Zaščitno vezje z/brez balansiranja

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Zaščitno vezje z/brez balansiranja

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 16 Maj 2019, 10:54

Ok. Zadevo poznam... Imaš aktivno in pasivno balansiranje. Prav tako je lahko balansiranje vključeno v zaščitno vezje baterije ali pa se uporablja polnilec, ki omogoča balansiranje posameznih celic (ali pa tudi ne :D).
Sestavil sem že več baterijskih paketov v različnih vezavah za različne aplikacije, zanimajo pa me vaše izkušnje uporabe ene ali druge vrste.

Trenutno sestavljam baterije, ki jih bomo uporabljali na naših Lego razstavah. Paketi so 2S, Panasonicove NCR18650B (3350mAh). Karakteristike, ki jih potrebujem, so naslednje:
- čimvečja kapaciteta ( :_dunno ) - zaželjeno toliko, da prenese 2 dni razstave, da ne rabimo razdirat modelov in menjavat baterij (glede na trenutno uporabo, so vsi testni paketi bili še na več kot 40% po razstavi).
- par A toka (originalne Lego baterijske škatle imajo 700mA resettable fuse), torej tokovna obremenitev je mogoče večja samo v kakšnem večjem technic modelu z veliko motorji (4-5A max).
- načeloma bi raje malce manjšo dimenzijo ampak karkoli od modelarskih LiPo sem gledal, je paketek ali prevelik (dimenzijsko) ali premajhen (in s tem premajhna kapaciteta).
- uporaba baterij 2x na leto, po razstavi se bodo napolnile/spraznile v "storage mode", torej na cca 50-60% in pospravile na hladno. Tik pred razstavo pa seveda napolnile.

Kakorkoli, trenutno sem v dilemi ali uporabit zaščitno vezje z ali brez balansiranja.

Prednosti vezja z balansiranjem vidim v tem, da se lahko polni z navadnimi polnilci tipa TP5100, brez bojazni, da bi se razbalansirale - lahko vzamem kak bolj močan napajalnik, X polnilcev gor in napolnim vse naenkrat. Slabost pa v tem, da se polnijo precej dalj časa, kot paketi brez balansiranja (čeprav s takim vzporednim polnjenjem izničim to slabost). Ravno tako sumim, da ima balansirno zaščitno vezje malce višje "samopraznjenje" - vsaj glede na sedanje izkušnje (ne me držat za besedo, nisem dejansko izmeril, sem pa primerjal pakete z in brez balansiranja, lahko je tudi razlika v kapaciteti celic, čeprav so iz istega "batch-a"...).

Če pa vzamem zaščitno vezje brez balanserja, pa jih večinoma polnim z balansirnim programom na polnilcu (imax b6), en po en paket, kar mi vzame kar nekaj časa. Glede na to, da imam zelo malo ciklov (2-3/leto), bi načeloma lahko ravno tako uporabil TP5100 polnilce in celice balansiral enkrat na par let, ampak moral pa bi na celice dodat tudi balansirni priključek...

Mnenja?
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 621
Pridružen: 22 Jan 2015, 15:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 195 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 198

Re: Zaščitno vezje z/brez balansiranja

OdgovorNapisal/-a reber » 16 Maj 2019, 19:12

Narediš namenske polnilnike na 3 priključke, z zunanjim balansirnim vezjem za večji tok. Če slučajno pride do večjega odstopanja, ti v prvem ciklu balansirno vezje na zaščitnem vezju ne bo uspelo zbalansirati celic, ker imajo večinoma premajhen balansirni tok. Baterijski paket 2S s 3 priključki ti omogoča še servisni dostop, to je meritev napetosti posamezne celice, lahko polniš ali prazniš vsako posebej, ...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber
 
Prispevkov: 1002
Pridružen: 17 Mar 2015, 21:30
Kraj: Bled
Zahvalil se je: 44 krat
Prejel zahvalo: 270 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Zaščitno vezje z/brez balansiranja

OdgovorNapisal/-a bpavsic » 17 Maj 2019, 13:34

"Problem" so priključki :)

Zadeva zgleda nekako takole:
Slika
Slika
Slika
Slika

Oranžno je BMS, sivo je ESP32. Na vezju sta še 2 dvojna driverja (h-bridgea), baterija pa je dimenzijsko "lego kompatibilna". Obe plastični stranici bosta rezkani iz ABS plošče (3d print ima preveč odstopanja...), vse skupaj pa bo shrink wrappano. Komaj sem spravil noter 4x jaz PH 2.0 priključke, ki so hkrati vhodi, izhodi, fiksno napajanje in polnjenje... Razmišljam, da bi naredil še eno ploščico pravokotno na obstoječo (zeleno) in bi služila kot osnova za LED in tipko, hkrati pa imela 3 večje vie na pozicijah lego pinov. Tako bi dostopal do "servisnega" oz. balance priključka z bananicami, ki bi jih potisnil skozi plastični del direktno v vio. V bistvu so na vseh štirih PH konektorjih po 2 pina napajanje iz BMSja (P+, P-), tako da ti 3 bi pa bili B-, BM in B+.

Nekako takole:
Slika

p.s.: Treba je vedet tudi to, da je pri meni max polnilni tok ~1.5A (0.5C od 3300-3600mAh celic), tako da mislim, da bodo 2mm bananice + via čisto ok rešitev.
My brain has too many windows open.
bpavsic
 
Prispevkov: 621
Pridružen: 22 Jan 2015, 15:46
Kraj: MB / MS
Zahvalil se je: 183 krat
Prejel zahvalo: 195 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 198


Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost