Nadomestek za HD44780

Tu bo govora o vseh mogočih mikrokontrolerjih ne glede na tip ali zgradbo

Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 01 Avg 2017, 22:28

HD44780 je zelo razširjen znakovni krmilnik za matrični LCD, na voljo v več tisoč različicah (kot kompatibilni krmilniki npr. ST7066U). Skratka, priklopljenega imam preko 4-žičnega načina.

Sedaj me zanima, ali obstaja kakšen znakovni krmilnik (skupaj kot LCD modul) iz 21. stoletja brez nekih kompatibilnih različic? Torej format ploščice okoli 80 x 36 mm, dve vrstici po 16 znakov, le da je modernejše zasnove. Torej kakšen SPI, IIC ... modulčki, ki pretvorijo na HD44780 ne veljajo!
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a VolkD » 01 Avg 2017, 22:33

Ne razumem kaj bi hotel ?
Saj temu nič ne manjka, dokler govorimo o znakovnem krmilniku. Ostalo rešujejo grafični.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 19061
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3400 krat
Prejel zahvalo: 2707 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Avg 2017, 09:56

Rešujem problem padca napajanja. Zaslon se nastavi na začetku izvajanja programa na uC, vendar potem, ko napetost pade ali pa se povezava do zaslona prekine, se zaslon resetira, vendar uC mora to nekako zaznati. Nažalost se pri nastavljanju uporabljajo ukazi, ki se prekrivajo z drugimi ukazi, zato lahko pride do dvoumja. To me moti! Reset 0x30 prekriva Function set 0x20 | 0x10, kjer je 0x10 DL za 8-bitno naslavljanje.

Sedaj sem problem rešil tako, da berem z zaslona, če ima pravo vsebino, in ponovno nastavljam. Začuda deluje in tega začuda ne želim.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 02 Avg 2017, 10:19

zanka je napisal/-a:Rešujem problem padca napajanja.

Reši ga hardwarsko.
MarkoM
 
Prispevkov: 447
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 62 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Avg 2017, 10:31

Problem nastane ... ko zmanjka elektrike za kratek čas, napajalna napetost na napajalnem kondenzatorju začne padati; pade pod mejo za LCD, vendar ostane dovolj visoka, da uC brezmoteno deluje naprej.

Nisem ravno vešč o HW, ampak verjetno bi z uporom in ZD lahko zaznaval, če je nap. napetost višja od 4,5 V. Recimo ZD za 4,7 V.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a Proteus » 02 Avg 2017, 10:31

zanka je napisal/-a:Rešujem problem padca napajanja.

Potem reši najprej ta problem.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2076
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 196 krat
Prejel zahvalo: 352 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Avg 2017, 11:01

Kako?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a mucek » 02 Avg 2017, 12:01

Kateri mcu?
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1104
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 37 krat
Prejel zahvalo: 304 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 54

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a marko » 02 Avg 2017, 12:11

Na marsikaterem mcu-ju lahko nastaviš pri kateri voltaži se resetira.
Če ti v življenju ne gre in si nesrečen, se spomni na lastnike Renaultov.
marko
 
Prispevkov: 734
Pridružen: 18 Jan 2015, 02:00
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 98 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 52

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Avg 2017, 14:35

Trenutno Atmega328P.

Ampak drugi del vprašanja je, ali obstaja še kaj alfanumeričenga razen omenjenega. Torej drug krmilnik, druga komunikacija ipd.
Kakšne so grafične alternative? Morda 128x32?
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a Proteus » 02 Avg 2017, 15:08

Če imaš napajanje urejeno tako, da se ti ob padcu napetosti ena naprava resetira in druga ne, potem je to potencialni problem tudi, če boš zamenjal tip prikazovalnika.
Sicer pa, obstajajo posebni Voltage Supervision IC-ji, ki so namenjeni reševanju takšnih situacij:
http://si.farnell.com/c/semiconductors-ics/power-management-ics-pmic/supervisors-monitors
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2076
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 196 krat
Prejel zahvalo: 352 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a bray » 02 Avg 2017, 21:32

Ta atmega328p ima kot večina avr-jev tudi brownout reset vezje, ki ob padcu napetosti pod nastavljeno mejo sproži reset. Vendar pa je nastavitev brown-out napetosti dostopna samo preko "fuse" bitov. Predvidevam, da uporabljaš arduino, kjer se stvar malo zakomplicira, ker boš moral uporabiti ISP programator, da boš to spremenil. Torej ISP programator in datasheet v roke. ;) Je pa treba bit pri delu s fuse biti pazljiv, da še kaj drugega ne spremeniš...recimo clock source-a. ;)
COM port is not dead. It is virtual!
bray
 
Prispevkov: 101
Pridružen: 08 Avg 2016, 22:11
Kraj: Vransko
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 25 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Avg 2017, 21:52

Imam ISP programator, vendar ne more nastaviti extended bitov, ki določajo brownout mejo.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Avg 2017, 22:06

zanka je napisal/-a:Imam ISP programator, vendar ne more nastaviti extended bitov, ki določajo brownout mejo.
To bi pa rad vedel kateri AVR ISP programator je tak, ki to ne omogoča. Jaz ga ne poznam. Pa sem jih kar nekaj videl, pa nekaj tudi naredil.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 19061
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3400 krat
Prejel zahvalo: 2707 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 02 Avg 2017, 22:12

Koda: Izberi vse
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
         0x04 != 0xfc
avrdude: verification error; content mismatch

avrdude: safemode: efuse changed! Was fc, and is now 4
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Avg 2017, 22:19

To bi rad povedal, da ti nekaj ne deluje, kot bi moralo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 19061
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3400 krat
Prejel zahvalo: 2707 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 03 Avg 2017, 01:54

Uporabi Atmel studio. Tam zanesljivo lahko nastavljaš fuse bite. Menuji so pregledni in se res težko zmotiš.
Meni se zdi, da imaš nekaj za lase privlečeno, kar je napol programator, za zraven ga pa še z linux serješ. Saj se ne mešam, tvoja odločitev. Sam ne potem jokat da ne gre. Tudi v vesolje se ne pride s karbidom.
SamoBr
 
Prispevkov: 2085
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 109 krat
Prejel zahvalo: 170 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 32

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Avg 2017, 16:33

Nastavitve fuse bits sem rešil. Problem se je pokazal, ker extended biti niso vsi definirani, zato odziv ob preverjanju lahko pokaže defekt.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Avg 2017, 17:11

Koliko časa pa traja ta padec napetosti? Če je zelo kratek bi jaz dal večji elektrolit na napajanje, da bo držal čez sunek, če je daljši pa manjšega, da se prej sprazne in resetira vezje.
Sicer bi pa brownout moral zadevo rešit. Se ga da nastavit na 4.7V če prav vem, kar je zagotovo višje od meje lcdja.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 2132
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 145 krat
Prejel zahvalo: 171 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 03 Avg 2017, 19:14

Nima 4,7 V, ima pa 4,3 V, 2,7 V in 1,8 V, če bo kdo iskal na (Datasheet) strani 305 tabela 29-12.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a oobuco » 21 Avg 2017, 09:46

Še jaz imam eno glupo pitanje.

Zakaj pa napetost pade?




Drugače pa, če pade samo za kratek čas, potem naredi kot je rekel Protoncek.

Če pa ti pada počasi, to na 328 lahko izmeriš brez dodatnega hardwera.

Za ADC izbereš kot referenco AVCC, potem pa meriš kanal 14, kjer je 1.1V in iz tega kar dobiš malo preračunaš, koliko je dejanski AVCC.

Ali pa vsaj vzemi 3V LCD.
Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita)
Uporabniški avatar
oobuco
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 19 Jan 2015, 15:05
Kraj: Šentvid pri Stični
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a zanka » 21 Avg 2017, 09:49

Zato ker včasih pade napetost tudi na 230 V omrežju. Naprava se mora pač postaviti nazaj.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 1010
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 62 krat
Prejel zahvalo: 90 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 17

Re: Nadomestek za HD44780

OdgovorNapisal/-a oobuco » 21 Avg 2017, 10:01

Aha.

No, če ne moreš uporabljati BrownOutReseta pač malo "doteraj" PowerOnReset, ki se načeloma zgodi tam nekje pod 1.1V.
He, he, s kakšnim uporom povečaj porabo mikrokontrolerja ali pa zmanjšaj kondenzator, da se bo reset prej zgodil.

Če imaš čas - mikrokontroler, ne ti, uporabi način z ADC, ki sem ti ga prej opisal.

Lahko pa tudi porabiš še eno nogico na katero pripelješ napajalno napetost preko delilnika - ob 5V naj bo kakšne dobre 3V.
Ko bo padla napetost ti lahko proži prekinitev in tako naprej.
Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita)
Uporabniški avatar
oobuco
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 19 Jan 2015, 15:05
Kraj: Šentvid pri Stični
Zahvalil se je: 23 krat
Prejel zahvalo: 17 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 6


Vrni se na Hardware

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost