Napisal/-a kobraN » 14 Jan 2021, 09:44
Žolco-žujca po prekmurski je zelo podobna tlačenki ki jo dobite v trgovini, dejansko na tak isti naćin jo lahko naredite tudi sami. Dobijo se vrečke v katere se to zlije in ko se strdi se reže kor klobase.
Sam sem jo mnogokrat kuhal-žujco, sem pa velikolrat dodal še zraven svinjsko glavo oziroma meso iz skuhane svinjske glave lahko tudi svinjsko kožo narezano na trakove-kose.Se kuhana lepo obere mesa katerega potem narežemo na koščke takrat pa seveda zalijemo z precejano vodo iz te kuhane glave ki potem postane naravna želatina in po 2 dneh se lepo strdi .Kupljeno žlatino nisem nikoli dodajal.
Ne pozabiti na začimbe, kot za žujco in uspeh ne bo izostal.Dostikrat se ta drobovina od svinj dobi v mesnicah ravno pred dnevi sem videl tudi svinjske glave polovice in me je kar mikalo da nekaj skuham iz nje.
V žujco lahko dodate tudi svinjska ušesa in meso kakor se komu zdi, ko je jed na mizi in v krožniku pa radi dodamo na rezan rdeč luk in prelijemo z domačim bučnim oljem kar nadgradi jed.
ŽUJCA
Tlačenko v Prekmurju poimenujejo žujca ali pa prezvuršt. Nekoč se jo je dalo dobiti pri vsaki hiši, ki je imela vsaj ene koline letno. Pogosto so jo stregli z bučnim oljem. Danes jo dobite le še v pravih vaških oštarijah in na nekaterih turističnih kmetijah. Strežemo kot samostojno hladno jed ali kot prilogo (z zelenjavo).
SESTAVINE
svinjska glava, nogice, parkeljci
čebula
česen
začimbe: slo, poper, mleta sladka paprika, kis
POSTOPEK PRIPRAVE
Svinjsko glavo kuhamo tako dolgo, da meso lepo odstopi od kosti, približno 1 uro do uro pa pol. Proti koncu kuhanja preverimo, ali je meso lepo odstopilo od kosti, če ne, kuhamo še nekaj časa. Ko je kuhano, meso obrežemo s kosti in ga narežemo na koščke, nato ga damo v večjo posodo, kjer ga začinimo po okusu s soljo, poprom, majaronom, strtim ali na drobno nasekljanim česnom. Vse skupaj zalijemo z juho, v kateri se je kuhala glava. Juhe damo približno toliko, da je masa do polovice v juhi. Pripravljeno meso nadevamo v črevo ali plastično črevo, ki je za tlačenko, dobro zavežemo in damo kuhat. V primeru, da nimamo pri roki želodca, ga damo v navadno posodo, dobro pokrijemo in postavimo na hladno. Kuhano tlačenko pustimo da se ohladi, šele nato jo obtežimo za 24 ur. Jemo jo lahko svežo ali prekajeno.
Poskusite in se prepričajte. Dober tek,.
Brane.