Elektrika na vikendici

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Elektrika na vikendici

OdgovorNapisal/-a bojanz » 22 Avg 2024, 20:34

Prijatelj me je prosil za mnenje, ker nisem preveč doma v solarnih sistemih bi prosil za vaše mnenja.
Vikendica nima el. priklopa. Sedaj ima na strehi en sončni panel, ki je preko regulatorja priklopljen na 2 akumulatorja 12v 135Ah, na njiju ima priklopljen Inverter 1000 w. 12/220 in to priklopljeno na elektrifikacija vikendica. Zaradi stabilnosti je nabavil balkonsko elektrarno z inverterjem za priklop na omrežje in tudi baterijski zalogovnik s svojim inverterjem za 220v. Sedaj bi želel, da bi oba inverterja delovala istočasno na elektrifikacijo. Jaz sem mnenja, da to ne bo šlo, bi raje naredil preklop na en ali drug solarni sistem. Prosim za nasvet.
Uporabniški avatar
bojanz

Kraj: Maribor
Zahvalil se je: 18 krat
Prejel zahvalo: 7 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 3

Re: Elektrika na vikendici

OdgovorNapisal/-a SiByte » 22 Avg 2024, 21:46

Inverter za balkonsko SE brez omrežja sploh ne bo deloval. Prisotnost omrežja in izklop SE ko le tega ni en od osnovnih pogojev za priklop vtične proizvodne naprave oz. po domače balkonske SE.

Najceneje je en kitajski hibridni razsmernik. Panele že ima in akumulatorje tudi.
Uporabniški avatar
SiByte

Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 124 krat
Prejel zahvalo: 132 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 13

OdgovorNapisal/-a bostjang » 24 Avg 2024, 11:32

Če je razsmernik baterijskega hranilnika (najbrž 230V ?) dvosmeren oz. temu namenjen, potem se lahko elektrarna na to sinhronizira in dela. Tak razsmernik je npr. SMA Sunny Island. Potrebno je še omejiti moč SE, ko je energije dovolj. Sunny Island dvigne frekvenco, elektrarna pa posledično zmanjša moč (njen razmernik mora biti tako nastavljen). Zasledil sem, da so nekateri priklopili mikrorazsmernik na sinusni UPS in je delovalo, celo polnilo baterijo UPS-a.
Potem je še vprašanje, kako želi oboje združiti. Napetosti baterije novega hranilnika ne poznamo. Pa tudi sicer najbrž ne bi bilo tako enostavno, če so različne kemije. Lažje je narediti ali eno ali drugo.
In kaj je mišljeno s stabilnostjo?
Pri teh sistemih je potrebno paziti na lastno rabo. Hitro se lahko zgodi, da gre večina energije samo za delovanje sistema.
bostjang

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: PPG78
Število neizkoriščenih povabil: 2

OdgovorNapisal/-a bojanz » 24 Avg 2024, 11:43

Ne bi rad nekaj novega kupoval. Zanimalo ga je, če bi lahko oboje hkrati priklopil na 220V instalacijo vikendice. Jaz sem mu svetoval, da se naredi preklop ali stari solarni sistem ali pa novi balkonska SE z baterijski zalogovnikom in vgrajenim inverterjem.
Uporabniški avatar
bojanz

OdgovorNapisal/-a bojanz » 24 Avg 2024, 12:55

Sem narisal na hitro kaj ima v mislih. Dodal sem še možnost priklopa motornega generatorja.
Priponke
IMG_20240824_134917_edit_507161701861673.jpg
IMG_20240824_135100_edit_507256216137180.jpg
Uporabniški avatar
bojanz

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Avg 2024, 14:04

Potencialno dober recept za dim. Spoka lahko že zaradi prehitrega preklopa dveh delujočih virov (agregat in obstoječi inverter).
Jaz bi se takim nasvetom raje izognil, ker če (oz. bolje reči ko) bo spokalo, se on najbrž ne bo več spomnil, da te je prosil za "prijateljsko" brezplačno kopičenje znanja, ti pa si svetoval po najboljši moči/(ne)znanju/volji... Bo videl le uničeno še to, kar mu je do poka delovalo...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 816 krat
Prejel zahvalo: 914 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a bojanz » 24 Avg 2024, 15:25

MadMax je napisal/-a:Potencialno dober recept za dim. Spoka lahko že zaradi prehitrega preklopa dveh delujočih virov (agregat in obstoječi inverter).
Jaz bi se takim nasvetom raje izognil, ker če (oz. bolje reči ko) bo spokalo, se on najbrž ne bo več spomnil, da te je prosil za "prijateljsko" brezplačno kopičenje znanja, ti pa si svetoval po najboljši moči/(ne)znanju/volji... Bo videl le uničeno še to, kar mu je do poka delovalo...

Hvala za tale odgovor, je kakšna možnost za takšno povezavo.
Uporabniški avatar
bojanz

OdgovorNapisal/-a MadMax » 24 Avg 2024, 16:01

"Če znaš, narediš sam.
Če ne znaš, plačaš."
On prvega ne zna, drugega noče.

Tretjo pot ubere nekdo, ki bi se rad nekaj naučil, mu ni težko žrtvovat časa za učenje in probavanje vsega živega (kamor sodi tudi nakup kake krame), če pa že kaj crkne pa to smatra za ceno učenja.
Takih nas je pomoje večina na tem forumu.

"Problem" je pač zelo specifičen in očitno ni veliko delujočih sistemov kot sta si vidva zamislila, sicer bi se našel kak detajlnejši opis delujočega sistema.
Ampak spet, ker noče nič novega kupit... Lahko pa probata iz obstoječe krame kaj sestavit, morda kaj uspe :)

Me pa seveda zanima razplet (kot najbrž še koga), zato bom spremljal temo ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 816 krat
Prejel zahvalo: 914 krat

OdgovorNapisal/-a yacksy » 24 Avg 2024, 17:05

Tukaj sem za podoben primer soforumaše za rokav cukal sam in na koncu prišel do predloga, kako bi naredil jaz (zaenkrat še ni prišlo do realizacije). Opisani princip bi se dalo dopolniti z agregatom na način, da se ga v glavno elektro omarico pripelje kot ločen dovod preko 1-0-2 stikala, v primeru uporabe agregata se predvidi ročen preklop na drug vir napajanja brunarice. Po mojem mnenju bi moral biti solarni/baterijski del enovit z enim razsmernikom. To, da kolega kupuje solarne sisteme brez repa in glave, od tebe pa pričakuje, da iz parih poceni skropucal narediš eno ultra-super-duper moderno rešitev, je tudi malo za lase privlečeno. Sem nekako na strani MadMax-a. Ali tvoj kolega počasi dobi stik z realnostjo in kupi spodoben solarni sistem (obstoječe pa zabriše v kanto), ali pa se tega projekta reši čim prej, ker pri takih "asih" običajno "takratko potegne" tisti z najboljšimi nameni ...
yacksy

Zahvalil se je: 1549 krat
Prejel zahvalo: 301 krat

OdgovorNapisal/-a bostjang » 24 Avg 2024, 18:05

MadMax je napisal/-a:Potencialno dober recept za dim. Spoka lahko že zaradi prehitrega preklopa dveh delujočih virov (agregat in obstoječi inverter).

To sem v bistvu že sam napisal, samo ne vem, kam je šlo sporočilo. No, na sosednjem forumu je bila podobna debata.

bojanz je napisal/-a:Ne bi rad nekaj novega kupoval.

Niti nisem želel tega reči, samo primer sem navedel.

bojanz je napisal/-a:Zanimalo ga je, če bi lahko oboje hkrati priklopil na 220V instalacijo vikendice.

Skoraj gotovo ne. Tudi, če se baterijski hranilnik lahko sinhronizira na omrežje oz. obstoječi razsmernik, bi imel težave, ko bi energija šla v nasprotno smer. Teoretično bi lahko nastavil omejitev izvoza, ampak bi verjetno bilo nestabilno, vsaj v nekaterih delovnih točkah. Pa tudi obstoječi razsmernik skoraj gotovo ni namenjen za priklop na omrežje oz. na drug vir napetosti, da bi se nanj sinhroniziral. Bolje je torej ne riniti v težave.

Vsekakor pa lahko vsak sistem napaja svoj del vikendice.
bostjang

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 9 krat
Prejel zahvalo: 12 krat
Uporabnika povabil: PPG78
Število neizkoriščenih povabil: 2

Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost