Parkside 20V 4Ah akumulator

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Parkside 20V 4Ah akumulator

OdgovorNapisal/-a arksi » 02 Sep 2025, 11:36

Problem imam z akumulatorjem, pri katerem so se začele pojavljati težave (https://grizzlytools.shop/20-voltna-bat ... -PAP-20-A3). Ko ga dam polnit utripajo a polnilcu zelena in rdeča ledice. Ledice nakazujejo neko okvaro akumulatorja.
Kolikor sem prebral se to lahko zgodi zaradi premrzle ali pretople baterije. Lahko je tudi problem, če baterijo preveč izprazniš. To, zadnje se tudi takoj poizkusil in sem baterijo vzporedno priključil na drugo baterijo, da se je napolnila na polovico. Vendar tudi po tem postopku polnilec javlja napako in noče polnit. Baterija ma v sebi energijo in priključen porabnik deluje.
Polnilec je ok, polni druge vse baterije.

Kaj bi še lahko preveril? Mogoče termo senzor, ki je v sami bateriji in meri temperaturo celic? Mogoče preveriti voltažo vsake celice psebej?
arksi

Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1814 krat
Prejel zahvalo: 167 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: Parkside 20V 4Ah akumulator

OdgovorNapisal/-a Jakey » 02 Sep 2025, 11:51

Baterija je preveč spraznjena. Iz zunanjega napajalnika mu daj cca 19V in omeji tok na 1A ter priključi za 2 minuti. Ko bo napetost višja od spodnjega tresholda, bo polnilec sam polnil naprej.
Priklop na drugo baterijo ni vedno dober princip, saj ne veš koliko je polna v primerjavi s taprazno. Daj vseeno na zunanji napajalnik za nekaj časa in napolni, dokler nima 19V.
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 311 krat
Prejel zahvalo: 598 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 17

OdgovorNapisal/-a JernejL » 02 Sep 2025, 12:04

Preveri da niso kje poškodovane povezave vmesnih celic na glavno vezje (lahko se od vibracij poškodujejo in odlomijo).
Uporabniški avatar
JernejL

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 266 krat
Prejel zahvalo: 489 krat
Število neizkoriščenih povabil: 97

OdgovorNapisal/-a arksi » 02 Sep 2025, 12:10

Seveda sem jo polnil tudi z napajalnikom, ravno tako kot si napisal.
Sedaj ima19,44V in jo lahko obremenim.

Ko jo izpraznim in dam na polnilec, začnejo takoj utripati rdeča in zelena led. In ni polnjenja.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
arksi

OdgovorNapisal/-a arksi » 02 Sep 2025, 12:20

JernejL je napisal/-a:Preveri da niso kje poškodovane povezave vmesnih celic na glavno vezje (lahko se od vibracij poškodujejo in odlomijo).

Ja, seveda, to sem takoj storil in pregledal, če je kaj kje mehanskega v okvari.

Sem pomeril še temperaturno tipalo, ki ima 7kohm, merjeno v vezju.
arksi

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Sep 2025, 12:26

Si pomeril napetosti posameznih členov baterijskega paketa (vzporedno vezan par celic)? Lahko da se je baterijski komplet razbalansiral in so razlike med napetostmi posameznih členov prevelike. Lahko se je tudi zgodilo, da je kaka celica šla v maloro in "vleče dol" še vzporedno vezano (posledično se celoten člen zelo hitro izprazni oz. ima nižjo napetost kot ostali).
yacksy

Zahvalil se je: 1920 krat
Prejel zahvalo: 351 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a arksi » 02 Sep 2025, 12:39

Sedaj, ko sem imel odprto baterijo sem pomeril še posamezne sklope baterij. Po dve bateriji sta vezani vzporedno, po pet sklopov.
Nameril sem 4 x po cca 4,2V na posameznem sklopu. Na petem sklopu bateri pa napetost kar konkretno odstopa.

Kaj storim? Menjam baterije, ali poizkusim napolnit tale sklop, ki odstopa od ostalih?
arksi

OdgovorNapisal/-a Jakey » 02 Sep 2025, 12:43

yacksy je napisal/-a:Si pomeril napetosti posameznih členov baterijskega paketa (vzporedno vezan par celic)? Lahko da se je baterijski komplet razbalansiral in so razlike med napetostmi posameznih členov prevelike. Lahko se je tudi zgodilo, da je kaka celica šla v maloro in "vleče dol" še vzporedno vezano (posledično se celoten člen zelo hitro izprazni oz. ima nižjo napetost kot ostali).

Če je vzporedno, potem se izniči že samo, ane? Če je pa razklenjeno, pa itak ne bi imelo vpliva? Balanser je pa samo za zaporedno verigo celic?
Podpis je izginil.
Uporabniški avatar
Jakey

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 311 krat
Prejel zahvalo: 598 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 17

OdgovorNapisal/-a lado » 02 Sep 2025, 12:59

Poskusi napolniti samo tisti par ,kateri ima prenizko napetost- (z napajalnikom kateremu omejiš tok in napetost)
če pa še to ne bo šlo pa menjaj celici.
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 319 krat
Prejel zahvalo: 507 krat
Število neizkoriščenih povabil: 50

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Sep 2025, 14:20

arksi je napisal/-a:Na petem sklopu bateri pa napetost kar konkretno odstopa.

No, zdaj vidiš, zakaj BMS ne dovoli polnilcu, da polni baterijski komplet. En baterijski sklop odstopa. Zdaj imaš 2 varianti:
- odstopa, ker je ena celica čisto zanič in "vleče dol s sabo" še drugo, ki je vezana vzporedno (potrebna menjava baterijske celice)
- odstopa, ker je ena izmed celic (ali obe) bolj izrabljena od ostalih, ampak bo že ročna dopolnitev tega baterijskega sklopa (deloma) rešila situacijo

Verjetno bi bila najboljša rešitev, da se baterijska celica ali cel baterijski sklop zamenja z novimi oz. drugimi celicami. Trik je v temu, da bi morale nove celice biti kar se da blizu ostalim v baterijskem kompletu (tako po nazivni kapaciteti kot po "izrabljenosti", faktor je tudi tokovna zmogljivost). Edino tako se bodo sklopi v baterijskem kompletu enakomerno polnili in praznili. V praksi to pomeni, da je potrebno pomeriti kapaciteto obstoječih celic in najti neko ustreznico. S tem je kar nekaj dela, ampak če hočeš imeti zadevo narejeno kot treba, ni druge ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Sep 2025, 14:25

Jakey je napisal/-a:Če je vzporedno, potem se izniči že samo, ane? Če je pa razklenjeno, pa itak ne bi imelo vpliva? Balanser je pa samo za zaporedno verigo celic?

Nič se ne izniči. Če je pri dveh vzporedno vezanih baterijskih celicah ena dobra, druga pa slaba, potem imata obe baterijski celici nižjo kapaciteto. Posledično se bosta:
- prej napolnili
- prej izpraznili

... in cel baterijski sklop bo "tako dober" kot je dober najšibkejši par celic. BMS namreč gleda vse zaporedno vezane člene in ko je eden dovolj napolnjen oz. preveč izpraznjen, prepreči polnenje ali praznenje celotnega akumulatorja.
yacksy

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Sep 2025, 06:20

yacksy je napisal/-a:Verjetno bi bila najboljša rešitev, da se baterijska celica ali cel baterijski sklop zamenja z novimi oz. drugimi celicami..

Par dni/kak teden nazaj so imeli ravno te baterije za 23 ali 29 evrov. Pogled v lidlih, lahko, da kje še imajo. Za tak denar se ne splača menjat celic, bo dražje.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 799 krat
Prejel zahvalo: 1000 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 205

OdgovorNapisal/-a arksi » 03 Sep 2025, 06:46

Hvala za odgovore.
Zanimivo je tudi to, da priključim gor 24V žarnico in sveti s polno močjo. Če pa dam baterijo na Parkside vrtalko, pa noben strojček ne deluje na tole baterijo. Čeprav je napetost na bateriji 19,5V. Očitno tudi baterija nekako skomunicira s strojčkom, da nej ne dela.

Kot kaže je en sklop defekten, ker se je čez noč še dodatno izpraznil na cca 1,5V, ostali sklopi so ostali na 4,2V.

Da bi manjal cel sklop je po vsej verjetnosti predrago. Nova baterija v Lidlu stane 25€.

Bi pa takole za poizkus probal zamenjati tisti dve bateriji, ki sta očitno slabi. Kot pravi Jakey ne bo ravno najbolše, če bodo baterije različnih starosti, ampak za pouzkus bi mogoče bilo.....

Zanima me kje bi dobil dve take baterije? Mogoče tudi malo rabljene?
arksi

OdgovorNapisal/-a s53pa » 03 Sep 2025, 07:26

Sva iz iste regije, imam veliko rabljenih. Lahko dobiš dve. Zastonj. Piši mi na ZS.
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: airwolf
Število neizkoriščenih povabil: 5

OdgovorNapisal/-a yacksy » 03 Sep 2025, 10:21

arksi je napisal/-a:Kot kaže je en sklop defekten, ker se je čez noč še dodatno izpraznil na cca 1,5V, ostali sklopi so ostali na 4,2V.

Glede na tako nizko napetost sklopa to pomeni, da sta obe celici za vreči stran oz. za zamenjati. Zdaj je pa še en dodaten trik - BMS. Določeni BMS-i se v taki situaciji (večkratno neuspešno polnenje, razbalansiranost) "zaklenejo", tako da tudi če zamenjaš slab par celic in ga napolniš na nivo drugih sklopov, imaš precej veliko možnost, da bo celotni akumulator še vedno samo za v kanto.

arksi je napisal/-a:Da bi manjal cel sklop je po vsej verjetnosti predrago. Nova baterija v Lidlu stane 25€.

Zato se v praksi teh akumulatorjev ne popravlja. So že v štartu "ekonomska totalka". Druga zgodba je, če se želiš pri tem nekaj novega naučit ...

arksi je napisal/-a:Bi pa takole za poizkus probal zamenjati tisti dve bateriji, ki sta očitno slabi. Kot pravi Jakey ne bo ravno najbolše, če bodo baterije različnih starosti, ampak za pouzkus bi mogoče bilo.....
Zanima me kje bi dobil dve take baterije? Mogoče tudi malo rabljene?

Če se ne zmenita z s53pa, bi verjetno tudi jaz našel kaj ustreznega v svojem "kupu šare". Sva očitno tudi midva iz istih koncev :)
yacksy

OdgovorNapisal/-a arksi » 03 Sep 2025, 10:48

yacksy je napisal/-a: Glede na tako nizko napetost sklopa to pomeni, da sta obe celici za vreči stran oz. za zamenjati. Zdaj je pa še en dodaten trik - BMS. Določeni BMS-i se v taki situaciji (večkratno neuspešno polnenje, razbalansiranost) "zaklenejo", tako da tudi če zamenjaš slab par celic in ga napolniš na nivo drugih sklopov, imaš precej veliko možnost, da bo celotni akumulator še vedno samo za v kanto.

Tudi to sem nekje zasledil, da je pri nekatrih BMS tako. A mogoče veš kako je pri Parkside bateriji? A bo treba praktično probat?

yacksy je napisal/-a:...... So že v Druga zgodba je, če se želiš pri tem nekaj novega naučit ...

Seveda, ravno zaradi tega bi probal popravit. Saj nimam kaj zgubit ;-).

Sem se dogovoril s s53pa, da mi pošlje in poizkusim. Zamenjam obe bateriji.
arksi

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Sep 2025, 11:11

yacksy je napisal/-a: Zdaj je pa še en dodaten trik - BMS. Določeni BMS-i se v taki situaciji (večkratno neuspešno polnenje, razbalansiranost) "zaklenejo", tako da tudi če zamenjaš slab par celic in ga napolniš na nivo drugih sklopov, imaš precej veliko možnost, da bo celotni akumulator še vedno samo za v kanto.

Če prav vem starejši 4Ah acucji menda sploh nimajo BMS-a... izsek iz elektroda foruma:
Koda: Izberi vse
PAP - term for battery powered usually
PAPS - term for smart batteries

20 - voltage
A1/B2/A3/B3 - revision and size (1.2 - 2ah, 3 - 2ah)
A balancer is installed in version B :)

They can be charged, but at most they do not charge to 100% - as a rule, the end contacts of the batteries are connected directly to the battery contacts.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a arksi » 03 Sep 2025, 11:32

Hmm, moj model baterije je PAP 20 A3. Potem po teh podatkih od Protončka naj ne bi imel BMS.?
Za kaj pa potem skrbi tale elektronika v sami bateriji?
arksi

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Sep 2025, 15:03

A so padi "cell 2, cell 3 in cell 4" kam vezani? Tako na hitro ni videti, lahko pa je večplastna plata in je povezava vmes (ali na spodnji strani).
Čip itak nima oznake... mogoče za led prikazovalnik stanja baterije? Poglej kam gredo povezave od ledic.
Razen če imajo na elektrodi napačne informacije...
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Sep 2025, 15:17

Sem odprl obe: levo je A3, desno B3. Čip je drugi, ima več pinov, je pa težko reči kam gre kam.. je zoprno merit "kurcšlus", če je povsod napetost... tebi bo lažje, če imaš celice odklopljene. Ampak z obzirom, da gresta do led indikatorja samo dve žici ta čip definitivno ni za to. Torej mora biti neke sorte BMS...?
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a lado » 03 Sep 2025, 19:55

Sem imel isti primer z 4Ah baterijo...en par celic je bil z veliko nižjo napetostjo. Verjetno je ena šla in seboj potegnila še tisto ki ji je bila paralelna..
Zamenjal sem vse celice , katere sem vzel iz 5 Ah packa kateri se je smešno poceni prodajal v Hofru.Kupil sem jih več, v glavnem zaradi celic.
Ko sem zamenjal vse je vse skupaj normalno delovalo*-polnjenje in praznenje, pa še 5Ah naj bi bile...
Ostalo mi je še 8 kos dobrih parkside celic, katere lahko dobiš in zamenjaš verjetno so popolnoma enake tvojim...
Če boš šel v menjavo mi javi da ti pošljem celice....
Uporabniški avatar
lado

Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 319 krat
Prejel zahvalo: 507 krat
Število neizkoriščenih povabil: 50

OdgovorNapisal/-a arksi » 04 Sep 2025, 06:23

Protoncek je napisal/-a:A so padi "cell 2, cell 3 in cell 4" kam vezani? Tako na hitro ni videti, lahko pa je večplastna plata in je povezava vmes (ali na spodnji strani).
Čip itak nima oznake... mogoče za led prikazovalnik stanja baterije? Poglej kam gredo povezave od ledic.
Razen če imajo na elektrodi napačne informacije...

Padi od celic so povezani s spodnje strani. Težko je meriti, ker sem odstranil samo dve baterije. Ostale so še v funkciji.

Čip ima oznako LGT8P22A in je povezan s vrsto trazistorjev ob strani, ki so po vsej verjetnosti MOSFETI z oznako 72K. Ta isti čip LGT8P22A je tudi na strani porabnika (vrtalka, svtilka, flex....) in ima baterija ter porabnik, poleg + in - napajalne napetosti, tudi še en kontakt, preko katerega, verjetno, komunicira z baterijo in porabnikom ali polnilnikom.

Ledice za prikaz stanja baterije imajo svoje vezje s tremi upori, eno zener diodo, eno diodo ter tri LED za prikaz stanja napolnjenosti. Platka kjer so LED za prikaz stanja akumulatorja dobi polno napetost 20V.

Baterija ima tudi termo člen in nekaj elektonike mora tudi skrbeti kdaj je baterija prehladna ali prevroča, ker takrat prekine polnenje.

lado je napisal/-a:Sem imel isti primer z 4Ah baterijo...en par celic je bil z veliko nižjo napetostjo. Verjetno je ena šla in seboj potegnila še tisto ki ji je bila paralelna.......

Veretno se pri meni zgodilo isto....

lado je napisal/-a:....Ostalo mi je še 8 kos dobrih parkside celic, katere lahko dobiš in zamenjaš verjetno so popolnoma enake tvojim...

Hvala za ponudbo. Če imaš viška celice se priporočam. Bom nekaj poizkusil naredit, ker se gre itek za izziv in hobij popravilo. Nova baterija stane 25€.
arksi

OdgovorNapisal/-a arksi » 05 Sep 2025, 05:51

Po brskanju po spletu, če prav razumem, je čip LGT8P22A neke vrste mikrokontroler. Baterija očitno komunicira z orodjem. Baterija pošilja orodju podatek o stanju napolnjenosti. Baterija preko tretjega pina pošlje orodju podatek, da je izpraznjena in orodje odklopi napajanje.
arksi

OdgovorNapisal/-a JernejL » 05 Sep 2025, 06:43

arksi je napisal/-a:Po brskanju po spletu, če prav razumem, je čip LGT8P22A neke vrste mikrokontroler. Baterija očitno komunicira z orodjem. Baterija pošilja orodju podatek o stanju napolnjenosti. Baterija preko tretjega pina pošlje orodju podatek, da je izpraznjena in orodje odklopi napajanje.

Več kot to.. parkside pametna baterija ima tudi spomin, ki se uporablja za nadgradnjo firmwera na pametnih (performance) napravah, vse to gre čez isti pin.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a arksi » 23 Sep 2025, 12:27

lado je napisal/-a:.......Ostalo mi je še 8 kos dobrih parkside celic, katere lahko dobiš in zamenjaš verjetno so popolnoma enake tvojim...

Celice sm dobil in jih zmontiral nazaj v baterijo. Zamenjal sem dve celici, ki sta bili spojeni vzporedno. Ker nisem imel točkovnega varilnika sem jih kar na HITRO prispajkal.
Ko sem dal polnit, polnilec ni več kazal napake in je zaključil polnenje. Pomeril sem zamenjane baterije in je bila napetost nižja od ostalih. Zbalansiral sem jih tako, da sem jih posebej napolnil z univerzalnm napajalnikom katerem sem nastavil napetost in 0,5 toka. Sedaj baterija deluje, polni - prazni in poganja baterijske strojče.

Kot kaže ta model res nima balanserja. Ko ena celica doseže vršno napetost, polnilec prekine polnjenje.
arksi

OdgovorNapisal/-a JernejL » 24 Sep 2025, 09:46

Balansiranje je, a zelo počasno - in ne dela ko so odstopanja previsoka.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 24 Sep 2025, 10:05

Jaz baterijo potem, ko je "polna" kar pustim priključeno v polnilcu še nekaj ur, ravno zato, da se (vsaj malo) zbalansira.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 25 Sep 2025, 17:04

JernejL je napisal/-a:Balansiranje je, a zelo počasno - in ne dela ko so odstopanja previsoka.

A bi bilo kaj bolje, če bi noter dodal BMS? Recimo kaj TAKEGA (prvi zadetek na aliju) ? Je ok, če sta na neki bateriji dva BMS-a?
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a reber » 25 Sep 2025, 18:36

Baterijam, ki imajo BMS za zaščito, nimajo pa balanserja ali je ta zelo slaboten, ni potrebe dodajat še en BMS, dodaš samo balanser.
https://www.aliexpress.com/item/1005007580874716.html
Preverjeno se dobro obnese, nenazadnje je točno tako vezje dodano kitajskim BMS. Vsak BMS, ki ni smart, je običajno sestavljen iz dveh delov, ki delujeta samostojno za vsako celico posebej. Zaščitni del skrbi, da se baterija ne napolni preveč ali izprazni preveč, pogoj je že, ko ena sama celica doseže skrajno vrednost. Balansirna funkcija, deluje za vsako celico popolnoma samostojno, gre za niz enakih vezij, za vsako celico posebej, montirano na eni ploščici.

Če je v bateriji prostor za to dodatno balansirno vezje, je to zelo smiselno vgraditi.
Balansiranje pri nekaterih baterijah slabo deluje, tudi če je balanser vgrajen, če baterija polnjenje izklopi zaradi ene zelo polne celice, saj polnjenja ne vklopi nazaj. V tem primeru pomaga, da se tranzistor za izklop polnjenja preveže z uporom, ki bo zagotavljal do max 50mA toka, mora biti manj od balansirnega toka.

Sem že vsaj 1x napisal, da mnoge Parkside baterije imajo prostor za balansirne upore na vezju, niso pa vgrajeni, torej gre za namerno opuščanje te funkcije, namerna sabotaža, da baterije postanejo neuporabne ...
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 270 krat
Prejel zahvalo: 895 krat

OdgovorNapisal/-a JernejL » 26 Sep 2025, 07:34

Protoncek je napisal/-a:
JernejL je napisal/-a:Balansiranje je, a zelo počasno - in ne dela ko so odstopanja previsoka.

A bi bilo kaj bolje, če bi noter dodal BMS?

Saj baterija ima bms, ampak ta bms ne pričakuje prevelikih odstopanj - zadeva je narejena za eno "zdravo" toleranco.
Če katerakoli celica preveč odstopa od ostalih, je z njo nekaj narobe.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Sep 2025, 07:50

JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms, ampak ta bms ne pričakuje prevelikih odstopanj - zadeva je narejena za eno "zdravo" toleranco.
Iz tega bi lahko takole na hitro zaključil, da ni pametno menjati samo en člen (celico) v bateriji.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20511 krat
Prejel zahvalo: 10505 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 26 Sep 2025, 08:17

reber je napisal/-a:Baterijam, ki imajo BMS za zaščito, nimajo pa balanserja ...

JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms,

ja, zamešal... mislil sem balanser, ne BMS... :_banghead hvala! Bom naročil in vgradil.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a reber » 26 Sep 2025, 08:49

OK, zamešal si, nič hudega, ampak link si pa vseeno dal na BMS, ki sicer ima balanser, dejansko pa potrebuješ balanser, kot dodatek obstoječemu BMS, ki tega nima. Lahko priložiš fotko tega nesrečnega vezja v bateriji, ker teh Parkside baterij je vedno več verzij. Prve verzije so imele notri Samsung celice, elektroniko kot se spodobi, vendar brez balasirnih uporov na mestu, ki bilo predvideno. Starejše verzije so vse imele tranzistorje za izklop baterije, novejše nekatere nimajo nobenih tranzistorjev več, je kar direkt.

VolkD je napisal/-a:
JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms, ampak ta bms ne pričakuje prevelikih odstopanj - zadeva je narejena za eno "zdravo" toleranco.
Iz tega bi lahko takole na hitro zaključil, da ni pametno menjati samo en člen (celico) v bateriji.

Lahko se menja en sam člen, če je po lastnostih čim bolj enak: kapaciteta in notranja upornost. Kako pa misliš, da v Zagrebu popravljajo EV baterije?
Če je v bateriji spodoben BMS, potem ni tako zelo pomembno da je zamenjan člen enak po lastnostih, je pa vsekakor bolje, da je zamenjan člen enak ali nekoliko boljši, da je veliko boljši ni potrebe.
V primeru, da se baterija sama izklopi, torej ima tranzistorje za izklop, je vseeno, ker BMS poskrbi za zaščito. Če baterija lastnega izklopa nima, naj bodo celice čim bolj enake, sicer bo najslabša in najmanj napolnjena šla pri praznjenju pregloboko in se tako zadeva hitro sesuje.

Imam sedaj eno Parkside 4Ah baterijo na mizi, vse celice so bile prazne blizu 0V. Ker je 4Ah je vsaka celica sestavljena iz 2 členov, torej je baterije 5S2P.
Polnjenje je čez nekaj časa povzročilo kar veliko gretja in dvig napetosti nad 3,5V, ki se potem ni dvigovala vač. Gretje se je nadaljevalo dokler niso bile celice spet prazne, res prazne. 3 celice so sedaj prazne, dve sta ostali nad 3V in tako vztrajata že več kot 1 teden. Ker sem ravno dobil pošiljko baterij, poleg Samsung baterij sem naročil še EVE in sicer 2600mAh oziroma 2650mAh max s tokom do 13A, bom za hec omenjeno baterijo obnovil. Baterije sem naročil zaradi res ugodne cene in ker imam nekaj baterij skirojev za obnovit in rabim več toka, kot mi ponujajo Samsung 35E, seveda na račun kapacitete.

Mimogrede, tudi močno izpraznjene celice se lahko poberejo, če je po 2 ali 3 ciklih vse v redu, običajno kar trajajo. V prvem polnilnem ciklu se take baterije rade malo grejejo, v drugem malo ali ne več. Če gretje ne mine, je celica seveda zanič, seveda mora napolnjena celica tudi držati napetost stabilno več dni, notranja upornost mora biti primerljiva z ostalimi in čim bližje karakteristikam za ta model. Ne pozabimo tudi izmerjeno kapaciteto, ta pa je vedno vsaj 10% nižja od nominalne, razen, če bi delal ekstremni test, ki vsebuje tudi nekaj OC in OD.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 26 Sep 2025, 09:09

Ja, link sem dal na prvo BMS vezje, ki sem ga našel pod "BMS" - bi moral iskat balanser, ne BMS...
Slika je zgoraj: levo je verzija A3, desno je B3. Čipi nimajo oznake, oba vezja pa sicer izgledata zelo podobno. Bi bilo pa to dobro vedeti "za zihr", kaj je zdaj s tem - a ga kakšna ima ali ne (in katera). Jernej sicer pravi, da ga ima...
Je pa pač treba vedeti, da so te baterije zelo poceni: pod 30€ za 4Ah (v akciji), medtem ko je recimo za makito reda 100€. Torej je cela baterija cenejša kot 5 (ali 10) celic posebej. Temu primerna je tudi elektronika.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a JernejL » 26 Sep 2025, 09:47

VolkD je napisal/-a:

Tako je. pri ceni te baterije niti nima smisla da se takšno popravlja, razen če imaš ustrezne celice že doma in dost časa ter potrpljenja.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a reber » 26 Sep 2025, 10:17

Ah ja, saj res, sem slabo pogledal za fotke. No, moja (oziroma od tasta) je PAP 20 B3 in je že pred meseci bila celica 4 na 0V, sem jo napolnil, sprobal, zbalansiral vse in je delalo. Zanimivo je, da je na vezju 78L05, nisem preverjal ali je stalno pod napetostjo ali ne, ker 78xx oziroma 78Lxx ni nekaj, kar je namenjeno baterijskim aplikacijam, preveč lastne porabe.

Ja, trenutno so 4Ah v akciji za 24eur če se ne motim. EVE 2650mAh sem dobil po cca 1,20eur/kos, tako da za doma se menjava verjetno splača. Še vedno je pol ceneje kot nova, če ne upoštevam mojega časa za delo in raziskovanje. No, raziskovanje je kot neke vrste izobraževanje, vse pridobljene izkušnje so lahko neprecenljive, tako da včasih je smiselno kaj naredit zastonj in zapravit nekaj ur za ta namen.

Kaj za vraga je narobe z elektroniko te baterije še ne vem, če sploh kaj. Za testiranje balanserja, če je in če sploh deluje in kako deluje, bi moral priklopit ene slabe baterije, ki so že malo zmatrane, da jih ni škoda... ne bi delal nekih testov z novimi, da mi OC uhaja na 4,30V in še čez. Na vezju so eni upori 510 kar naj bi bilo 51ohm, lahko bi bili praznilni upori, dolžina 2mm, torej so 0805 ... :? pri 4,20V je tok 82mA, kar znese 346mW, kar je za 0805 preveč, verjetno se ne izide tudi če je poligon bakra velik in več vij na drugo stran vezja spet na poligon za hlajenje. Če je padec napetosti na čipu ali tranzistorju, ki vklaplja te upore, potem bi se izšlo, ker bi bil tok manjši potem... lahko pa da so upori pocrkali... takoj pomerim... upornost štima, na nekaterih je napetost, od cca 0,5mV do 0,9mV, kar bi lahko pomenilo, da je balanser, če je to to, v okvari in prazni baterijo, čeprav je že skoraj popolnoma prazna. Zamenjat celice in narediti meritve, ni druge, sumljivo je tole videti. Če bodo napetosti na uporih in bo napetost novih celic padala, je elektronika zanič.

Večina cenenih, preprostih kitajskih BMS dela veliko bolj zanesljivo, predvsem pa je jasen način delovanja.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a arksi » 01 Dec 2025, 12:58

A ima kdo podatek pri kateri napetosti Parkside 20V 4Ah akumulatorju strojček prekine delovanje?
Torej, da izklopi napajanje baterije in takrat je jasno, da jo je treba napolniti
arksi

OdgovorNapisal/-a JernejL » 02 Dec 2025, 11:30

arksi je napisal/-a:A ima kdo podatek pri kateri napetosti Parkside 20V 4Ah akumulatorju strojček prekine delovanje?
Torej, da izklopi napajanje baterije in takrat je jasno, da jo je treba napolniti

Da se ugotovit glede na specifikacijo celic, mogoče uporabiš iz specifikacije + nekaj viška za "ziher".
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a arksi » 02 Dec 2025, 13:08

Bom odgovoril kar sam sebi.
Če sem prav izmeril, je fleksarca Parkside izklopila, ko se je napetost znižala na 18V na bateriji.
arksi

OdgovorNapisal/-a JernejL » 03 Dec 2025, 09:04

arksi je napisal/-a:Bom odgovoril kar sam sebi.
Če sem prav izmeril, je fleksarca Parkside izklopila, ko se je napetost znižala na 18V na bateriji.

To je precej visoka voltaža.. probaj z kakšno vrtalko, verjetno ima fleks višjo omejitev da pod obremenitvijo ne spravi baterijo prenizko.
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a arksi » 03 Dec 2025, 13:29

JernejL je napisal/-a:
arksi je napisal/-a:Bom odgovoril kar sam sebi.

To je precej visoka voltaža.. probaj z kakšno vrtalko, verjetno ima fleks višjo omejitev da pod obremenitvijo ne spravi baterijo prenizko.

Koliko pa bi po tvoje bila optimalna napetost odklopa?
Celice v bateriji so te download/file.php?id=96365&mode=view

10 kosov celic vezanih po dve vzporedno.
arksi

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Dec 2025, 13:50

Mislim, da niti ni toliko pomembno, katere so - so litijeve 18650, te pa imajo vse nazivno napetost 3.7V. 5x3.7=18,5V. Torej bi izklop pri 18V pomenil po moje kar konkretno prezgodnji izklop.
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a arksi » 03 Dec 2025, 13:59

Igračkam se s tem (https://www.youtube.com/watch?v=T8lREgBeVL8).
Če dam 3.3k upore mi izklaplja pri 14V, kar se mi zdi malo "prehuda" izpraznitev. Sedaj sem gor nalotal precizne trimer potenciometre, ker bi rad, da izklopi pri višji napetost.

Sedaj me zanima katera napetost bi bila najbolj optimalna, pri kateri naj bi izklopil baterijo?
arksi

OdgovorNapisal/-a JernejL » 03 Dec 2025, 14:15

Protoncek je napisal/-a:Mislim, da niti ni toliko pomembno, katere so - so litijeve 18650, te pa imajo vse nazivno napetost 3.7V. 5x3.7=18,5V. Torej bi izklop pri 18V pomenil po moje kar konkretno prezgodnji izklop.

Edino če ima zaščito da ne izprazne pregloboko ko fleks pojača moč med uporabo, zna bit bolj previden.

Drugače tool scientist na youtube je raziskaval tudi voltaže za odklop.. in lahko precej variirajo glede na celice & znamko:

https://www.youtube.com/@toolscientist/videos
Uporabniški avatar
JernejL

OdgovorNapisal/-a arksi » 04 Dec 2025, 06:54

JernejL je napisal/-a: To je precej visoka voltaža.. probaj z kakšno vrtalko, verjetno ima fleks višjo omejitev da pod obremenitvijo ne spravi baterijo prenizko.

Si imel prav.
Sem šel še enkrat ekspirimentirat. Pri neobremenjeni feksarici izklopi pri 15.5V.
Pri vrtalnem strojčku pa 14.5V.

Torej, če izklapljam praznenje baterije pri 15V, bi bilo menda v redu?
arksi

OdgovorNapisal/-a s53pa » 04 Dec 2025, 07:44

Glede na to, da jih je v seriji 5, bo pri 15V vsaka imela 3V. In to naj bi bilo ok.
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 56 krat
Uporabnika povabil: airwolf
Število neizkoriščenih povabil: 5

Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost