Kateri 300W čisti sinus razsmernik?

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

Kateri 300W čisti sinus razsmernik?

OdgovorNapisal/-a igo » 04 Nov 2023, 14:20

Za pogon obtočne črpalke od peči na drva bom ob izpadu omrežne napetosti uporabil 300W sinusni razsmernik, ki bo napajan iz 55 Ah zagonskega akumulatorja od motokultivatorja, ki je parkiran v bližini peči in se ga pozimi ne uporablja.

Akumulator bo čez zimo priklopljen na samodejni vzdrževalec, ki se zna po ponovni vzpostavitvi omrežne napetosti sam pobrati brez potrebe po vklopu.

Zaradi debeline žic bi se rad izognil releju na DC veji razsmernika, zato je ključen pogoj, da v razsmernik ne teče tok, če nima vklopljenega tistega mini stikalca. Izkazalo se je namreč, da to sploh ni samo po sebi umevno.
:arrow: Kateri razsmernik ima torej najmanjši možen DC tok pri izklopljenem stikalcu?

Tisto stikalce bom namreč prevezal na termostat, ki bo vklopil razsmernik res samo takrat, ko bo to potrebno.

Sicer bom pač vezal termostat na dodaten rele v DC veji.
Priponke
Screenshot_20231104-122342_Gallery.jpg
Predvidena vezava
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo

Kraj: Krško
Zahvalil se je: 192 krat
Prejel zahvalo: 444 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: Kateri 300W čisti sinus razsmernik?

OdgovorNapisal/-a igo » 04 Nov 2023, 20:18

:_sunshine

Če ima kdo doma čisti sinusni razsmernik 300 W, naj, prosim, pomeri DC tok iz akumulatorja, ko je stikalce izklopljeno.

Iščem razsmernik s kar najmanjšim tokom v izklopljenem stanju.
Hvala.
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a satelitko » 04 Nov 2023, 20:46

Za informacijo ti lahko povem, da moj 1000W Volt Polska neobremenjen vleče 1.6-1.8 A pri 13.3 V
satelitko

Kraj: Radovljica
Zahvalil se je: 34 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 63

OdgovorNapisal/-a igo » 04 Nov 2023, 21:09

Huh :shock:
To teče takrat, ko je On/Off stikalce na njem izklopljeno?

Torej priključen na akumulator, a izklopljen.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a javr » 04 Nov 2023, 21:56

igo je napisal/-a:Akumulator bo čez zimo priklopljen na samodejni vzdrževalec, ki se zna po ponovni vzpostavitvi omrežne napetosti sam pobrati brez potrebe po vklopu.
kateri to? Moj Lidlov se ne zna.
___
Uporabniški avatar
javr

Zahvalil se je: 259 krat
Prejel zahvalo: 326 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 68

OdgovorNapisal/-a igo » 04 Nov 2023, 22:05

Tale:
https://www.akumulator.si/izdelek/ST%20 ... v-12v-075a

javr je napisal/-a:
igo je napisal/-a:Akumulator bo čez zimo priklopljen na samodejni vzdrževalec, ki se zna po ponovni vzpostavitvi omrežne napetosti sam pobrati brez potrebe po vklopu.
kateri to? Moj Lidlov se ne zna.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a reber » 05 Nov 2023, 10:52

V svoji dolgoletni praksi sem imel v rokah zelo veliko različnih razsmernikov. Ne poznam primera, da bi razsmernik v izključenem stanju vlekel omembe vreden tok iz akumulatorja.

Neobremenjen razsmernik vleče tok, ki je potreben za njegovo delovanje in pokriva izgube pri pretvorbi. Sinusni razsmerniki imajo večjo lastno rabo, prav tako je tok neobremenjenega razsmernika pričakovano večji pri močnejših razsmernikih.

Najmanjši razsmerniki nekje od 100-150W naprej, vlečejo neobremenjeni od 150-200mA, redko manj. Večji razsmerniki vlečejo tudi 500mA in več, tudi preko 1000mA če gre to za 2kW razsmernik, še posebej če je sinusni je tok še večji. Ali bo tok okoli 1A ali celo blizu 2A je odvisno od zgradbe in ni nujno, da je boljši tisti, ki vleče manjši tok. Precej velik del toka v neobremenjenem stanju je posledica snubber vezij in filtrov, žal brez tega ne gre.

Kaj izbrati? Kitajci ponujajo vse sorte, sam sem preklopil iz Greencell na kitajske, ker so cenovno ugodnejši in nekateri modeli imajo pregleden display, boljše priključke, ... je pa treba pazit na moč, ki je pri kitajcih pogosto pretirana, saj drži kratkotrajno vse tako kot je navedeno, ampak za trajno obremenitev je rahlo vprašljivo.

Čeprav gre le za eno obtočno črpalko, ni nujno da gledaš 300W, lahko gledaš tudi do 500W in mogoče kaj takega, ki ima remote vtičnico in stikalo 1-0-2 za izbiro direkt vklop ali remote, tako poseg v notranjost ni potreben.

Vidim, da ste doma s papirjem bolj slabo, tiskalnik prazen ali ga sploh nimate :o narisano na kuhinjsko brisačko :lol:

Pripombo imam na shemo... ne vem kakšen rele si mislil uporabiti, bo to kontaktor? ker ni priporočljivo da krmilne signale za vklop razsmernika furaš preko kontaktov, ki so v bližini močnostnih, pazi na razdalje. Lahko rešiš tudi tako, da za vklop uporabiš en mali relejček s pozlačenimi kontakti, ki so primerni za vklop majčkenih tokov, tega pa krmiliš preko ustreznega vezja, če nima 230V tuljavice.

Podatek ki ga je satelitko napisal, seveda je to tok vključenega razsmernika, ki ni obremenjen. Ne verjamem, da obstaja razsmernik, ki bi ugasnjen vlekel več kot nekaj mA, že to je kar veliko.
Sporočila sprejemam na e-mail objavljen na www.reber.si
Uporabniški avatar
reber

Kraj: Bled
Zahvalil se je: 238 krat
Prejel zahvalo: 791 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a MadMax » 05 Nov 2023, 11:08

igo, pa res rabiš čisti sinus, imaš še "staro", asinhronsko 3-brzinsko pumpo?
Ker če imaš slučajno kaj novejšega ("elektronsko", s kako tipko in lučkami), jo lahko napajaš z razsmernikom poljubne oblike izhodne napetosti, ali pa kar 300-330V DC. Slednje ti odpre tudi več opcij nekomplicirane samogradnje, pred časom sem tudi pri "kitajcu" videl nekaj izbire (je sicer oglaševal kot razsmernik na 230V, a je bil izhod 300+DC, za switcherje itak nepomembno).

Pa še priporočilo: preklop omrežje/razsmernik naredi z nekaj zakasnitve. Pri direktnem preklapljanju (z enim relejem NC/NO) zna pobegnit dim iz razsmernika...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 817 krat
Prejel zahvalo: 918 krat
Uporabnika povabil: VolkD

OdgovorNapisal/-a igo » 05 Nov 2023, 13:05

MadMax je napisal/-a:igo, pa res rabiš čisti sinus, imaš še "staro", asinhronsko 3-brzinsko pumpo?

Pa še priporočilo: preklop omrežje/razsmernik naredi z nekaj zakasnitve. Pri direktnem preklapljanju (z enim relejem NC/NO) zna pobegnit dim iz razsmernika...
Črpalka je res še stara klasika na 3 hitrosti.

Preklop releja traja nekaj ms. Če preklopi na razsmernik med delovanjem motorja, lahko torej vztrajnost rotorja in indukcija vsilita napetost in frekvenco v izhodno stopnjo.
Obraten preklop ne bo škodil omrežju.
Bom upošteval, hvala.

reber je napisal/-a:V svoji dolgoletni praksi sem imel v rokah zelo veliko različnih razsmernikov. Ne poznam primera, da bi razsmernik v izključenem stanju vlekel omembe vreden tok iz akumulatorja.

Čeprav gre le za eno obtočno črpalko, ni nujno da gledaš 300W, lahko gledaš tudi do 500W in mogoče kaj takega, ki ima remote vtičnico in stikalo 1-0-2 za izbiro direkt vklop ali remote, tako poseg v notranjost ni potreben.

Vidim, da ste doma s papirjem bolj slabo, tiskalnik prazen ali ga sploh nimate :o narisano na kuhinjsko brisačko :lol:

Pripombo imam na shemo... ne vem kakšen rele si mislil uporabiti, bo to kontaktor? ker ni priporočljivo da krmilne signale za vklop razsmernika furaš preko kontaktov, ki so v bližini močnostnih, pazi na razdalje. Lahko rešiš tudi tako, da za vklop uporabiš en mali relejček s pozlačenimi kontakti, ki so primerni za vklop majčkenih tokov, tega pa krmiliš preko ustreznega vezja, če nima 230V tuljavice.

Podatek ki ga je satelitko napisal, seveda je to tok vključenega razsmernika, ki ni obremenjen. Ne verjamem, da obstaja razsmernik, ki bi ugasnjen vlekel več kot nekaj mA, že to je kar veliko.
Predviden rele je (bil) Iskra TRP 3144 . Ampak bom res moral uporabiti dva releja in zakasnitev.
Še dobro, da sem shemo narisal na folijo in jo bom samo popraskal z nohtom ter spremenil :_sunshine . Podlaga (brisača) je bila pa ravno pri roki.

Gledal sem male Bestek razsmernike, a sem nato na YT videl, da se mu ventilatorja ne da izklopiti :? dokler se sam ne izklopi ob preveč praznem akumulatorju.
Nihče pa izrecno ne pove, kaj se zgodi ob izklopljenem stikalcu.

V poštev bi prišla remote funkcija z žico, ne z daljincem ali komunikacijskim vmesnikom. Te se začnejo šele nad 130eur, zato bi uporabil kar obstoječe On/Off stikalce in ga vezal preko releja na termostat.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a reber » 05 Nov 2023, 16:53

TRP 3144 :o preveč kontaktov na kupu blizu skupaj, ti bo žal :_banghead

Tudi če je pregrada med kontakti, imaš induktivno breme in se bo zagotovo zgodilo, da lahko useka med kontakti. Saj ni problema, če useka med L in N, problem bo, če ti dodatno useka na izhod razsmernika.
Uporabo tega releja ti odsvetujem, če že mora biti, naj bo za preklop L in N svoj rele recimo TRP 3122 ali Omron MY2N-J ki ima kontakte dovolj narazen... le dva preklopna kontakta na mestu 1 in 4. Lahko uporabiš 2 releja, še vedno pa ti priporočam, da za vklop razsmernika uporabiš poseben rele, ki bo ustrezno krmiljen, lahko tudi z zakasnitvijo.

Tudi z moje strani predlagani rele ni 100% varen, da bo ziher, bi moral uporabiti kontaktor, verjetno bodo kontakti že dovolj narazen, da ne bo prišlo do preskoka iz omrežja na izhod razsmernika.

Da bi bilo zagotovo dovolj zanesljivo, bi moral uporabiti več relejev in uporabiti samo delovne kontakte, preklop izvršiš z zakasnitvijo.

Preklopna naprava naj bo zanesljiva, ker je od tega odvisno ali bo obtočna črpalka delovala ali ne.

Naredi po svoje, moj nasvet temelji na podlagi izkušenj, pred nekje 25-30 leti sem delal nekaj podobnega, uporabljeni so bili Iskra PR releji z okroglim podnožjem, ne vem katera številka, notri po 3 preklopni kontakti, je usekalo med kontakti, pa samo L in N je šlo čez. Takrat sem rešil tako, da sem uporabil releje s samo 2 preklopnima kontaktoma, nekaj obstoječih sem predelal, odstranil sem srednji kontakt in rele zaprl nazaj.

Ko sem po tem dogodku načrtoval podobno napravo kot imaš v načrtu ti, sem to rešil z več releji. Zasnoval sem univerzalno, da so lahko releji 12V ali 24V, samo napajalni del se spremeni, hkrati je zraven še elektronika s preklopno logiko in ustreznimi zakasnitvami. Samo za preklop so 4 releji, dodatno sta še dva releja opcijsko s prosto dostopnimi kontakti in izhod 12V za krmiljenje zunanjega 12V releja za prekinitev napajanja razsmerniku. Tako načrovana naprava in seveda tudi narejena in zmontirana v več primerih, deluje še danes in to brez incidentov med kontakti oziroma med preklopi.
Naprava je univerzalna in sem jo uporabljal za preklop agregat razsmernik v vikend hišicah in enako tvojemu namenu za preklop omrežje razsmernik za napajanje obtočnih črpalk. Termostat ni bil implementiran, ker nikoli ni bilo takih zahtev, preklop in vklop razsmernika je bil brezpogojen ko je zmanjkalo napajanja iz omrežja oziroma agregata.

Ob izklopljenem stikalcu na razsmerniku je razsmernik ugasnjen, switcher ne deluje, v to si lahko prepričan. Za teh 300W, poraba bo celo pod 100W, lahko uporabiš rele, s katerim prekineš napajanje razsmerniku, tok bo pod 10A, če uporabiš 30/40A 12V rele, je dovolj močan da greš do vseh 300W preko releja, da boš ja ziher da je poraba 0mA.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a mucek » 05 Nov 2023, 17:31

Mogoce sem partybreaker, ampak zakaj ne uporabiti UPSa, recimo tega, ki je namenjen uporabi z zunanjim akumulatorjem?
https://www.techtradecenter.si/ups-1000 ... -energenie

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 1145 krat
Število neizkoriščenih povabil: 223

OdgovorNapisal/-a igo » 05 Nov 2023, 18:13

En rele sem nameraval uporabiti, ker v primeru okvare ostane samo v enem stanju. Pri večih relejih število možnih stanj hitro narašča.
Kritični relejčki morajo biti navzkrižno blokirani preko NC kontaktov.

Šlo bi tudi s kontaktorjem z zadostnim številom pomožnih NO in NC kontaktov. Tam je večji hod in zadosten razmik med kontakti, samo čas med izklopom NO in vklopom NC in obratno ni ravno velik.

mucek je napisal/-a:Mogoce sem partybreaker, ampak zakaj ne uporabiti UPSa, recimo tega, ki je namenjen uporabi z zunanjim akumulatorjem?

Trenutno je uporabljen tale:
https://termometal.hr/si/pretvarac-punj ... elek-4561/
Ima zelo lepo nastavljive parametre za delovanje z navadnim avtomobilskim akumulatorjem, a mu ob prisotnosti omrežne napetosti stalno deluje ventilator :_banghead .
Toka pa še nisem pomeril, ker ni pri meni doma.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Nov 2023, 20:13

Zanimiv UPS, kajti ponavadi imajo šele večji modeli (z vsaj 24V baterijo in vsaj 750 VA) sinusni izhod. Zanimivo tudi to, da ima ventilator, česar ponavadi manjši modeli (izpod 1000VA) nimajo.

Kot sem našel, naj bi bil ta UPS poljski (https://ips-ups.eu/)
Uporabniški avatar
zanka

Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 138 krat
Prejel zahvalo: 496 krat
Število neizkoriščenih povabil: 97

OdgovorNapisal/-a igo » 05 Nov 2023, 20:50

Je zelo zanimiv, ja.
Po vgradnji sem upal samo, da se bo ventilator izklopil, ko bo nehal polniti akumulator - pa se ni :cry: .
Vse ostalo deluje po predvidevanjih, samo ventilator neprestano rogovili.

Zato iščem alternativo iz vzdrževalca, razsmernika in preklopnika, ki bo povsem mirovala, razen ob vklopu termostata.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a yacksy » 05 Nov 2023, 21:01

Pa dobro, če vse ostalo štima, potem "ukrotiti" ventilator ne bi smel biti tako velik problem. Če te moti hrup, kupi ventilator kakšnega priznanega proizvajalca, ki enako ali večjo količino zraka premakne z manjšim hrupom. Če te moti poraba ventilatorja, potem dodaj manjše vezje, ki pri nižjih temperaturah hladilnega rebra ugasne ventilator. Menjava naprave samo zaradi ventilatorja se mi zdi malo pretirana ...
yacksy

Zahvalil se je: 1554 krat
Prejel zahvalo: 307 krat

OdgovorNapisal/-a igo » 06 Nov 2023, 00:16

Tok polnjenja akumulatorja lahko nastavim na minimum (1 A) in posledično naj se ne bi notri grelo nič omembe vrednega. Zaslon je stalno aktiven in osvetljen.

Ob prisotnosti omrežne napetosti je izhod stalno aktiven, vendar preko releja in ni aktivne stabilizacije napetosti.

Če je ventilator 12 VDC in se greje vezje za njegovo napajanje :_CR , bi bilo bolje, da bi bil 230 VAC in vezan na izhod razsmernika.

V glavnem - shemo sem rahlo dodelal. Ločil sem kontakte na same NO in NC, dodal kontaktor za močnostni del ter ohranil minimalno porabo (en rele), ko je omrežna napetost prisotna, a termostat ni aktiven.
Priponke
Screenshot_20231105-231519_Gallery.jpg
Kontaktor je vklopljen le, ko to zahteva termostat
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a mucek » 06 Nov 2023, 08:51

Pa se ventilator kaj regulira ali stalno dela na polno? Growatt, na primer, tudi stalno vrti ventilatorje, saj na tak način zazna, če je ventilator blokiran/fuč, ampak same vrtljaje pa prilagaja temperaturno.

@igo
Ja, če inverter že imaš, potem zastopim! :)

LP, g
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek

Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 102 krat
Prejel zahvalo: 1145 krat
Število neizkoriščenih povabil: 223

OdgovorNapisal/-a kobranka » 06 Nov 2023, 09:55

igo je napisal/-a:Je zelo zanimiv, ja.
Po vgradnji sem upal samo, da se bo ventilator izklopil, ko bo nehal polniti akumulator - pa se ni :cry: .
Vse ostalo deluje po predvidevanjih, samo ventilator neprestano rogovili.

Zato iščem alternativo iz vzdrževalca, razsmernika in preklopnika, ki bo povsem mirovala, razen ob vklopu termostata.

Ima garancijo ali kaj ga muči? Jaz se kašne zadeve lotim na najbolj enostaven način. Odprem škatlo in odstranim, kar me moti. Če imam kaj tišjega mu vgradim tisto.
kobranka

Zahvalil se je: 721 krat
Prejel zahvalo: 301 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 60

OdgovorNapisal/-a reber » 06 Nov 2023, 10:06

Navadni asinhronski motor sicer deluje na kvadratno napetost iz razsmernika, vendar mu ne paše najbolje. Navitje pomožne faze elektromotorja je napajano preko kondenzatorja. Že pri sinusnem napajanju je napetost pomožne faze višja, pri kvadratni obliki napetosti pa so napetostne konice še višje, potencialno precej škodljivo za motor. Poleg neželjenih napetostnih pojavov v navitju pomožne faze se tudi v glavnem navitju pojavljajo tokovi in napetostne konice, ki motorju ne koristijo, na splošno se to kaže tudi v pregrevanju motorja. Nihče si ne želi, da motor crkne, še posebej ne takrat, ko ga najbolj potrebuje. Iz tega razloga je odločitev za sinusni razsmernik utemeljena.

@ igo
V zadnji shemi si "remote" speljal preko istega releja kot signal 230V... lahko da bo v redu, čeprav ti odsvetujem, da mešaš 12V in 230V v istem releju.
Dodatno bi lahko predstavljalo problem vklopa razsmernika, ker je krmilni tok za "remote" verjetno zelo majhen, napetost je nizka, energetski kontakti pa ni nujno da bodo zanesljivi. Predlagam dodatni rele za "remote", ki ima pozlačene kontakte, oziroma so primerni za nizko napetost in majčkene tokove. Večinoma so taki releji z DC tuljavico, nič hudega, dodaš preprosto vezje s kondenzatorskim napajalnikom.
https://electronics.stackexchange.com/q ... wer-supply

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a igo » 06 Nov 2023, 12:10

reber je napisal/-a:V zadnji shemi si "remote" speljal preko istega releja kot signal 230V... lahko da bo v redu, čeprav ti odsvetujem, da mešaš 12V in 230V v istem releju.
Dodatno bi lahko predstavljalo problem vklopa razsmernika, ker je krmilni tok za "remote" verjetno zelo majhen, napetost je nizka, energetski kontakti pa ni nujno da bodo zanesljivi. Predlagam dodatni rele za "remote", ki ima pozlačene kontakte, oziroma so primerni za nizko napetost in majčkene tokove. Večinoma so taki releji z DC tuljavico, nič hudega, ...
... če je to 12 V relejček, se uporabi kar napetost akumulatorja, ki se jo preko termostata pripelje na tuljavico.

Sicer pa tisto ne bo pravi "remote", temveč mimo prevezano On/Off stikalce, ki ga ima vsak mali razsmernik. Ne vem, kolikšno napetost in tok ima tisti "signal". Teoretično bi moral napajati komplet pamet in drobovje, razen močnostne stopnje.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a reber » 06 Nov 2023, 19:26

Stikalo, remote, ista zadeva... če odpreš razsmernik, ki ima stikalo 1-0-2, bo hitro jasno. Čez stikalo gre zgolj majhen tok, pogosto samo bazni tok, da odpre en tranzistor, ta pa vse ostalo, v nekaterih primerih gre čez stikalo napajanje čipa, ki je pogosto TL494, redkeje SG3525, če gre za poceni nesinusni razsmernik. Pri sinusnih razsmernikih se še nisem poglabljal kaj točno vklaplja stikalo.

Če 12V DC rele napajaš iz akumulatorja, spet tiščiš 12V v drobovje releja v katerem je že 230V, spet nisi nič rešil. Dodatno, če uporabiš en mini signalni rele, ima tuljavica lahko samo 10mA toka, po nekem času se lahko zgodi, da relejski kontakti ne bodo vklopili 12V 10mA, oksidirani kontakti :!:
Nekje v eni temi smo se že dotaknili in pisali o tem problemu, ni vsak rele dober za vklop 12V in majčkenega toka, se lahko zgodi, da bodo kontakti sicer mehansko sklenjeni, tok pa ne bo stekel.

Lahko zrišeš silno preprosto shemo in rešiš z enim relejem, lahko tudi kontaktor, kar koli, ampak če imaš opravka s šibkimi signali, jih obvladuj tako kot je treba, da ne bo črpalka obstala. Pazi tudi na to, oziroma imej v mislih, da kontakti termostata tudi niso za majčkene tokove in nizko napetost, če si s termostatom nameraval preklapljat 12V.

Mogoče bi bilo vseeno bolje, da pustiš termostat na 230V strani in z njim vklapljaš črpalko, razsmernik pa se vklaplja brezpogojno takoj ko zmanjka elektrike v omrežju. Če se ti zdi poraba razsmernika prevelika, lahko uporabiš še en termostat, elektronski, napajan na 12V.

Ko boš preizkusil 100x, 200x, bo delovalo, ampak 100% pa nikoli ne boš, vedno bo en majhen :?: kaj pa če se zgodi, da se ne bo vklopilo.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a reber » 07 Nov 2023, 06:43

Amm, čisto sem pozabil na še eno možnost: SSR, oziroma v priročni izvedbi doma, optocoupler in po potrebi z dodatnim tranzistorjem vezanim v darlington bi moral delovati, predupor za LED, več najbrž ne bo potrebno, seveda če ne upoštevam, da je še vedno potrebno poskrbeti za pretvorbo 230V v bolj primerno obliko nižje krmilne napetosti. Kljub temu, da je možno to rešiti na preproste načine, npr že s preduporom nekaj W moči, je ena opcija tudi en majhen transformatorček, ki ga lahko tudi recikliraš od nekje. Ker je dobro ostati na varni strani kar se zanesljivosti tiče, je potreben razmislek, kaj bi znalo biti najbolj trpežno.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a igo » 07 Nov 2023, 17:54

Če prav razumem, drobna iskrica ob vklopu in/ali izklopu takorekoč čisti kontakte.
Torej bi dal vzporedno k 12V releju ene 10 uF kondenzator, da bi malo pobliskalo kontakt termostata ob vklopu.

Drugače pa - če sem prav prepoznal razliko v spletnih trgovinah, imajo pozlačene kontakte t.i. signalni releji. Navadni releji jih pa nimajo, ker so narejeni za preklop višjih tokov in napetosti, kjer se vsakič malce zaiskri.

Ja, zanesljivost mora biti. Dotično etažno ogrevanje je nizkotlačno oziroma brez nadtlaka, in če voda v kotlu zavre, jo zmeče ven skozi prelivno cev tik pod stropom.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a reber » 09 Nov 2023, 13:21

Ali bi na 12V 10uF kondenzator povzročil zadostno iskrico za čiščenje kontakta precej dvomim, tudi 100uF ali 1000uF ni nujno da bo zadovoljivo. Ker je napetost še vedno nizka in ker bo režim delovanja tak, da bo vklopov zelo malo, bodo imeli kontakti ogromno časa, da počasi in v miru oksidirajo. Pri vklopu, če do prebitja oksida ne pride, noben kondenzator ne pomaga nič, pomagala bi samo dovolj visoka napetost, da prebije oksid. Da bo stvar še slabša, bo to verjetno montirano v kurilnici, kjer je prah, dim, plini, ... kontakti bodo oksidirali še prej in bolj. Če uporabiš hermetično zaprt rele, bo zadeva vsaj iz tega stališča boljša, kar pa prvotno omenjeni rele s 4 preklopnimi kontakti žal ni, pokrovček je samo nataknjen gor, rele ni zatesnjen.

Danes sem dobil nov sinusni razsmernik 5000W/2500W (prejšnjega sem zmontiral stranki, vsak razsmernik pa prej stestiram), pomeril sem tok neobremenjenega in ugasnjenega s stikalom. Neobremenjen vleče cca 1,2A, ugasnjen s stikalom in priključen na napajanje vleče 0,1mA ali manj, bi moral priključit bolj natančen mA meter. Ko bom razsmernik odprl, bom pomeril še tok, ki teče čez stikalo.

.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a arksi » 09 Nov 2023, 14:41

reber je napisal/-a:.....Danes sem dobil nov sinusni razsmernik 5000W/2500W (prejšnjega sem zmontiral stranki, vsak razsmernik pa prej stestiram), pomeril sem tok neobremenjenega in ugasnjenega s stikalom. Neobremenjen vleče cca 1,2A, ugasnjen s stikalom in priključen na napajanje vleče 0,1mA ali manj, bi moral priključit bolj natančen mA meter. Ko bom razsmernik odprl, bom pomeril še tok, ki teče čez stikalo.

.

S katerim razsmernikom se to ukvarjaš? Lahko link?
arksi

Kraj: Dolenjska
Zahvalil se je: 1754 krat
Prejel zahvalo: 164 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 19

OdgovorNapisal/-a igo » 09 Nov 2023, 15:18

V nedeljo bom pri stranki.
Izmeril bom AC in DC (morebitno polnjenje akumulatorja) tok, ko ni bremena.

Garancija gor ali dol, UPS bom tudi odprl in pogledal, kaj se da rešiti glede ventilatorja in kam je sploh vezan.
Pa tudi, kaj (in zakaj) sploh hladi. UPS ima namreč skoraj 9 kg, a ima v notranjosti mnogo praznega prostora in je za 300 W vsekakor ogromen.

S seboj bom imel par malih relejev za različne napetosti tuljavic in bom enega vezal vzporedno k obstoječemu releju za preklop na delovanje iz akumulatorja.

Idealno bi bilo, če bi ga na steni zgolj zasukal za 90° in bi se notranjost zadosti hladila že na vzgon.

Glede prahu ... ja, TRP rele ima špranje, ki se jih načeloma da prelepiti z izolirnim trakom (a to ni to), signalni so pa zaliti. Oksid - ja, res bo 3/4 leta stalo, potem bo pa moralo delovati.

Bom v ponedeljek točno vedel, če se bom lotil izgradnje iz posamičnih komponent.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a igo » 09 Nov 2023, 20:48

V nedeljo bom torej snel UPS s stene, ga odprl, da vidim, kako izgleda notri in ali je možno ventilator kako drugače pretentati, da bi delal le takrat, ko bi delovala črpalka.

V bistvu bi bilo možno tudi pripeljati na ventilator (verjetno preko 230ac/12dc) kar napetost s črpalke.

Preostali del (zaslon, drobovje) naj ne bi imel neke omembe vredne porabe. Vsaj upam, da ne.
Oziroma upam, da UPS ne zaznava porabe svojega ventilatorja in se v primeru njegove okvare izklopi.
LP, Igor
igo

OdgovorNapisal/-a reber » 10 Nov 2023, 11:50

Trenutno imam na mizi razsmernik generične znamke, konkretno na tem je nalepka Belevschi 5000W, oziroma 2500W stalno. Videl sem že popolnoma enake razsmernike z drugačno nalepko in drugim imenom znamke na nalepki, verjetno bi ob primerni količini lahko dobil z napisom Reber, kitajci so praktični in prilagodljivi. Ker te razsmernike redno jemljem, jih naročam na e-mail direktno pri prodajalcu. Mimogrede, z nekaterimi prodajalci se da zmenit za plačilo v kripto valuti, ki ni treba da je ravno BTC.

Pomeril sem še tok skozi stikalo in pri tem modelu je dobrih 200mA, ker gre čez osvetlitev displaya, glavni kontroler, meritev napetosti na primarni strani, ...
Razsmernik je presenetljivo majhen in kompakten. Switcher transformator ima samo en toroid v katerem sta dva feritna obroča. Navitje je zanimivo, primarno navitje ima 2x po en sam ovoj (izolirana mehka žica 2x 10mm2), ventilatorja sta 24V, napajanje je vzeto iz toroida 2 ovoja. Frekvence nisem meril, mora biti kar visoka glede na navitje, tranzistorji so IRF1404 2x po 6, PWM kontroler KA7500 ... kaj je na sekundarni strani ne vem ali so MOS FET ali IGBT H-bridge, kontrolerja sta dva IR2110S.

@igo
Glede UPS ki ga imaš v obdelavi, preglej kako je rešeno napajanje ventilatorjev in kako ima rešeno regulacijo vrtljajev, če jo ima. Preglej še to, kaj se greje in potem lahko malce predelaš, dodaš termično stikalo termostat in je problem rešen glede ventilatorjev. Ker ima ta UPS notri klasičen transformator, se verjetno tudi akumulator polni preko tega transformatorja, ki se seveda segreva, tudi potem v mirovanju, ko samo dopolnjuje akumulator, se malo greje, ker ni nujno da preklopi v režim zmanjšane porabe oziroma mirovnega toka.
Uporabniški avatar
reber

OdgovorNapisal/-a igo » 12 Nov 2023, 09:54

UPS sem odprl že včeraj, a nisem mogel napisati objave.
Njegova lastna poraba, kadar je omrežna napetost prisotna, niha med 100 in 120 mA, torej nekje do 30 W, pri čemer ventilator deluje ves čas. Sicer počasi, a tudi v "Power down" načinu, ko ni izhodne napetosti.
Pri odklopljenem ventilatorju (12 V / 0,4 A) se omrežna poraba ne zmanjša opazno, zgolj zaradi šuma/hrupa pa se z njim nima smisla ukvarjati.

Med delovanjem iz akumulatorja in brez obremenitve, teče tok 0,4 A, vsake 4 sekunde pa za trenutek 1,2A, ko preverja, če je breme na izhodu večje od nastavljenega v parametrih. Ventilator se takrat dejansko vklopi samo, po potrebi.

Zgornje levo hladilno telo ima nek (P ali N)TC senzor temperature. Sicer so brez obremenitve mlačna na otip, a je bil akumulator poln. Med polnjenjem se verjetno eno segreje, med delovanjem iz akumulatorja pa še ostali dve.

Nekako nisem pričakoval 6 relejev, vezij pa nisem odstranjeval in poskušal ugotavljati vezave. Ko je izklopljen in omrežni kabel odklopljen, je neposreden stik med euro vtikačem na vhodu in šuko vtičnico na izhodu, med faznim in ničelnim pinom pa 9 ohmov. Ne glede na to, če je akumulator priklopljen.
Ko pa dela na akumulator, sta 230 V vhod in izhod ločena in ni stika med pinoma na vhodu.

Za minimizacijo porabe v vseh režimih delovanja, bi bila v dotičnem primeru, ko je priklopljena samo ena črpalka, ki mora delovati samo ob vklopljenem termostatu, dolgoročno zanimivejša izvedba iz ločenih komponent.
Pač se upošteva kakovost kontaktov preklopnega vezja, vendar je največja neznanka kontakt v termostatu.
Seveda ob predpostavki, da je poraba vzdrževalca napetosti ob polnem akumulatorju manjša od 30 W. Ali pa se ga priklopi za nekaj časa po izpadu omrežja.
Sicer pa se poleg termostata doda nek NTC in vezje, ki bo ob izpolnjenih pogojih zanesljivo vklopilo razsmernik.
Priponke
CM231111-114350006.jpg
Notranjost je velika, a brez posebnosti
CM231111-113807003.jpg
Osvetlitev zaslona deluje ves čas, razen ob odklopljenem omrežju IN akumulatorju
CM231111-115049007.jpg
Proizvajalec je "zlatarski", kontakti pa ne
LP, Igor
igo

Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost