Peka kruha

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Kroko » 27 Mar 2020, 14:18

Kaj narediti, če imam doma le en kvas?

Vrečka suhega kvasa ali kocka svežega kvasa je več kot dovolj, saj ga boste lahko dolgo uporabljali. Ko naredite kvašeno testo, ga stran vzemite približno za velikost enega jajca. Položite ga na krožnik in dajte v hladen ter temen prostor, kjer naj se posuši. Če ga boste uporabili že naslednji dan, bo v notranjosti še nekoliko vlažen, medtem ko bo čez teden dni že popolnoma suh. A oboje je za peko dobro.
Večer pred peko posušeno testo raztopite v topli vodi ali mleku in zmesi dodajte malo sladkorja, s čimer bo do naslednjega dne nastal kvasec, ki ga uporabite za pripravo testa. Od tega nato spet vzemite del in ponovite postopek s sušenjem ter nato njegovo nadaljnjo pripravo spet ponovite.


Razmišljam, da bi zamesil kilo testa, pustil vzhajati čez noč, razdelil na koščke ter posušil ali zamrznil.
Ima kdo izkušnje?
http://www.planet-cnc.com poskakuješ na eni nogi in žvižgaš alpske podoknice Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 4874
Pridružen: 14 Jan 2015, 12:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 690 krat
Prejel zahvalo: 1700 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Mar 2020, 14:20

Posušil ja, zamrznil pa ne vem. Nismo poskušali, ker včasih ni bilo ravno teh možnosti.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Mar 2020, 14:31

Ni treba zmrznit. Samo posuši.

Tile so narejeni iz kvasovk, ki so bile v moštu in imajo letnico 2007:
kravajc.JPG


Shranjeno na suhem in emnem v kleti.

Je pa potrebno namakanje vsaj kakšen dan prej, da kvasovke oživijo.


Pozna kdo "mevtrgo" (tudi "mentrga")? Mi jo imamo v stari zidanici, tako lepo iz češnjevega lesa. Ko je bilo to v uporabi, je gospodinja vedno pustila kos testa v kotu.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11488
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1588 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s59ma » 27 Mar 2020, 14:36

kastaneda je napisal/-a:Tudi šamotna opeka je dobra, pa še cenejša.

Uporabljamo že nekaj časa (predvsem za pečenje pizze). Mislim, da je 3cm debela, format je pa ravno pravšnji, da gre v našo pečico. V Bauhausu stane takšna šamotna plošča cca 10€ (pozor - tista, ki je "namensko za kruh", stane 4x toliko!!!).
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
s59ma
 
Prispevkov: 407
Pridružen: 03 Mar 2015, 20:48
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 27 krat
Prejel zahvalo: 110 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Mar 2020, 14:48

s54mtb je napisal/-a:Pozna kdo "mevtrgo" (tudi "mentrga")? Mi jo imamo v stari zidanici, tako lepo iz češnjevega lesa. Ko je bilo to v uporabi, je gospodinja vedno pustila kos testa v kotu.
Poznam, še vedno mora biti nekje v skednju. Pri nas je mentrga. V bistvu je to miza narejena prav za izdelavo kruha. Zgoraj je ravni del, pod njim pa je vbočen, konkaven del. Nekakšna truga v kateri je testo počivalo.
V tem delu se je vedno pustilo del testa za naslednjič.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Mar 2020, 14:57

Pa mali otroci so spali notri, ko se je še živelo po 10 ljudi v enem prostoru.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11488
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1588 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Mar 2020, 15:37

s54mtb je napisal/-a:Pa mali otroci so spali notri, ko se je še živelo po 10 ljudi v enem prostoru.
Tega pa jaz nisem doživel :)
Ampak pri sosedovih je bilo pa tako ja. Devet jih je bilo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Mar 2020, 16:21

Tudi jaz ne. Je pa v "naši" mevtrgi šlo kar nekaj otrok skozi, ko je bila (zdaj 280 let) stara lesena zidanica še "v uporabi". Bom poiskal domačo nalogo od sina, kjer je opisal življenje v taki hiši.
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11488
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1588 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 27 Mar 2020, 18:10

In kaj je sedaj problem kvas?
Pravkar prišel iz trgovine in polica se je kar povesila toliko ga je naloženega.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a webmouse » 27 Mar 2020, 18:23

Proteus je napisal/-a:In kaj je sedaj problem kvas?
Pravkar prišel iz trgovine in polica se je kar povesila toliko ga je naloženega.


Po drugi strani pa ... par krhjev sveše narezanega jabuka v malo moke in po 2 dneh kvas...

''Za pripravo domačega kvasa načeloma potrebujete le moko in vodo, če pa dodate tudi sadje, boste proces fermentacije nekoliko pospešili in dobili rahlo kiselkast okus. Najprimernejša so jabolka, ki pa naj bodo domača ali ekološko pridelana, saj boste potrebovali tudi lupino.''

https://okusno.je/triki-in-nasveti/kako-narediti-domaci-kvas.html
Inteligenca je edina stvar, ki je pošteno razdeljena. Vsak misli, da je ima dovolj...
Uporabniški avatar
webmouse
 
Prispevkov: 359
Pridružen: 26 Apr 2015, 13:56
Zahvalil se je: 6 krat
Prejel zahvalo: 57 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 11

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Aleks » 27 Mar 2020, 20:03

Proteus je napisal/-a:In kaj je sedaj problem kvas?
Pravkar prišel iz trgovine in polica se je kar povesila toliko ga je naloženega.


V kateri trgovski verigi?
Aleks
 
Prispevkov: 220
Pridružen: 20 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 27 Mar 2020, 20:45

Suhega ali svežega?
V sredo v Tušu pri nas suhega niso imeli nič.
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4198
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 431 krat
Prejel zahvalo: 513 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 106

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 27 Mar 2020, 21:05

Tale je vedno založeno z vsem in nikoli nobene gužve. V tem času še nisem srečal več kot enega kupca:

https://www.spar.si/trgovine/spar-partn ... brusnice-7
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11488
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1588 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a miro4 » 27 Mar 2020, 21:45

Takšen je pri nas,
Sestavine premešane z kuhalnico
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
miro4
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:25
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 28 Mar 2020, 01:13

Aleks je napisal/-a:V kateri trgovski verigi?

spar, Sveži kvas Fala
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Protoncek » 28 Mar 2020, 14:05

Kako je z ostro moko? Pri nas je veljalo, da z dodatkom ostre moke (pol-pol) testo bolje vzhaja in je bolj rahlo... je kaj na tem? Namreč, članki na netu bolj kažejo v nasprotni smeri - da ostra moka zavira vzhajanje in da ni primerna za kruh...

Torej: za kruh da ali ne?
Uporabniški avatar
Protoncek
 
Prispevkov: 4198
Pridružen: 17 Jan 2015, 21:41
Kraj: Mengeš
Zahvalil se je: 431 krat
Prejel zahvalo: 513 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 106

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 28 Mar 2020, 14:39

Ostra moka je bolj primerna za testenine. Pa za pod pico, če jo pečeš v peči na drva.
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 2941
Pridružen: 05 Feb 2015, 01:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1195 krat
Prejel zahvalo: 541 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 240

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Carko » 28 Mar 2020, 14:45

Ko smo uporabljali še "kruhomat" (dokler ni jermen razpadel), smo pekli kruh izključno z ostro moko, ker je bil pač tak v receptu v navodilih od aparata. Je bil čisto v redu. Je pa razmerje moka:voda malenkost drugačno (več vode).
Carko
 
Prispevkov: 2499
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Mar 2020, 14:51

Kakšna pa je pravzaprav razlika med ostro in običajno moko ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a zanka » 28 Mar 2020, 15:02

V granulaciji, tako kot pri pesku. Za AB ploščo se uporablja drug pesek kot za zidanje, npr.
Uporabniški avatar
zanka
 
Prispevkov: 2689
Pridružen: 17 Mar 2016, 01:16
Zahvalil se je: 116 krat
Prejel zahvalo: 268 krat
Uporabnika povabil: DusanK
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 28 Mar 2020, 15:06

A ni to določeno kot tip moke ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Carko » 28 Mar 2020, 15:13

Ne, tip moke je "čistost" - kateri deli zrna se uporabijo.
Carko
 
Prispevkov: 2499
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Carko » 28 Mar 2020, 16:13

Zaloga kvasa doma počasi pojenja, pa da ni treba zaradi tega v trgovino, smo poskusili še prvi kruh z drožmi / kvascem / kislim testom / divjim kvasom - karkoli od tega je pač najbolj zborno.

Po cca. dveh tednih vzgajanja divjega kvasa:

k1.jpg


Rezultat:

k2.jpeg


k3.jpg


Meni se zdi prima. Ni tako puhast kot tisti klasični po zgornjem receptu, je pa vseeno mehak. Okus mi je tudi všeč, kisel ni skoraj nič.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Carko
 
Prispevkov: 2499
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Aleks » 29 Mar 2020, 00:27

Eksperimentiram s kvasom, ker ga v trgovini nisem videl že lep čas.

Zanimalo me je, če namesto dolgotrajne izdelave druži lahko skrajšam čas priprave, oziroma multipliciram obstoječo zalogo kvasa. Poskusil sem z inakulacijo, namesto izdelave t.i. starterja.

Za test sem vzel toliko kvasa, dve pokriti konici noža.

IMG_20200328_213932_resized_20200328_110609144.jpg


Kar je v posodi videti toliko, primešana je enaka količina sladkorja:

IMG_20200327_211456_resized_20200328_110230266.jpg


Kvas sem zmešal v prekuhani topli vodi 55g in nato dodal 50g moke.

Po cca 12 urah je bil videti rezultat takšen.

IMG_20200328_081732_resized_20200328_110315823.jpg


Po cca 24 urah je masa upadla.

IMG_20200328_183121_resized_20200328_110337066.jpg


Koronakruh pečemo s kruhomatom po 500 g gramov moke. Vzhajal je malo manj, manjka mu cca 2 cm višine. Mislil sem, da bo zanič. Družinski člani, pravijo, da je celo bolj okusen. Od priprave posode za razmnožitev kvasa do kruha cca 24 ur.

IMG_20200328_205548_resized_20200328_110405626.jpg


Naslednji poskus poteka s 0,4g suhega kvasa, kar pomeni bi pomenilo cca 17 pek iz ene 7g vrečke suhega kvasa.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Aleks
 
Prispevkov: 220
Pridružen: 20 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a miro4 » 02 Apr 2020, 10:21

Poizkus z mlečnokislinskimi investicijami,
Vzgajali je čez noč. Med piko je testo lepo naraslo
In dalo lepši izgled , je pa dober.

Ko bom imel pivo poskusimo z njim. 1dl piva 100 g moke čez noč , naj bi bilo dovolj za ustvarjanje kakšnega nastanka.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
miro4
 
Prispevkov: 36
Pridružen: 18 Jan 2015, 21:25
Zahvalil se je: 10 krat
Prejel zahvalo: 4 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 5

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a javr » 02 Apr 2020, 10:28

mimogrede: v Sparu sem vprašal za suhi kvas. Seveda nimajo. Imajo pa pivski kvas, na polici kjer so razne "bio"-zadeve, precej velika škatla, mislim da 250g. Nisem vzel ker toliko pa spet ne rabim, niti ne poznam. Samo za info, če komu prav pride.
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1801
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 113 krat
Prejel zahvalo: 172 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 02 Apr 2020, 10:39

Če ima ime kvas, bodo ljudje tako in tako brezmejno pokupili, ne glede na to, da je nevarnost, da bi umrli od lakote vsaj milionkrat manjša kor, da bi umrli od virusa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a javr » 02 Apr 2020, 10:59

mislim, da ga pred brezglavim nakupom "varuje" postavitev na polici "bio", ker tam nihče ne išče kvasa; sveži je v hladilniku, suhi pa zraven pecilnega praška.
Se pa v tujini zasledi zanimiva trgovinska praksa: 1 zavoj WC papirja je 2 €, vsak naslednji pa 100 € (z besedo: sto evrov) .
___
Uporabniški avatar
javr
 
Prispevkov: 1801
Pridružen: 17 Jan 2015, 22:06
Zahvalil se je: 113 krat
Prejel zahvalo: 172 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 37

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Peter123 » 02 Apr 2020, 11:46

Ena ni kruh ima pa nekaj enakih sestavin.

IMG_20200331_183303_6.jpg


Pred peko:
IMG_20200401_175355_5.jpg


Na žalost je bila lakota prevelika da bi slikal preden probam ;)
IMG_20200401_183338_2.jpg


Tole ima pa malo mleka in je premazano z maslom .....mmmmmm:
IMG_20200401_183325_5.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Peter123
 
Prispevkov: 1214
Pridružen: 09 Feb 2015, 14:20
Kraj: 1117 Lj.
Zahvalil se je: 28 krat
Prejel zahvalo: 188 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 38

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Carko » 03 Apr 2020, 14:30

Aleks: koliko časa si pa vzhajal testo s tem dupliciranim kvasom? In koliko si ga dal?
Carko
 
Prispevkov: 2499
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Apr 2020, 14:51

24 ur. Vsi drugi daljši poskusi samooskrbe so mi neslavno propadli. Masa mi zadiši po alkoholu, kruh ne vzhaja. Nekje delam napako, ne vem kje.
Ta način je v sili dober. Kruh je bolj kompakten, ampak se da preživeti. Ravno danes sem dobil škatlo svežega v trgovini, tako da ne poskušam več. Koliko sem ga dal, je opisano zgoraj.
Aleks
 
Prispevkov: 220
Pridružen: 20 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Carko » 03 Apr 2020, 15:44

Ah vidim, si celo tisto porabil za 500g moke, OK.

Ja, s svežim gre seveda super - pri nas ga sedaj prodajajo kar na kile.
Carko
 
Prispevkov: 2499
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Apr 2020, 16:35

Carko je napisal/-a:Ah vidim, si celo tisto porabil za 500g moke, OK.

Ja, s svežim gre seveda super - pri nas ga sedaj prodajajo kar na kile.
Zanimiva pretirana reakcija trgovin.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a DusanK » 03 Apr 2020, 16:45

Kot izziv sem se lotil peke kruha brez vzhajanja še sam.

Ker prejšnji teden ni bilo moč dobiti kvasa, sem ga naredil nekaj dni nazaj takole:
V steklen steriliziran kozarec sem dal 1,5 dl mlačne vode, primešal eno žličko sladkorja in 2 veliki žlici moke (v enem receptu se sicer še doda nekaj krhljev jabolk zaradi kisline, a jih nisem imel), vse skupaj zmešal, kozarec zaprl in pustil 3 dni na sobni temp., nato odlil odvečno vodo, bolj gosto usedlino, ki jo je bilo za cca. 8 velikih žlic pa pretočil v keramično skodelico in postavil v hladilnik.

V večjo skledo sem presejal 300g ostre moke, dodal 2,5 dcl mleka, žličko sode bikarbone, zvrhano žličko soli in 4 žlice doma narejenega kvasa ter s kuhovnico vse skupaj premešal.
Maso sem zlil na pomokan pult, potresel z moko še povrhu in oblikoval hlebček.
Masa je manj kompaktna, zato sem jo dal v stekleno okroglo posodo, da se preveč ne razleze.

Pekel sem v prenosni halogenski ventilacijski pečici ala temu podobna cca. 30 minut na 200°C, s tem, da sem hlebček čez 10 minut vzel ven iz posode ter ga preložil samo na peki papir, zadnjih 5 minut peke pa obrnil, da se je bolj zapekla še spodnja stran. Na dno pečice sem še pred peko zlil cca. 1dcl vode.

Kruh je malce bolj slan in rahlo kiselkast, mogoče zaradi sode bikarbone in manjko sladkorja, vendar z maslom in domačo marmelado mu nič ne fali in se to takoj izniči.
Naslednjič dodam v maso namesto sode bikarbone raje žlico sladkorja in dodam namesto 4 samo 2 žlici kvasne zmesi.
Za prvič sem vsekakor zadovoljen.

Kruh_brez_vzhajanja_domaci_kvas (Custom).jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 4032
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 1435 krat
Prejel zahvalo: 2421 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Apr 2020, 17:06

DusanK je napisal/-a:Ker prejšnji teden ni bilo moč dobiti kvasa, sem ga naredil nekaj dni nazaj takole:
V steklen steriliziran kozarec sem dal 1,5 dl mlačne vode, primešal eno žličko sladkorja in 2 veliki žlici moke (v enem receptu se sicer še doda nekaj krhljev jabolk zaradi kisline, a jih nisem imel), vse skupaj zmešal, kozarec zaprl in pustil 3 dni na sobni temp., nato odlil odvečno vodo, bolj gosto usedlino, ki jo je bilo za cca. 8 velikih žlic pa pretočil v keramično skodelico in postavil v hladilnik.
Nameso 1,5dl mlačne vode lahko daš polovico mleka. Gre hitreje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Apr 2020, 17:28

VolkD je napisal/-a:
Zanimiva pretirana reakcija trgovin.


Verjetno ne gre za pretiravanja, ampak dobavo dobavljivega. Selitev peke kruha iz pekarn v domove zelo zmanjšuje potrebo po izhodih in obiskih trgovin.
Aleks
 
Prispevkov: 220
Pridružen: 20 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a booxco » 03 Apr 2020, 18:10

Aleks je napisal/-a:24 ur. Vsi drugi daljši poskusi samooskrbe so mi neslavno propadli. Masa mi zadiši po alkoholu, kruh ne vzhaja. Nekje delam napako, ne vem kje.
Ta način je v sili dober. Kruh je bolj kompakten, ampak se da preživeti. Ravno danes sem dobil škatlo svežega v trgovini, tako da ne poskušam več. Koliko sem ga dal, je opisano zgoraj.


Kvasovke izločajo alkohol, vendar ko ga je preveč, umrejo. Nisem točno sledil, kaj delaš, ampak prva pomoč je kvasovke, ki močno rastejo, vsake toliko časa redčiti (z vodo), da znižaš koncentracijo alkohola.
booxco
 
Prispevkov: 115
Pridružen: 25 Sep 2016, 22:17
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 47 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Apr 2020, 18:42

Ali to tudi pomeni, bolj ko so kvasovke pijane, bolj je kisel kruh?
Aleks
 
Prispevkov: 220
Pridružen: 20 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 40 krat
Prejel zahvalo: 73 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 10

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a booxco » 03 Apr 2020, 18:59

Aleks je napisal/-a:Ali to tudi pomeni, bolj ko so kvasovke pijane, bolj je kisel kruh?


Kislost tipično pride, kadar priprava traja zelo dolgo in so ugodni pogoji (vlažnost, temperatura) da se ob kvasovkah razrastejo tudi bakterije, ki delajo mlečno ali ocetno kislino. Mnogokrat k temu pripomore tudi nečista posoda, lahko tudi žarka moka. Pravilno pripravljeno kislo testo je pa seveda tudi specialiteta.
booxco
 
Prispevkov: 115
Pridružen: 25 Sep 2016, 22:17
Zahvalil se je: 19 krat
Prejel zahvalo: 47 krat
Uporabnika povabil: radix
Število neizkoriščenih povabil: 9

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Carko » 03 Apr 2020, 19:02

VolkD je napisal/-a:Zanimiva pretirana reakcija trgovin.
Ne, samo trgovine ga tudi dobivajo v takšni obliki.
Carko
 
Prispevkov: 2499
Pridružen: 10 Jan 2015, 01:46
Zahvalil se je: 166 krat
Prejel zahvalo: 685 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 163

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Apr 2020, 19:37

Aha, namesto v pekarne gre v trgovine.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 03 Apr 2020, 20:28

Ima kdo kakšen preizkušen recept za krompirjev kruh? Enostavno dodajanje pireja je dalo bolj žgancast rezultat, sicer izredno rahlo.... Saj za pojesti je, me pa zanima.
lp
Namesto "Zahvali se" sprejemam tudi šalco kofeta: https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 11488
Pridružen: 15 Jan 2015, 01:10
Zahvalil se je: 1588 krat
Prejel zahvalo: 4192 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 120

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 03 Apr 2020, 20:37

V središču kokoši kvasa kolikor hočeš.
Očitno v najlepšem mestu pod soncem, pa i šire, nismo tako navdušeni nad domačim pečenjem kruha, pa nam to ostaja.
Še dobro, da imamo to karanteno, da nas ruralci ne izropajo.
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Marholt » 04 Apr 2020, 08:05

Namesto kvasa, zdaj uporabljam droži. Izdelal sem ji po tem postopku.
Droži so mi tako uspele, da so že preveč divje. Sem moral polico že dvakrat čistiti. Nazadnje sem dal kozarce v plastično posodo.
Kruh je malo bolj kiselkast in tak nam je celo boljši.
Se pa na youtubu najde dosti pod sourdough bread in kako narediti droži pod sourdough starter.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena.
Nekaterim sem poznan pod vzdevkom ticla.
Uporabniški avatar
Marholt
 
Prispevkov: 230
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Kraj: Župečja vas
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 04 Apr 2020, 10:48

Marholt je napisal/-a:Se pa na youtubu najde dosti pod sourdough bread in kako narediti droži pod sourdough starter.

In po mojem mnenju je tale najboljši, zadevo razloži od nule, začenši z vodo in moko in potem naprej do cilja:
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a VolkD » 04 Apr 2020, 11:28

Si preizkusil ?
Moja zareže na vrh črko V. Ni od Volk, tako dela od vedno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 43906
Pridružen: 29 Dec 2014, 20:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 9717 krat
Prejel zahvalo: 5428 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 140

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 04 Apr 2020, 11:48

VolkD je napisal/-a:Si preizkusil ?

Če si slučajno spraševal mene, seveda ne. Raje ne jem kruha, kot pa da bi se vsak dan ukvarjal s to packarijo. Zadeva je živa in jo moraš redno hraniti kot kakšnega hišnega ljubljenčka.

Seveda pa pri nas doma nismo ravno neka referenca za kruh, prejšnji petek sem v trgovini kupil en hlebec in ko sem včeraj obnavljal zaloge sploh nisem kupil novega, ker se več kot polovica prejšnjega še vedno valja po hladilniku.

Sem pa nabavil eno kocko kvasa, "gremo" v nedeljo na pico ;)
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Proteus » 04 Apr 2020, 11:52

Kroko je napisal/-a:Razmišljam, da bi zamesil kilo testa, pustil vzhajati čez noč, razdelil na koščke ter posušil ali zamrznil. Ima kdo izkušnje?

Tako pri nas shranjujemo testo za pico, ko imamo ravno sezono pic. Ga pa ne damo v zmrzovalnik, temveč v hladilnik in v njem še malce vzhaja :shock:
Uporabniški avatar
Proteus
 
Prispevkov: 2871
Pridružen: 18 Jan 2015, 01:31
Kraj: Planet Zemlja
Zahvalil se je: 295 krat
Prejel zahvalo: 612 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 111

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a Marholt » 04 Apr 2020, 13:00

Proteus je napisal/-a:In po mojem mnenju je tale najboljši, zadevo razloži od nule, začenši z vodo in moko in potem naprej do cilja:

Ravno tega sem tudi jaz gledal.
Smo pa ravnokar pojedli pico, kjer je testo bilo tudi narejeno z drožmi. Smo se vsi 4 strinjali, da je bolj okusno testo.
Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena.
Nekaterim sem poznan pod vzdevkom ticla.
Uporabniški avatar
Marholt
 
Prispevkov: 230
Pridružen: 18 Jan 2015, 09:52
Kraj: Župečja vas
Zahvalil se je: 56 krat
Prejel zahvalo: 40 krat
Uporabnika povabil: sundancer
Število neizkoriščenih povabil: 2

Re: Peka kruha

OdgovorNapisal/-a s56vha » 28 Apr 2020, 11:16

Ponavadi je trik v detajlih. Ko nekdo napiše v pečemo na 250 za 20 min, manjka podatek, način delovanja pečice in lega (nivo) kruha - kakšna je najbolj običajna praksa?

Še en detajl: kaj naredite s kruhom, ko je pečen, vroč. Daste na mizo, v servet, leži, stoji, ni pomembno?

Hvala!
Uporabniški avatar
s56vha
 
Prispevkov: 560
Pridružen: 20 Feb 2015, 20:57
Kraj: Preserje pri Radomljah (1235)
Zahvalil se je: 48 krat
Prejel zahvalo: 83 krat
Uporabnika povabil: jmivsek
Število neizkoriščenih povabil: 8

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov