Dobil sem 4 nove toroide...

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 12 Jan 2016, 14:34

...pa nevem kaj z njimi :)

Ni čisto tako, je pa dosti blizu.

Dobil sem (po dva enaka) P: 230V in S: 12V (30VA) ter P:230V in S: 11.8V (50VA).

Iz 50VA bi si naredil +/- 12V napajalnik, iz tistih 30VA pa dva (enega fiksnega 12V in enega 0-12V nastavljivega) ali obratno.

Ima kdo kakšne sheme, ki bi bile uporabne za te tri napajalnike?
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a s55m » 12 Jan 2016, 19:44

SMPS ali klasika?

Te napetosti ne bodo dovolj za klasično regulacijo na 12V.
Na 5V bi še šlo...
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 429
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 13 Jan 2016, 02:43

s55m je napisal/-a:SMPS ali klasika?

Te napetosti ne bodo dovolj za klasično regulacijo na 12V.
Na 5V bi še šlo...


Kaj pa 7.2, bi šlo? Če lahko naredim 7.2V iz enega 11.8V 50VA, bi bilo super. Na tista dva 30VA bi pač naredil max. kolikor bi se pač dalo, tj. določanje s potenciometrom.
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a s55m » 13 Jan 2016, 19:00

7.2V DC bo šlo z 11.8V AC napetosti s klasično regulacijo brez nobenih težav.
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 429
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 14 Jan 2016, 01:15

Imaš mogoče kakšno shemo za kaj takšnega? :) Lahko je tudi 7.0VDC, mi je vseeno.

Bo uporabljen ta usmernik za napajanje arduino-ta in servotov več kot primeren. Pa tudi 7805 na arduinotu se nebo pretirano grel za vse shielde.
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a s55m » 14 Jan 2016, 16:59

Če linearno je eden od milijarde lahko tudi tale.
Graetz in kondenzator boš pa menda znal dodati pred njega :).
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 429
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 15 Jan 2016, 00:00

Koliko najvišjo napetost bi pa lahko pridobil na kocnu ven?

In če naredim usmernik in mu dodam boost konverter na konec? Ja, izkoristek bo dosti manjši, ma napetost je lahko kar višja (če ignoriramo, da bo tok kar manjši).
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a s55m » 17 Jan 2016, 22:57

Iz 50VA dobiš lahko ven le manj, pa obračaj kolikor hočeš.
Ven lahko dobiš toliko:
Od vhodne napetosti odšteješ padec na usmerniškem elementu, padec na regulatorskem elementu in pustiš nekaj rezerve. Na ostalo pa kar pozabi....
Na to, kar si napisal na koncu pa še najbolj :).
Za primer...za 13.8V klasični usmernik potrebuješ med 17 in 18V AC napetosti.
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 429
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Kroko » 18 Jan 2016, 10:37

http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3294
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 584 krat
Prejel zahvalo: 1088 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 197

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a s55m » 18 Jan 2016, 15:16

Ravno zaradi takih izračunov potem ljudje dobijo občutek, da gre....čeprav ne gre :)

Vsekakor je lepo, če si vzameš (vzamete) čas in v celoti prebereš TOLE.
The human emotional side is what allows believing in something, even when the science is totally wrong.
Uporabniški avatar
s55m
 
Prispevkov: 429
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:56
Kraj: Plovdiv BG
Zahvalil se je: 54 krat
Prejel zahvalo: 108 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Jan 2016, 18:55

Kaj pa je narobe z izračunom?

Vpeak = sqrt(2) * Vrms
Vdc = 2 * Vpeak / PI

Upoštevamo še paden napetosti na diodah in na regulatorju, če ga imamo.
http://www.planet-cnc.comKroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 3294
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 584 krat
Prejel zahvalo: 1088 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 197

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a SamoBr » 23 Jan 2016, 22:53

s55m je napisal/-a:Za primer...za 13.8V klasični usmernik potrebuješ med 17 in 18V AC napetosti.
Ni tako enostavno.
Za 13,8 V je dovolj, da imaš 9,87+0,7 = 10,57 V. Vendar pri tem ne smeš trošiti nobenega toka.
Naprej pa gredo izračuni malo bolj komplicirano. Več kot trošiš toka večja napetost ali pa večji kondenzator moraš imeti. S kondenzatorjem si omejen, saj ni neskončno velikih. S transformatorjem si tudi omejen, ker ni takih da nebi imeli notranje upornosti.
Če večaš kondenzator, potem je tok v trenutku polnjenja kondenzatorja strašno velik. Lahko večji kot ga zmore transformator. Tu je meja. kondenzator se ne more dovolj napolniti, da bi držal napetost dovolj dolgo, da pride naslednja perioda. Če pa napetost dvignemo se mu pa to časovno izide.

V praksi to pomeni, da za 13,8 V in tokove reda do 10A ter kondenzatorji v razumnih mejah, je res potrebna napetost sekundarja 18V. Za tokove 40 in več amperov pa je to premalo.
SamoBr
 
Prispevkov: 2148
Pridružen: 14 Jun 2015, 14:45
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 187 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 16 Feb 2016, 06:52

..ker je tema malo skrenila iz smeri, iz katere bi se morala razviti, bom vprašal takole: Kakšna bi bila najbolj primerna shema za 11.8 ali 12V sekundar na toroidu, da bi dobil ven 7.2VDC?

(ps: Bom raje uporabil 50VA toroid, saj bom poganjal 5x standard in 2x micro servo, arduinota pa še kaj)
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Feb 2016, 10:45

Jakey je napisal/-a:..ker je tema malo skrenila iz smeri, iz katere bi se morala razviti, bom vprašal takole: Kakšna bi bila najbolj primerna shema za 11.8 ali 12V sekundar na toroidu, da bi dobil ven 7.2VDC?

(ps: Bom raje uporabil 50VA toroid, saj bom poganjal 5x standard in 2x micro servo, arduinota pa še kaj)
Lepše bi bilo, če bi povedal kakšna je poraba teh servotov. Pa še koliko jih bo lahko delovalo istočasno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 20042
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3631 krat
Prejel zahvalo: 2855 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 16 Feb 2016, 15:33

VolkD je napisal/-a: Lepše bi bilo, če bi povedal kakšna je poraba teh servotov. Pa še koliko jih bo lahko delovalo istočasno.


5x Servo MG996R: 4.8-7.2VDC (current at 6V: 0.5-0.9mA, stall: 2.5A)
in
2x Micro Servo 9G: 4.8-6VDC (current at 6V: 0.25A, stall: 0.96A)

Delujejo lahko tudi vsi hkrati, bojo pa to (relativno) kratki časi delovanja, recimo kakšno sekundo-dve, se ustavi in spet sekundo-dve, se ustavi in..
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Feb 2016, 16:11

Če je pa tako, ti pa ne svetujem samo napajalnika ampak tudi en set baterij zraven.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 20042
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3631 krat
Prejel zahvalo: 2855 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 16 Feb 2016, 16:18

VolkD je napisal/-a:Če je pa tako, ti pa ne svetujem samo napajalnika ampak tudi en set baterij zraven.

Baterij? Čemu to?
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a krko » 16 Feb 2016, 16:19

Zaradi porabe in stabilnosti napajalnika.
krko
 
Prispevkov: 910
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 16 Feb 2016, 16:25

krko je napisal/-a:Zaradi porabe in stabilnosti napajalnika.

Torej v smislu kondenzatorjev?
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a krko » 16 Feb 2016, 16:32

Tako nekako ja. Le da so to ogromni kondenzatorji.
krko
 
Prispevkov: 910
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 65 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 7

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a VolkD » 16 Feb 2016, 16:53

Zato ker se izplača. Napajalnik, ki bi zmogel 15 A, kolikor je lahko tvoja poraba v nekem kratkem trenutku, bo vse prej kot poceni. Moč takega napajalnika naj bi bila preko 300W. Če se gre za klasičen napajalnik, potem si oglej ceno takega transformatorja. Tudi če vse ostalo zanemarimo bo mnogo.

Povprečna poraba je pa majhna, saj kot praviš motorji večinoma stojijo. Splača se torej vzeti napajalnik, ki je relativno poceni, a da manj toka. Tokovne razlike pa pokriješ z baterijo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 20042
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 3631 krat
Prejel zahvalo: 2855 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 17 Feb 2016, 00:37

VolkD je napisal/-a:Zato ker se izplača. Napajalnik, ki bi zmogel 15 A, kolikor je lahko tvoja poraba v nekem kratkem trenutku, bo vse prej kot poceni. Moč takega napajalnika naj bi bila preko 300W. Če se gre za klasičen napajalnik, potem si oglej ceno takega transformatorja. Tudi če vse ostalo zanemarimo bo mnogo.

Povprečna poraba je pa majhna, saj kot praviš motorji večinoma stojijo. Splača se torej vzeti napajalnik, ki je relativno poceni, a da manj toka. Tokovne razlike pa pokriješ z baterijo.

Ja. Teh 15A je praktično tudi nemogoče doseči, saj bi moral vseh 7 servomotorjev naenkrat blokirati (kar je pa resnično nemogoče, saj bi potreboval 3 pare rok za to :) ).

Lahko pa gledaš tako, da se max. 2 servota lahko blokirata naenkrat, a delovati morajo po večini časa pa vsi. Torej 5x 0,75A + 2x 0,25A = 4,75A. Pa zaokrožimo na 5. Lahko tudi 6, da bo sigurno dosti, če priključim gor še kaj.

Lahko se pa doda celo raje avtomatska varovalka na 6A, saj raje vidim da se tista izključi kot pa mi vsi servoti blokirajo za >1s. Pa tudi napetost je lahko samo 6V. Ali pa kar 5.8V, za sigurno, da še tamajhnih ne skurim.
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0

Re: Dobil sem 4 nove toroide...

OdgovorNapisal/-a Jakey » 05 Nov 2016, 03:08

Da obudim temo: Zaenkrat sem opustil servote. Zdaj napajal bi 8 arduinov ter še 8 kosov 7805, na katerih se nebo trošilo skoraj nič. LED in še kak drobiž.

Regulacijska shema za nekje 0-10V, bi šlo to skozi pri 30 (če ne pa pri 50VA trafu)?
(kaj dosti vec kot 10V nebi rad zaradi disipacije na 7805)
Vseh čarov čar - električar!
Slabega štromarja ubije štrom, dobrega pa šnops.
Uporabniški avatar
Jakey
 
Prispevkov: 1220
Pridružen: 03 Feb 2015, 15:57
Kraj: Ravne/Ljubljana/Kobarid
Zahvalil se je: 104 krat
Prejel zahvalo: 84 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 0


Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost