T-Bone in Florentinec

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 04 Jul 2017, 18:52

Najprej 4 ure na 54 stopinj, nato še nekaj minut na 500 stopinj...
Mljask
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Jul 2017, 19:07

Lahko ti to kažeš takole z varne razdalje,...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66872
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20191 krat
Prejel zahvalo: 10324 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a mitkum » 04 Jul 2017, 19:37

Kroko, kje nabavljaš meso?
mitkum
 
Prispevkov: 814
Pridružen: 18 Jan 2015, 14:37
Kraj: Logatec/Kalce
Zahvalil se je: 84 krat
Prejel zahvalo: 154 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 19

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Pobes » 04 Jul 2017, 20:10

Sedaj se mi cedijo sline. Ma da se bojo še vam pripenjam sliko z mojega vikend piknika. Tbone in ribeye sem delal po revers metodi. Ti si najbrš delal sous vide? Puled pork pa se je delal cca 10 ur .kar napiren vikend, ma je bilo vse poplačano.
Drugače pa med t-bone in florentincom ni velike razlike, odvisno koliko pljučne ima.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Pobes
 
Prispevkov: 1078
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 174 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 90

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 04 Jul 2017, 20:13

Moja dva stakea sta iz mesarstva Petrin.
http://www.mesarstvo-petrin.si/18-zorjeni-steaki
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 04 Jul 2017, 20:22

Si nam pa vrgel kost, pravzaprav več kot kost...:)
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 3666
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1592 krat
Prejel zahvalo: 802 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a SimonS » 05 Jul 2017, 09:47

Kroko je napisal/-a:Najprej 4 ure na 54 stopinj, nato še nekaj minut na 500 stopinj...
Mljask

Mene nisi prepričal. Vsaj po sliki ne... :_think
SimonS
 
Prispevkov: 2014
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Proteus » 05 Jul 2017, 10:22

Tale tvoj florentinec bi se lahko pogojno imenoval kvečjemu baby florentinec :mrgreen:
Tisto kar dobiš, pod tem imenom, na krožniku v Firencah je debelejše, večje in bistveno manj termično obdelano.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 3363
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 361 krat
Prejel zahvalo: 737 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 05 Jul 2017, 12:54

Sprašujem se, če je japonski kobe rosbif res vreden 200 €/kg.
MarkoM
 
Prispevkov: 1356
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 13:01

Tale florentinec je imel 800g in je med manjšimi. Florentinec ima ponavadi med 800g in 1200g.
"Pečen" je bil na medium rare - notranja temperatura na 54° za kar je poskrbel sous vide. Zunaj pa je bil samo "posmojen". Nikakor ni bil preveč pečen.

Zadnjič spremenil Kroko, dne 05 Jul 2017, 13:07, skupaj popravljeno 1 krat.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 13:06

Danes za kosilo pa bo 1000g Angus Tritip steak. Prav tako medium rare.
Začinjen samo z grobo soljo in poprom iz Madagaskarja.
http://spicetrekkers.com/products-page/ ... adagascar/
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 05 Jul 2017, 13:13

A to maš kar zvakumiranega in ga v vodi segreješ na 54° potem pa zapečeš?
MarkoM
 
Prispevkov: 1356
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a zanka » 05 Jul 2017, 13:18

Kolikor berem je način kuhanja tak, da mora biti zapakiran v vakuumu.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 3764
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Kraj: SI-8000
Zahvalil se je: 139 krat
Prejel zahvalo: 503 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 98

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 13:42

Ja, meso in začimbe se da v vakum in se nato kuha pri točno določeni temperaturi. Zelo je pomembno, da je temperatura res točna saj je od tega odvisno, koliko je meso pečeno. Ni pa nič odvisno od časa zato je lahko zrevek v vodi od ene ure pa do nekaj dni. Rebrca sem tako "namakal" kar 76ur pri 64 stopinj.

https://sansaire.com/cook-steak-sous-vide/
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Jul 2017, 13:56

Sliši se kot Videtov zos.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 14:54

Pa še končni rezultat današnjega kosila. Božansko.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 05 Jul 2017, 15:10

Izgleda preprost način priprave stejka. Me mika, da bi nabavil takšen kuhalnik.
MarkoM
 
Prispevkov: 1356
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a krko » 05 Jul 2017, 15:14

Ne vem, če te bo še, ko bo Kroko povedal cena tega kuhalnika. Mogoče pa :)
krko
 
Prispevkov: 1320
Pridružen: 18 Jan 2015, 12:56
Kraj: Cerknica/Postojna
Zahvalil se je: 122 krat
Prejel zahvalo: 148 krat
Uporabnika povabil: gumby
Število neizkoriščenih povabil: 15

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 15:27

Cene so nekje od 300€ naprej.

Lahko je pa to odličen "naredi sam" projekt.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Proteus » 05 Jul 2017, 15:58

Kroko je napisal/-a:Cene so nekje od 300€ naprej.

A tole, ki je pol cenejše je pa zanič?
https://www.mimovrste.com/parni-kuhalniki/gorenje-vecnamenski-kuhalnik-sous-vide-svi6b?gclid=Cj0KCQjwnPLKBRC-ARIsAL_JTCwE_nV8wA5xJtf5Hu9ryrvTCvqjxZPLpnz9RPISAZCLDb92MBWRQSkaAmCOEALw_wcB

Verjetno je potrebno pojasniti tudi to, da je Florentinec lahko kos mesa, lahko pa tudi tradicionalno pripravljen kos mesa t.i. "Bistecca Alla Fiorentina".
Sem potreboval nekaj časa, da sem dojel :_banghead, da govoriva en mimo drugega.
Slednjega sem si že večkrat naročil v Firencah in potem z njim nahranim vsaj še 10 potepuških mačk. Zadeva je res ogromna in če nisi izven normalnih okvirov ni šans, da jo poješ.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 3363
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 361 krat
Prejel zahvalo: 737 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 16:37

Koliko je dober ne vem, vem pa da s težavo spraviš vanj florentica, kaj šele kos reber saj je premajhen.

Florentinec se pri nas reče kosu mesa iz hrbta (šimbas?). Kaj pa je pravi florentinec pa vedo samo toskanci. Oni poznajo dve vrsti: takega z pljučno (mogoče porterhouse oziroma t-bone) in takega brez. Verjamem, da sta oba odlična.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 16:45

Premium kosi mesa dosegajo kar visoke cene. Mimogrede pride kilogram 40 ali celo več EUR.
Prepričan sem, da se pripraviti izvrstno mesno pojedino tudi za veliko manj denarja, le pomisliti je treba malo in eksperimentirati.
Za današnji tritip steak (urugvajski angus) sem dal samo 14 EUR/kg. Računam pa, da se bom naučil priprave izvrstnega mesa po ceni pod 8 EUR/kg.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Pobes » 05 Jul 2017, 17:48

Florentinec je original le iz prave govedine in prave pokrajine. Drugo ima svoje imena. Jaz si delam vse na rare. Drugo mi je vse preveč pečeno.
Drugače se da sous vide naredit doma z arduinom. Na githubu je en projekt ki je precej dober ker se termometer nauči krivulje gretja/ohlajanja vode in prilagodi parametre da res drži isto temperaturo vode ne glede na količino.
Pobes
 
Prispevkov: 1078
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 174 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 90

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2017, 17:56

Jaoj, kolko besed za malo več mesa. No resnici na ljubo nisem tega čuda še nikoli jedel, pa res težko sodim, če je vredno toliko tega.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66872
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20191 krat
Prejel zahvalo: 10324 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Pobes » 05 Jul 2017, 18:09

Še eno lepo slikco ta ljubitelje stejkov :)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Pobes
 
Prispevkov: 1078
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 174 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 90

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a mucek » 05 Jul 2017, 21:24

Kroko, a se isces delavca??? Bi se ti prodal ze samo za malico ... ;)
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 3039
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 107 krat
Prejel zahvalo: 1269 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 246

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Jul 2017, 22:07

Hm, ko pomislim, za kaksen denar kupujete govedino.... se mi kar malo smeji. Najlepsi kosi krave, ki ni nikoli jedla silaze se tu pri nas kupijo po 6 eur na kilo. Seveda direkt pri kmetu.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 22:46

Verjamem, da je iz take krave dobra juha. Zrezek boš pa težko naredil prežvečljiv.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 05 Jul 2017, 23:03

Hm, dve leti stara krava ima kakih 80kg prvovrstnih zrezkov :)
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a VolkD » 05 Jul 2017, 23:11

s54mtb je napisal/-a:Hm, dve leti stara krava ima kakih 80kg prvovrstnih zrezkov :)
Že, a tega ne prodajajo po 6€/kg. Običajno se res da kupiti meso po ceni od 6 do 6,5€, a to je meso generalno. Dobiš vsakega po nekaj, med drugim tudi nekaj kosti. Če imaš srečo in je mesar dobre volje dobiš vse to že zrezano in posortirano.

Torej dooosti juhe in precej manj zrezkov.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66872
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20191 krat
Prejel zahvalo: 10324 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 05 Jul 2017, 23:48

Verjetno veš, da obstajajo različne pasme.
Tako kot pri psih čivava ni dober pes čuvaj, tako je slovenska cika, sicer dobra mlekarica, primerna samo za juho in ne za zrezke.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Jul 2017, 00:05

Evo, spet ena za v temo "nisem vedel". Sem bil prepričan, da govedina je govedina :) Zame je bil vedno praznik (že od malih nog), ko je prišlo kravje stegno k hiši, saj sem si vedno odrezal najlepši kos in si spekel krvav zrezek.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 06 Jul 2017, 00:59

Iz mesa namenjenega premium zrezkom ni težko narediti dobre pojedine. Si pa želim narediti vrhunsko jed tudi iz "manj vrednega" mesa. Z okusom ni problemov, pravzaprav je odličen. Je pa težava v neugodni razporeditvi maščobe v mišicah, precejšnji količini kolagena in pa dejstvu, da naši mesarji, po službeni dolžnosti, meso narobe razkosajo, o zorjenju pa niti slišati ne marajo.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 06 Jul 2017, 01:04

Kroko je napisal/-a:...da naši mesarji, po službeni dolžnosti, meso narobe razkosajo...

Vsakič, ko v mesarji vidim pljučno pečenko, mi je žal za vse porterhouse zrezke, ki so jih s tem uničili.
http://www.primesteakhouses.com/tbone-p ... steak.html
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 06 Jul 2017, 08:28

Kroko je napisal/-a:... naši mesarji, po službeni dolžnosti, meso narobe razkosajo, o zorjenju pa niti slišati ne marajo.


Ko boš enkrat kaj po naših koncih hodil, se za hec ustavi tule:
KZ Krka, Samopostrežna ZNC, Žabja vas. Šentjernejska cesta 6,. 8000 Novo mesto. pon.-pet.: 7.00 - 19.00. sob.: 7.00 - 13.00

Tudi če boš rabil "premium" oglje, se te dni ravno sestavlja kopa na tem mestu.
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6096 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 06 Jul 2017, 09:10

V slovenski kulinariki ni ravno steakov, ljudje jih niso vajeni. Še več, veliko ljudem je steak celo odvraten. Steaki so postali moderni v zadnjem času. Verjamem, da težko dobiš T-bone, ker vsi mesarji že prej ločijo pljučno, ponavadi ledja (šimbas) kar na kareje zrežejo ali pa ga izkostijo, kosti pa za juho. Meni osebno je pljučna najboljša ocvrta (kot dunasjki). Biftek, ki ga kupite v trgovini ali pri mesarju ne vsebuje pljučne. Ponavadi je iz belega krajca ali pa iz križnega dela stegna.

Kroko, če ne kupiš angusa, katera od govejih pasem v Sloveniji ti najbolj ustreza?
MarkoM
 
Prispevkov: 1356
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a SimonS » 06 Jul 2017, 09:58

Aha... Nikakor mi ni bilo jasno, kako lahko držiš tako nisko temperaturo na žaru.
Kroko prijavljam se na kratek tečaj peke, ko bom kaj v Ljubljani. S seboj pa prinesem nekaj, kar je obvezno zraven dobrega zrezka!
SimonS
 
Prispevkov: 2014
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Pobes » 06 Jul 2017, 10:35

Mogoče sem spregledal, Kroko je napisal da uporablja sous vide tehniko, to je tehnika ko v vakuumu v vroči vodi obdeluješ meso do željene temperature. Potem pa na žaru opečes.
V ljubljani imate srečo ker je veliko trgovcev z to ponudbo. Suho zorjene stejke ima tudi lecrerc in določeni merkatorji. Pri nas na goriškem je to že malo izziv. Jaz vzamem suho zorjeno v merkatorju, mokro zorjene pa dobiš tudi pri ostalih trgovcih.
Pobes
 
Prispevkov: 1078
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 174 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 90

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a LiPo » 06 Jul 2017, 12:07

:) Iz enega kosa drago plačanega mesa? Narediti umetnost pri pečenju?
Izdelek, ki je na koncu črne barve pohvalit, kot "mjammm"?
Sem kaj spregledal?

Marsikaj sem poskusil, marsikaj sem jedel.
Prisegam na kuhano goveje meso (ostanek od juhe) v solati!
Z ornk dozo čebule. :tappingfoot .

LPG
Uporabniški avatar
LiPo
 
Prispevkov: 1243
Pridružen: 04 Apr 2015, 17:30
Kraj: LJUBLJANA
Zahvalil se je: 57 krat
Prejel zahvalo: 178 krat
Uporabnika povabil: cimabella
Število neizkoriščenih povabil: 35

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jul 2017, 12:37

LiPo je napisal/-a:Z ornk dozo čebule. :tappingfoot .
To! pa popra mora tudi bit dovolj,...

Ampak... :_think 38 odgovorov na to temo. Ne gre da bi kaj spregledal, bolj me muči, da sem kaj dobrega izpustil. Ne more biti 15 ljudi neumnih, pa samo midva pametna. Statistika nama ne govori v prid.

V praksi je pa drugače, dokler me nekdo ne prepriča v nasprotno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66872
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20191 krat
Prejel zahvalo: 10324 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 06 Jul 2017, 12:41

Potem še marsikaj od govedine nisi poskusil, če smatraš "esihflajš" od 15 let stare krave kot vrhunec. Iz mlade govedine se lahko speče okusna pečenka, tudi ocvre se lahko in po okusu je lahko celo boljša od svinjine.
MarkoM
 
Prispevkov: 1356
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 06 Jul 2017, 12:41

LiPo je napisal/-a::) Iz enega kosa drago plačanega mesa?

Že to, da nekaj drago plača, marsikomu močno izboljša okus :) Cena je marsikomu taboljš začimba, to nam pač že od ranega vceplja zahodnjaški svet.
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1318
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1805 krat
Prejel zahvalo: 472 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 06 Jul 2017, 13:03

Ah, kar nekaj.
Potemtakem je DT321B ravno tako dober kot kakšen Fluke, Ersa in Weller sta prestiž saj se da spajkat tudi z vročim žebljem in v Katrci se v resnici bolje pelje kot v Mercedezu.

Ko bom sedaj napisal da je slovensko oglje zanič se bo pa sploh vsulo name. Zaradi neprimerne izbire lesa vsebuje naše domače oglje preveč katranov in za dolgotrajno dimljenje ni najbolj primerno. Verjetno se vam zdi to bedarija. Ampak vsi pa veste je za roštilj najboljši les iz stare vinske trte. Se pravi da nekaj v ognju vseeno vpliva na okus.

Zaradi mene lahko jeste karkoli. Če pri tem še verjamete, da je okusno, potem sploh super.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a jmivsek » 06 Jul 2017, 13:59

Kroko je napisal/-a:Ah, kar nekaj

Sem samo hotel nakazati na past, ki se pri dragi hrani skriva. In vanjo se ulovi vse preveč ljudi, tako sam opažam. Sam sem velik gurman in rad dobro jem, ne glede, koliko stane. A gorje vsakemu, ki mi hoče prodati nekaj dobrega samo zato, ker je drago!
Vem, da nič ne vem (Sokrat)
Uporabniški avatar
jmivsek
 
Prispevkov: 1318
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:20
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 1805 krat
Prejel zahvalo: 472 krat
Uporabnika povabil: S52O
Število neizkoriščenih povabil: 86

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Kroko » 06 Jul 2017, 14:02

Tu se pa povsem strinjam s tabo. Zato pa je moja misija narediti "perfect steak" na poceni način.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 6063
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 766 krat
Prejel zahvalo: 2398 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a VolkD » 06 Jul 2017, 14:13

Kroko je napisal/-a:Tu se pa povsem strinjam s tabo. Zato pa je moja misija narediti "perfect steak" na poceni način.
Ajoj,... ene 5x sem poskušal na fin način, pa ne gre.

Bom pa zdaj direkten!

Pa daj me enkrat že prepričaj, da je to res dobro! Spustim vse z rok, pa pridem.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66872
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20191 krat
Prejel zahvalo: 10324 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a Proteus » 07 Jul 2017, 00:41

jmivsek je napisal/-a:Cena je marsikomu taboljš začimba, to nam pač že od ranega vceplja zahodnjaški svet.

Ojoj spet je za vse kriv dekadentni zahod :mrgreen: , še dobro, da ne odpremo teme o kaviarju ali ostrigah, ker sem prepričan, da bi 90% članov tega foruma enoglasno ugotovilo, da je to kvečjemu za v kanto za smeti. In to kljub temu, da prvi dobro poznan v Rusiji :_rolling

Če jaz rečem, da je golaž, ki ga skuha VolkD podoben pomijam za prašiče, to ne pomeni, da je ta golaž resnično slab, temveč to, da ga jaz pač ne maram in niti nisem kompetenten za njegovo ocenjevanje. Če nisi ljubitelj neke hrani in ne poznaš njenih lastnosti potem pač nimaš nikakršnih kompetenc za ocenjevanje. Jaz n.pr. nimam pojma kakšen je okus dobrega golaža, ker so mi vsi zanič.

Podobna zgodba je n.pr. z vini. Ko se v gostilni naroči steklenica vina so vsi sami ekspertni strokovnjaki. Ko pa malce debatiraš, pa ugotoviš, da praktično nihče ne ve, kakšne sploh so lastnosti posameznih vin. In kot pri vsaki stvari nič ni od boga dano, če hočeš zaznati vonje v vinu ali hrani moraš trenirati svoj nos.

Če hočeš ugotoviti ali je nek kos mesa dober ali slab, ti mora biti najprej všeč, nadalje jih moraš nekaj tudi pojesti, pa ne samo požreti, temveč okušati njegovo teksturo, vonje okuse itd... Občutek kaj je boljše ali slabše pa pride šele s časoma, ko so čutila dejansko sposobna zaznati razlike.

Ampak pri nas so vsi brez prakse in šolanja itaq strokovnjaki za vse in se razumejo na vse.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 3363
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 361 krat
Prejel zahvalo: 737 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 136

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a ledo » 07 Jul 2017, 08:43

Uh, sama slina me je. Obožujem tovrstne zadeve. Pred leti sem bil 10 dni v Argentini. Velikokrat sem papal "bife di lomo". Božansko. Dva okrogla 5cm debela kosa, vedno enako pečena (ista oštarija), radičeva solata, kruh in tavelko pivo. Malca, ki je ne pozabiš. Zdaj Kroko pa mi pridi tastaturo pobrisat.
Lp
Uporabniški avatar
ledo
 
Prispevkov: 335
Pridružen: 17 Jan 2015, 23:57
Kraj: Vir pri Domžalah
Zahvalil se je: 172 krat
Prejel zahvalo: 66 krat
Uporabnika povabil: tilz0R
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a SimonS » 07 Jul 2017, 09:11

Predlog:
Vsako leto je v stari Gorici festoval "gusti di frontiera" tam se predstavlja kulinarika iz celega sveta. Najbolj je oblegan prav Agentinski del, kjer pečejo te zadeve.
Seveda se predstavlja tudi Slovenija, kjer diši pristna hrana. Čevapčiči, lepinje, krbab,...
SimonS
 
Prispevkov: 2014
Pridružen: 19 Jan 2015, 20:08
Kraj: Kobarid
Zahvalil se je: 280 krat
Prejel zahvalo: 379 krat
Uporabnika povabil: mucek
Število neizkoriščenih povabil: 39

Re: T-Bone in Florentinec

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 07 Jul 2017, 09:18

Če se ne bi v to temo vtaknili esihflajš ljubitelji, bi še kroko verjetno navedel kakšno koristno informacijo okoli njegovega hobija. Imam rad esihflajš, ampak v esihflajš gre meso tretje kategorije, tukaj pa debatiramo o prvi kategoriji.
MarkoM
 
Prispevkov: 1356
Pridružen: 29 Jan 2015, 13:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 329 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Naslednja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost