Slovenski izdelek

Zanimive prigode, šale in podobne stvari, ki nas razveseljujejo.

Moderator: Proteus

Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Apr 2019, 10:54

IMG_20190413_185057.jpg


:_banghead :shock: :_rolling
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6596 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a gorans » 14 Apr 2019, 10:58

:_think
As every cat owner knows, nobody owns a cat.
gorans
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:42
Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 8 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 4

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Apr 2019, 11:39

Hja, narejen je (očitno) v Sloveniji. Potemtakem je to po naši zakonodaji "slovenski izdelek". Kot "slovenski" fižol, poreklo China, pakiran v Sloveniji. In kot reno twingo, narejen v NM... :_banghead
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3173
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 305 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 14 Apr 2019, 12:34

To je pristalo v veselje mora biti, pa nebi smelo.

Me zanima kakšno veselje bi vi imeli, če bi Nemci prodajali kranjsko klobaso s pripisom nemški izdelek.

Dajte se malo zamisliti nad dvojno moralo.
Cvetko
 
Prispevkov: 329
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Proteus » 14 Apr 2019, 14:18

Baklava očitno ni geografsko zaščiteno ime in se lahko uporablja kakor komu paše.

Tudi pizza, ajvar, kebab, in še mnogo tega ni geografsko zaščiteno, pa se temu nihče ne čudi, tako kot sedaj pri tej baklavi.

Vprašanje pa je, če je baklavo sploh možno ožje geografsko omejiti in komu bi to sploh koristilo. Italijani tudi nimajo nikakršnega iteresa geografsko omejiti pizzo.

Za kranjsko klobaso so hrvati trdili, da ni slovenska temveč zapuščina avstroogrskega cesarstva in da lahko posledično to ime uporabljajo tudi oni.
No kranjsko klobaso smo uspeli geografsko zaščititi. Obstaja izjema in sicer Käsekrainer, ki jo lahko uporabljajo Avstrijci. Hrvati pa so se obrisali pod nosom.

So pa bili Hrvati precej bolj uspešni s Teranom, tega smo tudi hoteli zaščiti a so nas Hrvati nategnili in to ime lahko sedaj uporabljajo tudi njihovi vinarji.

In tista baklava je pač narejena v Sloveniji, saj burek na Miklošičevi je tudi narejen v Sloveniji, So What?
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 256 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 14 Apr 2019, 14:29

Proteus, navajaš neka zgodovinska dejstva, novejše zgodovine, ki seveda držijo ali pa tudi ne.
Sliši se namreč tako, kot da imamo sedaj neko razprodajo imen za posamezne izdelke. Če prvi zagrabiš, potem si zmagal.

In če smo že pri zgodovini, potem je treba povedati, da se na področju današnjih mej Slovenije ni nikoli izdelovalo baklave. Če drugega ne, je hvala o tem kje je izdelano, prej negativna reklama kot kaj drugega. Nekako tako kot kitajska žica.

Ampak danes je tako, v cilju nategniti potrošnika, je dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano. Dejstvo, da je laž, ne igra pretirane vloge.
Nekaterim se to zdi prav, meni pa ne.
Cvetko
 
Prispevkov: 329
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Proteus » 14 Apr 2019, 14:41

Cvetko je napisal/-a:In če smo že pri zgodovini, potem je treba povedati, da se na področju današnjih mej Slovenije ni nikoli izdelovalo baklave.

To seveda ni res, baklava je na naših tleh najmanj od razpada avstroogrske naprej. Kar pomeni najmanj 100 let.
Pozabljaš, da v Sloveniji nismo samo slovenci, temveč tudi Srbi, Hrvati, Bošnjaki, Albanci itd...
Od kar pomnim je bila baklava nekaj kar si lahko naročil v lokalnih slaščičarnah, ki so bile običajno v rokah slovenskih slaščičarjev z albanskim poreklom.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 256 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Apr 2019, 14:56

Proteus je napisal/-a:... v rokah slovenskih slaščičarjev z albanskim poreklom.

Napaka! Misliš reči slaščičarjev s slovenskim državljanstvom in albanskim poreklom! Namreč, huda razlika je med "slovencem" in "slovenskim državljanom".
Primer: moj stric je v Ameriki od svojega 16. leta (zdaj je preko 80). Nikoli, ampak res nikoli ni niti enkrat omenil, da je Američan. Vedno je bil Slovenec, obenem pa Ameriški držvljan. Še več: če je kdo rekel "ti američani" se je skoraj zadrl, da on NI AMERIČAN...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3173
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 305 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 14 Apr 2019, 14:59

Proteus je napisal/-a:Pozabljaš, da v Sloveniji nismo samo slovenci, temveč tudi Srbi, Hrvati, Bošnjaki, Albanci itd...
Po tvoje smo Slovenci na lastnih tleh že v manjšini. Verjetno res in to zaradi takih, kot si ti.
Že leta 1809 so bili v Ljubljani Francozi z Napoleonom, domačini so po barju nabirali surovine za escargot. Kljub vsemu, bo dandanes težko to uveljaviti kot slovensko jed.

In kako prepoznamo ljudi, ki zaničujejo svoje in naše poreklo ? Preprosto: Besedo Slovenec napišejo z malo, ker do te besede nimajo spoštovanja.
Cvetko
 
Prispevkov: 329
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Proteus » 14 Apr 2019, 15:23

Cvetko je napisal/-a:Po tvoje smo Slovenci na lastnih tleh že v manjšini.

Zaenkrat še nismo v manjšini, tako kot vsi narodi pa radi pojemo kaj dobrega in to počasi postane del naše kulinarike.

Od francozov pa smo raje kot polže prevzeli ocvrt krompirček :mrgreen: in še kaj drugega.

Od kje pa misliš, da izvira naša Kranjska klobasa?
Je samo ena izmed 100+ različic podobnih nemških klobas. Kar je seveda logično saj smo bili stoletja pod njimi in prevzeli dobršen del njihove kulinarike.
Kdo misliš, da nam je podtaknil kropir?

Prihaja prvi maj in imaš čas za razmislek, ko boš vrgel na roštilj čevapčiče, ki so prišli v slovenijo po isti poti kot baklava.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 256 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 14 Apr 2019, 15:31

Zdaj naj pa roko dvigne tisti, ki zna pripraviti prave tradicionalne baklave.

Pri nas so vsaj enkrat na mesec (preveč orehov pri hiši), pa jih še nismo kupili v Sloveniji... V BiH pa :)
Making raw materials do something useful since 1969.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9510
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1292 krat
Prejel zahvalo: 3213 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 181

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Cvetko » 14 Apr 2019, 15:34

Proteus je napisal/-a:Od francozov pa smo raje kot polže prevzeli ocvrt krompirček :mrgreen: in še kaj drugega.
Zanimivo, tudi Francozov ne spoštuješ.
Cvetko
 
Prispevkov: 329
Pridružen: 20 Jan 2015, 10:16
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 82 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Proteus » 14 Apr 2019, 15:51

s54mtb je napisal/-a:Zdaj naj pa roko dvigne tisti, ki zna pripraviti prave tradicionalne baklave.

Pa ne samo baklavo, kjerkoli pojem kaj dobrega se naučim to pripraviti.
Kaj pa burek? si se tega že lotil?

Pri hrani je sploh marsikaj zanimivo, Jamie Oliver velja za angleškega kuharaj, kuha pa tipično italijansko hrano.
Za špagete bolognese večina misli, da je to italijanska jed, ... pa gre za tipično angleško jed.

s54mtb je napisal/-a:... pa jih še nismo kupili v Sloveniji... V BiH pa :)

Si pa kupil čevapčiče, pleskavice, pico, ajvar, itd..., kar pa je isto.

Naj dvigne roko tisti, ki zna narediti maso za čevapčiče?
Večina misli, da vzameš meso za bolognese omako in iz njega narediš čevapčiče :mrgreen:
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 256 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Apr 2019, 15:53

Proteus je napisal/-a:... ko boš vrgel na roštilj čevapčiče...

in kar je najbolj žalostno, roštilj je po novem menda čisto lepa slovenska beseda... :_banghead :_banghead
in potem si nekdo upa trditi, da smo Slovenci v Sloveniji v večini...več kot očitno ne. Ali pa se poneumljamo in prodajamo.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3173
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 305 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Apr 2019, 16:01

Protoncek je napisal/-a:in kar je najbolj žalostno, roštilj je po novem menda čisto lepa slovenska beseda...
S tem ni nič narobe. Na roštilju se lahko marsikaj speče. Marsikaj takega, kar se je včasih peklo v žerjavici.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6596 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 14 Apr 2019, 16:34

Ajvar delamo doma iz papriki, kuplejnih v BiHaću. Za maso za ćevape je najtežje dobiti kvalitetne sestavine. Je pa spet razlika, ali delaš po bosanskem receptu ali pa tiste iz Leskovca. Bureka ne delam veliko, zato pa večkrat sirnico. :)
Making raw materials do something useful since 1969.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9510
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1292 krat
Prejel zahvalo: 3213 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 181

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a s54jp » 14 Apr 2019, 17:38

Cvetko je napisal/-a: Me zanima kakšno veselje bi vi imeli, če bi Nemci prodajali kranjsko klobaso s pripisom nemški izdelek.


Bi takoj tožili v Bruselj.

Tako kot sem zadnjič videl v Interšparu "Slavonski kulen" tudi Slovenski izdelek.
Proizvajalec menda Celjske mesnine, če sem si prav zapomnil.
s54jp
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 18 Jan 2015, 08:47
Kraj: Velenje
Zahvalil se je: 235 krat
Prejel zahvalo: 249 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 49

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a S53AL » 14 Apr 2019, 17:51

Ajvar so delali v sedaj porušeni tovarni Belsad v Črnomlju. Recept je bil narejen v Kolinski. Paprika se je uvažala pa iz Mađarske.
Vglavnem vse dobre izdelke iz Belsada so uničili (marmelada, vlagane kumare itd...)
http://www.zimazakon.si/forum
Uporabniški avatar
S53AL
 
Prispevkov: 1651
Pridružen: 28 Jan 2015, 00:35
Kraj: Črnomelj, JN75
Zahvalil se je: 646 krat
Prejel zahvalo: 69 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 12

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Apr 2019, 18:17

VolkD je napisal/-a: S tem ni nič narobe....


SEVEDA JE NAROBE! "Roštilj" je hrvaška beseda, Slovenci pa imamo za to zelo lepo besedo (pardon, smo jo imeli): ŽAR. Meso na ŽARU, riba na ŽARU... Oglje ŽARI, ne "roštilja"... :_rolling
Problem je, ker je veliko takih, kot si ti, ki smatrajo to kot "nekaj čisto normalnega". Posledica je pač, da pride hrvaška beseda v slovenski slovar...
No, z obzirom, da si s primorskega konca in je vpliv hrvaške "velik" je recimo 18% odpuščenega... :_rolling
S53AL je napisal/-a:Vglavnem vse dobre izdelke iz Belsada so uničili (marmelada, vlagane kumare itd...)

Sicer stvar okusa, ampak izdelki iz Belsada se meni osebno nikoli niso zdeli dobri. Vedno so bili od Ete mnogo boljši. Ampak, kot rečeno: stvar okusa.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3173
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 305 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Carko » 14 Apr 2019, 18:23

Proteus je napisal/-a:Od francozov pa smo raje kot polže prevzeli ocvrt krompirček :mrgreen: in še kaj drugega.
"French fries" je francoska jed glih toliko, kot ima morski prašiček skupnega z morjem in prašiči :mrgreen:
Carko
 
Prispevkov: 1929
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 450 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 116

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Proteus » 14 Apr 2019, 18:55

Carko je napisal/-a:"French fries" je francoska jed glih toliko, kot ima morski prašiček skupnega z morjem in prašiči :mrgreen:

Ja lahko se prijaviš za arbitra, da boš Francozom, Belgijcem in mogoče še Špancem razsvetlil obzorja. Brezeveze da se kregajo, če pa imamo Carkota.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2541
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 256 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 89

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 14 Apr 2019, 19:12

Ko smo že pri "francoskem" pomrfiju: včeraj sem gledal oddajo, kako izdelujejo Barilla špagete. Med ostalimi so delali tudi "tomato sauce" in "spaghetti bolonese". Italijanka je skoraj ponorela, da to sploh ni italijanska jed in da v Italiji tega ne boš dobil. Ni povedala odkod ta jed izvira, zagotovo pa ni iz Bologne, še manj iz Italije.
Pa Gorenjski nagelj tudi ne izvira iz Gorenjske...
pa še je tega...
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3173
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 305 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 14 Apr 2019, 19:19

Glavna korist pasta mašin je uporaba tehnologije v industriji. Najboljši makaronarji delajo najboljše granulate :)
Making raw materials do something useful since 1969.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9510
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1292 krat
Prejel zahvalo: 3213 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 181

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Apr 2019, 19:40

Protoncek je napisal/-a:SEVEDA JE NAROBE! "Roštilj" je hrvaška beseda, Slovenci pa imamo za to zelo lepo besedo (pardon, smo jo imeli): ŽAR. Meso na ŽARU, riba na ŽARU... Oglje ŽARI, ne "roštilja"... :_rolling
No tu se pa varaš. Pri nas se nikoli, ampak res nikoli ni reklo žar. Imeli smo krompir v žerjavici. Imeli smo meso na žerjavici, ampak žar ni bil v rabi. Ne kot način obdelave hrane in tudi kot priprava ne. Roštilj se je dejansko veliko uporabljal na obali, tu pri nas je bil pa raženj.
Še nekaj, klasično pečenje, to kar se sedaj dela na roštilju se tu na krasu skorajda ni delalo. Tu smo pekli meso na kamnu. Zadeva žal izumira.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6596 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 14 Apr 2019, 19:47

Raženj

Roštilj tudi ni hrvaška beseda!
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1675
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 612 krat
Prejel zahvalo: 683 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 93

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 14 Apr 2019, 19:51

VolkD je napisal/-a:...
Še nekaj, klasično pečenje, to kar se sedaj dela na roštilju se tu na krasu skorajda ni delalo. Tu smo pekli meso na kamnu. Zadeva žal izumira.
Kje ste pa kamen dobili? Na Pohorju?
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1675
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 612 krat
Prejel zahvalo: 683 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 93

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a zanka » 14 Apr 2019, 19:52

VolkD je napisal/-a: Tu smo pekli meso na kamnu. Zadeva žal izumira.

Pred mnogimi leti sem jedel postrvi tako počene. 8-)
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2177
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: Krško
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 190 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a BraneZ » 14 Apr 2019, 20:00

Pri nas pa včeraj,a ne postrvi, pa še na drugačen način.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Uporabniški avatar
BraneZ
 
Prispevkov: 1675
Pridružen: 18 Jan 2015, 16:59
Kraj: Koprivnica (HR), občasno Hoče (Slo)
Zahvalil se je: 612 krat
Prejel zahvalo: 683 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 93

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 14 Apr 2019, 20:27

BraneZ je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:...
Še nekaj, klasično pečenje, to kar se sedaj dela na roštilju se tu na krasu skorajda ni delalo. Tu smo pekli meso na kamnu. Zadeva žal izumira.
Kje ste pa kamen dobili? Na Pohorju?
Imamo mi naš kraški kamen, še preveč ga je včasih. No za bolj točen odgovor - tukaj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6596 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a LiPo » 14 Apr 2019, 22:27

Večkrat imam obiske iz tujine.
Pa gostje se srečajo tudi z "čevapčiči". Pač jim razlozim, da ni ravno to "naša" jed.
Je pa prisotna na tem področju.
Seveda z imenom "čevapčiči" si ne morem nič pomagati.
Ker je velika podobnost med čevapčičm in pečenico sem začel kar z
angleško besedo "naked sausage" ali "slečena klobasa".
Včasih je zenski del mogoče preveč navdušen... :_rolling
ampak prevod je zelo razumljiv... :_rolling


LpG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 775
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 22 krat
Prejel zahvalo: 100 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 20

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 15 Apr 2019, 07:09

VolkD je napisal/-a: No tu se pa varaš. Pri nas se nikoli, ampak res nikoli ni reklo žar...

Nič se ne varam. Po domače se res reče tako ali drugače, odvisno od regije, ampak to ne spremeni dejstva, da je slovensko žar in ne roštilj (no, bilo...). Saj tudi pri nas nikoli nismo rekli žar, niti roštilj. "Na oglju" ali "na žerjavici" smo rekli.

Pa pustimo to, kar je, je. Mi stari bi temu rekli "Toporišič se v grobu obrača"... :_rolling
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 3173
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 305 krat
Prejel zahvalo: 345 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 73

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a miharix » 15 Apr 2019, 09:59

Protoncek je napisal/-a: je slovensko žar in ne roštilj (no, bilo...). Saj tudi pri nas nikoli nismo rekli žar, niti roštilj. "Na oglju" ali "na žerjavici" smo rekli.

SSKJ
róštilj -a m (ọ̑) žarg. priprava z rešetko, ploščo za pečenje navadno nad žerjavico; raženj: zakuriti pod roštiljem / plinski roštilj

Žargon še ne pomeni, da je to prava Slovenska beseda ali ?
Lp,
M.
Uporabniški avatar
miharix
 
Prispevkov: 749
Pridružen: 18 Jan 2015, 10:23
Kraj: Kamnik / LJ
Zahvalil se je: 266 krat
Prejel zahvalo: 183 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Apr 2019, 10:00

Protoncek je napisal/-a:Pa pustimo to, kar je, je. Mi stari bi temu rekli "Toporišič se v grobu obrača"... :_rolling
Kar naj se, pa zgoščenke in tlačenke naj šteje. Ima on toliko cvetk, da glava peče.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6596 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a borisz » 15 Apr 2019, 21:52

Jaz predlagam, da vsak od vas naredi čevapčiče in jih speče na nevemkaterinapravi.
Prisotni ocenjujemo in tisti, ki bo spekel najboljše čevapčiče, bo določil kako se reče tistinapravi.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3207
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 723 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a VolkD » 15 Apr 2019, 22:01

:_think :_naughty
Ne velja, jaz nebi čevape pekel. Jaz bi florentinca. Ampak za to nimam prave peči. Vem pa kje jo imajo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 33473
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 6596 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 254

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a borisz » 15 Apr 2019, 22:32

Lej, Darko, potem ne moreš konstruktivno sodelovati pri določitvi imena.
It's never too late to have a happy childhood.
Uporabniški avatar
borisz
 
Prispevkov: 3207
Pridružen: 18 Jan 2015, 13:05
Zahvalil se je: 723 krat
Prejel zahvalo: 723 krat
Uporabnika povabil: Marholt
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Slovenski izdelek

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 15 Apr 2019, 23:11

Je*emti pa zakaj moram vedno postat lačen, ko preberem nove objave :)
Making raw materials do something useful since 1969.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 9510
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1292 krat
Prejel zahvalo: 3213 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 181


Vrni se na Veselje mora biti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost