TRP 3144

preveč kontaktov na kupu blizu skupaj, ti bo žal
Tudi če je pregrada med kontakti, imaš induktivno breme in se bo zagotovo zgodilo, da lahko useka med kontakti. Saj ni problema, če useka med L in N, problem bo, če ti dodatno useka na izhod razsmernika.
Uporabo tega releja ti odsvetujem, če že mora biti, naj bo za preklop L in N svoj rele recimo TRP 3122 ali Omron MY2N-J ki ima kontakte dovolj narazen... le dva preklopna kontakta na mestu 1 in 4. Lahko uporabiš 2 releja, še vedno pa ti priporočam, da za vklop razsmernika uporabiš poseben rele, ki bo ustrezno krmiljen, lahko tudi z zakasnitvijo.
Tudi z moje strani predlagani rele ni 100% varen, da bo ziher, bi moral uporabiti kontaktor, verjetno bodo kontakti že dovolj narazen, da ne bo prišlo do preskoka iz omrežja na izhod razsmernika.
Da bi bilo zagotovo dovolj zanesljivo, bi moral uporabiti več relejev in uporabiti samo delovne kontakte, preklop izvršiš z zakasnitvijo.
Preklopna naprava naj bo zanesljiva, ker je od tega odvisno ali bo obtočna črpalka delovala ali ne.
Naredi po svoje, moj nasvet temelji na podlagi izkušenj, pred nekje 25-30 leti sem delal nekaj podobnega, uporabljeni so bili Iskra PR releji z okroglim podnožjem, ne vem katera številka, notri po 3 preklopni kontakti, je usekalo med kontakti, pa samo L in N je šlo čez. Takrat sem rešil tako, da sem uporabil releje s samo 2 preklopnima kontaktoma, nekaj obstoječih sem predelal, odstranil sem srednji kontakt in rele zaprl nazaj.
Ko sem po tem dogodku načrtoval podobno napravo kot imaš v načrtu ti, sem to rešil z več releji. Zasnoval sem univerzalno, da so lahko releji 12V ali 24V, samo napajalni del se spremeni, hkrati je zraven še elektronika s preklopno logiko in ustreznimi zakasnitvami. Samo za preklop so 4 releji, dodatno sta še dva releja opcijsko s prosto dostopnimi kontakti in izhod 12V za krmiljenje zunanjega 12V releja za prekinitev napajanja razsmerniku. Tako načrovana naprava in seveda tudi narejena in zmontirana v več primerih, deluje še danes in to brez incidentov med kontakti oziroma med preklopi.
Naprava je univerzalna in sem jo uporabljal za preklop agregat razsmernik v vikend hišicah in enako tvojemu namenu za preklop omrežje razsmernik za napajanje obtočnih črpalk. Termostat ni bil implementiran, ker nikoli ni bilo takih zahtev, preklop in vklop razsmernika je bil brezpogojen ko je zmanjkalo napajanja iz omrežja oziroma agregata.
Ob izklopljenem stikalcu na razsmerniku je razsmernik ugasnjen, switcher ne deluje, v to si lahko prepričan. Za teh 300W, poraba bo celo pod 100W, lahko uporabiš rele, s katerim prekineš napajanje razsmerniku, tok bo pod 10A, če uporabiš 30/40A 12V rele, je dovolj močan da greš do vseh 300W preko releja, da boš ja ziher da je poraba 0mA.
.