešil tako, da sem zamenjal dajalnike za absolutne z SPI vmesnikom.

Ima jih tudi TMS320F28075 vendar tudi ta samo v 176-pinskem ohišju. 100 pinskemu manjka druga enota.
MitjaN
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 24 Feb 2015, 11:45
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: 3x hardwerski kvadraturni dekoder

OdgovorNapisal/-a Sigi » 11 Avg 2016, 22:11

Iz glave, preveri: STM32 kontrolerji imajo pri večini števcev tudi način delovanja kot kvadraturni dekoder/števec. Kolikor se sponmim, indexa ne podpirajo.

lp Žiga
lp Žiga
Sigi
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:57
Kraj: Kamnik
Zahvalil se je: 47 krat
Prejel zahvalo: 54 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 13

Re: 3x hardwerski kvadraturni dekoder

OdgovorNapisal/-a JakaP » 12 Avg 2016, 16:22

Hvala obema za odgovor.

MitjaN je napisal/-a: Jaz sem te težave rešil tako, da sem zamenjal dajalnike za absolutne z SPI vmesnikom.


Tega sam žal ne morem narediti. Imam stroj ki ima optične enkoderje vgrajene, in še to gre za neko posebno različico visokonatančnih sin/cos enkoderjev. Za branje rabim dekodirati kvadraturni signal in meriti fazo. Verjetno bo šlo s TMS320 , če uporabim hardwarske števce za dva od enkoderjev, tretjega pa realiziram s pomočjo interruptov. In pa TMS320 je fajn, ker ima trigonometrično enoto, kar bo olajšalo računanje arctangensa za fazo.
JakaP
 
Prispevkov: 161
Pridružen: 23 Jan 2015, 00:46
Zahvalil se je: 15 krat
Prejel zahvalo: 55 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 8

Re: 3x hardwerski kvadraturni dekoder

OdgovorNapisal/-a MitjaN » 12 Avg 2016, 21:32

Če se že sklicuješ je TI-jeva oznaka družine C2000. TMS320 označuje vse DSP-je od TI ja. C2000 serija je včasih spadala med DSP-je, vendar jo je TI (najbrž zaradi marketinga) premaknil med MCU-je.

Glavna stvar, ki jo moraš pazit je, da je char velik 16 bitov. Tako je malce več dela pri portanju kode na C2000 (predvsem komunakcijski skladi in datotečni sistemi)

Bodi pozoren tudi na nastavitve prevajalnika, saj se ATAN2 računa z TMU-jem, samo ko imaš prevajalnik nastavljeno na "--fp_mode=relaxed". Je hitreje, vendar že TI-jeva hitra FPU knjižnica precej pohitri izračune, tako da jaz nisem občutil bistvene razlike.

Vsi GPIO-ji imajo filter za motnje, ki ti zna priti prav.

Če prav razumem rabiš inkrementalni dekoder za grob položaj in ADC za fino določitev položaja?
Če je tako, je dovolj samo ADC. Vendar rabiš vzorčiti najmanj ccca 10krat na eno periodo sin/cos signala, da ga lahko zagotovo slediš. In pri visokih frekvencah sin/cos signala (visoke vrtilne hitrosti in velika ločljivost dajalnika) je pa to lahko problem.
MitjaN
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 24 Feb 2015, 11:45
Zahvalil se je: 2 krat
Prejel zahvalo: 28 krat
Uporabnika povabil: aly
Število neizkoriščenih povabil: 5


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost