Čevapčiči in sol.

Vse kar nas zanima na dopustih, potovanjih in drugih priložnostih

Moderator: Proteus

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a sebo1976 » 19 Maj 2023, 17:49

Še par minut...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
sebo1976
 
Prispevkov: 251
Pridružen: 18 Apr 2017, 08:23
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 3 krat
Prejel zahvalo: 33 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 33

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a BosniaCNC » 20 Maj 2023, 09:44

Degustacija
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
BosniaCNC
 
Prispevkov: 369
Pridružen: 23 Jan 2015, 11:57
Kraj: Zenica - BiH
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 201 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Lojz » 20 Maj 2023, 10:55

VolkD je napisal/-a:Ja to je samo NaCl. Test za to se da narediti enostavno

Koliko je to enostavno? Postopek?
VolkD je napisal/-a:Kvaliteto mesa ne izbiraš sam, ker naš trg niti pod razno nima te kvalitete.

Kvaliteta mesa v tem stavku se verjetno nanaša na kvaliteto v Bosni? Če je tako, se ne morem strinjati, da pri nas ne moreš dobiti takšne oz. boljše kakovosti mesa.
VolkD je napisal/-a:Sploh pa ne po tej ceni.

S tem se pa strinjam.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 1092
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 461 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Maj 2023, 11:11

Lojz je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Ja to je samo NaCl. Test za to se da narediti enostavno

Koliko je to enostavno? Postopek?
Ne vem, nisem kemik in nisem tega dela sam. Vse kar vem je to, da traja slabo uro, toliko smo čakali ob kavi in klepetu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Maj 2023, 11:13

BosniaCNC je napisal/-a:Degustacija
Ja tole bi rad ponovil. Žal se še ne čutim dovolj dobro, da bi šel na tako pot. Še do Ljubljane se ne upam. Ampak gre na bolje.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Lojz » 20 Maj 2023, 11:17

VolkD je napisal/-a:
Lojz je napisal/-a:
VolkD je napisal/-a:Ja to je samo NaCl. Test za to se da narediti enostavno

Koliko je to enostavno? Postopek?
Ne vem, nisem kemik in nisem tega dela sam. Vse kar vem je to, da traja slabo uro, toliko smo čakali ob kavi in klepetu.

Eh, če je trajalo slabo uro, še ne pomeni, da je enostavno. Sem mislil, da lahko to doma stestiraš/izmeriš.
Vem, da nisi kemik. ;)
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 1092
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 461 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20 Maj 2023, 16:39

robi je napisal/-a:Salmonela se z visoko temperaturo uniči...

Govedino lahko ješ tudi surovo, pa ne bo nič narobe.
To ni svinjina (metljaj) ali piščanec (salmonela) da bi moral toplotno obdelovati.

Pobes je napisal/-a:Velika večina slabih čevapčičev je slabo spečenih...

Tako je. Velika večina žar mojstrov čevapčice narede neužitne, ker jih preveč in prepočasi peče.
Potem pa ponavadi še čakajo v kakšni posodi, da bo vse pečeno namesto da bi se sproti pojedlo.
Na primer tisti na sliki na vrhi stani so že zdavnaj pečeni, ne pa da rabijo še par minut. Par minut je dovolj, se čevapčič speče iz nule.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 20 Maj 2023, 18:15

Kroko je napisal/-a:Govedino lahko ješ tudi surovo, pa ne bo nič narobe.
To ni svinjina (metljaj) ali piščanec (salmonela) da bi moral toplotno obdelovati.
Hja,... zdaj smo pa tam!
Kakšno meso je (naj bi bilo) v čevapčičih ?

Včasih imam občutek, da je tam vse, kar mesarju ostane po pultu.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20 Maj 2023, 19:41

Sarajevski imajo govedino (vrat) in ovčetino v razmerju 3:1. Ovčetino je pri nas težje dobiti zato se potem dela 100% govedino. Se pa tudi ovca lahko je krvava.
Leskovački imajo tudi svinjino. Ti se pečejo počasneje saj svinja ne sme biti krvava, še vedno pa se ne smejo prepeči

Jaz jih dam dol z žara, ko so pečeni nekje do polovice. Lepo jih naložim enega na drugega in ko pridejo do mize so ravno pravšnji.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 20 Maj 2023, 19:58

Jagnjetina da čevapom tisti poseben vonj, ki ga poznamo iz bosne. Ni pa to najbolj pomembna stvar.

Čevapčiči se delajo iz fermentuiranega mesa. Iz faširca jih ne boš naredil, vsaj dobrih ne.
Fermentira se jih 24-48 ur skupaj s česnovim sokom v hladilniku. Šele potem se meso melje.

Čevapčič mora biti rožnat, ravno tako kot steak. Medium je že skoraj preveč. Če je prepečen (siv) je zanič.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Pobes » 21 Maj 2023, 07:08

Kroko je napisal/-a:Jagnjetina da čevapom tisti poseben vonj, ki ga poznamo iz bosne. Ni pa to najbolj pomembna stvar.

Čevapčiči se delajo iz fermentuiranega mesa. Iz faširca jih ne boš naredil, vsaj dobrih ne.
Fermentira se jih 24-48 ur skupaj s česnovim sokom v hladilniku. Šele potem se meso melje.

Čevapčič mora biti rožnat, ravno tako kot steak. Medium je že skoraj preveč. Če je prepečen (siv) je zanič.



:_clap :_clap :_clap :_clap Edini ki je napisal prav. Jaz jih tudi vedno delam rožnate in nikoli na direktni toploti, vedno na indirektni. Če jih kuriš direkt nad ogljem je hitro well done in prepečen, zunaj in noter.

Kar se pa tiče soli, če mislis da nekje stavijo preveč soli jih pač ne kupuješ tam. Ker vse kar bo stroškov z analizo bi kupil v drugi mesnici nekaj kg čevapov.
Pobes
 
Prispevkov: 1062
Pridružen: 17 Jan 2015, 20:51
Kraj: Ajdovščina
Zahvalil se je: 38 krat
Prejel zahvalo: 165 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 85

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Maj 2023, 15:04

Teorija brez prakse je kot kolo brez osi, pravi latinski pregovor ...
viewtopic.php?f=43&t=25119

Kdo pol pece?! :D

Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2845
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1129 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 219

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a lado » 21 Maj 2023, 15:22

A se ni Kroko hvalil kakšni morajo bit čevapi in kako sa pravilno pečejo....
Pa ga izkoristimo kot mentorja...
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 1306
Pridružen: 19 Jan 2015, 06:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 267 krat
Prejel zahvalo: 457 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Maj 2023, 17:07

A takole?
Kroko: mentor
Lado: fizikalc

;) Lp, G
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2845
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1129 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 219

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a lado » 21 Maj 2023, 20:22

Ne jaz sem bolj mislil da kot

Lado: opazovalec, dekustator,morda učenec
Ne vem pa kaj bi kot fizikalec delal... nosil oglje?

HI
lp
Uporabniški avatar
lado
 
Prispevkov: 1306
Pridružen: 19 Jan 2015, 06:46
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 267 krat
Prejel zahvalo: 457 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 45

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a mucek » 21 Maj 2023, 20:26

Bo ze Kroko nasel delo, ne skrbi! ;) Je potrdil vlogo zarmajstra ...
... lahko pa se tudi motim ...
Uporabniški avatar
mucek
 
Prispevkov: 2845
Pridružen: 18 Jan 2015, 20:20
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 101 krat
Prejel zahvalo: 1129 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 219

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Maj 2023, 20:33

Jah, oglje boš metal na žar. Takole to izgleda v praksi:
gettyimages-164296670-640_adpp.mp4
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Maj 2023, 21:08

Tile so pa zmetali nekaj tega,... koliko čevapćičev bi s tem lahko spekel ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Lojz » 21 Maj 2023, 22:06

VolkD je napisal/-a:Tile so pa zmetali nekaj tega,... koliko čevapćičev bi s tem lahko spekel ?

Nič, ker tole na posnetku mi deluje bolj kot peč v kateri talijo kovino (recimo železo), delavci pa mečejo dodatke (legure) v peč, da bo nastala prava "mešanica" (recimo jekla). ;)
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 1092
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 461 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 22 Maj 2023, 10:18

Torej je problem v lokalni mesnici. Ponavadi konkurenca naredi svoje, čudno, da v vaših krajih ni tako. Tudi, če je naslednja mesnica oddaljena 15 km, bi morala prva propasti zaradi slabe kvalitete.

p.s. Z mesarji je vedno križ, tako kot z avtomehaniki. :D
MarkoM
 
Prispevkov: 1332
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 281 krat
Prejel zahvalo: 324 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2023, 11:53

MarkoM je napisal/-a:Torej je problem v lokalni mesnici. Ponavadi konkurenca naredi svoje, čudno, da v vaših krajih ni tako. Tudi, če je naslednja mesnica oddaljena 15 km, bi morala prva propasti zaradi slabe kvalitete.
Ne bo propadla, je v sestavi Tuš trgovine.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2023, 11:54

Danes sem kupil čevape v Postojni. Mesar je rekel, da stavijo 20g soli/kg.
Bom znal povedati, če bo preslano.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Maj 2023, 12:45

meso1.jpg


sol.jpg


cesen.jpg


meso2.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2023, 14:21

Ne vemo prav dosti, ker ne vemo koliko je mesa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a MarkoM » 22 Maj 2023, 14:49

VolkD je napisal/-a: Ne bo propadla, je v sestavi Tuš trgovine.

Potem pa vse jasno. Bi lahko bil naslov teme čevapi iz Tuša in ne bi rabili delati analize. Tuš ima pregovorno slabo kvaliteto mesnih izdelkov. Pokojni oče je kupil enkrat šunko za kuhat v Tušu, ko je voda zavrela so se razvile močne vonjave po pokvarjenem mesu. Če se jim trajni izdelki pokvarijo, kaj šele čevapi...
MarkoM
 
Prispevkov: 1332
Pridružen: 29 Jan 2015, 12:11
Kraj: Pohorje (Maribor)
Zahvalil se je: 281 krat
Prejel zahvalo: 324 krat
Uporabnika povabil: s56rga
Število neizkoriščenih povabil: 29

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Maj 2023, 14:51

Tudi če ti povem, ga je mesa 1550g ne boš iz slik vedel veliko več :-)
Sam postopek pa je opisan v prejšnjih postih.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2023, 16:10

Kroko je napisal/-a:Tudi če ti povem, ga je mesa 1550g ne boš iz slik vedel veliko več :-)
Kako, da ne! Na sliki se vidi težo.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a DusanK » 22 Maj 2023, 17:14

VolkD je napisal/-a:
Kroko je napisal/-a:Tudi če ti povem, ga je mesa 1550g ne boš iz slik vedel veliko več :-)
Kako, da ne! Na sliki se vidi težo.

Jaz vidim samo težo soli, 13,119 g, natančno na tisočinko grama ( +/-2%), taka je ločljivost te tehtnice.
Glede na žlico in posledično velikost sklede sem ocenil, da je dno posode cca. 20x20cm, višina plasti mesa cca. 6cm... sem hotel napisati, da je mesa dobra kila, pa sem se, če ga je res 1550g, vseeno uštel za cca. 1/3. :)
Največji čar - električar
Uporabniški avatar
DusanK
 
Prispevkov: 7231
Pridružen: 18 Jan 2015, 00:43
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 3205 krat
Prejel zahvalo: 5688 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Maj 2023, 19:04

Skupaj je tu notri 28g soli 2g popra in sok 5 strokov česna.
Meso je mešanica vrata in reber.
V sredo zmeljem in spečem.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Lojz » 22 Maj 2023, 19:10

VolkD je napisal/-a:Danes sem kupil čevape v Postojni. Mesar je rekel, da stavijo 20g soli/kg.
Bom znal povedati, če bo preslano.

V Euro***** sem pofotkal deklaracijo od pakiranih čevapov. Fotka je malo slabše kvalitete, se pa vidijo sestavine.
Sestava je mešano meso (46% govedine, 46% svinjine in ostalo). Piše, da vsebuje 2,8g soli na 100g mešanice.
Ni tako malo (za priznano mesno industrijo), pa vendar je v "tvoji" zmesi bilo še 1,65 krat toliko soli. V obeh primerih preveč!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 1092
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 461 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 22 Maj 2023, 19:34

Fuj, bambusove vlaknine, krompirjeva moka...?

Je pa najbrš poceni. Jaz sem samo za meso dal skoraj 20 EUR.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Lojz » 22 Maj 2023, 19:46

Uh, sploh nisem opazil, da ni cene. :o Ne vem kakšna je cena, sem samo pri mimohodu pofotkal. ;)
Lep pozdrav!
Lojz
Uporabniški avatar
Lojz
 
Prispevkov: 1092
Pridružen: 06 Mar 2015, 22:40
Kraj: Koroška
Zahvalil se je: 193 krat
Prejel zahvalo: 461 krat
Uporabnika povabil: Proteus
Število neizkoriščenih povabil: 44

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2023, 20:15

VolkD je napisal/-a:Danes sem kupil čevape v Postojni. Mesar je rekel, da stavijo 20g soli/kg.
Bom znal povedati, če bo preslano.
Ja, je slano. Ne hudo, a dlako preveč. Ampak se da lepo jest (za razliko od tuševih).
No vsak človek ima malo drugačen okus, no zame bi bilo recimo 10% manj soli ravno prav. In ne verjamem, da sem kaj posebnega. Verjetno je še takih.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 22 Maj 2023, 20:16

Kroko je napisal/-a:Skupaj je tu notri 28g soli 2g popra in sok 5 strokov česna.
Meso je mešanica vrata in reber.
V sredo zmeljem in spečem.
Zdajle sem šel tole preračunat! Kroko :_bow :_kisscheek tole je 1,8dkg na kg mesa.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a BosniaCNC » 24 Maj 2023, 19:57

VolkD je napisal/-a:
BosniaCNC je napisal/-a:Degustacija
Ja tole bi rad ponovil. Žal se še ne čutim dovolj dobro, da bi šel na tako pot. Še do Ljubljane se ne upam. Ampak gre na bolje.


Pa daj se malo razmrdaj! U prvoj turi treniraj do Ljubljane, u drugoj do Novog Mesta, trećoj do Zagreba...i tako stigneš u Zenicu.
Što se ćevapa tiče sarajevski je "dobar" zato što tako sarajlije hvale svoju robu ali to meso nije ni prošlo pored ovce pa zato obiluje sojom i sodom bikarbonom.
Bez Travnika nema dobrog ćevapa. Ni tamo nisu svuda isti. Kod travničke pijace postoji jedna neugledna ćevabdžinica ali je čuvena po dobrim ćevapima, bolji su nego kod Harija, Plave vode ili Bajre.
Tako kad dodješ nećemo u Sarajevo na ćevape već u Travnik kod pijace u neposrednoj blizini rodne kuće Ive Andrića a i na pijaci ima svega kao i na Ilidži.
Pozdrav i dobro zdravlje!
Uporabniški avatar
BosniaCNC
 
Prispevkov: 369
Pridružen: 23 Jan 2015, 11:57
Kraj: Zenica - BiH
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 201 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 24 Maj 2023, 20:30

BosniaCNC je napisal/-a:Tako kad dodješ nećemo u Sarajevo na ćevape već u Travnik kod pijace u neposrednoj blizini rodne kuće Ive Andrića a i na pijaci ima svega kao i na Ilidži.
Pozdrav i dobro zdravlje!
Nadam se, bit če toga.
Ali mi kaži koliko soli stavite kod vas na 1kg mesa ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a kobranka » 26 Maj 2023, 11:32

Hah sodo bikrabono kar pogosto uporabljajo za mariniranje tudi kitajci in japonci.
kobranka
 
Prispevkov: 3496
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 711 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a BosniaCNC » 12 Jun 2023, 18:21

VolkD je napisal/-a:
BosniaCNC je napisal/-a:Tako kad dodješ nećemo u Sarajevo na ćevape već u Travnik kod pijace u neposrednoj blizini rodne kuće Ive Andrića a i na pijaci ima svega kao i na Ilidži.
Pozdrav i dobro zdravlje!
Nadam se, bit če toga.
Ali mi kaži koliko soli stavite kod vas na 1kg mesa ?


Mogu ti reći da ovde mesari i ćevabdžije ne sole meso za ćevape jer su ukusi različiti a ima osoba koje iz zdravstvenih razloga izbegavaju so. Zato je najbolje meso ne soliti već kad se ćevapi ispeku staviš na sto slanik sa soli i biberom pa neka soli svako sebi kako mu odgovara. Tako ćeš eksperimentišući gubiti živce a sodu bikarbonu izbegavaj.
Pozdrav!
Uporabniški avatar
BosniaCNC
 
Prispevkov: 369
Pridružen: 23 Jan 2015, 11:57
Kraj: Zenica - BiH
Zahvalil se je: 63 krat
Prejel zahvalo: 201 krat
Uporabnika povabil: forest70
Število neizkoriščenih povabil: 23

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a kobranka » 18 Jun 2023, 19:11

Banje je podobno z ameriškimi zrezki. Ko je pečen, uležan in razrezan se ga posoli z grobo soljo.
kobranka
 
Prispevkov: 3496
Pridružen: 07 Feb 2015, 12:17
Zahvalil se je: 711 krat
Prejel zahvalo: 290 krat
Uporabnika povabil: MadMax
Število neizkoriščenih povabil: 58

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Jun 2023, 09:34

Neposoljeni čevapčiči :_rolling :_rolling :_rolling :_rolling :_rolling
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Jun 2023, 12:57

Če je meso dovolj okusno, potem ojačevalca okusa ne potrebuješ.
Kroko, kdaj greva v BiH ?
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Saso » 19 Jun 2023, 14:00

Tolk praha za prazen nič :), ta boljši so tisk ki jih zmanjka, pa čeprav v tistem trenutku ni drugih na izbiro :).
Če jih delaš sam doma parkrat probaš pol pa že moraš vedet kolk česa.
Če pa se nahecas s slabimi ki si jih kupil jih pa ne kupiš več.
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 1170
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 250 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Saso » 19 Jun 2023, 14:02

VolkD je napisal/-a:Če je meso dovolj okusno, potem ojačevalca okusa ne potrebuješ.
Kroko, kdaj greva v BiH ?

Kaj pa če bi bil kak skupinski izlet? To bi pa verjetno šel še sam. Mogoče namesto jesenskega piknika izlet v Bosno?
_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 1170
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 250 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 19 Jun 2023, 14:52

Saso je napisal/-a:Kaj pa če bi bil kak skupinski izlet? To bi pa verjetno šel še sam. Mogoče namesto jesenskega piknika izlet v Bosno?
Tudi to je opcija. En mali avtobus in gremo.
Saso, odpri eno novo temo,...
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Saso » 19 Jun 2023, 15:09

_______________
LP
Sašo
Uporabniški avatar
Saso
 
Prispevkov: 1170
Pridružen: 18 Jan 2015, 19:41
Kraj: Trbovlje
Zahvalil se je: 159 krat
Prejel zahvalo: 250 krat
Uporabnika povabil: VolkD
Število neizkoriščenih povabil: 53

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 19 Jun 2023, 15:24

VolkD je napisal/-a:Če je meso dovolj okusno, potem ojačevalca okusa ne potrebuješ.


Nobena degustacija čevapov v bosni ti ne pomagala. Ja, so dobri, ampak so pa tudi soljeni. In v travniku ni nič drugače.
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a IgorK » 19 Jun 2023, 18:13

Če je meso dovolj okusno, potem ojačevalca okusa ne potrebuješ.


Ne govorimo o ojačevalcih okusa ampak o slanosti.
IgorK
 
Prispevkov: 766
Pridružen: 19 Feb 2015, 23:08
Kraj: Rače
Zahvalil se je: 4 krat
Prejel zahvalo: 168 krat
Uporabnika povabil: s56rir
Število neizkoriščenih povabil: 16

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a DomenV » 21 Jun 2023, 11:39

Kroko je napisal/-a:Skupaj je tu notri 28g soli 2g popra in sok 5 strokov česna.
Meso je mešanica vrata in reber.
V sredo zmeljem in spečem.


Katera vrsta mesa?
lp, D
Uporabniški avatar
DomenV
 
Prispevkov: 575
Pridružen: 18 Jan 2015, 22:38
Kraj: Medvode
Zahvalil se je: 91 krat
Prejel zahvalo: 128 krat
Uporabnika povabil: s54mtb
Število neizkoriščenih povabil: 28

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a Kroko » 21 Jun 2023, 12:14

Govedina
http://www.planet-cnc.com Kroko was here!
Uporabniški avatar
Kroko
 
Prispevkov: 5954
Pridružen: 14 Jan 2015, 11:12
Kraj: Ljubljana
Zahvalil se je: 759 krat
Prejel zahvalo: 2287 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

Re: Čevapčiči in sol.

OdgovorNapisal/-a VolkD » 21 Jun 2023, 13:00

IgorK je napisal/-a:
Če je meso dovolj okusno, potem ojačevalca okusa ne potrebuješ.


Ne govorimo o ojačevalcih okusa ampak o slanosti.
Sol je konzervans in ojačevalec okusa.

Prekomerna količina soli v naši prehrani lahko pripelje do tega, da se nam kronično poviša krvni tlak, kateri je pogost povzročitelj bolezni srca in ožilja, posledično pa lahko privede tudi do smrti.

Pretirano dodajanje soli v hrani je povezano tudi s pojavom osteoporoze, ledvičnih kamnov, sladkorne bolezni tipa 2, debelosti ter v najslabšem primeru tudi želodčnega raka.

Količina soli za odraslega sega do 1,4 g na dan, za otroke do 7 leta 1 g, ter od 0,3 do 0,5 g za otroke do prvega leta starosti.

Pri odraslemu je lahko kritično že uživanje 5 g soli na dan, pri otrocih do 7 leta 3g, pri otrocih do prvega leta starosti pa le 1 g. Z dandanašnjo predelano hrano, pretiranim dosoljevanjem hrane, ki jo imamo že na krožniku, ter pogostimi obroki izven doma, kjer je sol v velikih količinah dodana tudi za ojačevalce okusa, povprečen slovenski prebivalec zaužije tudi do 12g soli na dan.

Vir:Wiki.
Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo bolečine, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijowww.S5tech.net
Uporabniški avatar
VolkD
Administratorji strani
 
Prispevkov: 65600
Pridružen: 29 Dec 2014, 19:49
Kraj: Kačiče (Divača)
Zahvalil se je: 19156 krat
Prejel zahvalo: 9999 krat
Uporabnika povabil: Vrtni palček
Število neizkoriščenih povabil: 255

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Potovanje, Trgovina, Geocaching, Kulinarika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost