Preklopnik SD kartic

Tu bo govora o vseh mogočih mikrokontrolerjih ne glede na tip ali zgradbo

Moderator: tilz0R

Preklopnik SD kartic

OdgovorNapisal/-a peterp » 21 Avg 2015, 21:43

Pozdravljeni,

že nekaj časa se pri svojem hobby ukvarjanju z ARM sistemi na osnovi Freescale i.MX6 procesorja ubadam z dejstvom, da je večkrat potrebno jemanje SD kartice iz ciljnega sistema v USB čitalec in nazaj v ciljni sistem. S čitalcem na računalniku popravimo kakšno datoteko ali zapišemo novi image na kartico. Različni sistemi sicer imajo različne možnosti (NFS boot, USB mass storage, ...) vendar je menjavanje kartice v določenih primerih neizogibno.

Zato sem že pred časom iskal nekakšen adapter, ki bi to opravilo omilil (nekakšen in-circuit zapisovalec kartic). Začuda sem ugotovil, da takšen adapter na trgu ne obstaja. Obstajata samo ena diy varianta MicroSD Card Remote Switch in ena bolj profesionalna različica - LAVA (Linaro Automated Validation Architecture), ki jo uporablja organizacija Linaro za avtomatsko testiranje sistemov.

Adapter naj bi izgledal nekako takole:
lava_sd_mux.jpg
lava_sd_mux.jpg (12.42 KiB) Videno 3525 krat

V obeh primerih gre za adapter, ki je na eni strani priključen v standardni USB čitalec kartic, na drugi strani pa v ciljni sistem namesto SD kartice. Adapter pa v sebi vsebuje pravo SD kartico in neki preklopnik. Prva diy varianta uporablja za preklop signalnih linij dva 4 bitna multiplexer/demultiplexer-ja. Druga profi varianta pa uporablja malce boljši oz. namenski mux/demux TS3A27518E, ki je 6 bitni in namenjen za SD signale. Za preklop 3.3V napajanja na kartico iz čitalca ali ciljnega sistema pa skrbijo dodatni FET tranzistorji.

In to drugo varianto okoli TS3A27518E sem preizkusil na prototipni ploščici. Zadeva bolj ali manj deluje po pričakovanjih. Zaradi visokih hitrosti na linijah včasih adapter ni zaznan. Ustrezno zasnovana PCB ploščica bi to hibo zagotovo odpravila.

Za priključitev adapterja na čitalec in v ciljni sistem sem uporabil posebne flat kable, ki imajo na koncu majhen PCB v obliki sd kartice:
sd_kabel.jpg

Za preklop napajanja in izbiro smeri pa dvojno preklopno drsno stikalo.

Ker je torej naslednji korak pravi PCB (za katerega izdelavo se mi je ponudil Darko - hvala že v naprej) razmišljam o adapterju malce širše. Precej uporabno bi bilo imeti v adapterju dve SD kartici (ali pa morda tri), saj bi s tem adapter postal precej bolj uporaben.

Zato me v tem trenutku zanima ali bi takšen adapter bil uporaben še kakšnemu forumašu? V tem primeru bi celotno zadevo lahko zastavili malce drugače, tako da bi zadovoljili več potreb. Cena izdelava bi bila precej nizka: flat kabel 2.5€, TS3A27518E 2.5€, ohišje za SD kartico 3 €, +malenkosti.
Sistemov, ki potrebujejo SD kartico je precej (Raspberry Pi, BeagleBone, ...) in v vseh teh primerih vidim uporabnost adapterja.

Torej s predlogi na plan. Možno je pa tudi, da razmišljam popolnoma napačno in zadeva sploh ni uporabna.

Peter
peterp

Kraj: Maribor okolica
Zahvalil se je: 345 krat
Prejel zahvalo: 211 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 215

Re: Preklopnik SD kartic

OdgovorNapisal/-a LiPo » 21 Avg 2015, 22:15

Ampaj je se ena rešitev... o stem sem pisal na enem forumu.

obstaja SD usb ADAPTER.

http://www.aliexpress.com/item/Micro-SDHC-SD-TF-To-SD-Memory-Card-USB-Flash-Disk-Adapter/32299766314.html
za celih 1,74 €

Potem pa rabis samo še usb kabel, ki ga nalotas direktno na pine in to je to.
Zelo profesionalna zadeva.
Edino ne spomnim se, ali usb prevlada ali SD port.
To bo pa za poskusit....

lp
Grega
Uporabniški avatar
LiPo

Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 178 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 35

OdgovorNapisal/-a peterp » 21 Avg 2015, 22:35

LiPo, sem preizkusil. Zadeva je pogojno uporabna saj je hitrost zapisovanja bila precej slaba. Možno je, da sem imel slabi adapter ampak za nekaj € verjetno ni pričakovati čudežev.

Poleg tega bi sedaj želel imeti vsaj dve kartici v adapterju.
peterp

OdgovorNapisal/-a peterp » 22 Avg 2015, 10:14

Sem našel ta adapter in je microSD kartica direktno vezana na pine od zunaj. Torej je to v bistvu kombinacija USB čitalca in SD kartice v enem.
peterp

OdgovorNapisal/-a LiPo » 22 Avg 2015, 13:12

peterp je napisal/-a:Sem našel ta adapter in je microSD kartica direktno vezana na pine od zunaj. Torej je to v bistvu kombinacija USB čitalca in SD kartice v enem.

Kakor sem jaz poskusal je zadeva delovala ok.
Hitrost pa je tam tam kot ostali adapterji.

Bolj je namen, da lahko na hitro spremeniš kakšne podatke na kartici. Za kopiranje nekaj GB pa je
treba ubrati drugo pot.

lp
Grega
Uporabniški avatar
LiPo

Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 178 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 35

OdgovorNapisal/-a peterp » 22 Avg 2015, 14:56

Ja, meni je postala tudi hitrost pomembna. Z nekaj MB/s lahko prenašam tudi preko bootloaderja z USB Mass Storage gadget funkcionalnostjo. Zato iščem popolno rešitev ;)
peterp

OdgovorNapisal/-a Kroko » 23 Avg 2015, 00:06

Tak preklopnik bi bil zanimiv tudi zame.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 738 krat
Prejel zahvalo: 2196 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 23 Avg 2015, 03:15

Sem si delal podoben adapter pred par leti, da bi dual bootal raspberry pi, ko je imel še ta velike SD kartice.
Glede na to, da imajo SD kartice CS pin zakaj ne preklapljaš samo tega?

p.s. za mikro SD kartice ima sparkfun breakout board.
p.p.s. če pa kdo nuca velikost navadne SD z podnožjem za microSD in priključi za letvico, pa imam še kakega od takrat.
Dorijan

Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 266 krat
Število neizkoriščenih povabil: 52

OdgovorNapisal/-a peterp » 23 Avg 2015, 09:32

Kroko je napisal/-a:Tak preklopnik bi bil zanimiv tudi zame.
Super.

Dorijan je napisal/-a:Sem si delal podoben adapter pred par leti, da bi dual bootal raspberry pi, ko je imel še ta velike SD kartice.
Glede na to, da imajo SD kartice CS pin zakaj ne preklapljaš samo tega?
In kakšna je bila rešitev?
CS pin je uporabljen samo pri SPI vodilu. Pri eno in štiri bitnem SD vodilu pa ne. Verjetno bi bilo za dual/multi-boot dovolj dobro, če bi vse pine SD kartice vezal skupaj in kontroliral katera kartica bo uporabljena z napajanjem na njej. Druga pa bi bila brez napajanja.

Zato je pri mojem dizajnu potreben neki multipleksor, ki skrbi za smer signalov (čitalec - sistem).
Bi pa lahko v primeru uporabe več kartic le-te vezal vzporedno, posebej pa bi napajal samo trenutno izbrano. Bi s tem poenostavil dizajn.

Sem pa uspel dobiti tudi shemo adapterja, ki ga uporabljajo pri Linaro: sd-mux.SchDoc. Za vsako kartico uporabljajo en multipleksor.

p.s. Moj flat kabel je fleksibilen in ima mase med posameznimi signali.
peterp

OdgovorNapisal/-a peterp » 23 Avg 2015, 11:56

Sem naletel na Application Note: Supporting Multiple SD Devices with CoolRunner-II CPLDs. Morda bi se celotna zadeva dala izvesti v enem CPLD-ju.
peterp

OdgovorNapisal/-a peterp » 24 Jul 2019, 14:30

peterp

OdgovorNapisal/-a peterp » 16 Maj 2022, 20:05

Ker mi te zadeve ni uspelo sestaviti, sem si za rojstni dan privoščil USB-SD-Mux: https://shop.linux-automation.com/usb_s ... 01-V02-C00

Deluje odlično, še posebej v kombinaciji z wifi stikalom, ki napravo vklaplja in izklaplja.
peterp

OdgovorNapisal/-a Jakey » 16 Maj 2022, 22:41

Zakaj ne bi naredil odcepov iz linij padov SD kartice na tvoji tiskanini na ločene headerje, npr 2x5.

Potem pa vzameš en SD na SD micro adapter, ga razturiš(odpreš zgolj zgornji pokrov) do te mere, da prideš do faze, kjer so pini pritrjeni na plastiko in nanje spajkaš tanko žico, npr 0.1mm2. Drugi konec te žice spajkaš na nasprotno polariteto header pinov, ampak enake oblike, da lahko pritakneš na pine na tvojem PCBju, predelano kartico pa zunaj lepo zaliješ z dvokomponentnim lepilom.

In če si bolj kreativen in ti ni problem dat kak kovanec več, lahko delaš na tvojem PCBju tudi samo pade ali pa zelo majhne luknjice in vanje ne spajkaš pinov, ampak na kabel iz SD micro adapterja prispajkaš spring needle pine in imaš zadevo zelo hitro rešeno.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 260 krat
Prejel zahvalo: 352 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 1

Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost