Napisal/-a Lendric » 16 Jul 2019, 15:59
@IgorK
a0 in a1 sta naslovna, CE je pa svoj pin.
Jaz sem izhajal iz tega, ko ste dejali da a8 in a9 vežem na a0 in a1 rama. To mi je dalo misliti, da s tem, ko definiriam a8=1 in a9=1, ter jih vežem na ram lahko naslovim družino naslovov 0x03xy, pri čemer x narekuje stanje pinov a4-a7 in y a0-3, katere lahko preko vrat peljem na CE tako, da bo čip aktiven za določen naslov ali pa celo za več naslovov.
Potem sem privzel, da je RAM velik 1kB glede na to, da je željeni naslov 0x03ff - torej na zadnji celica RAM-a, ampak s tem ko definiram a8 in a9 lahko naslavljam le zadnjih 256B. In če ostale pine povežem preko OR vrat na CE dobim high za praktično vse razen ko so stanja pinov od a0-a7 vsa enaka 0, torej če bi želel nasloviti 0x0300, čip nebi bil aktiven, zato sem podal od 0x0301 naprej
S tem ko mcu naslavlja nekaj bodo naslovni pini dobili primerne vrednosti se pravi verjamem, da je ključno le to, če bo RAM sploh razumel, kaj mu pride na njegova pina. Ker vedno bolj, ko razmišljam o tem, vedno bolj sem prepričan, da lahko praktično karkoli zvežem na a0 in a1 ter samo enablam chip za določen naslov in rečem evo s tem ko želi mcu nekaj pisati v RAM na ta naslov, se bo to zgodilo, ko bo čip aktiven. Ampak v temu primeru RAM nebi dejansko pisal na ta naslov, ker naslova prek dveh naslovnih pinov ne more določit, torej predvidevam, da bi pisal kar nekam na random, če sploh in če bi mcu želel brati iz določenega naslova v RAM-u, nebi mogel, ker se ne ve kam se je podatek dejansko shranil.
A grem v pravo smer?
Za primer da a8 in a9 preko AND na ce, a0 in a1 pa na RAM pina. Kaj je pa z ostalimi pini ? Jih samo prizemljimo? Torej ste predpostavili, da sta a0 in a1 dejansko prva dva pina?
Kako potem do naslova 0x03ff ? bi bila torej opcija da a0 in a1 pina povežem med sabo , ter od a2-a9 preko AND na CE, ter a10-a15 na GND?
Potem pa zopet še vprašanje ali se v temu primeru sploh piše na RAM in kam, ter ali lahko sploh preberemo nek podatek iz RAM-a, če ma ta samo 2 naslovna pina?
@zanka
Ja ravno z demuxi smo obravnavali to tematiko, predvsem ko smo imeli več pomnilnikov. Samo za tale primer je verjetno, dovolj če se omejimo na vrata. Ker vedno bolj se mi dozdeva, da je profesor želel od mene le da mu povem naslovno logiko, kako do naslova in potem bi s podvprašanji razširil debato na bolj kompleksne stvari.
I2C RAM? Definitivno bi želel slišati več.