Pozdravljeni,
že nekaj časa se pri svojem hobby ukvarjanju z ARM sistemi na osnovi Freescale i.MX6 procesorja ubadam z dejstvom, da je večkrat potrebno jemanje SD kartice iz ciljnega sistema v USB čitalec in nazaj v ciljni sistem. S čitalcem na računalniku popravimo kakšno datoteko ali zapišemo novi image na kartico. Različni sistemi sicer imajo različne možnosti (NFS boot, USB mass storage, ...) vendar je menjavanje kartice v določenih primerih neizogibno.
Zato sem že pred časom iskal nekakšen adapter, ki bi to opravilo omilil (nekakšen in-circuit zapisovalec kartic). Začuda sem ugotovil, da takšen adapter na trgu ne obstaja. Obstajata samo ena diy varianta MicroSD Card Remote Switch in ena bolj profesionalna različica - LAVA (Linaro Automated Validation Architecture), ki jo uporablja organizacija Linaro za avtomatsko testiranje sistemov.
Adapter naj bi izgledal nekako takole:
V obeh primerih gre za adapter, ki je na eni strani priključen v standardni USB čitalec kartic, na drugi strani pa v ciljni sistem namesto SD kartice. Adapter pa v sebi vsebuje pravo SD kartico in neki preklopnik. Prva diy varianta uporablja za preklop signalnih linij dva 4 bitna multiplexer/demultiplexer-ja. Druga profi varianta pa uporablja malce boljši oz. namenski mux/demux TS3A27518E, ki je 6 bitni in namenjen za SD signale. Za preklop 3.3V napajanja na kartico iz čitalca ali ciljnega sistema pa skrbijo dodatni FET tranzistorji.
In to drugo varianto okoli TS3A27518E sem preizkusil na prototipni ploščici. Zadeva bolj ali manj deluje po pričakovanjih. Zaradi visokih hitrosti na linijah včasih adapter ni zaznan. Ustrezno zasnovana PCB ploščica bi to hibo zagotovo odpravila.
Za priključitev adapterja na čitalec in v ciljni sistem sem uporabil posebne flat kable, ki imajo na koncu majhen PCB v obliki sd kartice:
Za preklop napajanja in izbiro smeri pa dvojno preklopno drsno stikalo.
Ker je torej naslednji korak pravi PCB (za katerega izdelavo se mi je ponudil Darko - hvala že v naprej) razmišljam o adapterju malce širše. Precej uporabno bi bilo imeti v adapterju dve SD kartici (ali pa morda tri), saj bi s tem adapter postal precej bolj uporaben.
Zato me v tem trenutku zanima ali bi takšen adapter bil uporaben še kakšnemu forumašu? V tem primeru bi celotno zadevo lahko zastavili malce drugače, tako da bi zadovoljili več potreb. Cena izdelava bi bila precej nizka: flat kabel 2.5€, TS3A27518E 2.5€, ohišje za SD kartico 3 €, +malenkosti.
Sistemov, ki potrebujejo SD kartico je precej (Raspberry Pi, BeagleBone, ...) in v vseh teh primerih vidim uporabnost adapterja.
Torej s predlogi na plan. Možno je pa tudi, da razmišljam popolnoma napačno in zadeva sploh ni uporabna.
Peter