Elektrarne v Novem mestu

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Elektrarne v Novem mestu

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 12 Dec 2018, 21:11

Prihodnje leto bo minilo 110 let odkar Franc Seidl z električno energijo začel oskrbovati uporabnike v središču Novega mesta, čeprav je pri njem luč zasvetila že leto prej. Energijo mu je proizvajal električni dinamo moči 10 kw, ki je bil nameščen v njegovem mlinu v Novem mestu pod sodiščem ob Krki. Skoraj hkrati je ključavničarski mojster Josip Košiček iz Novega mesta za oskrbo svoje žage v Kandiji, takrat predmestju Novega mesta, odkupil mlin v Luknji pri Prečni in v njem uredil elektrarno. Seidl je že leta 1909 posegel tudi v nekoliko širšo elektrifikacijo Novega mesta in okolice, takšno stanje je trajalo enajst let, z nadaljnjo elektrifikacijo Novega mesta in okolice pa se je začel ukvarjati še Košiček.

Leto 1909 je torej mejnik pri razvoju oskrbe z električno energijo na Dolenjskem, med prvimi odjemalci pa je bila Bolnišnica usmiljenih bratov v Kandiji (današnji interni oddelek novomeške bolnišnice). Začetki elektrifikacije Bele krajine segajo v leto 1932, ko je Metlika dobila električno energijo, prejemala pa jo je iz HE Ozalj na Hrvaškem.

Vir: DL

Letos, 110 let po prvi je ponovno zaživela elektrarna, tokrat sodobnejša, prav tako na obnovljiv vir, kot hidroelektrarna.

Dijaki Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ŠC Novo mesto s(m)o v okviru Sci-Droma postavili sončno in vetrno elektrarno.

Dijaki se zavedajo pomena alternativnih virov električne energije. Zato so s pomočjo mentorjev naročili solarni modul in vetrnico, ki so ju testirali. Ugotovili so, da je uporaba alternativnih virov smiselna, zato so jim v medpodjetniškem centru naredili kovinsko konstrukcijo na katero so montirali obe elektrarni. Elektrarni polnita 12V akumulator, dijaki pa so dodali še razsmernik iz 12V na 230V / 50Hz. Na ta način bodo lahko z energijo iz celic oskrbovali tudi klasične porabnike.

Elektrarna bo služila kot referenčna točka za podobne projekte saj bodo spremljali proizvodnjo električne energije skozi celo leto.

Elektrarno so financirali iz razpisa Trajnostna energija 2018.

Mentorji: mag. Uroš Nosan, dr. Marko Pavlin in Niko Potočar

Slika

http://scidrom.sc-nm.si/2018/11/18/test ... lektrarne/
http://scidrom.sc-nm.si/2018/11/06/test-razsmernika/

Več fotografij:
http://radiokrka.si/clanek/novice/sestg ... rno-675654
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 10051
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1387 krat
Prejel zahvalo: 3429 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 222

Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost