3F inverter

Vse o baterijah, akumulatorjih, napajalnikih, sončnih celicah in drugih generatorjih

3F inverter

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Feb 2021, 13:42

Lp!

Ostali smo (spet) brez elektrike in ker je to ocitno precej pogosta praksa tukaj (prej, v Ljubljani, tega nisem bil navajen, tu pa so nadzemni vodi in pogosto kaj ven pade ...) razmisljam o kaksni pametni alternativi.

Imam 14 kWh akumulatorjev (18S LiPo) v mojem eSmartku in razmisljam, da bi si omislil nek inverter, ki bi mi lahko v takem primeru sluzil za backup. Rabil bi nekje 3x 3kW max, realno bolj 3x 1kW.

Je kdo kje zasledil kaj takega in da cena ni taka, da bi si moral ledvico ven rezat? ;) (3F agregat je tudi opcija sicer, ampak se bolj nagibam k "tihi" varianti ;) ).

Glede same izvedbe sem mislil uporabiti grebenasto stikalo na dovodu, s katerim bi hiso priklopil bodisi na dovod, bodisi na inverter.

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1860
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 589 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Feb 2021, 13:48

Vidim, da bi en povprecen dan z malo sparanja sel bp mimo z vsemi porabniki ;)
Priponke
Screenshot_20210221-134712_Shelly.jpg
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1860
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 589 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a javr » 21 Feb 2021, 17:55

je kar nekaj ponudnikov 3 faznih UPS v SLO. Mogoče bi navedel katere si že preveril in kaj ti ne ustreza.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Feb 2021, 19:55

Cena ... ;) 6kW 3F agregat je 1k5 eur ... ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1860
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 589 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a javr » 21 Feb 2021, 21:40

bi med izpadom napajal kakšen 3-fazni porabnik, ali zaradi česa mora biti 3-fazni ?
Priponke
1f_3f_agreg.jpg
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a forpobi » 22 Feb 2021, 07:00

Verjetno je smiselno, da bi imel inverter 80V vhod oz. nazivno napetost baterije.
A si gledal mogoče že kakšne MPPT? Včasih imajo tudi 96V vhod. Npr.:
https://oneinverter.en.alibaba.com/prod ... Phase.html
forpobi
 
Prispevkov: 1263
Pridružen: 02 Apr 2015, 12:44
Kraj: Ig, Črnuče
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 164 krat
Uporabnika povabil: borisz
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a mucek » 22 Feb 2021, 07:55

@javr
Odlicno razmisljanje! ;) Ne, vse imam enofazne porabnike, na to res nisem niti pomislil! to precej poenostavi in poceni!

@forpobi
Jap, definitivno bom gledal takega, ki ga lahko napajam direktno iz napetosti packa. Jih je kar nekaj in zdaj, ko sem razsvetljen, da ne rabim treh faz, je vse skupaj zelo izvedljivo! ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 1860
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 69 krat
Prejel zahvalo: 589 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a gumby » 22 Feb 2021, 15:07

mucek je napisal/-a:@javr
Odlicno razmisljanje! ;) Ne, vse imam enofazne porabnike, na to res nisem niti pomislil! to precej poenostavi in poceni!

Imej samo v glavi, da v tem primeru po nuli teče 3x večji tok, kot po fazah...
my brain hurts
Uporabniški avatar
gumby
 
Prispevkov: 2676
Pridružen: 14 Jan 2015, 18:49
Kraj: Lendava
Zahvalil se je: 112 krat
Prejel zahvalo: 675 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 69

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 22 Feb 2021, 15:14

Pa še dodatno stikalo proti omrežju, za vsak slučaj, da ne bi kakšnega štromarja s štendarja dol stresel, v primeru, če preklopno stikalo zataji.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 3226
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1353 krat
Prejel zahvalo: 643 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a javr » 22 Feb 2021, 17:19

saj ne smeš začeti z delom brez pisnega dovoljenja v katerem piše da je daljnovod kratko sklenjen in ozemljen, ali pač ?
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 2051
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:06
Zahvalil se je: 135 krat
Prejel zahvalo: 200 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 43

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a carli » 22 Feb 2021, 17:31

gumby je napisal/-a:Imej samo v glavi, da v tem primeru po nuli teče 3x večji tok, kot po fazah...

Hm tole smo že večkrat debatirali. In tok v nuli ni večji, je lahko enak toku 1 faze. Potem bi pa naj padal :_think
@javr ja drži v smeri dovoda, nazaj pa ne in če je vod prekinjen :_silent če ni ustreznega preklopnika pancerke ven pobrat.
carli
 
Prispevkov: 916
Pridružen: 12 Mar 2015, 19:45
Zahvalil se je: 110 krat
Prejel zahvalo: 121 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 25

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a MadMax » 22 Feb 2021, 18:23

Če 3f instalacijo preklopiš na 1f agregat/ups po nuli kar lepo teče komplet vseh 3 faz, kar je pri močnejšem agregatu lahko ognjemet...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax
 
Prispevkov: 2572
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:38
Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 506 krat
Prejel zahvalo: 572 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: 3F inverter

OdgovorNapisal/-a damo » 22 Feb 2021, 18:32

Premisli, koliko (časovno in kW) zares rabiš - je to le 3xletno za pol dneva za kako luč, obtočno črpalko, hladilnik, skrinjo?

Za 200eur dobiš 2,5kW enofazni agregat. Še par 10 eur za stikalo pa kabl, pa je. Simpl, poceni, res pa da ni tako elegantno.
Dobrga štromarja samo slab šnops strese.
damo
 
Prispevkov: 927
Pridružen: 18 Jan 2015, 07:18
Kraj: okolica KK
Zahvalil se je: 59 krat
Prejel zahvalo: 187 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 40


Vrni se na Viri energije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost