Fotovoltaika za brunarico

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Fotovoltaika za brunarico

OdgovorNapisal/-a yacksy » 29 Jan 2024, 20:11

Kolega me "cuka za rokav", da mu pomagam elektrificirati brunarico, pa sem se odločil, da naredim konkurenco eni starejši temi s podobno tematiko.

Skratka, kolega ima brunarico, ki je na samem, bi pa rad v njej kdaj pa kdaj spil kako hladno pivo pa ob večerih prižgal kako luč. Brunarica je aktualna samo poleti, tako da bi pozimi vse skupaj mirovalo oz. bi "elektrifikacijo" odnesel s sabo v hišo na "prezimovanje".

Če vzamem en naključni hladilnik, vidim da ima priključno moč 50W in z malo pesimizma letno porabo energije 200 kWh. Če smo še malo večji pesimisti, recimo da so naše dnevne potrebe po energiji 600Wh dnevno.

Če bi hoteli 600Wh energije dobiti iz 12V akumulatorja, bi potrebovali imeti 50Ah akumulator. Ker bi akumulator radi praznili nekje na polovico, bi potrebovali 100Ah akumulator.

Pri solarnem panelu moramo upoštevati povprečen izkoristek okoli 80% in 10 ur svetlobe na dan (vir). Za pridelati 600Wh dnevno bi torej potrebovali imeti vsaj 75W solarni panel.

Če na hitro pogledam kako komercialno varianto, me na hitro zmoti:
- ne-MPPT polnilnik
- ne-sinusni usmernik (ne vem kako bi kompresor hladilnika deloval na modificirani sinus)
- svinčevi akumulatorji

Glede na to, da me ni strah kupovati iz kitajske oz. iz tujine in da brez težave spravim skupaj kako LiFePo baterijo, me zanima kaj je trenutno aktualnega oz. v katero smer gledati. Za tiste, ki imate s področjem izkušnje, bom zelo vesel konkretnih predlogov za opremo, po možnosti s povezavami na trgovine, kjer lahko opravim nakup (če je to problem, lahko tudi na PM). Zelo bom vesel tudi kakšnih aktualnih člankov ali youtube videov, saj se je učiti iz napak drugih veliko lažje in cenejše kot iz svojih ;)
yacksy

Zahvalil se je: 1636 krat
Prejel zahvalo: 317 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Fotovoltaika za brunarico

OdgovorNapisal/-a SiByte » 29 Jan 2024, 20:56

Paneli so smešno poceni, nazadnje sem dal (november 2023) 70€ + DDV za komad pri Rexel-u za panel moči 425Wp.

Pri razsmerniku ti žal ne znam pomagati saj mi manjši niso poznani, mogoče kakšen offgrid Growatt? ali pa kak 1000W kitajc iz AliExpressa.

Glede akumulatorja bi pa jaz raje dal kak € več in sestavil komplet iz štirih LFP celic recimo EVE LF105Ah dobiš že za nekje 35€/kom in si pol mogoče malo nad ceno svinčenega.

Kakšnega tisočaka boš potreboval za malce boljši sistem, največji strošek bo razsmernik.
ZA zeleni prehod! Ustavimo naftni terorizem. :_rolling
Uporabniški avatar
SiByte

Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Zahvalil se je: 128 krat
Prejel zahvalo: 138 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 13

OdgovorNapisal/-a yacksy » 29 Jan 2024, 21:18

LFP celice izgledajo super, upam da se najde še kakšen dober predlog za offgrid razsmernik, ki zna po možnosti delati z 4S LFP baterijami (potem odpade tudi potreba po dodatnem BMS-ju).

Močnejši paneli očitno res niso več tako dragi. Ampak a je smiselno kupiti 2x močnejši panel, kot ga dejansko potrebuješ? Ne more priti do kake škode na sistemu, ko se baterija popolnoma napolni, sprotne porabe ni, sonce pa sije na polno ...?
yacksy

OdgovorNapisal/-a krko » 29 Jan 2024, 21:25

yacksy je napisal/-a: Ne more priti do kake škode na sistemu, ko se baterija popolnoma napolni, sprotne porabe ni, sonce pa sije na polno ...?

Ne, če je sistem pravilno narejen, torej da ima nek spodoben polnilec.

Če te pa zanima kam gre odvečna energija iz panela, pa naj povem, da pač energije se enostavno ne odvzema iz panela, torej gre v "odprte sponke". Kot da na bateriji nebi imel nič priklopljenega.
krko

Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 143 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 29 Jan 2024, 22:21

Če kje uspeš dobiti, preveri če dobiš varianto z Y(Ytrium) LiFeYPO4 , ker se jim ne ustavi delovanje takoj, ko pridejo na -20°C
Dorijan

Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 309 krat
Število neizkoriščenih povabil: 60

OdgovorNapisal/-a MocnikG » 30 Jan 2024, 08:54

yacksy je napisal/-a:Pri solarnem panelu moramo upoštevati povprečen izkoristek okoli 80% in 10 ur svetlobe na dan (vir). Za pridelati 600Wh dnevno bi torej potrebovali imeti vsaj 75W solarni panel.

VolkD prosim prestavi ta stavek pod vice, sem se kar dobro nasmejal. 80% PAJADE.
*Sent*from*my* iPhone.
*Sent*from*my* Linux.
*Sent*from*my* room.
Uporabniški avatar
MocnikG

Kraj: Koroška - MB - CE
Zahvalil se je: 61 krat
Prejel zahvalo: 116 krat
Uporabnika povabil: s55ei
Število neizkoriščenih povabil: 11

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Jan 2024, 10:21

Dragi moji, mislim da je problem zastavljen korektno in koncizno, tako da bom vesel, če offtopic-e zadržite zase:
- napisal sem, da bodo baterije pozimi na toplem v hiši in "v leru". Glede na to, da je budget omejen, bodo LiFePo baterije čisto OK
- vir informacije za uporabo 80% moči solarnega panela pri izračunu sem navedel. Resnično mi "dol visi" kolikor je podatek realen, saj nikjer ne sprašujem po njem oz. to ni glavni problem

Da skrajšam - neizmerno bom vesel informacije o kvalitetnem in realtivno ugodnem 1kW offgrid razsmerniku, ki zna delati z LiFePo baterijami.
yacksy

OdgovorNapisal/-a pablo » 30 Jan 2024, 10:22

@MocnikG
Preberi še enkrat kaj je napisal.
Mislim , da je hotel povedati da lahko v praksi izkoristimo cca 80% tistega , kar iztisne iz sebe solarni panel.(Izgube na regulatorju ,izgube pri polnjenju in črpanju iz akumulatorja, izgube na vodnikih itd.)
Sicer je lepo , da te večina stvari , ki jih prebereš takoj brez razmišljanja spravi v dobro voljo, ti kar zavidam kako malo je treba , da si vesel. :lol: :lol: :_rolling
pablo

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 13 krat
Prejel zahvalo: 37 krat
Število neizkoriščenih povabil: 7

OdgovorNapisal/-a SiByte » 30 Jan 2024, 22:54

yacksy je napisal/-a:LFP celice izgledajo super, upam da se najde še kakšen dober predlog za offgrid razsmernik, ki zna po možnosti delati z 4S LFP baterijami (potem odpade tudi potreba po dodatnem BMS-ju).

Brez BMS-a žal ne bo šlo, nekako moraš balansirati celice in v primeru kakšne napake izključiti baterije.
Uporabniški avatar
SiByte

OdgovorNapisal/-a yacksy » 30 Jan 2024, 23:36

Imaš kako dobro priporočilo kaj uporabiti kot BMS za tak (enostaven) primer baterijskega kompleta?
yacksy

OdgovorNapisal/-a mucek » 31 Jan 2024, 10:20

Daly
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Zahvalil se je: 103 krat
Prejel zahvalo: 1209 krat
Število neizkoriščenih povabil: 234

OdgovorNapisal/-a cero » 31 Jan 2024, 11:14

še en glas za daly-ja
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 356 krat
Prejel zahvalo: 805 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Jan 2024, 12:45

A je za Daly kakšen dober prodajalec v Sloveniji ali EU ali ga je bolj smiselno kupiti preko AliExpress-a?

Še vedno iščem dobre predloge za relativno ugoden 1kW offgrid razsmernik ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a cero » 31 Jan 2024, 14:10

yacksy je napisal/-a:A je za Daly kakšen dober prodajalec v Sloveniji ali EU ali ga je bolj smiselno kupiti preko AliExpress-a?

Kar naroči preko AliExpress-a.
cero

Kraj: Vipava
Zahvalil se je: 356 krat
Prejel zahvalo: 805 krat
Število neizkoriščenih povabil: 81

OdgovorNapisal/-a Aleks » 31 Jan 2024, 14:42

yacksy je napisal/-a:A je za Daly kakšen dober prodajalec v Sloveniji ali EU ali ga je bolj smiselno kupiti preko AliExpress-a?

Premisli o tem 1kW, ker ne bo več kot za žarnice. Vsakdo pomisli na hladilnik, ampak ta meni nikoli ne pride prav. Z 1,6 kw lahko uporabim vrtni prekopalnik ali kakšno električno orodje med 1 in 1,5 kW.
Aleks

Zahvalil se je: 93 krat
Prejel zahvalo: 127 krat
Število neizkoriščenih povabil: 15

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 31 Jan 2024, 16:10

Računaj tudi na vklopne špice… kot primerjava: pred poplavo sem imel 1500VA ups, pa je (občasno) zapiskal, ko je vklopila peč na pelete (grelec - vžig), ki kuri pod 400W.

Nekoč smo v eni garaži hoteli priklopit motor drsnih vrat na ups (šlo je za požarna vrata). Motor je bil 480W stalno, ob zagonu kakih 200 več (močni zagon 1s). Ob zagonu je 1kW ups vrglo ven kot da je igračka.
Uporabniški avatar
Protoncek

Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 775 krat
Prejel zahvalo: 957 krat
Število neizkoriščenih povabil: 196

OdgovorNapisal/-a SiByte » 31 Jan 2024, 16:44

yacksy je napisal/-a:Imaš kako dobro priporočilo kaj uporabiti kot BMS za tak (enostaven) primer baterijskega kompleta?

Kot so ti že predlagali je ena izmed izbir Daly, tudi sam sem dva uporabljal do prejšnjega vikenda in ni bilo težav. Res, da model za 16S ampak osnova je enaka. Trenutno testiram nova JK BMS-a ampak takšen ti ne pride v poštev saj se začne pri 8S do 16S.
Uporabniški avatar
SiByte

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Jan 2024, 18:18

Aleks je napisal/-a:

Premisli o tem 1kW, ker ne bo več kot za žarnice. Vsakdo pomisli na hladilnik, ampak ta meni nikoli ne pride prav. Z 1,6 kw lahko uporabim vrtni prekopalnik ali kakšno električno orodje med 1 in 1,5 kW.

Ko dobim vsaj en dober predlog proizvajalca s korektnim izdelkom, ki je zastopan v EU, bom razmislil o tem ali bom vzel 0,5 kW ali 1 kW model. Poraba hladilnika res ni velika (rang 50 W ali 100 W), ampak kakor je bilo že omenjeno, mora razsmernik "preživeti" tudi zagonski tok ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a SiByte » 31 Jan 2024, 20:10

Kaj pa recimo kak Growatt? recimo Growatt SPF 3000TL HVM, vzameš takšnega za 24V, pa še dovolj rezerve imaš če bi kdaj bila potreba po več moči, obstaja tudi 2kW različica.
Uporabniški avatar
SiByte

OdgovorNapisal/-a yacksy » 31 Jan 2024, 20:23

Za sebe bi sicer delal drugače, tukaj pa mi "rezerve" (zelo) dražijo sistem brez neke prave potrebe, saj je dober razlog za to, da so zahteve že v osnovi skromne.

Baterija bo 4S LiFePo (torej 12V), razsmernik naj zmore nekje med 500 W in 1000 W (500 W je dovolj, če vgrajeni inverter "preživi" zagonski tok hladilnika). Predlagani Growatt ne ustreza nobeni od podanih zahtev (tudi 2kW varianta ne) ...
yacksy

OdgovorNapisal/-a mucek » 31 Jan 2024, 21:01

Potem pa ne kompliciraj in pac nabavi v Velogu enega kitajca (DC-AC) in to je to. Pa seveda locen MPPT.
Vedi pa, da ti inverter lepo kuri v idle, tudi par 10 W ...

Lp, G
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 31 Jan 2024, 21:27

nimam pojma kako se nekaj takega obnese, ampak je v Sloveniji(Trzin) in ima MPPT
https://digitklik.si/izdelek_MEAN-WELL- ... PRETVORNIK
če bereš datasheet zagonsko(surge) moč 1kW, drugače je pa 450W "True Sine Wave"
polnilno napetost akumulatorja ima 14.4V, kar je super za nek 4S LiFePO4 , ki rabi vsaj 14V, da se polni, pa tja do 14,8(15)V gre lahko brez izgub
Cena je pa 180€, pa MeanWell je vseeno nekaj imena

če boš pa nabavil in stestiral pa prosim sporoči, mogoče bo primeren za montažo na nadgradnjo terenca ...
Tudi solarne panele imajo v isti trgovini: https://digitklik.si/izdelek_JA-SOLAR-J ... ARNI-PANEL

ter ostali material za to žice, konektorje, baterije(če bi iskal svinčene) itd...

Prideš nekje 450€ vse skupaj
Razmernik(180€) + Panel(100€) + 4xLFP(140€) + kabel za 50A + drobni materijal in si nekje tam
Dorijan

OdgovorNapisal/-a smatjaz » 01 Feb 2024, 18:10

Jaz imam ta MPTT:
Plod domačega znanja- dela perfektno.

https://www.eyra-elektronika.si/solarni-regulator.htm

Ima dva pretvornika. Zanimivo je, da je tudi "step up", ki dovaja (sicer veliko manj) energijo tudi, ko je napetost na celicah nizka - pod 12V.
Uporabniški avatar
smatjaz

Zahvalil se je: 7 krat
Prejel zahvalo: 95 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 9

OdgovorNapisal/-a robi » 01 Feb 2024, 18:27

smatjaz je napisal/-a:Jaz imam ta MPTT:
Plod domačega znanja- dela perfektno.

https://www.eyra-elektronika.si/solarni-regulator.htm

Ima dva pretvornika. Zanimivo je, da je tudi "step up", ki dovaja (sicer veliko manj) energijo tudi, ko je napetost na celicah nizka - pod 12V.

Tudi jaz imam na vikendu tega. Dela že leta bp.
lp
robi

Zahvalil se je: 406 krat
Prejel zahvalo: 553 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 56

OdgovorNapisal/-a yacksy » 02 Feb 2024, 08:28

mucek je napisal/-a:Potem pa ne kompliciraj in pac nabavi v Velogu enega kitajca (DC-AC) in to je to. Pa seveda locen MPPT.
Vedi pa, da ti inverter lepo kuri v idle, tudi par 10 W ...
Lp, G

Nisem ravno človek, ki rad komplicira, ampak pri celi zgodbi je par podrobnosti, ki imajo velik vpliv na delovanje sistema. In glede na to, da bo inverter večino časa "v leru", je "idle poraba" definitivno pomemben parameter. Torej "kitajec" s porabo par 10W v idle-u ni ravno optimalna izbira ...

Dorijan je napisal/-a:nimam pojma kako se nekaj takega obnese, ampak je v Sloveniji(Trzin) in ima MPPT
https://digitklik.si/izdelek_MEAN-WELL- ... PRETVORNIK
...

Odličen predlog, ki ga sam nikoli ne bi našel, saj je proizvod vsepovsod "popredalčkan" med inverterje. Da izveš, da ima vgrajen tudi MPPT, se moraš poglobiti v specifikacije. Zanimivo je tudi, da Digitklik izdelek ceni na 180 EUR, LCR pa na 366,98 EUR, kar je dobro vedeti za v prihodnje (očitno LCR le ni tako poceni ...).

Kar se tiče uporabe v mojem primeru, je verjetno inverter na meji kar se tiče zagonskega toka hladilnika, idle poraba inverterja je 15W, kar tudi ni malo.

Našel sem tudi kombinacijo rešitev od proizvajalca Victron - inverter in MPTT polnilec. Gre za malo dražjo opremo priznanega proizvajalca, ima pa inverter idle porabo 7W, kar je verjetno najbolje kar mi bo uspelo najti. Artikla sta na nemškem Amazonu precej cenejša, ne vem pa kako potem "zapeljati" morebitno garancijo, če se zgodi karkoli nepredvidenega ...

Kar se tiče Daly BMS-a, bo osnovna varianta OK ali bi moral gledati kaj bolj naprednega?
yacksy

OdgovorNapisal/-a mucek » 02 Feb 2024, 10:02

Za Meanwell ima LCR večinoma priporočene cene, se je treba zmenit za kak popust. Referenca so cene na TME. :)
Drugače glede inverterja z nizko porabo smo enkrat v en projekt dali Studer (mislim da Švicar), ki je imel res izredno nizko samoporabo (mislim da 3 W), ampak je bila cena za zjokat ... :( Tu še Victron izgleda poceni ;).

Glede BMSa je osnovni Daly povsem dovolj, če ga rabiš samo za osnovne funkcije.

LP, g
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a alividmar » 02 Feb 2024, 13:53

Sam sem dal časovno stikalo, ki vklopi pretvornik po želji, stikalo sem vezal vzporedno s fizičnim stikalom.
Uporabniški avatar
alividmar

Kraj: Postojna
Zahvalil se je: 438 krat
Prejel zahvalo: 598 krat
Število neizkoriščenih povabil: 61

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 02 Feb 2024, 18:49

Tukaj so se že nekaj igrali na to temo.
https://www.edaboard.com/threads/runnin ... ly.358826/

Bi verjetno bilo za stestirat, če bi ti ga tam na digitklik bili pripravljeni posoditi.
inverter piše, da prenese 30 ciklov na 900W, kar je nekaj več kot tiste 0.5s kot traja zagonska špica, bi pa v takem primeru bilo dobro imeti malo večji kondenzator na vhodu.

Tukaj so tudi nekaj gledali glede inrush zaščite, ampak ni bilo efektivno: https://secondlifestorage.com/index.php ... tart.6043/
Ampak to so tam iz leta 2016, verjetno kak novejši hladilnik, ki se ne strese cel ob zagonu nima takih zagonskih tokov.
Dorijan

OdgovorNapisal/-a s56av » 03 Feb 2024, 12:49

Še ena varianta je da obvoziš problem in nabaviš en moderen hladilnik s frekvenčno regulacijo ("inverter").
Potem se ne rabiš več sekirati niti za sinusni signal niti za zagonske špice, kot bonus je pa še poraba manjša.
Za kakšne resne projekte pa je agregat.
Uporabniški avatar
s56av

Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Število neizkoriščenih povabil: 8

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 03 Feb 2024, 16:33

No, rešitev je tudi 12V camping hladilnik, a so svinjsko dragi… :shock:
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 04 Feb 2024, 13:48

Protoncek je napisal/-a:No, rešitev je tudi 12V camping hladilnik, a so svinjsko dragi… :shock:

Tudi izkoristek in pomanjkanje temperaturne regulacije je problem termo-izparevalnih hladilnikih. So pa brez premikajočih delov.
Drugače pa prodam jaz starega 40L Domoticsa (ta je še Electrolux) za kake 100€ (12V in 230V še delajo)
Dorijan

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 04 Feb 2024, 14:10

Hm… mislil sem kompresorske 12V hladilnike. Če prav vem imajo kar sober izkoristek, in tudi regulacijo, recimo

https://www.mixi-caravaning.si/p718-598 ... lmatic-cre
Uporabniški avatar
Protoncek

OdgovorNapisal/-a Dorijan » 04 Feb 2024, 15:04

Protoncek je napisal/-a:Hm… mislil sem kompresorske 12V hladilnike. Če prav vem imajo kar sober izkoristek, in tudi regulacijo, recimo

https://www.mixi-caravaning.si/p718-598 ... lmatic-cre

uf. to pa je cena na nivoju velikega inverterskega hladilnika z zamrzvalnikom + DC/AC pretovrnik + še kak plato pive za noter
Dorijan

OdgovorNapisal/-a yacksy » 08 Feb 2024, 08:56

Če naredim en kratek povzetek in moj (trenutni) pogled na zadevo. V temi se najde par res odličnih predlogov in informacij, hvala vsem za delenje znanja.

Pri projektu gre za eno od tistih situacij, pri katerih je izvedba tako ali tako bolj kot ne usluga oz. iz večjega zastonj, v kakršnih primerih imam preprosto pravilo oz. zahtevo - uporabi se oprema, ki je zanesljiva, saj ne mislim tratiti časa za "servisne obiske", ker se je pri projektu "šparalo" tudi pri opremi. Če "stranki" to ni všeč, ne vidim nobene škode, imam dovolj drugega dela. V takem primeru bom "stranko" usmeril v nakup "komercialnega solarnega kompleta", kjer se lahko potem sam ukvarja z resetiranji inverterja zaradi zagonske špice hladilnika in menjavo (svinčevih) baterij vsakih par sezon.

Kar se tiče opreme, bi oz. sem izbral:
400 Wp panel (Rexel ima zaenkrat res dobro ceno)
4 LFP baterijske celice (105Wh ali 130Wh so trenutno kar po ugodni ceni)
Daly-ev BMS
Victron-ov inverter in MPPT polnilnik
- renomiran proizvajalec in nizka lastna poraba inverteja sta pretehtali nad malo višjo ceno
- cene na Amazonu so precej nižje kot cene pri nas, moram preveriti kako je z garancijo

Se pravi "čez prst" za okoli 1.000 EUR materiala, s katerim bi moralo biti več kot 10 let mir. Definitivno bom upošteval tudi nasvet okoli hladilnika z "inverter motorjem".

Zaenkrat je zadeva še na papirju, če se kolega odloči za izvedbo, seveda naredim še kako sliko ;)
yacksy

OdgovorNapisal/-a zanka » 19 Feb 2024, 13:48

Stvar mi je postala zanimiva, zato me zanima, kako uporabni so razsmerniki vgrajeni v UPS (original svinčeni akumulatorji) z LiFePO4 baterijo?
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

OdgovorNapisal/-a mucek » 19 Feb 2024, 14:00

Načeloma ne bi smelo biti problemov > 4x LiFePO4 (3,30/3,65V) = 6x Pb (2,00/2,40V) = 12 V (nominalno).

LP, g
Uporabniški avatar
mucek

OdgovorNapisal/-a s56av » 06 Mar 2024, 19:37

zanka je napisal/-a:Stvar mi je postala zanimiva, zato me zanima, kako uporabni so razsmerniki vgrajeni v UPS (original svinčeni akumulatorji) z LiFePO4 baterijo?

Ponavadi imajo UPSji H-bridge na primarju transformatorja na nizki napetosti (oz. kolikor je pač napetost aku. paketa) in rezsmerjajo direktno na 50 Hz. Zato je učinkovitost bolj uboga in lastna raba velika. Nazadnje ko sem meril enega malega APC-jevega (mislim da UPS700) je imel cca. 20-30W lastne rabe, kar ni ravno malo...

Namenski razsmerniki imajo običajno pretvorbo iz nizke napetosti na visoko s stikalnim pretvornikom in potem en H-bridge na izhodu da tistih 325V zmodulira v sinus.
Uporabniški avatar
s56av

Zahvalil se je: 21 krat
Prejel zahvalo: 52 krat
Število neizkoriščenih povabil: 8

Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost