Diabetes tipa 2

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Diabetes tipa 2

OdgovorNapisal/-a s54jp » 26 Okt 2025, 15:47

Kulinarika - na drugačen način.

Kulinarika, način prehrane, kaj jemo, in za kaj smo bolni.
Ali smo si sami (v glavnem) krivi za diabetes tipa 2 ?
In če si "pridelamo" diabetes 2, sledijo na podlagi tega vse ostale bolezni in težave.
To vam zdravniki ne bodo povedali.
Ker nebi imeli kaj delati, dve tretjine bi jih bilo preveč, ne pa kot sedaj, ena tretjina premalo.
Kaj lahko storijo zdravniki za nas?
Nič, ali zelo malo. (ker nočejo)
On se ukvarjajo z "kurativo" ne pa preventivo. Prepiše nam recept (zdravilo) za določeno bolezen, in to je to.
Podaljšujejo "agonijo" čim dlje se da, da farmacevtska industrija in oni služijo.
Po navadi čez nekaj časa nam je še huje, in dobimo še močnejša zdravila dokler ne crk...
A preventiva, za kaj je do določene težave (bolezni) prišlo, kako preprečiti bolezni in zdravo živeti, za to nimajo ne časa niti volje, ker oni od tega živijo da smo mi bolni.
V farmacevtski industriji se vrtijo milijarde.
Prodajajo pa ogromno "smetja" samo ga morajo dobro marketinško reklamirati, kako bedake prepričati da to kupujejo, žrejo in si še bolj uničujejo zdravje predvsem jetra, pankreas in ledvice.
(Pankreas = trebušna slinovka)

https://www.youtube.com/watch?v=EwFSKLO ... EgMg%3D%3D

https://www.youtube.com/watch?v=ojW1Svd ... EgMg%3D%3D

https://www.youtube.com/watch?v=gLu7dmz ... EgMg%3D%3D

https://www.youtube.com/watch?v=TbZ3h99 ... EgMg%3D%3D

Ja, in kaj tukaj v teh videih ni resnica?
Kdor hoče naj si to pogleda, ni pa obvezno, škodilo mu prav gotovo ne bo. Posebej če je nad 45 let star.

In malo en drug avtor, zdravnik, našemljen, govori tako kot da bi bil "klovn" namen pa mu je pritegniti pozornost poslušalca.
Sam izgled je "neresen" so pa teme še kako resne katere je obdelal.
In to na strokovni ravni.

https://www.youtube.com/watch?v=5RTDhRX ... Jlbg%3D%3D

https://www.youtube.com/watch?v=kj2-Af7 ... Jlbg%3D%3D

Od avtorice, Dr. Bojane Mandić se splača pogledati še ostale posnetke, tako kot tudi od tega Dr. Zdravka Drena, lahko se veliko naučimo.
So pa videi v srbščini. Iskal sem podobne videe od naših zdravnikov...nič, ali nič uporabnega.
Razen, enega urologa iz UKC MB kateri je gostoval na Banjaluški televiziji, in je govoril o zdravljenju prostate, ker je od tam doma.

Jaz sem mnenja, da za svoje zdravje lahko naredimo največ mi sami.
Ni čudežne tabletke, katere bodo rešile naše težave. Samo jih bodo še poslabšale.
Preberite včasih tista navodila od zdravila...koliko je tam kontraindikacij...eno zdravimo, drugo zastrupljamo, uničujemo.
(jetra, na prvem mestu)
Jaz sem bil na dobri poti da postanem diabetik tipa 2... in sem zamenjal stezico...
Trenutno nimam nobenega zdravila že kar nekaj časa (let), in so vsi laboratorijski parametri OK.
Počutim se tako, kot da mi je nekdo ukradel 30 let...

Kaj bi mi rekli "prleki" če bi rekel da alkohol na dolgi rok uničuje celi organizem, posebej jetra? (zažgali bi me na trgu kot čarovnico za fašnik - pusta)
Masna jetra od alkohola.
Pa še "pivski trebuh"...
So pa lahko masna jetra od ugljikohidratov, sladkorjev. (odgovori so v podanih videih)
Pivovarji, vinogradniki, proizvajalci vseh mogočih gaziranih nezdravih pijač polnih sladkorja, oni živijo od tega.
Tako kot proizvajalci v tobačni industriji. Tukaj pa še država ima koristi, pa ne prepove tega.

O tem bi lahko pisal cel popoldan...
s54jp

Zahvalil se je: 354 krat
Prejel zahvalo: 362 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 71

Re: Diabetes tipa 2

OdgovorNapisal/-a MadMax » 26 Okt 2025, 18:47

Če bi Zdravko Dren zares obstajal... Je pa iznajdljiv. Zdrav k'o dren. Pa še kak dinar mu pade v žep od jutube.
O Bojani pa tudi nič ne najdem. Kakršenkoli kredibilen znanstveni članek, če že diplome/magisterija ni. Malce bolj prefinjena Herta?

Da lahko največ zase storimo prav sami, je stara modrost.
Včasih so rekli tudi "pomagaj si sam in bog ti bo pomagal".

Da zdravniki ne delajo na preventivi? No tu se pa res nikakor ne morem strinjat.
Moraš pa tudi sam aktivno pokazat interes. Če greš k zdravniku po "hitri čudež v tabletki" s figo v žepu menda ne zares pričakuješ, da se ti bo posvetil tako kot nekomu, ki se res trudi spremeniti življenski slog na zdravo, ki tudi sam izkaže zanimanje in pride že vsaj malo "naštudiran" kako je prav, ter z željo to tudi udejanjit?

Saj večina nas vse potrebno že dolgo ve, ampak masikoga mora najprej "zdrmat" da se zbudi.
Nič ni narobe opozarjat na problematiko, prav nasprotno. Čimveč osveščanja. Le fino je to delat z malce kredibilnejšimi viri, da ni takoj prizvoka "novodobnega jutub influencerja" s TRR v samem začetku opisa...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
MadMax

Kraj: Črnomelj
Zahvalil se je: 900 krat
Prejel zahvalo: 959 krat
Število neizkoriščenih povabil: 255

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Okt 2025, 18:48

Diabetes tipa 2 je bolezen, bolje, da rečem na začetku, lastnost človeka, ki se jo lahko deduje, v bolezen pa se razvije šele kasneje. Bolje, če rečemo, da se deduje nagnjenje do te bolezni, precej verjetneje je namreč, da bo imel potomec podobno slinavko kot starš.
Ljudje smo različni in različno narejeni. Eni imamo okrogle, drugi bolj kvardatne glave; eni dolge, drugi nekaj krajše roke, noge, prste, nosove, jezike,... Prav tako imamo različno velike/sposobne/prilagojene trebušne slinavke. Kaj diabetes tipa 2 sploh je in zakaj temu rečemo bolezen?
V bistvu je to nezmožnost trebušne slinavke, da proizvede dovolj inzulina v danem trenutku. Pri tem je zanimivo, da preko celega cikla, kar je ponavadi en dan, žleza lahko proizvede povsem zadovoljivo količino inzulina.
Zgodovina:
- Dokler so ljudje živeli v pomanjkanju hrane se nikoli ni zgodilo da je želodec dobil pol kg krompirja istočasno. Dokler je bil človek nabiralec je hrano jedel spotoma kot jo je nabiral. Ponavadi preko celega dneva. ... ... ... Trebušna slinavka je inzulin proizvajala sicer stalno a malo. Takrat nihče ni vedel, da je njegova trebušna slinavka nekoliko drugačna, saj nihče ni občutil težav.
- V današnjih časih je situacija povsem drugačna. Hrane imamo v izobilju, časa pa nam hudo primanjkuje. Rezultat je napačen način prehranjevanja. Jemo največ dvakrat na dan, ali pa celo samo enkrat. Ker je želodec prilagojen večim obrokom, je količina hrane, ki jo v enem obroku sprejme za organizem premajhna. Organizem reagira in želja kaj bi jedel v tem enem obroku je želja po visokokalorični hrani.
Da bo nekaj jasno, v obeh načinih hranjenja dobimo enako količino energije, saj jo pač telo potrebuje toliko, da pokrije vse, kar je potrošilo.

Bistvena razlika je le ta, da dobimo v sodobnem načinu življenja vso to energijo v telo skoraj istočasno. Kar je še bolj nerodno, dobimo jo večinoma z visoko kalorično hrano. Ta pa se v prebavnem traktu zelo hitro spremeni v sladkorje, ki so ap-cap v krvi.
Pri človeku, ki ima zelo dobro razvito slinavko, ta reagira in proizvede dovolj inzulina, da se sladkor lahko porabi (inzulin je namreč tisti, ki omogoča, da sladkor, ki je hrana za naše telo, preide v celice).
Če pa človek nima dobro razvite slinavke (to ni bolezen, je le drugačnost!), se takemu načinu vnosa hrane ne zmore prilagoditi, saj slinavka ne zmore v tako kratkem času proizvesti dovolj inzulina. Posledice so neugodne: Kot prvo porast sladkorja v krvi. Previsok sladkor v krvi na dolgi rok poškoduje cel kup organov (o tem lahko kasneje). Še huje je, ker inzulina v tako kratkem času ni dovolj, sladkor ne more v celice kjer ga potrebujemo. Skratka imamo situacijo, ko je v krvi preveč sladkorja, celice pa kljub temu stradajo. To povzroči občutek lakote (ni nujno, a občutek sitosti pride kasneje), kar posledično privede do prenažiranja, na dolgi rok do debelosti. Telo spreminja višek sladkorja v maščobo; ker sladkor pride nenadoma in je visok, je to maščobo treba hitro odložiti. Posledično imamo diabetično debelost, ki je tipična, saj se človek redi le v trebuh, drugod pa ne.

Zakaj pa potem diabetes tipa 2 obravnavamo kot bolezen ?
V tem trenutku dogajanja jo pravzaprav (še) ne obravnavamo tako. Opisano stanje pa je kronično (trebušna slinavka se ne bo povečala/izboljšala) in žal je tudi degenerativno. Slednje pa pomeni, da zaradi "impulzne" prehrane konstantno preobremenjujemo žlezo. S tem, ko se žleza stalno napreza, slabi in stanje se slabša. To je točka v kateri vsemu skupaj rečemo bolezen. Začnemo seveda tudi meriti in ugotavljati še vse ostale stranske zdravstvene efekte. Naj jih naštejem nekaj, ne bom vseh, ker se nekateri pri različnih ljudeh sploh ne pojavljajo. Omenil bom le najbolj pogoste, predvsem pa tiste najbolj ogrožujoče:
- poškodbe ožilja, s tem mislim predvsem na kapilarni del ožilja. Slabša je predvsem prekrvavitev v nogah, odraža se tako, da začno propadati drobni čutni živci, kar je lahko zelo nevarno, saj ne čutimo poškodb, nastajajo lahko hude razjede in rane. Zapleti lahko pripeljejo do amputacij delov noge (prstov ali celo pete) redkeje cele noge.
- poškodbe ožilja v očesu. Problematično je očesno dno, saj poškodba kapilare lahko privede do odmrtja vidnega živca. Posamezni vidni končiči odmrejo (zmanjša se nam resolucija). Tovrstne poškodbe se lahko počasi, zelo počasi tudi rahlo izboljšajo.
- poškodba kapilare v možganih vodi do možganske kapi. Tovrstne možganske kapi so precej netipične in se velikokrat precej izboljšajo ( kar je mogoče malo slabo, ker zadeve ne jemljemo dovolj resno).
- hitrejše nabiranje oblog na žilah. To lahko vodi do zamašitev žile. Če je žila v srcu pomeni to srčni infarkt. Če je v nogi, pomeni, da je močno zmanjšana funkcija nog, nesposobnost daljšega gibanja, v končni fazi lahko amputacija.

Zdravljenje: Na začetku je z dieto izjemno učinkovito!
Kako deluje ? Za razumevanje tega je treba najprej vedeti, da je čas, ko imamo prekomerno visok ( recimo preko 8,5) sladkor, kumulativen. Saj je logično, takrat se žleza muči s proizvodnjo inzulina in posledično slabi. Cilj je torej, da dosežemo tako prehrano, da bomo dobili dovolj energije preko celega dneva, istočasno pa, da bi sladkor ostal čim dlje pod kritično mejo. Če nam uspe, da je sladkor stalno pod to mejo, potem dodatna zdravljenja niso potrebna (lahko so celo škodljiva).
Dve taktiki:
1. razporejanje obrokov na 5 ali celo 6 manjših obrokov. Na ta način bomo v kri dobili v vsakem trenutku manj sladkorja, kot če jemo enkrat. Obstaja ( vsaj na začetku) velika verjetnost, da bo tak način obremenitev žleza zmogla in bo sladkor v željenih mejah.
2. Izbirati živila, ki potem, ko smo jih zaužili sproščajo sladkor počasi. To so načeloma vsa živila, ki imajo veliko vlaknin. S tem damo žlezi čas, da reagira in proizvede dovolj inzulina, da sladkor ne pobegne previsoko.
Na ta način se lahko bolezen izjemno izboljša, lahko tudi do te mere, da imamo vse krvne preiskave v okvirih normalnega.
Ampak! Diabetes je kronična degenerativna bolezen. Naj vas izvidi ne zavedejo, še naprej se je treba držati 5 do 6 obrokov, hrane, ki dovolj počasi sprošča sladkor. Če se dobro organiziramo in držimo diete, lahko zadržimo bolezen na tej točki za čas celega življenja. Ker je tempo življenja danes res hud, se to večinoma ne zgodi.

Nadaljevanje sledi!
Predvsem pa bi rad povedal, da ne nasedajte interntnim "zdravnikom"! Zanje je namreč značilno, da kljub njihovemu neizmernemu znanju, končajo v ambulanti, ko si zlomijo nogo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 20435 krat
Prejel zahvalo: 10482 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Okt 2025, 18:59

En medklic:
To da sladkorni bolniki ( tip1 in tip 2) ne smejo jesti sladkorja je mit. Seveda ga lahko, a je treba razumeti zgoraj omenjeno dieto. Sladkor je tisti, ki zelo hitro pride v kri ( so stvari, ki še hitreje) in povzroči zvišanje ravni sladkorja v krvi.
Če sladkorni bolnik poje toliko sladkorja, da mu le ta v krvi ne naraste preko meje (recimo 8,5) potem smo na varni strani, kljub temu, da smo pojedli sladkor. Ampak potem seveda ne smemo nadaljevati z polnim obrokom takoj.

Če torej dopoldan 2 ure po zajtrku spijemo kavo, jo lahko sladkamo s sladkorjem ( 3g). Ne smemo pa tega narediti 3x na dan, vsak dan v tednu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a yacksy » 26 Okt 2025, 20:18

MadMax je napisal/-a:Da zdravniki ne delajo na preventivi? No tu se pa res nikakor ne morem strinjat.
Moraš pa tudi sam aktivno pokazat interes. Če greš k zdravniku po "hitri čudež v tabletki" s figo v žepu menda ne zares pričakuješ, da se ti bo posvetil tako kot nekomu, ki se res trudi spremeniti življenski slog na zdravo, ki tudi sam izkaže zanimanje in pride že vsaj malo "naštudiran" kako je prav, ter z željo to tudi udejanjit?

Tukaj bi se tudi sam strinjal. V bistvu se mi zdi, da se zadnja leta vse več dela na ozaveščanju in preventivi. Dober primer so referenčne ambulante, katere periodični obisk osebni zdravnik "predpiše" glede na aktualno stanje pacienta. Veliko dobrega naredijo tudi presejalni programi ala Svit, Dora, itd.

Osebno mislim, da je še vedno glavni problem v ljudeh samih. Če nekdo:
- naseda reklamam in ponudbi prehrambene industrije
- v trgovidni daje prednost ceni namesto vsebini in poreklu
- pričakuje, da bo zdravnik skrbel za njegovo zdravje namesto njega
- pričakuje, da bo vse zdravstvene težave rešila tableta (oz. več njih)

... živi v iluziji. Velika večina odločitev, ki ključno vplivajo na kvaliteto življenja, je na človeku samem. Informacij je na pretek. Žal tiste, ki resnično predstavljajo neko rešitev pomenijo, da je potrebno spremeniti način prehranjevanje in "dvignit rit". To pa ljudje neradi slišijo :D :D :D
yacksy

Zahvalil se je: 1895 krat
Prejel zahvalo: 351 krat
Uporabnika povabil: s54mtb

OdgovorNapisal/-a s53pa » 26 Okt 2025, 20:23

Tudi jaz bi lahko govoril o tem tri dni.
Samo na kratko. Diabetes tipa 2 ne dedujemo, "dedujemo" pa predvsem življenski slog, navade, običaje in predvsem prehranske navade.
Človek več 100 tisoč let ni imel nikoli dovolj hrane. Skratka, bil je neprestano lačen in je večinoma lovil. Boril se je za življenje. Jedel je le, ko in če je kaj ulovil. Da ni umrl od lakote, je izjemoma zaužil tudi rastlinje. Kako jagodičevje, kako koreninco, ipd. Zelenjave in sadja, ki ga poznamo danes, sploh ni obstajalo. To kar jemo danes, zadnjih 100 in morda še nekaj let več, smo ustrvarili ljudje s selekcijo. Ni bilo, takega korenja, ne zelja, ne ohrovta, ne zelja, ne brokolija, ne pšenice in drugih žit, ne takih jabolk, ne takih breskev, ne takih hrušk, nobenih sokov ni pil, skratka TO NI OBSTAJALO.

Prevečkrat slišim izjavo, treba je jesti normalno in uravnoteženo. LJUDJE SMO ZGUBILI KOMPAS O PREHRANSKEM RAVNOVESJU. VSI MISLIJO, DA JEJO NORMALNO, KER VEČINA TAKO JE.

Sem že več kot 7 let večinoma ketonski prehrani.
Že več kot 3 leta ne pijem več alkohola (občasno nazdravim mkakemu slavljencu).
Jem le 2 x na dan po sistemi intermitent fasting (dnevni prekinitveni post). Kar pojem, pojem v 6 urah, ostalih 18 ur le vodo, čaj, kavo in kakšne minerale.

Tako imenovana prehranska piramida je obrnjena žal na glavo. To priznava že veliko zdravnikov. Tudi slovenski. Bil sem presenečen, ko je eden izmed njih letos o tem govoril v oddaji tudi na naši nacionalki

https://365.rtvslo.si/arhiv/tv-klinika- ... /175136760

Videov na to temo je malo morje. En malo daljši, ki razlaga, da rak ni posledica mutacije celičnega jedra, ampak okvare mitohondrijev (tudi) zaradi metaboličnega sindroma (beri preveč ogljikovih hidratov. Ampak jaz pravim kakor on: vsak nas se odloči sam, v katero smer naj gre.
https://www.youtube.com/watch?v=VaVC3PAWqLk&t=984s

Ne potrebujem več tablet za hipertenzijo. Znebil sem se antidepresivov. Sem star 60 let in še vedno vrhunski športnik na seznamu kategoriziranih športnikov.
Zdravnica me sili na statine. Neprestano me pošilja na UZ vratnih žil. A vsakič je vse čisto kot solza.
Holesterol imam izredno visok. Oziroma le LDL, za katerega sem zdravnici dokazal, je je popolnoma zdrav (ni res, da je LDL slab holesterol).
LDL postane slab zaradi kroničnih vnetij v telesu. Po domače, LDL oksidira in ta je nevaren.
Moj LDL je 2 x večji od zgornje referenčne vrednosti. A je ves dober. Kako to vem? Ker je njegovo število (ne količina v mmol/L) majhno. Moji LDL lipidi so vsi veliki puhasti, ki se ne zatikajo v poškodovane stene žil. Vredno si je narediti lipidni profil (odvzem krvi v LJ ter pošljejo v nemčijo na frakltalno analizo)

Žal ni šlo na kratko.

P.S.
Lipidni profil bi bolj potrebovali tisti, ki imajo kao normalni holesterol in jih zdravnik pošlje dovov, kao vi ste ok, v resnici pa so rizični za KVB (CVD), ker je LDL oksidiran.
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

Kraj: Novo mesto
Zahvalil se je: 92 krat
Prejel zahvalo: 53 krat
Uporabnika povabil: airwolf
Število neizkoriščenih povabil: 5

OdgovorNapisal/-a s53pa » 26 Okt 2025, 20:27

1. zdrava hrana
2. gibanje za mišice (to sprehodi in tek niso)
3. spalna higijena
4. izogibanje kroničnemu stresu
5. socializacija

To so temelji zdravja
Štej, kar je števnega, meri, kar je merljivega; in kar ni merljivo, naredi merljivo!
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Okt 2025, 21:01

s53pa je napisal/-a:Diabetes tipa 2 ne dedujemo, ..
Dedujemo nagnjenje.
Klik
klik
klik
klik
Klik
klik
klik
klik
klik
klik

Vse so linki na strani v slovenskem jeziku. Če razširim na angleške prispevke, bo linkov vsaj 100. Povsod se omenja dednost kot pomemben faktor, ki sicer sam še ni zadosten, niti nujen, je pa prisoten.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a VolkD » 26 Okt 2025, 21:37

s53pa je napisal/-a:... "dedujemo" pa predvsem življenski slog, navade, običaje in predvsem prehranske navade.

Teta in stric so imeli sladkorno bolezen tip2, moja mama in oče pa ne. Žal jo jaz imam. Življenskega sloga, navad, običajev in prehranjskih navad se nisem navzel od njiju, saj nisem živel pri njiju, ampak doma.

Če pa to nakazuje na življenski slog, navade, običaje in predvsem prehranske navade celotne družbe, potem imaš pa seveda prav, a zgornji citat v tem primeru ne izpodbija dednega vpliva.

Takole je. Sladkorno bolezen tipa 2 imam že 37 let. Življenje z njo je lahko precej znosno, če seveda razumeš osnovne principe kako vse skupaj deluje. Glede na moj karakter je povsem logično, da sem se v vseh teh letih potrudil spoznati sovražnika kar se le da. Je pa vsaka nova stvar hud izziv. Še posebej, ko si v situaciji, da moraš upoštevati veliko faktorjev zaradi drugih dejavnikov.
Trenutno sem brez 150cm tankega črevesa in brez cekuma. Če nočem imeti stalne driske moram upoštevati črevesno varovalno dieto. Ta je v popolnem nasprotju z diabetično dieto. Če bi se hotel držati obeh, bi smel jesti samo trdo kuhana jajca in slan riž ( brez vsega), pa še to premalo.
Ketonska dieta, torej maščobe sploh ne pridejo v poštev, ker jih ne morem prebaviti in bi razen driske dobil še žolčni napad, ali pa vsaj veliko količino žolča v blatu.
Ostane mi torej planiranje količine ( s tehtnico) in časa zaužitja hrane. Trenutno sem na 7 obrokov, stehtanih in pravilno razporejenih preko dneva. Vsak greh se kaznuje z objemanjem WC školjke.
Jesti vse v 6-ih urah ostalo pa ne, bi pomenilo, da bi šel v hipo brez povatka. Alkohola ne pijem praktično nikoli, kavo nisem niti poskusil že več kot 5 mesecev. Brez res dobrega vedenja o vsem, bi bila kvaliteta mojega življenja res nikakva.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a s53pa » 26 Okt 2025, 22:08

Verjamem ti popolnoma, da je iz tega začaranega kroga težko splezati. Narediš, kar je najbolje. Želim ti vse dobro.
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a s54jp » 27 Okt 2025, 04:47

MadMax je napisal/-a:Če bi Zdravko Dren zares obstajal... Je pa iznajdljiv. Zdrav k'o dren. Pa še kak dinar mu pade v žep od jutube.
O Bojani pa tudi nič ne najdem. Kakršenkoli kredibilen znanstveni članek, če že diplome/magisterija ni. Malce bolj prefinjena Herta?

Dr.Bojana Mandić nič ne prodaja kot Herta in NE zavaja kot Herta. Herta je že plačala več kot 250 tisočakov € kazni za zavajanje.
Pa jo še kar pustijo "lajati" po nacionalki. Ja, ker jim se gre za denar od reklame.
Bojani pa lahko prostovoljno nakažeš če hočeš, če meniš da ti je pomogla, ali pa tudi ne, NI prisile.
Video lahko vsak pogleda zastonj, ni zaklenjen.
Naše zdravstvo, dokler sem delal sem plačeval pod mus (moraš), ni bilo "prostovoljno" tudi tisto ne ko se je tako imenovalo, ker če nisi plačeval "dodatno" ali "prostovoljno" si bil za nekatere zdravstvene usluge samoplačnik.(bilo jih je kar veliko)
Ampak, takrat belih halj praktično nisem rabil. Hvala Bogu (naravi).

Se ne spomnim da bi mi kdo iz zdravstva (preventivno) rekel, dokler sem hodil v službo, ne pij alkoholnih pijač (sicer nisem bil pijanec da bi rabil zdravljenje), ne žri izdelkov iz bele pšenične moke, izogibaj se krompirju, posebej pomfriju kateri je pečen v rafiniranem sončničnem olju, izogibaj se hrani katera ima visok glikemični indeks....in tako naprej.

Ko sem bil pri vojakih sem ratal kadilec. Po prihodu od vojakov sem še 10 let rabil da sem prišel k pameti in nehal.
Cigareti in alkoholne pijače so se reklamirale na vseh nacionalnih TV-jih tako kot danes Herta. Televizijci bi prodali še lastno rit za denar.

Dokler si še mlad, ti ne škodi, ampak se nabira. Ko pa prideš v 50+ so pa težave, in te tam čakajo v belih haljah zadovoljni da so "odkrili" kako si poln vseh mogočih bolezni.
Dobiš en kup receptov (strupov) in on je za enkrat opravil z teboj.
Ali pa te zdravnik v javni ustanovi naroči za leto ali dve na pregled...če pa prideš k njemu samoplačniško v njegovo privat ordinacijo, ker je "nujno" pa si takoj na vrsti.

Ja, preveč in nezdravo jemo. To je dejstvo.
To kaj kupujemo po marketih od sadja pa ostalega, je polno strupov, E-jev,(konzervansov) sladkorjev - vsako malo so odpoklici in opozorila.
Zadnjič korenje - prekoračitev kadmija...
Nekaj pa le moramo jesti...

Ali kdo prakticira post?
https://www.youtube.com/watch?v=ppNMCwv ... 9zdA%3D%3D

https://www.youtube.com/watch?v=G1GX80u ... 9zdA%3D%3D

Tale pa menda ima nekakšne kompetence, 900000 naročnikov, več kot 5000 video posnetkov, svojo privat ordinacijo...
Napisal je tudi nekaj knjig v hrvaščini...prevedenih v tuje jezike ...(on pa res nekaj prodaja, ne rabiš nič kupiti)

Je pa strokovnjak za zdravljenje po naravni poti artroze in artritisa brez operacije:

https://www.youtube.com/watch?v=r059yXO ... GM7w%3D%3D
Samo eden link na to temo, če bo koga zanimalo kaj več si bo sam poiskal.

Kakšne prednosti imate mladi danes, da ne zbolite kot mi starejši od 60+...se sploh ne zavedate.
Mi nismo imeli interneta da bi se učili. Ni bilo YouTube-a posnetkov na teme zdravja.

s53pa je napisal/-a:Samo na kratko. Diabetes tipa 2 ne dedujemo, "dedujemo" pa predvsem življenski slog, navade, običaje in predvsem prehranske navade.

To drži. Mama je naučila kuhati od svoje mame, ona pa prenesla "recepte" svoji hčeri, in cela pokrajina je delala iste jedi po enaki recepturi. V skoraj vseh hišah v okolici so se hranili podobno.
Je nekaj razlike od pokrajine do pokrajine. In od tod nekatera pokrajina ima več nekaterih bolezni od druge.
Dedovanje je krivo samo za 5% a ostalih 95% smo si sami krivi.
s54jp

OdgovorNapisal/-a MadMax » 27 Okt 2025, 05:18

s54jp je napisal/-a:Se ne spomnim da bi mi kdo iz zdravstva (preventivno) rekel, dokler sem hodil v službo, ne pij alkoholnih pijač (sicer nisem bil pijanec da bi rabil zdravljenje), ne žri izdelkov iz bele pšenične moke, izogibaj se krompirju, posebej pomfriju kateri je pečen v rafiniranem sončničnem olju, izogibaj se hrani katera ima visok glikemični indeks....in tako naprej.

Ko sem bil pri vojakih sem ratal kadilec. Po prihodu od vojakov sem še 10 let rabil da sem prišel k pameti in nehal.
Cigareti in alkoholne pijače so se reklamirale na vseh nacionalnih TV-jih tako kot danes Herta. Televizijci bi prodali še lastno rit za denar.

Ti si obstal v nekem drugem, prejšnjem prejšnjem svetu.
Opisuješ čas YU, ko so formule bile polepljene s tobačnimi znamkami.
Ko so se dohtarji s prižganimi cigareti in pipami sprehajali po hodnikih med čakajočimi pacienti.
Ko so po ZD bile stene polepljene s plakati (karikaturo) mulca, ki na prstih stoji na pručki in se s cigareto v ustih smehlja, slogan pa "KADIM, RAD BI BIL ODRASEL".
Ko je vsake pol ure po TV bila reklama za neko Badel žganje.
...

Naj te potolažim: že dolgo ni več tako.
Danes nihče več niti ne pričakuje, da sploh še kdo ne ve za vse te nevarnosti/slabosti/škodljivosti.
Nekako tako, kot danes ne boš več srečal državljana, ki izgubljeno tava po bloku in sprašuje po nekem priimku-pa stoji pred vrati z napisom tega priimka. Kaj?? Kako?? Ja, ker je nepismen! Pišem iz prve roke, to sem doživljal, ko je bil Tito še živ. (pišem za občutek, da boš približno vedel iz katerega časa izhajam)

Vmes je bila pa ena luknja, nek prehodni čas, na katerega smo večinoma pozabili.
Od kolega oče, kadilec, pivec. Ne alkoholik v slabem pomenu, nikoli nasilen, pač pivo za žejo in čik iz dolgcajta.
Zbolel, hudo. Mu končno en dohtar reče: "gospod, vi bi morali že zdavnaj prenehati s pitjem in kajenjem!". Un odvrne: "aja? Meni tega ni še nihče povedal...". Ker mu res ni. In je v trenutku nehal pit in kadit. Žal prepozno, je šel na oni svet v slabem letu od "razsvetlitve". Je pa tega ene 20 let, danes bi bil star okrog 80.

Skratka: verjamem, da se ne spomniš. A to ne pomeni, da zdravniki danes namenoma "proizvajajo" kronične bolnike. Sicer imamo v zdravstvu veliko drugih problemov, a teh, katere jim ti očitaš, pa res ne!

O "internet zdravnikih" bi se pa dalo.
So dobri, z namenom pomagat.
So pa tudi bluzerji.
Na nas je, ali in koliko smo zmožni ločiti seme od plevela. Je pa to na nek način dandanes vse težje...
MadMax

OdgovorNapisal/-a s54jp » 27 Okt 2025, 09:05

Letos bom star 71 let.
Čutim pa posledice danes iz tistega časa ko so, kako praviš, zdravniki hodili po hodnikih z cigareto v gobcu.
Ločim seme od plevela. A kaj mi to pomaga?

Spet k hrani na kratko.
Berem neki dan kako je nek uvoznik iz Slo uvozil iz Indije 15 ton kislih kumaric, polnih paracetamola.
Po moje bi uvoznikova dolžnost bila da te kumarice da na analizo preden jih da na trg. Ampak ne.
Narod je treba zastrupljat. Njemu je važen samo zaslužek. Jaz bi mu vzel uvozno dovoljenje za vekomaj.
Za kaj? Za to ker hrano uvoziti iz Indije, ene od naj umazanih držav sveta.
Potem se pa sprašujejo, brihtni novinarji kako je paracetamol prišel v kisle kumare.
Te so verjetno zalivane iz svete reke Ganges, katera je odprta kanalizacija, polna bakterij, virusov, napol skurjenih mrličev kateri plavajo po reki.

Ja, to vse vem kaj si gor napisal. Drži. Takšni so bili časi.
Sklepam da delaš v zdravstvu. Potem mi povej za kaj se ne prepovejo tobačni izdelki?
Morali bi se že včeraj, ne pa da so še danes na tržišču.
Mladih danes ni nič manj kadilcev, kot jih je bilo za časa Titija. Samo so takrat kadili samo tobak, danes pa vse mogoče sra*nje.
Prepoved gaziranih sladkih pijač - nujno. Za kaj ne?
In še in še...
Vem da ne bom, jaz in ti spremenili sveta. Mogoče pa tu pa tam kak ko bo to bral "pride k pameti".

Ne živim 50 let v zgodovini, živim v sedanjosti, jo pa primerjam včasih z takrat.
Da bi prišel do ugotovitve za kaj smo starejši z nekaterimi boleznimi.
Spiješ coca colo, in ne boš takoj imel artrozo kolena (sklepov). Če jo pa piješ 20, 30 let...vsak dan, se pa lahko vprašaš kako to da si sploh še živ.
In mi ni čisto nič žal da se je Titijeva država razpadla kot hiša od kart.
Par ne par, 40 litrov goriva na mesec, depozit za odhod v tujino,...ker smo hodili v Avstrijo kupovat pralni prašek, toalet papir, kavo, banane....
Še en celi 1kg kave nisi mogel uradno pripeljati. Kupil si pol kg, ostalo si pa skril po vratih avta, in prosil Boga da te carinik ne zaj.

Je v naši državi kakor je. Sem zadovoljen, lahko bi pa bilo veliiiiko boljše če ne bi bilo pohlepnežev, skorumpiranih sodnikov, zdravnikov, politikov (ne bom jih našteval poimensko)

A kaj se tiče Dr.xxx ali ni pred kratkim v Trbovljah delala ena medicinska sestra z kupljeno diplomo?
Potem je kupila še diplomo da je zdravnica. Dala je potem odpoved v Trbovljah in se preselila iz Trbovelj v Izolo, če se dobro spomnim, kot zdravnica.
Češ, tam jo ne poznajo. Jo je pa odkril zdravnik, sodelavec, da ne pozna niti elementarnih stvari medicine.
Koliko danes še dela takšnih v našem zdravstvu kateri so kupili diplome na bencinskem servisu v Banja Luki?

Afero Sebije Izetbegović verjetno poznaš?
Doktorica, profesorica, direktorica kliničnega centra v Sarajevu...
(dobro, to ni kulinarika)

In kaj ti bo tak svetoval, pomagal?

So pa časni zdravniki in medicinsko osebje v našem zdravstvu. Oni bi morali trebiti plevel od žita, ne pa jaz in Darko,...
Njih mečejo v slabo luč.
Moje skromno mnenje je: da Dr. Bojana Mandić ni "plevel" je zdravnica mama dveh hčera, in ker so v Srbiji zdravniške plače majhne, ne kot v Slo gromozanske, pa še vsi mogoči postranski zaslužki (dvoživke) je našla način da si popravi družinski "buđet" z snemanjem teh videov. Kar je obojestranska korist, za njo in nas.
To ni lahko delo.

Ne vidim tukaj nič narobe. Prav obratno.
s54jp

OdgovorNapisal/-a s53pa » 27 Okt 2025, 09:09

Nič ni tako preprosto. Jaz ne bi govoril o zaroti. Je pa v vse vpletena ekonomija in dobičkarstvo.
Če ne bi bilo ogljikovih hidratov, ne bi bilo civilizacije. Presežek hrane je pogoj za razvoj civilizacije. Zaradi tega nas je že 8 G in več in še raste.
Svoje je seveda prispevala še znanost z medicino vred. Ni vse slabo. Pred nekaj tisočletij polovico ljudi ni doživelo 30 let. V 18 stoletja se je že podaljšalo preživetje polovico ljudi do 35.leta. Danes? Mora biti nekaj dobrega.

Bo še nekaj časa minilo, da bo uradna medicina sprejela nove ugotovitve. Tipična paradigma. Primeri: koliko stoletij so bolnikom puščali kri? Tisočletij, da je znanost sprejela dejstvo, da ni sonce tisto, ki se vrti okoli Zemlje, ampak obratno?
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a VolkD » 27 Okt 2025, 10:59

s53pa je napisal/-a:Pred nekaj tisočletij polovico ljudi ni doživelo 30 let. ...
Drži! In polovica druge polovice ni doživela 50.
Glede na to kdaj se resno razvije diabeter tipa 2, lahko sklepamo, da bolezen ni imela možnosti večje pojavnosti.
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani

OdgovorNapisal/-a kobranka » 27 Okt 2025, 11:18

Mene bolj zanima kako boš post delal že ob predpisanih tabletah? Potem boš šele zjebal prebavo, pa rane na želodcu in take kvake.

Drugo kako se boš psihično porihtal, kadar te že kaj matra in bolečine izhajajo od tu? Za nekatere potem to stanje nadgradi še v diabetes.
kobranka

Zahvalil se je: 751 krat
Prejel zahvalo: 312 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 62

OdgovorNapisal/-a s53pa » 27 Okt 2025, 16:14

Tudi mene zanima, ker je zatečeno stanje zabredlo. Ne rečem, da se ne da nič narediti, popraviti ali pa vsaj zavreti napredovanje obstoječih bolezni. Je oa res neverjetno, kaj vse se da narediti s preventivo, če je le ta pravočasna in konsistentno.
Verjamem, da je vse te videje težko vse pogledati. Zato samo na kratko zgodbo za 5 minut.

22 letni fant iz Liverpool-a pokliče znanstvenika v Boston in ga prosi za pomoč, ker ima najhujšo obliko možganskega tumorja. V Angliji mu predlagajo operacijo, kemoterapijo in obsevanje. Prognoza: nihče ni več živel več kot dve leti.
Fant se popolnoma podvrže strogi ketogeni terapiji pi navodilih znanstvenika (to ni ketogena dieta, ki jo imam jaz, ampak neprimerno bolj strogo). Mu odstranijo tumor. Večkrat. Po nekaj letih se spet slišita. "A ti si še kar živ? Haha.". In tako nadaljuje s terapijo. Po več kot desetih letih znanstvenika piše žena, ki pravi, da je fant (mož) umrl. Pa ne zaradi raka. Zaradi post operativnih komplikacij. Se zgodi. Poanta te resnične zgodbe je poudarek na ogljikovih hidratih.
Galileo Galilei
Uporabniški avatar
s53pa

OdgovorNapisal/-a MadMax » 27 Okt 2025, 16:57

s54jp je napisal/-a:.... Sklepam da delaš v zdravstvu. Potem mi povej za kaj se ne prepovejo tobačni izdelki?
Morali bi se že včeraj, ne pa da so še danes na tržišču.
Mladih danes ni nič manj kadilcev, kot jih je bilo za časa Titija. Samo so takrat kadili samo tobak, danes pa vse mogoče sra*nje.
Prepoved gaziranih sladkih pijač - nujno. Za kaj ne?
In še in še...
Vem da ne bom, jaz in ti spremenili sveta. Mogoče pa tu pa tam kak ko bo to bral "pride k pameti". ...

S sklepom si vsekal 180° narobe. Sem kar lepo v gospodarstvu, proizvodnja.
Ne zagovarjam zdravstva kot trenutnega gnilega sistema, pa me vsa njihova prepucavanja niti ne zanimajo, kot sam praviš tega ne bova spremenila.
Kljub vsemu pa osebno ne morem kritizirat niti enega zdravnika, tako osebnega/družinskega (zamenjal par v 15 letih, en penzija, drugi se odselil, ...) kot tudi specialista (se tudi že sam kar spoznavam z njimi, osebno me motijo čakalne dobe, ko pa imam opravka z njimi pa res ne morem rečt da se ne trudijo, tudi na preventivi).

Tobak? Sem takoj za (čeprav... bolj realno bi bilo nabit davščine, še kak visok "zdravstveni dodatek" navrh).
Še prej pa za alkohol, jugo "folkloro". S tobakom se zastrupljaš predvsem sam (ajd, pa majhni otroci se ne morejo odstranit od prekajenih butastih staršev), pri alkotu pa je problem še širši: družinsko nasilje, prometne nesreče, nezgode pri delu, pretepi po lokalih/veselicah/pločnikih...
Ampak ne, žal ne gre, sploh ne na hitro. Saj poznaš vsaj na grobo prohibicijo v ZDA in kako je šlo... Iz legalnega v ilegalno, še slabše...
Bo treba še par generacij za spremembo mentalitete. Pa spremembo zakonodaje, kateri ne bo alkoholiziranost olajševalna okoliščina ampak oteževalna.
Gazirane sladke pijače tudi. Ampak pivo je skoraj ceneje kot ustekleničena kvalitetna voda...

Kupljene diplome niso težava samo v zdravstvu ampak povsod.

Nima smisla dalje nakladat. Nimam se namena prepucavat, nenazadnje sva na istem bregu, le da jaz ne vidim smisla v obujanju spominov in v povezavi z njimi kritizirat vsepovprek, kar se ne da spremenit čez noč. Žal se ne da. Vidim pa da gre na bolje, kar se alkota in tobaka tiče.
Seveda pa gre marsikaj tudi na slabše, pač posledica evolucije na tak ali drugačen način.
Upam le, da ne postanemo "Amerika", kjer je droga neprimerno lažje dosegljiva kot prenekatera zdravstvena storitev ali legalni medikament.

Je torej dobro/zaželjeno delat na osveščanju glede zdravih navad itd? Vsekakor!
Je pa trenutno še bolj treba ozaveščat kritično dojemanje informacij iz interneta, kamor vsekakor sodijo jutuberji. Preveč ljudi slepo verjame vsemu kar najde na netu, pri čemer jih še dodatno zapeljujejo na stranpota prilagojeno servirani rezultati iskanja in jih s tem še bolj -nimam boljše besede- poneumljajo.
Najhuje je pa šele v prihodu, čeprav že dodobra opazno: AI, še sploh četGPT (malokdo pozna alternative, še manj uporablja in primerja kakšne neumnosti zna "ajej" nakvasit...).

VolkD je napisal/-a:
s53pa je napisal/-a:Pred nekaj tisočletij polovico ljudi ni doživelo 30 let. ...
Drži! In polovica druge polovice ni doživela 50.
Glede na to kdaj se resno razvije diabeter tipa 2, lahko sklepamo, da bolezen ni imela možnosti večje pojavnosti.

To je tisto, da nekaj enemu škodi pri 10-ih, nekomu drugemu pa pri 110-ih. Večini nekje vmes, sploh ker 110 redko kdo doživi...
MadMax

OdgovorNapisal/-a s54jp » 27 Okt 2025, 18:06

MadMax je napisal/-a: Nima smisla dalje nakladat. Nimam se namena prepucavat, nenazadnje sva na istem bregu,...

Očitno sva. Samo to vsak na svoj način pove, malo drugače.

https://www.drbojanamandic.com/

O avtorju:
https://www.drbojanamandic.com/o-autoru ... ana-mandic

Tako lepo urejeno spletno stran pa še nisem našel pri nobenem Slo zdravniku...nutricionistu, ...

Vredno ogleda. Vzemite si tisto kar menite da je OK!

Tudi jaz ne mislim več "nakladati" da ne vznemirim prvo samega sebe, ali pa Bog ne daj koga drugega po nepotrebnem.
In da si ne "prislužim kak stres"
Dolgo nisem nič napisal na forumu, in sem se počutil prav blaženo. Tu pa tam sem kaj prebral, pogledal, kaj se dogaja.
s54jp

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov