Jed dneva.

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 23 Okt 2021, 15:24

A je ta črn kolobarček kruh ali sir?
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 23 Okt 2021, 15:47

Kruh.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 25 Okt 2021, 07:41

Videl sem že črne bombetke kruha pa še ne. Dejansko je ta kruh zanimiv po barvi ker je vprašanje<: od česa je barvilo?
Če je to, sipino črnilo?
https://siol.net/trendi/kulinarika/zvez ... noc-416106
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Okt 2021, 07:53

VolkD je napisal/-a:Kruh je iz črne soje, ...
Kruha sicer nisem delal jaz, tako da ne morem trditi z gotovostjo kaj je v njem. No kupil sem ga kot kruh iz črne soje.
Ni pa tale kruh ravno poceni. Tisti hlebček je bil 3€. Je pa precej okusen, vsekakor je okus drugačen kot pri običajnem kruhu.
Še malo o moki iz črne soje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Okt 2021, 08:02

Ko smo že pri dobri hrani,.... še posnetek od sinoči.

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Okt 2021, 08:05

IMG_20211024_191842.jpg
Refošk seveda sodi zraven.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 25 Okt 2021, 08:34

Zopet sem izvedel nekaj novega, hvala.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a Cloud » 25 Okt 2021, 08:52

kobraN je napisal/-a:Videl sem že črne bombetke kruha pa še ne. Dejansko je ta kruh zanimiv po barvi ker je vprašanje<: od česa je barvilo?
Če je to, sipino črnilo?
https://siol.net/trendi/kulinarika/zvez ... noc-416106

V eni gostilni kjer so imeli crni kruh za burgerje so rekli da je dodano oglje v testo. Eni drugi so pa rekli da dodajo jedilno barvo
Cloud
 
Prispevkov: 2978
Pridružen: 18 Mar 2015, 08:24
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 154 krat
Prejel zahvalo: 374 krat
Uporabnika povabil: BraneZ
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Okt 2021, 08:56

Cloud je napisal/-a:V eni gostilni kjer so imeli crni kruh za burgerje so rekli da je dodano oglje v testo. Eni drugi so pa rekli da dodajo jedilno barvo
V Kopru v piceriji Pica33 so kar nekaj časa ponujali testo z ogljem. Menda je dobro za uravnavo prebave. Tudi recepte se dobi. No to testo je sicer bilo bolj temno, a nikakor ne črno. Ta moj kruh je pa povsem črn, tako na prerezu, kot na prelomu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a forest70 » 25 Okt 2021, 09:44

VolkD je napisal/-a:
IMG_20211024_191842.jpg
Refošk seveda sodi zraven.

Kaj si pa ti delal v Vanganelu?
If you pay in bananas, you got monkeys.
Uporabniški avatar
forest70
 
Prispevkov: 2980
Pridružen: 14 Jan 2015, 00:11
Kraj: Koper
Zahvalil se je: 511 krat
Prejel zahvalo: 721 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 139

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 25 Okt 2021, 09:52

Ja florentinca sem šel probat,...
Je bilo treba tole proslavit.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 25 Okt 2021, 09:58

Zaj bo dosti saj, saj so tudi saje črne .... :D
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 03 Nov 2021, 14:55

Prašičja jetra v omaki, seveda z prilogo. Naj povem samo to da jih osebno še vedno pripravljam z mnogo rumene čebule in v svinjski domači masti, od cvrenja slanine. Nikoli soliti med pripravo dodamo lahko samo nekaj vam priljubljenih začimb. :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 03 Nov 2021, 16:39

Nobena, ampak res nobena jetra se ne sme soliti, dokler jed ni povsem gotova. Pa tudi potem ni ravno dobro. Sol povzroči, da postanejo trda. Pa še nekaj, v odvisnosti od živali (vrste) pa tudi pasme in starosti imajo jetra lahko nekaj grenkobe. Če niso slana je ta okus lahko celo prijeten, če jih solimo, sol je ojačevalec okusa, pa postanejo pregrenka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 09 Nov 2021, 18:25

Pohano svinjsko pleče s krompirjem pečenim v pečici.
Krompir olupimo in zarežemo tako da dobimo ob peki odprt krompir, pred in med pečenjem ga rahlo posolimo in premažemo z maslom, lahko tudi oljem. Okrasimo z zelenjavo in postrežemo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 16 Jan 2022, 13:58

Saltavusta.

IMG_20220116_124430.jpg

IMG_20220116_130847.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Feb 2022, 08:20

IMG_20220207_081237.jpg
Cela hiša bo dišala. In tole ne bomo jedli le en dan.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 07 Feb 2022, 09:58

Če se ne motim, je to slanina?
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a DusanK » 07 Feb 2022, 13:30

Ocvirki bodo!
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7457
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3360 krat
Prejel zahvalo: 5851 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 07 Feb 2022, 15:13

DusanK je napisal/-a:Ocvirki bodo!
Popravek, so že. In res so odlični.
Tudi mast ni kar tako, jaz imam recimo jajca raje na masti, kot na olju.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 17 Feb 2022, 12:42

Fižolova smetanska juha z priboljški ... :D
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 17 Feb 2022, 13:40

Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 17 Feb 2022, 17:16

kobraN je napisal/-a:Fižolova smetanska juha z priboljški ... :D
Lahko kaj več o tej juhi?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 18 Feb 2022, 11:05

jed je zelo hitro pripravljena, fižol ki smo ga pred tem namočili v vodi vsaj večer prej, drug dan skuhamo v slani vodi. Tej vodi in fižolu potem dodamo; majaron, česen lovorjev list in lahko tudi začinko-ali košček zelenjavne kocke, poper po želji je pa dobrodošel. Ko je jed oz. fižol kuhan do mehkega v posodico dodamo kislo smetano in malce moke razpustimo z mešanjem in vodo ter jo nato vlijemo v juho. Drugi dodajajo še paradižnikovo mezgo in še kaj po želji, lahko tudi del vode od kuhanih dodatkov, klobas ali dimljenega mesa. Sam imam najraje narejeno juho na tak preprost način. Fižol mora biti obvezno rjav ali rdeč zaradi okusa. Prava juha je tista ki jo naredimo iz nam dosegljivih sestavin, mora pa biti okusna in tudi všečna na pogled, :D
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 18 Feb 2022, 14:08

Fižolu, ki se težko skuha ali zahteva veliko časa za kuhanje, se da pomagati. Glavni krivec, da je fižol lepo mehak je pektin. Ta je lahko lažje ali težje "dostopen" vlagi/vodi. Ko se fižol suši, bo eden od encimov izločil kalcijeve in magnezijeve ione, ki se vežejo na pektin in onemogočajo, da bi reagiral z vodo. Poleg tega je še ena encimska reakcija, ki pektin še dodatno spremeni in še oteži raztapljanje v vodi. V tej kemiji je najlažje odstraniti ione Ca in Mg in s tem povečati topnost pektina. Postopek je zelo enostaven: poleg soli v vodo dodamo še pecilni prašek (oz. sodo bikarbono). Na ioni tako nadometijo Ca in Mg in s tem izboljšajo topnost pektina v vodi.... Rezultat je hitro kuhan fižol, brez (ali z veliko manj) namakanja.

Vira:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 699290154W
https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi ... .tb03829.x
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Feb 2022, 15:17

Zanimivo. Glede na to, da me občasno muči zgaga, bi soda bikarbona pri meni imela še dodaten pozitiven učinek.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 18 Feb 2022, 18:20

Morda so pa krivi E-ji, recimo E440 :_rolling
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 19 Feb 2022, 11:55

Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 19 Feb 2022, 12:09

Pa ješ sadje, ki vsebuje E440?
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Feb 2022, 12:57

Jabolka so čisto v redu. Predvsem taka nešpricana, ki jih lahko poješ z olupkom.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 22 Feb 2022, 10:29

Goveja juha z zelenjavo ter grisovimi cmoki. Le te zna zelo rahle narediti moja žena, sam se v to ne spuščam.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Feb 2022, 12:35

kobraN je napisal/-a:Goveja juha z zelenjavo ter grisovimi cmoki. Le te zna zelo rahle narediti moja žena, sam se v to ne spuščam.
Jaz pa! To je namreč moja najbolj priljubljena zakuha juhe.
Največja napaka, ki jo amaterski kuharji naredimo pri grisovih cmokih je, da vsi po vrsti dajo preveč grisa. Druga napaka je, da se vsem mudi.

Bom opisal. Najbolj običajen recept naših babic je: 1 jajce, 30g masla in 60g gresa (pšenični zdrob). V sodobnih časih tole ne funkcionira. Pozablja se namreč, da so včasih domača jajca bila lepa debela, današnja z oznako M so precej manjša. Temu primerno sem jaz recept popravil:

Eno jajce M, 26g masla in 50g pšeničnega zdroba. Druga stvar je, da se nam ne sme muditi. Jajce maslo in zdrob umešamo, da postane enakomerno in gladko. V tem trenutku se je treba odločiti ali bomo cmoke kuhali v vodi ali v juhi. Če se bodo kuhali v vodi, je masi treba dodati ščepec(res malo) soli, vodo se tudi malo osoli (jaz je ne osolim, a to je stvar okusa). Potem pa je maso treba pustiti, da počiva. Počiva naj vsaj 20 minut. In 20 minut naj se tudi cmoki kuhajo. No čas ni točno določen, treba jih je preizkusiti. Zapičimo vilice in vidimo, da je še trd, torej ga je treba kuhati še malo. No jaz zapičim zobotrebec, ker ne maram, da cmok razpade.
Tistih 20 minut je torej bolj okvirno.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 22 Feb 2022, 13:00

:_naughty Ma ja. Knedli morajo biti trdi, da imaš kaj vgriznit. Kar vprašaj otroke, kakšne imajo raje. Že tako zobje sodobnega homo sapiensa nič ne delajo. Potem naj bi pa še vse kašasto, pirejasto, mehko, ... ne vem kaj še kuhal. Najboljše, da se začnemo kar sondo hranit z miksano hrano :_rolling :_banghead
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 22 Feb 2022, 15:07

Cmoki in knedli .... je kar velika razlika :D :D
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 13 Mar 2022, 11:43

Pred dnevi sva dobila obisk, vsi smo si zaželeli nekaj pohanega, bila je to vratovina z krompirjem iz peči ter solato.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Mar 2022, 12:08

kobraN je napisal/-a:Pred dnevi sva dobila obisk, vsi smo si zaželeli nekaj pohanega, bila je to vratovina z krompirjem iz peči ter solato.
Svinjina ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 13 Mar 2022, 14:48

:D p še res je. Nam je nekako najboljša ker ni tako suha, seveda je pečena na žaru še boljša-bo v kratkem.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 13 Mar 2022, 15:44

Še malo zraste, pa bo osnova za jed dneva. Se pozna suša.

IMG_20220313_153254.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Mar 2022, 17:01

s54mtb je napisal/-a:Še malo zraste, pa bo osnova za jed dneva.
Čemaž.
Je treba biti previden z njim, da ne zamešamo kaj.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a eldi2011 » 13 Mar 2022, 17:27

Res se čudim, kako ga lahko zamešaš. Če ga nabiraš, poznaš rastišča. Časovno je pred drugimi podobnimi rastlinami.
Pa aroma po česnu .... Itak je odličen, ko je mlad. Potem ga napadejo polži in nekaj kar gre v liste....
Juha, namaz, pesto pa zamrzovanje uporabljamo pri nas. Še kakšen teden ....
Uporabniški avatar
eldi2011
 
Prispevkov: 3650
Pridružen: 05 Feb 2015, 00:50
Kraj: Domžale
Zahvalil se je: 1574 krat
Prejel zahvalo: 799 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Mar 2022, 17:32

eldi2011 je napisal/-a:Res se čudim, kako ga lahko zamešaš. Če ga nabiraš, poznaš rastišča. Časovno je pred drugimi podobnimi rastlinami.
Pa aroma po česnu ....
Tudi meni ni jasno, a se še kar dogaja. Vsako leto se pri nabiranju napačnega, zastrupi tam do 10 ljudi. Kakšno leto se sliši o prav strašljivih posledicah.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a s54mtb » 13 Mar 2022, 19:58

Problem so tudi nabiralci na veliko. Če muliš cele šope, se lahko marsikaj zaide vmes. Jaz nabiram posamezne liste.
Always going the extra mile.
https://www.buymeacoffee.com/s54mtb
Uporabniški avatar
s54mtb
 
Prispevkov: 14710
Pridružen: 15 Jan 2015, 00:10
Zahvalil se je: 2183 krat
Prejel zahvalo: 6095 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 13 Mar 2022, 22:45

Pa dobro, saj to se za ljudi nabira ne za krave. In doma moraš tako in tako vse pregledat, a ni bolje, da že ob nabiranju izbereš najboljše.
Problem je, da so vsi vsekani na to, da morajo imet več kot sosed.
Poznam več nahajališč. Vse od Črnega Kala pa do Senožeč. Razlika je skoraj tri tedne.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 15 Mar 2022, 15:25

Pečene palačinke s skuto in orehi.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 18 Mar 2022, 21:51

IMG_20220318_125235_1.jpg

Rižota s sipami na črno.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a kobraN » 20 Mar 2022, 09:59

Jed z žara, sezona se je pričela in z njo tudi jedi iz žara. Danes je to piščančje meso, perutničke.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brane.
-----------------------------------
Uporabniški avatar
kobraN
 
Prispevkov: 2498
Pridružen: 26 Mar 2016, 19:39
Kraj: Murska S.
Zahvalil se je: 841 krat
Prejel zahvalo: 564 krat
Uporabnika povabil: mirkatmir
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a DomenV » 21 Mar 2022, 06:41

Sezone žara ni nikoli konec :)
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 581
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 94 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Mar 2022, 20:07

IMG_20220324_185712.jpg

Takole, pripeljejo na danes ulovljeni dve lepi oradi, ju očistimo in posolimo. Pripravimo si še pol dl olivnega olja z Brača (hvala forest70) in solni cvet iz Seče.

Ribe damo v dovolj veliko ponev (moja je bila premahna zato sem uničil repe :( ) , ki jo pristavimo na nežen ogenj. Ribe spodlijemo s pol dl vode. Mogoče malo več, odvisno kako velika je ponev in ribe. Dušimo okrog 20 minut, ampak ogenj mora biti res res nežen. Nekje na polovici dodamo polovico pripravljenega olja, ostalo pa na koncu, tik preden serviramo. Na ponvi mora biti ves čas pokrovka. Tako se ribe na pol skuhajo, napol spečejo.

Pozor! Dve važni stvari :
Ribe morajo biti sveže, brez tega ne gre.
Ne tlačit v ribe ne vem kaj vse... petršilj, poper, česen,paradižnik,... pico bomo pekli drugič!
Vse kar ribe potrebujejo je res kvalitetno oljčno olje in dobro sol.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Mar 2022, 20:08

IMG_20220324_192353.jpg
Že prej seveda skuhamo krompir, ga narežemo in okisamo. Malo popra mora biti, tudi malo čebule ne škoduje.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Jed dneva.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Mar 2022, 20:10

IMG_20220324_192413.jpg

Tole pa zato, da ne bo kdo mislil, da smo surove pojedli.

Pa pazite na koščice.
Sicer pa je tovrstno hrano treba jesti počasi in z užitkom. In potem so koščice nemočne.


Fotka je slaba, vem. Ampak nimam nobene možnosti ponavljanja - ribe ni več!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 66250
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19636 krat
Prejel zahvalo: 10109 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost