HP
model DPS-1200FB-1 A
RMN: HSTNS-PD19
REV: 04F
Originalno je napetost nastavljena na 12,30V, predelava teh napajalnikov je popularna v car diy-audio in ponovno v avtomobilskem svetu za flashanje ECU pogosto pri BMW, kot pomožno napajanje za vzporedno delovanje z akumulatorjem. Videti je, da je zadeva preverjena, prebiranje forumov in informacije na github kažejo v to smer.
OK, predelava napajalnikov za računalnike je dokaj pogosta zadeva, začenši z ATX in še prej AT, sedaj veliko bolj predelava strežniških napajalnikov zaradi večje moči in ker so 12V, drugih napetosti nimajo.
Za napajalnik, ki ga imam (sin ga je prinesel za svoje potrebe), sva našla informacije:
https://github.com/darwinbeing/HPServer ... me-ov-file
https://github.com/darwinbeing/HPServer ... OD_SCH.png
https://www.youtube.com/watch?v=oVpzPtx0xMU&list=LL
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ng.391159/
...
Zadeva naj bi bila dokaj trivialna, ampak se je zataknilo, kot mnogim
Dodelava upora za feedback v regulacijski zanki je logična, dodatno je vsaj en OVP (over voltage protection), pri katerem je prav tako treba z uporom zgoljufat, da zadeva deluje in se ne izklopi. Koliko dodatnih zaščit ima, lahko le ugibamo, zagotovo ima še short circuit protection, over current protection, over temperature protection, ... konkretno tale HP PD19 ima OVP kar 2x.
Ja, sem ga uspel spravit na 13,7V in delovanje nekaj sekund, potem je šel v izklop. Hmm, seveda sem predlagane vrednosti uporov potem nadomestil s potenciometri in poskušal loviti OVP, ampak kaj dosti več kot 5s ni šlo, zagotovo nikoli več kot 10s delovanja. Brez dodelave OVP nad 12,68V ni šlo.
Upori so 0605, tako da sem previdno delal pod veliko lupo, previdno počasi, ja, uspelo je le kar sem napisal, ampak sedaj je napajalnik na nek način mrtev, izhoda ni niti v originalnem stanju, ko sem odstranil dodane upore. Nisem menjal uporov, ampak vzporedno dodajal predlagane vrednosti, kar je po shemah tudi logično, ni nekaj zakompliciranega, daleč od tega.
Zakaj za vraga se napajalnik ne prižge več, no, prižge se, SB napetost je, ventilator deluje, ampak glavni močnostni izhod je izklopljen.
Zakaj je treba komplicirat z nekimi meritvami in kontrolo napajanja s PIC ?
Ker sem skoraj 100% prepričan, da nisem nič narobe naredil, nobenega kratkega stika ali napake na vezju, kar koli sem prispajkal sem res dobro pregledal in spoji so bili perfektni, nobene hardware napake nisem vnesel ...
Ali je možno, da bi se napajalnik na nek način programsko zaklenil, ko je naštel določeno število OVP ? ker je udeležen uC, bi lahko kontroliral in štel napake, po določenem številu napak bi se zaklenil in se odločil, da se ne gre več teh igric.
Logično je, da so napajalniki za strežnike potrošni material, verjetno se tudi menjajo po določenem številu ur ali je dober ali ne. Menda, po mojem zelo skromnem poznavanju, imajo nekateri strežniki celo 2 slota za napajalnike, ki so hit swap, tako se napajalnik zamenja brez da se strežnik ugasne. Po moji logiki bi bilo na nek način sprejemljivo, da po nekem številu napak, ki jih zazna kontrolna logika, gre napajalnik v zaklep, potrebna menjava, servis seveda odpade. Strežnik je preveč pomemben, da bi bil notri vprašljiv napajalnik, ki je na nek način cenovno dokaj poceni v primerjavi s celoto.
Pri testiranju je napajalnik šel v napako, zaznal je previsoko napetost na izhodu, zato verjetno upravičeno menim, da obstaja možnost preventivnega zaklepa. Pri raziskovanju sporočil in odzivov mnogih, je do nepojasnjenih odpovedi prišlo v več primerih. OK, če gledam te razne "umetnike" ki na spajkalnik navijejo bakreno žico da dobijo tanko konico, v teh primerih si lahko mislim svoje, ni pa nujno da je to oseba, ki je štor. Dober in izkušen elektronik, ki ima kilometrino spajkanja za seboj, bo znal narediti dober spoj tudi z vročim žebljem, vročo bakreno žico, ... ampak ok, dejstvo je, da nisem edini, ki je uspel narediti nedelujoč napajalnik brez smiselnega vzroka.
Mislim, da nisem tak štor, da bi kar za brez veze uspel uničit napajalnik, ja, lahko bi ga, ampak ker to ni prvi, je le en od mnogih, res pa je, da imam bogate izkušnje le pri predelavi ATX napajalnikov, strežniških pa nisem predeloval.
Kaj sem nazadnje delal, ko potem ni več deloval? z IPA sem čistil v bližini SMD trimer potenciometra za fino nastavitev napetosti, električno ziher nisem naredil fatalne napake.
Kakšna ideja mogoče?
.