Stran 1 od 1

Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 10:53
Napisal/-a Matthai
Doma imam en rabljen 12V akumulator iz starega UPS-a, ki ga uporabljam v primeru, da zmanjka elektrike - gor priklopim do 5 LED luči.

Zaenkrat sem zadevo priklopil kar s krokodilčki, zdaj pa bi rad naredil malo bolj varno in enostavno (da lahko uporabijo tudi otroci, oziroma stikajo okrog brez nevarnosti, da jih strese). Kupil sem tele konektorčke: https://goo.gl/EAsGBN in mislim, da bi bilo dobro, da dam še kakšno varovalko.

Zdaj nameravam narediti ohišje (recimo iz lesa), kjer bodo ti konektorji, glavno stikalo in varovalka. Luči bodo na kablih, in jih boš lahko enostavno vštekal v te konektorje. Zraven bodo kabli različnih dolžin, ki se jih bo dalo enostavno uporabiti za podaljšek (npr. če je luč v bolj oddaljenem prostoru).

No, vprašanje je, kakšno varovalko uporabit (mislil sem kar avtomobilsko) ter seveda predvsem kje dobiti ustrezno ohišje za to varovalko. Stikalo sem mislil uporabiti kar takole: https://goo.gl/S2jykX

Re: Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 11:11
Napisal/-a VolkD
Matthai je napisal/-a:Zaenkrat sem zadevo priklopil kar s krokodilčki, zdaj pa bi rad naredil malo bolj varno in enostavno (da lahko uporabijo tudi otroci, oziroma stikajo okrog brez nevarnosti, da jih strese). Kupil sem tele konektorčke: https://goo.gl/EAsGBN in mislim, da bi bilo dobro, da dam še kakšno varovalko.
Če se gre za 12V akumulator jih gotovo ne bo streslo, :_think razen, če bodo hoteli lizat žice .

Varovalno si pa le omisli in naredi, da bo prav. Resna nevarnost je namreč povsem drugje, kot tresenje. Tak akumulator lahko da zelo velike tokove, če je kratkostičen. Posledično se žice lahko segrejejo do taljenja. Pri otrocih so torej možne hude opekline, pri hiši pa požar.
Vsekakor glasujem za konkretno izvedeno varovalko, ohišje je pa seveda tudi dobrodošlo.

Pri uporabi akumulatorja iz avta je treba biti dodatno pozoren na tekočine.

Re: Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 11:13
Napisal/-a Peter123
Les ni najbolj primeren razen če boš imel kaj bol posebnega in "samougasljivega".
Poglej si tole:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... x&_sacat=0
Varovalke bi morale biti definirane za delovno napetost 12Vdc. Tako da predlagam varovalke za avtomobile.
Konektorje in stikala, ki si jih našel so OK do toka nekaj A. Preklop DC ali AC je nekaj čisto drugačnega, so pa 230V stikalo tudi popolnoma uporabna za DC tok samo za nižji tok.

Re: Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 14:37
Napisal/-a Matthai
Hvala za info. Načeloma so to 15W LED svetilke, tako da tukaj ne tečejo neki močni tokovi. Vprašanje - glede na to, da ima tista škatlica za varovalke 4 mesta - je smiselno, da uporabim za vsako lučko svojo varovalko? Glede na to, da so tokovi razmeroma nizki, verjetno ne...

Za stikalo bom vzel nek 12V/20A switch iz AliExpressa.

Za ohišje vsega skupaj bi se pa potem verjetno bolj splačalo vzeti kaj izpod 3D tiskalnika oz. kakšno plastično ohišje? Ker idealno bi bilo, da je nekaj, kar je razmeroma trdno sestavljeno, da ne razpade ko malo močneje pritisneš...

Re: Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 14:40
Napisal/-a Matthai
VolkD je napisal/-a:Tak akumulator lahko da zelo velike tokove, če je kratkostičen. Posledično se žice lahko segrejejo do taljenja.

Ja, točno to sem mislil.

Re: Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 14:42
Napisal/-a Peter123
Imajo tudi razdelilce z večimi "gnezdi", prvi zadetki so za 4.

Re: Varovalka za 12V akumulator

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2018, 21:50
Napisal/-a S55RU
Varovalke absolutno, baterije so hudič. Malo naredi še miselnost, saj je le 12V, malo nepazljivosti in je problem. Vsekakor prepreči možnost kratkostičenja baterije, še posebej če so otroci majhni.