JernejL je napisal/-a:Preveri da niso kje poškodovane povezave vmesnih celic na glavno vezje (lahko se od vibracij poškodujejo in odlomijo).
yacksy je napisal/-a:Si pomeril napetosti posameznih členov baterijskega paketa (vzporedno vezan par celic)? Lahko da se je baterijski komplet razbalansiral in so razlike med napetostmi posameznih členov prevelike. Lahko se je tudi zgodilo, da je kaka celica šla v maloro in "vleče dol" še vzporedno vezano (posledično se celoten člen zelo hitro izprazni oz. ima nižjo napetost kot ostali).
arksi je napisal/-a:Na petem sklopu bateri pa napetost kar konkretno odstopa.
Jakey je napisal/-a:Če je vzporedno, potem se izniči že samo, ane? Če je pa razklenjeno, pa itak ne bi imelo vpliva? Balanser je pa samo za zaporedno verigo celic?
yacksy je napisal/-a:Verjetno bi bila najboljša rešitev, da se baterijska celica ali cel baterijski sklop zamenja z novimi oz. drugimi celicami..
arksi je napisal/-a:Kot kaže je en sklop defekten, ker se je čez noč še dodatno izpraznil na cca 1,5V, ostali sklopi so ostali na 4,2V.
arksi je napisal/-a:Da bi manjal cel sklop je po vsej verjetnosti predrago. Nova baterija v Lidlu stane 25€.
arksi je napisal/-a:Bi pa takole za poizkus probal zamenjati tisti dve bateriji, ki sta očitno slabi. Kot pravi Jakey ne bo ravno najbolše, če bodo baterije različnih starosti, ampak za pouzkus bi mogoče bilo.....
Zanima me kje bi dobil dve take baterije? Mogoče tudi malo rabljene?
yacksy je napisal/-a: Glede na tako nizko napetost sklopa to pomeni, da sta obe celici za vreči stran oz. za zamenjati. Zdaj je pa še en dodaten trik - BMS. Določeni BMS-i se v taki situaciji (večkratno neuspešno polnenje, razbalansiranost) "zaklenejo", tako da tudi če zamenjaš slab par celic in ga napolniš na nivo drugih sklopov, imaš precej veliko možnost, da bo celotni akumulator še vedno samo za v kanto.
yacksy je napisal/-a:...... So že v Druga zgodba je, če se želiš pri tem nekaj novega naučit ...
yacksy je napisal/-a: Zdaj je pa še en dodaten trik - BMS. Določeni BMS-i se v taki situaciji (večkratno neuspešno polnenje, razbalansiranost) "zaklenejo", tako da tudi če zamenjaš slab par celic in ga napolniš na nivo drugih sklopov, imaš precej veliko možnost, da bo celotni akumulator še vedno samo za v kanto.
PAP - term for battery powered usually
PAPS - term for smart batteries
20 - voltage
A1/B2/A3/B3 - revision and size (1.2 - 2ah, 3 - 2ah)
A balancer is installed in version B :)
They can be charged, but at most they do not charge to 100% - as a rule, the end contacts of the batteries are connected directly to the battery contacts.Protoncek je napisal/-a:A so padi "cell 2, cell 3 in cell 4" kam vezani? Tako na hitro ni videti, lahko pa je večplastna plata in je povezava vmes (ali na spodnji strani).
Čip itak nima oznake... mogoče za led prikazovalnik stanja baterije? Poglej kam gredo povezave od ledic.
Razen če imajo na elektrodi napačne informacije...
lado je napisal/-a:Sem imel isti primer z 4Ah baterijo...en par celic je bil z veliko nižjo napetostjo. Verjetno je ena šla in seboj potegnila še tisto ki ji je bila paralelna.......
lado je napisal/-a:....Ostalo mi je še 8 kos dobrih parkside celic, katere lahko dobiš in zamenjaš verjetno so popolnoma enake tvojim...
Če boš šel v menjavo mi javi da ti pošljem celice....
arksi je napisal/-a:Po brskanju po spletu, če prav razumem, je čip LGT8P22A neke vrste mikrokontroler. Baterija očitno komunicira z orodjem. Baterija pošilja orodju podatek o stanju napolnjenosti. Baterija preko tretjega pina pošlje orodju podatek, da je izpraznjena in orodje odklopi napajanje.
lado je napisal/-a:.......Ostalo mi je še 8 kos dobrih parkside celic, katere lahko dobiš in zamenjaš verjetno so popolnoma enake tvojim...
Če boš šel v menjavo mi javi da ti pošljem celice....
JernejL je napisal/-a:Balansiranje je, a zelo počasno - in ne dela ko so odstopanja previsoka.
Protoncek je napisal/-a:JernejL je napisal/-a:Balansiranje je, a zelo počasno - in ne dela ko so odstopanja previsoka.
A bi bilo kaj bolje, če bi noter dodal BMS?
Iz tega bi lahko takole na hitro zaključil, da ni pametno menjati samo en člen (celico) v bateriji.JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms, ampak ta bms ne pričakuje prevelikih odstopanj - zadeva je narejena za eno "zdravo" toleranco.
Če katerakoli celica preveč odstopa od ostalih, je z njo nekaj narobe.
reber je napisal/-a:Baterijam, ki imajo BMS za zaščito, nimajo pa balanserja ...
JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms,
hvala! Bom naročil in vgradil.VolkD je napisal/-a:Iz tega bi lahko takole na hitro zaključil, da ni pametno menjati samo en člen (celico) v bateriji.JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms, ampak ta bms ne pričakuje prevelikih odstopanj - zadeva je narejena za eno "zdravo" toleranco.
VolkD je napisal/-a:Iz tega bi lahko takole na hitro zaključil, da ni pametno menjati samo en člen (celico) v bateriji.JernejL je napisal/-a:Saj baterija ima bms, ampak ta bms ne pričakuje prevelikih odstopanj - zadeva je narejena za eno "zdravo" toleranco.
arksi je napisal/-a:A ima kdo podatek pri kateri napetosti Parkside 20V 4Ah akumulatorju strojček prekine delovanje?
Torej, da izklopi napajanje baterije in takrat je jasno, da jo je treba napolniti
arksi je napisal/-a:Bom odgovoril kar sam sebi.
Če sem prav izmeril, je fleksarca Parkside izklopila, ko se je napetost znižala na 18V na bateriji.
JernejL je napisal/-a:arksi je napisal/-a:Bom odgovoril kar sam sebi.
Če sem prav izmeril, je fleksarca Parkside izklopila, ko se je napetost znižala na 18V na bateriji.
To je precej visoka voltaža.. probaj z kakšno vrtalko, verjetno ima fleks višjo omejitev da pod obremenitvijo ne spravi baterijo prenizko.
Protoncek je napisal/-a:Mislim, da niti ni toliko pomembno, katere so - so litijeve 18650, te pa imajo vse nazivno napetost 3.7V. 5x3.7=18,5V. Torej bi izklop pri 18V pomenil po moje kar konkretno prezgodnji izklop.
JernejL je napisal/-a: To je precej visoka voltaža.. probaj z kakšno vrtalko, verjetno ima fleks višjo omejitev da pod obremenitvijo ne spravi baterijo prenizko.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost